Puchacz1 Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) Mam 2 problemy. Pierwszy jak w temacie. Potrzebuję załadować plik .txt do tabeli. Drugim zaś problemem jest jak rozpocząć pisanie w tabeli od jej początku a nie środka ?. Jeszcze jedno: <STYLE TYPE="text/css"> body { background-color: black; color: white; } p.c2 {text-align: center} p.c1 {font-weight: bold; text-align: center} </STYLE> </HEAD> <BODY link="white"> <!--/HEADER--> <P CLASS="c2"> <TABLE BACKGROUND="tlo.png" WIDTH="1024"> <TR HEIGHT="764px"> <TD> <P CLASS="c2"> <TABLE WIDTH="617px" BORDER="0" CELLSPACING="0" CELLPADING="0"> <TR HEIGHT="33px"> <TD BACKGROUND="Belka_gora.png"> </TD> </TR> <TR HEIGHT="397px"> <TD BACKGROUND="news.png"> </TD> </TR> <TR HEIGHT="33px"> <TD BACKGROUND="belka_dolna.png"> <P CLASS="c1"> Design by </P> </TD> </TR> </TABLE> </P> </TD> </TR> </TABLE> </P> Może ktos wyjaśnić dlaczego strona mi się rozjeżdża ?. Edytowane 9 Maja 2008 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 1. NMie da sie. HTML jest zwykłym plikiem TXT. Wklej teks w odpowiednie miejsce... 2. Od poczatku czego? Góry, lewo? O tym piszą w kazdym kursie i kazdy edytor ma odpowiednią opcję... 3. Bo pewnie jest zle napisana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 1. Od początku, od góry. Jeżeli piszą w każdym kursie to nie zauważyłem. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy ? 2. Super, a mógłbyś napisać dlaczego jest źle napisane ?. W IE całość się dobrze wyświetla. Zauważyłem, że w FF się tak dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 po pierwsze primo, html się po prostu ściąga i jest renderowany u klienta na komputerze.. sam w sobie nie wypełni się danymi z pliku: rozwiazania są 3... PHP, ASP, JS tudzież AJAX. IE jest specyficzną przeglądarką, interpretuje style w innej kolejności niż reszta świata, podobnie np ze stylem do środkowania elementów. W IE robi się to nadając styl text-align: center; natomiast aby to samo zadziałało w FF trzeba do elementu który ma być wyśrodkowany nadać margin: auto; Tak że są niuanse o których warto wiedzieć zabierając się za robienie stron :). Ogólnie gdy ja robię stronę to robię ją pod FF i co chwile sprawdzam czy w IE wygląda tak samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 http://www.kurshtml.boo.pl/index.html świetny kurs HTML. tagi HTML pisze się małą literą oraz nie powinno się opierać stron na tabelkach, bo służą one do czego innego. pozdrawiam misiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 na czym więc powinienem oprzeć stronę ?. W gre nie wchodzi nic innego jak HTML. Na ramkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Od siebie dodam, że: - strony obecnie najlepiej robić w XHTML - zalecane kodowanie to UTF-8 - style umieszcza się w oddzielnym pliku - strony powinny mieścić się w 1024x768, bo taką rozdzielczość ma ustawione większość monitorów CRT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 nie może być nic innego jak HTML. Sam nad tym ubolewam ale niestety. Na czym więc najlepiej oprzeć strone. Na ramkach jak dobrze zrozumiałem, tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Bez obrazy, ale albo nie wiesz jaka jest różnica między HTML i XHTML, albo masz nauczyciela w szkole lekko nie na czasie. Dlaczego musi być HTML? A strony na ramkach to nie te czasy, chociaż dobrze zrobiona może całkiem interesująco wyglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 nie może być nic innego jak HTML. Sam nad tym ubolewam ale niestety. Na czym więc najlepiej oprzeć strone. Na ramkach jak dobrze zrozumiałem, tak ?Nie musisz trzymac sie xhtml, moze byc html, najlepiej strict. A strony rob na div'ach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 poszedłem po rozum do głowy i zacząłem się bawić z CSS. Wymodziłem coś takiego: #dol { background: url(belka_dolna.png); margin:0 auto; padding:1 0px 0 0px; position: relative; top: 100; z-index: 0; width:617px; height:33px; text-align:left; clear: both; } potrzebuję przenieść to niżej. Jak więc to zrobić ? tak wygląda wpis na stronie : <div id="dol" align="center"></div> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) tylko wiecie, rzucanie nowicjusza na divy moze go tylko pogrążyć :). To są dosyć niewdzięczne elementy i przysparzają sporo problemów jeśli się chce trochę powydziwiać. W większości divy stosowane są na prostych szablonowych stronach.. Natomiast bardziej złożone strony, z masą różnych elementów są zrobione z wykorzystaniem tabelek. Wynika to z faktu, że aby w pełni władać divami trzeba jednak się trochę narobić.. i czasami użycie tabelki jest wręcz dużo prostsze. o ramkach spokojnie zapomnij - mozesz przyjąc, że ramki to zło :) ps. To jest prawdopodobnie źle zapisane: padding:1 0px 0 0px; po kazdej liczbie powinna być jednostka (np px) dalej, skoro masz już styl, to co robi tutaj <div id="dol" align="center"></div> align = center? to powinien Ci załatwić styl. Zabawa z css polega na tym, że w kodzie html nie ma być ani słowa na temat jak jest sformatowany dany element. Może być tylko zachowana hierarchia elementów. Co znaczy ze potrzebujesz przenieść to niżej? Jeśli coś ma być niżej