Skocz do zawartości
Gość

Co zrobic z 400-450 zeta?

Rekomendowane odpowiedzi

moja pierwsza (i chyba najlepsza ale nie wiem) mysl byla aby do mojej plytki wsadzic jeszcze cela 1000(lub 900 nie robi roznicy) ....i wtedy zostalo by mi jeszcze z 200 zl...ale moze by tak opchnac plyte (w sklepie by wzieli) za 100zl, procka za 100 zl i ramy tez za 100 zl i zlozyc cos na Duronie? np 128 ramu (ok . 100 zl wiec pewnie moje poszly by na wymiane), duron 1000 (200 zl) i wlasnie jaka plyta???? a moze inne propozycje??? plytka moze taka aby wlozyc jeszcze XPka ??aha i nie zalezy mi na max wydajnosci (10000 w 3dmarku 2001 starczy :wink: :wink: :wink: thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tak:

Duron 1000mhz 190zl

ECS K7S5A 229zl - DDRSDR

albo

Shuttle AK 31.2 via 266a - 335zl - DDR

Moze trafisz na stabilnego ECSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tak:

Duron 1000mhz  190zl

ECS K7S5A        229zl - DDRSDR

albo

Shuttle AK 31.2 via 266a - 335zl - DDR

Moze trafisz na stabilnego ECSa.

Czy Ci niewstyd proponowac komus ecs'a jeszcze kupi i bedzie sie meczyl z tym zlomem ! ?? sprzedaj to co masz (procek,ram,plyte) i kup solteka jakiegos kt333 do tego durona 1000 i 128 ddr na poczatek starczy ! :) Moze sie zmiescisz finansowo a jak nie to poczekaj poco marnowack kase na kiepskie rzeczy !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja pierwsza (i chyba najlepsza ale nie wiem) mysl byla aby do mojej plytki wsadzic jeszcze cela 1000(lub 900 nie robi roznicy) ....i wtedy zostalo by mi jeszcze z 200 zl...ale moze by tak opchnac plyte (w sklepie by wzieli) za 100zl, procka za 100 zl i ramy tez za 100 zl i zlozyc cos na Duronie? np 128 ramu (ok . 100 zl wiec pewnie moje poszly by na wymiane), duron 1000 (200 zl) i wlasnie jaka plyta???? a moze inne propozycje??? plytka moze taka aby wlozyc jeszcze XPka ??aha i nie zalezy mi na max wydajnosci (10000 w 3dmarku 2001 starczy :wink:  :wink:  :wink: thx

Nie radzę kupować płyty za mniej jak 400zł - bo płyta to podstawa i jak masz złą płytę, to wszysko źle chodzi.

W twoim przypadku mógłbyś sprzedać procka i kupić Celerona 1000/900 - tak jak pisałeś. Jakbyś dozbierał jeszcze z 200-300zł to mógłbyś zmienić na Durona i DDRy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja pierwsza (i chyba najlepsza ale nie wiem) mysl byla aby do mojej plytki wsadzic jeszcze cela 1000(lub 900 nie robi roznicy) ....i wtedy zostalo by mi jeszcze z 200 zl...ale moze by tak opchnac plyte (w sklepie by wzieli) za 100zl, procka za 100 zl i ramy tez za 100 zl i zlozyc cos na Duronie? np 128 ramu (ok . 100 zl wiec pewnie moje poszly by na wymiane), duron 1000 (200 zl) i wlasnie jaka plyta???? a moze inne propozycje??? plytka moze taka aby wlozyc jeszcze XPka ??aha i nie zalezy mi na max wydajnosci (10000 w 3dmarku 2001 starczy :wink:  :wink:  :wink: thx

Nie radzę kupować płyty za mniej jak 400zł - bo płyta to podstawa i jak masz złą płytę, to wszysko źle chodzi.

