Skocz do zawartości
Puchacz1

Html - ładowanie Pliku Txt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 problemy. Pierwszy jak w temacie. Potrzebuję załadować plik .txt do tabeli.

Drugim zaś problemem jest jak rozpocząć pisanie w tabeli od jej początku a nie środka ?.

Jeszcze jedno:

<STYLE TYPE="text/css"> body {  background-color: black;  color: white; } p.c2 {text-align: center} p.c1 {font-weight: bold; text-align: center}	</STYLE>  </HEAD>  <BODY link="white">	<!--/HEADER-->	<P CLASS="c2">	  <TABLE BACKGROUND="tlo.png" WIDTH="1024">		<TR HEIGHT="764px">		  <TD>			<P CLASS="c2">			  <TABLE WIDTH="617px" BORDER="0" CELLSPACING="0" CELLPADING="0">				<TR HEIGHT="33px">				  <TD BACKGROUND="Belka_gora.png">				  </TD>				</TR>				<TR HEIGHT="397px">				  <TD BACKGROUND="news.png">				  </TD>				</TR>				<TR HEIGHT="33px">				  <TD BACKGROUND="belka_dolna.png">					<P CLASS="c1">					  Design by 					</P>				  </TD>				</TR>			  </TABLE>			</P>		  </TD>		</TR>	  </TABLE>	</P>

Może ktos wyjaśnić dlaczego strona mi się rozjeżdża ?.

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. NMie da sie. HTML jest zwykłym plikiem TXT. Wklej teks w odpowiednie miejsce...

2. Od poczatku czego? Góry, lewo? O tym piszą w kazdym kursie i kazdy edytor ma odpowiednią opcję...

3. Bo pewnie jest zle napisana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Od początku, od góry. Jeżeli piszą w każdym kursie to nie zauważyłem. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy ?

2. Super, a mógłbyś napisać dlaczego jest źle napisane ?. W IE całość się dobrze wyświetla. Zauważyłem, że w FF się tak dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze primo, html się po prostu ściąga i jest renderowany u klienta na komputerze.. sam w sobie nie wypełni się danymi z pliku: rozwiazania są 3... PHP, ASP, JS tudzież AJAX.

IE jest specyficzną przeglądarką, interpretuje style w innej kolejności niż reszta świata, podobnie np ze stylem do środkowania elementów. W IE robi się to nadając styl text-align: center; natomiast aby to samo zadziałało w FF trzeba do elementu który ma być wyśrodkowany nadać margin: auto; Tak że są niuanse o których warto wiedzieć zabierając się za robienie stron :).

Ogólnie gdy ja robię stronę to robię ją pod FF i co chwile sprawdzam czy w IE wygląda tak samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam, że:

- strony obecnie najlepiej robić w XHTML

- zalecane kodowanie to UTF-8

- style umieszcza się w oddzielnym pliku

- strony powinny mieścić się w 1024x768, bo taką rozdzielczość ma ustawione większość monitorów CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy, ale albo nie wiesz jaka jest różnica między HTML i XHTML, albo masz nauczyciela w szkole lekko nie na czasie. Dlaczego musi być HTML?

A strony na ramkach to nie te czasy, chociaż dobrze zrobiona może całkiem interesująco wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie może być nic innego jak HTML. Sam nad tym ubolewam ale niestety. Na czym więc najlepiej oprzeć strone. Na ramkach jak dobrze zrozumiałem, tak ?

Nie musisz trzymac sie xhtml, moze byc html, najlepiej strict. A strony rob na div'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszedłem po rozum do głowy i zacząłem się bawić z CSS. Wymodziłem coś takiego:

#dol {

background: url(belka_dolna.png);

margin:0 auto;

padding:1 0px 0 0px;

position: relative; top: 100; z-index: 0;

width:617px;

height:33px;

text-align:left;

clear: both;

}

potrzebuję przenieść to niżej. Jak więc to zrobić ?

tak wygląda wpis na stronie :

<div id="dol" align="center"></div>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wiecie, rzucanie nowicjusza na divy moze go tylko pogrążyć :). To są dosyć niewdzięczne elementy i przysparzają sporo problemów jeśli się chce trochę powydziwiać. W większości divy stosowane są na prostych szablonowych stronach.. Natomiast bardziej złożone strony, z masą różnych elementów są zrobione z wykorzystaniem tabelek. Wynika to z faktu, że aby w pełni władać divami trzeba jednak się trochę narobić.. i czasami użycie tabelki jest wręcz dużo prostsze.

o ramkach spokojnie zapomnij - mozesz przyjąc, że ramki to zło :)

ps. To jest prawdopodobnie źle zapisane: padding:1 0px 0 0px; po kazdej liczbie powinna być jednostka (np px)

dalej, skoro masz już styl, to co robi tutaj <div id="dol" align="center"></div> align = center? to powinien Ci załatwić styl. Zabawa z css polega na tym, że w kodzie html nie ma być ani słowa na temat jak jest sformatowany dany element. Może być tylko zachowana hierarchia elementów.