to to już wynika poniekąd z hierarchii elementów w htmlu. Czyli w kodzie html ten div który ma być na dole strony nie powinien być na górze kodu... tylko tam gdzie ma być :) Edytowane 10 Maja 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) zająłem się tymi CSS'ami to już nie popuszczę :). Strona jest bardzo prosta. Tło a w środku 3 mają być 3 "ramki" jedna pod drugą. W jednej menu, w drugiej system newsów a trzecia to stopka :). O tyle. Możesz wyjaśnić gdzie popełniam błąd, że nie chce mi się wyśrodkować ? Jeszcze inaczej. Jest wyśrodkowane ale musi CAŁOŚĆ (te "ramki") być przeniesiona nieco w dół. Edytowane 10 Maja 2008 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Ustaw marginesy. Albo <br /> Edytowane 10 Maja 2008 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Jedna uwaga: Jeśli wartość domyślna znacznika jest taka jakiej zamierzasz użyć, to nie ma sensu jej wpisywać Mam na myśli tutaj z-index. Jeśli nie planujesz więcej warstw, to jest on zbędny. Jedną z podstaw języków używanych w Sieci jest minimalizacja zbędnych danych. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 body { background-color: #000000; margin: 0; padding: 0; text-align:center; width:1024; height:768; }div { font: verdana 12px #000; position:relative; }a { text-decoration: none; }#tloo {background-position: top;background-image: url(tlo.png);width:1024px;height:768px;margin:0 auto; }#gora {background-position: top;background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto; }#news {background-position: top;background-image: url(news.png);width:617px;height:397px;margin:0 auto; }#dol {background-position: top;background-image: url(belka_dolna.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto; } <div id="tloo" ><div id="gora"></div><div id="news"></div><div id="dol"></div></div> Chcę aby element "gora" "news" oraz "dol" były na w środku (w poziomie i pionie) elementu "tloo". Może to ułatwi zadanie. Wydaje mi się, że marginesy już ustawiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Jeszcze napisz w jakiej przeglądarce chcesz to osiągnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) w każdej ? :). Najlepszy będzie Firefox jeśli inaczej się nie da. EDIT: Czy da się ładować plik .txt do diva opartego o CSS ?. Edytowane 11 Maja 2008 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) tloo u Ciebie to taki kontener, w nim masz pozostałe divy. Sprobuj pobawić się w css atrybutami position, top, float position: relative;pozwala Ci na swobodne przemiszczanie obiektu względem nadrzędnego obiektu z uzyciem atrybutów top, left, right, bottom przykład #gora{background-position: top;background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto;position: relative;top: 10px;} obiekt o id "gora" zostanie przesunity w dół o 10 pikseli. może wtedy najechać on na inne. Żeby obiekty pod nic razem z nim się przesuwały, wystarczy dać im atrybut position: relative; może to coś pomoże pozdrawiam m edit nie da się załadować innego pliku z poziomu zwykłego (X)HTML. do tego celu musisz użyć innego języka, np. php Edytowane 11 Maja 2008 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Pozwoliłem sobie na drobne poprawki CSS, aby się strona nie rozjeżdżała. body { background-color: #000000; margin: 0; padding: 0; text-align:center; width:100%; }#tloo {background-position: top;background-image: url(tlo.png);width:100%;margin:0 auto;}Generalnie nigdy nie ustawiaj height na sztywno w odniesieniu do całej strony (głównego diva) lub obiektów, które zawierają treść główną. Ustawienie tego ma sens w przypadku stopki, nagłówka, logo, menu itp. Podobnie width - ustawiaj na 100%, czyli tyle ile wyświetla przeglądarka w danej rozdzielczości. Elementy wewnątrz możesz już ustawiać na konkretne wartości - w przypadku obiektu z tekstem głównym nie mniej jednak niż 500 i nie więcej niż 980. Robi się to po to, aby strona wyglądała znośnie na dużych rozdzielczościach i jednocześnie nie wychodziła poza ekran w 1024x768 z marginesami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Podobnie width - ustawiaj na 100%Przy div? Nie ma to zadnego sensu poza celowym zwiekszeniem css'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ano. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) <div style=" float:left;" id="gora1"> <!--/menu--> <ul><li><a href="#">Home</a></li><li><a href="#">Download</a></li><li><a href="#">Kontakt</a></li><li><a href="#">Forum</a></li></ul> <!--/Menu_koniec--> </div> #gora1 {background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto;word-spacing:20px;font-family: 'Times New Roman';display: inline;text-decoration:none; } linki nie pojawiają się obok siebie przez co strona się rozjeżdża. Może ktoś pomóc ? [EDIT] - poradziłem sobie Czy jest możliwość zrobinia podstron w CSS ? Edytowane 14 Maja 2008 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 1. LI ma automatyczne przejście do nowej linii 2. CSS jest językiem styli - nie można "robić w nim" stron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 a podepnij display: inline; bezpośrednio do li a nie do diva... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...