W twoim przypadku mógłbyś sprzedać procka i kupić Celerona 1000/900 - tak jak pisałeś. Jakbyś dozbierał jeszcze z 200-300zł to mógłbyś zmienić na Durona i DDRy.

hmmm....a co z tym shuttlem AK31 (czy jakos tak)...jest on na 266A i kosztuje 350 zeta...slyszalem na tym forum pochlebne opinie o nim...czy mozna w niego wsadzic XPka....i nie interesuje mnie extremalne krecenie (np. szyna 166MHz)...wystarczy jak procek pojdzie na 133 MHz FSB...bo ramy kupie normalne nie zadne OCZ 3000 bo IMHO bezsensem jest wydawac na RAM drugie tyle aby podkrecic troche bardziej procka...lepiej kupic lepszego...a poza tym nie zamierzam bawic sie woda z kompem...i jeszcze jedno jaki zestaw bylby wydajniejszy : ten nowy czy ten z celem 1000?(moze napiszcie jakie macie wyniki na D1000 w 3dmarku?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym kupil jakis procek za okolo 500zl ale to jeszcze potrzeba by bylo mainboard. To procka to polecam ATHLON 1,7 za 505zl okolo. A mainboad to idz do babci i powiedz ze potrzebe ci do nauki :P

nie no 500 zeta na procka to bezsensu w mojej sytuacji....D1000 na razie wystarczy...ale gdyby dolozyc 70 zeta do plyty i kupic Solteka DRV4 za 430??? to mowcie Soltek czy Shuttle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp oczywiście wejdzie...

Kup sobie tego shuttle, durona i 128 ram(więcej dokupisz póżniej)

Zestaw będzie napewno duzo bardziej wydajniejszy niż jak dokupisz celka

juz mam troche wiecej kasy (jakies 500 zeta bo przypomnialem sobie ze kumpel mi wisi jescze 50 zl) wiec starczy mi na 256 RAMu ....a to juz chyba wtedy niezly sprzet bedzie prawda? hmmm...tylko Shuttle czy Soltek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO lepszy Shuttle bo tanszy a niczym sie nie roznia. DIPswithes oc sux!.

na Shuttlu wsio masz w BIOSIE a na Solteku w biosie i na DIPach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh myslisz ze wezma ci tego celka za 100zl i plyte za 100zl, :)))), jak dostaniesz 50zl za proca i 70 a plyte to bedzie dobze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh myslisz ze wezma ci tego celka za 100zl i plyte za 100zl, :)))), jak dostaniesz 50zl za proca i 70 a plyte to bedzie dobze

dadza, dadza spoko...tyle chca mi dac juz od 3 m-cy a chodze do sklepow co 3 tyg....tylko teraz inny dylemat: sprawdzalem w rankingach na benchmarku i cel1000 ma 700 3dmarkow 2001 wiecej od tego durona 1000!!?? a cela tualatina nie kupie bo mi w BX nie wejdzie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm ..... W jakich rankingach? :) bo niemoge sobie przypomniec zeby w jakichkolwiek testach durek 1000 ustepowal staremu celkowi... moze jakies lewe testy na KT133 i sdramie cl3 :-D ,durek + DDR CL2 naprawde sobie "daje rade" ,3 jednostki FPU versus 2 u celka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk... chłopie co ty tu wygadujesz to mi się włos na głowie jeży :). Po pierwsze : wydajności procesora nie mierzy się 3D Mark'iem!! Tego programu używa się do mierzenia wydajności karty graficznej ( w środowisku Direct3D ). Po drugie : jak masz dylemat którą płytę, albo którego procesora wybrać, to poszperaj troche w necie i poczytaj jakieś testy, porównania itp. Pełno tego przecież. Zakup płyty i procesora to poważna decyzja. Na twoim miejscu poszukałbym rzetelnych recenzji danego sprzętu, a nie kierował się dwoma, czy trzema opiniami w stylu : "bierz X bo jest lepsze od Y". Ilość "3dmarków" to nie wszystko. Liczą się przede wszystkim stabilność, kompatybilność, możliwości przyszłej rozbudowy i również cena.

Tak że rusz głową, poczytaj co nieco i sam podejmij właściwą decyzję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym kupil jakis procek za okolo 500zl ale to jeszcze potrzeba by bylo mainboard. To procka to polecam ATHLON 1,7 za 505zl okolo. A mainboad to idz do babci i powiedz ze potrzebe ci do nauki :P

Fajnie masz athlon 1.7 za 505 !! gratuluje jak ktos lubi przeplacac ! Bravo ! na gieldzie sa po 445 ! ale coz frajezy sie zdazaja !! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk... chłopie co ty tu wygadujesz to mi się włos na głowie jeży :). Po pierwsze : wydajności procesora nie mierzy się 3D Mark'iem!! Tego programu używa się do mierzenia wydajności karty graficznej ( w środowisku Direct3D ). Po drugie : jak masz dylemat którą płytę, albo którego procesora wybrać, to poszperaj troche w necie i poczytaj jakieś testy, porównania itp. Pełno tego przecież. Zakup płyty i procesora to poważna decyzja. Na twoim miejscu poszukałbym rzetelnych recenzji danego sprzętu, a nie kierował się dwoma, czy trzema opiniami w stylu : "bierz X bo jest lepsze od Y". Ilość "3dmarków" to nie wszystko. Liczą się przede wszystkim stabilność, kompatybilność, możliwości przyszłej rozbudowy i również cena.

Tak że rusz głową, poczytaj co nieco i sam podejmij właściwą decyzję :)

ok...ale zamierzeniem tego forum jest ludziom pomagac prawda?...wiec dlatego zapytalem....ale juz na 98% wybralem: Shuttle AK31(czytalem recenzje na Tweaku), Duron 1000 i 256 DDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja proponuje GIGABYTE 7VTXE+ ( KT266A) i D 1000 (jakas dobra seryjka) ,256DDR i mozna kręcić nawet, na shuttlu to nie bardzo,

wyniesie cie to jakieś 360zł+210zł+180zł=750zł , spzedajesz za 300zl pluta,procek,ram i dokladasz tylko 450zl czyli akurat tyle ile miales zamiar i sprzet jest konkretny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie masz athlon 1.7 za 505 !! gratuluje jak ktos lubi przeplacac ! Bravo ! na gieldzie sa po 445 ! ale coz frajezy sie zdazaja !! :P

Ej kolego, nie każdy mieszka w Warszawce, gdzie ma supertanią giełdę pod nosem. To nie powód żeby nazywać go frajerem. Poza tym pokaż mi Athlona 1.7 GHz za 445 zł to Ci go kupię. :) A nawet dwa, jak chcesz :) Naucz sie podstawowych zasad nazewnictwa procesorów, a dopiero później się wypowiadaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk mądra decyzja :P

madra dlatego ze sie przesiadam na AMD tak?? tylko ciiiiii... bo bedzie nowa wojna :lol: :lol: :lol: ....nie no nie mam kasy na p4 1,6A a celeron (nowy) kosztuje z 450 zeta wiec bezsensu....AMD rulezzzzzz :wink: :wink: :wink: :wink: staje sie AMDkowcem :wink: :wink: :wink: INTEL suxxxxx :wink: :wink: :wink: nie....tak na serio to wybieram po prostu to co tansze....a w ogole to mam chyba szczescie bo dzisiaj ciocia mnie odwiedzila i z okazji zdania dobrze matury dostalem 50 zeta! wiec mam nadzieje ze styknie mi kaska na Epoxa KHA+....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja proponuje GIGABYTE 7VTXE+ ( KT266A) i D 1000 (jakas dobra seryjka) ,256DDR i mozna kręcić nawet, na shuttlu to nie bardzo,

wyniesie cie to jakieś 360zł+210zł+180zł=750zł , spzedajesz za 300zl pluta,procek,ram i dokladasz tylko 450zl czyli akurat tyle ile miales zamiar i sprzet jest konkretny

Co tu za głupoty chlopakowi walisz.Że niby na shuttle nie da się kręćnąć??? Magistrala do 166, co 1;napięcie na procku do 1,85 (max +0,275);na pamiątkach do 2,7.Wszystko działa wsio.Na tweaku opisali że niby na 166 cosik nie działało,ale chyba to wina procka była.Ja swojego durnia na 166 puszczałem i wszystko chodziła jak trzeba.

A co do cen to:

mobo=335

duron 1000 (KONIECZNIE SERIA AHLCA!!!)=189

256 DDR 2100 noname=160

razem=684

Czyli jak sprzedaż za 300 to masz wydane 384 PLN.

Możesz pozostałe 116 pln dołożyć by jakieś lepsze pamiątki mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...