Co znaczy ze potrzebujesz przenieść to niżej? Jeśli coś ma być niżej to to już wynika poniekąd z hierarchii elementów w htmlu. Czyli w kodzie html ten div który ma być na dole strony nie powinien być na górze kodu... tylko tam gdzie ma być :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zająłem się tymi CSS'ami to już nie popuszczę :). Strona jest bardzo prosta. Tło a w środku 3 mają być 3 "ramki" jedna pod drugą. W jednej menu, w drugiej system newsów a trzecia to stopka :). O tyle. Możesz wyjaśnić gdzie popełniam błąd, że nie chce mi się wyśrodkować ?

Jeszcze inaczej. Jest wyśrodkowane ale musi CAŁOŚĆ (te "ramki") być przeniesiona nieco w dół.

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna uwaga: Jeśli wartość domyślna znacznika jest taka jakiej zamierzasz użyć, to nie ma sensu jej wpisywać Mam na myśli tutaj z-index. Jeśli nie planujesz więcej warstw, to jest on zbędny. Jedną z podstaw języków używanych w Sieci jest minimalizacja zbędnych danych. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

body {		background-color: #000000;		margin: 0;		padding: 0;		text-align:center;		width:1024;		height:768;	}div {		font: verdana 12px #000;		position:relative;	}a {		text-decoration: none;	}#tloo  {background-position: top;background-image: url(tlo.png);width:1024px;height:768px;margin:0 auto; }#gora  {background-position: top;background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto; }#news  {background-position: top;background-image: url(news.png);width:617px;height:397px;margin:0 auto; }#dol  {background-position: top;background-image: url(belka_dolna.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto; }

<div id="tloo" ><div id="gora"></div><div id="news"></div><div id="dol"></div></div>

Chcę aby element "gora" "news" oraz "dol" były na w środku (w poziomie i pionie) elementu "tloo". Może to ułatwi zadanie. Wydaje mi się, że marginesy już ustawiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tloo u Ciebie to taki kontener, w nim masz pozostałe divy. Sprobuj pobawić się w css atrybutami position, top, float

position: relative;
pozwala Ci na swobodne przemiszczanie obiektu względem nadrzędnego obiektu z uzyciem atrybutów top, left, right, bottom

przykład

#gora{background-position: top;background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto;position: relative;top: 10px;}

obiekt o id "gora" zostanie przesunity w dół o 10 pikseli. może wtedy najechać on na inne. Żeby obiekty pod nic razem z nim się przesuwały, wystarczy dać im atrybut position: relative;

może to coś pomoże

pozdrawiam

m

edit

nie da się załadować innego pliku z poziomu zwykłego (X)HTML. do tego celu musisz użyć innego języka, np. php

Edytowane przez mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie na drobne poprawki CSS, aby się strona nie rozjeżdżała.

body {		background-color: #000000;		margin: 0;		padding: 0;		text-align:center;		width:100%;	}#tloo  {background-position: top;background-image: url(tlo.png);width:100%;margin:0 auto;}
Generalnie nigdy nie ustawiaj height na sztywno w odniesieniu do całej strony (głównego diva) lub obiektów, które zawierają treść główną. Ustawienie tego ma sens w przypadku stopki, nagłówka, logo, menu itp.

Podobnie width - ustawiaj na 100%, czyli tyle ile wyświetla przeglądarka w danej rozdzielczości. Elementy wewnątrz możesz już ustawiać na konkretne wartości - w przypadku obiektu z tekstem głównym nie mniej jednak niż 500 i nie więcej niż 980. Robi się to po to, aby strona wyglądała znośnie na dużych rozdzielczościach i jednocześnie nie wychodziła poza ekran w 1024x768 z marginesami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<div style=" float:left;" id="gora1"> <!--/menu--> <ul><li><a href="#">Home</a></li><li><a href="#">Download</a></li><li><a href="#">Kontakt</a></li><li><a href="#">Forum</a></li></ul> <!--/Menu_koniec--> </div>

#gora1  {background-image: url(belka_gora.png);width:617px;height:33px;margin:0 auto;word-spacing:20px;font-family: 'Times New Roman';display: inline;text-decoration:none; }

linki nie pojawiają się obok siebie przez co strona się rozjeżdża. Może ktoś pomóc ?

[EDIT] - poradziłem sobie

Czy jest możliwość zrobinia podstron w CSS ?

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi