Skocz do zawartości
pmp

Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium

Rekomendowane odpowiedzi

skoro 1066 to zapewne 5-5-5-15, albo 4-4-4-15, specyfikacja podaje 2.1-2.2V ale wiadomo specyfikacja specyfikacja a jak ram chodzi to juz inna sprawa, u mnie np. producent podaje 2.2V a pamieci chodza na 2.1 jaka kolwiek zmaina powoduje zwiechy w GM, podkrecic sie je da na tym napieciu do 1130Mhz a na egiełdzie według ich testów potrzebowali do 1050Mhz 2.3V, pamiatki to kingstonyHX8500 2x1GB i mam tylko pare tygodni starsze od tych z egiełdy.

Twoje pamieci według komputronika mozesz ustawic na 2.3-2.4V i mniej wiecej tyle w zasadzie powinienes im dac nic im nie bedzie chyba nawet nie beda sie grzały przy tym napieciu i próbuj tymingi dac standardowe albo 5-5-5-18 jak do krecenia, ja wiem ze sa rózne specyfikacje do tych ramów i ostatnia podaje 2.1V-2.2V ale sie nie przejmuj jak ustawisz 2.35V na ramki nic im nie powinno sie stac, no chyba ze sa takie jak moje i tylko na 2.1V chodza,

ogólne spróbuj dac 2.35V i potestuj w GoldMemory jak nie bedzie błedów i zwich zobacz czy sie nie przegrzewają jak nie, nie mam pomysłów, w sumie na stronie producenta jest wyraznie ze chodza na2.1V-2.2V to juz naprawdę nie wiem, ja bym swoje ustawiał na 2.35V nawet zeby tylko sprawdzic, no ale wiadomo wszystko sie moze zdarzyc i niechciał bym zebyc zos uszkodził i miał pretensje, co prawda zawsze mozesz reklamowac, moze i byc tak ze skoro sa to OCZ-ki to potrzeba im wgrac odpowiednie SPD jest do tego specjalne narzedzie SPD-Z i wtedy beda sie lepiej kreciły, przynajmniej tak było kiedys

Edytowane przez lukaszrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wskazania programów dotyczące napięcia pozostawiają wiele do życzenia

no i przede wszystkim biosy pozostawiają wiele do zyczenia :wink:

ja tez mam 100 na cepie, wczesniej na pprzednim biosie było 30, na innej mobo 22, wiec prawde ci powie tylko Coretemp, ale tylko dla rdzeni, niestety tą temp. to wszystkie programy podja raczej prawidłowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem co Wy macie za problemy z tymi plytami :blink: Swoja mam P5Q Deluxe, biosow mialem kilka, 0 problemow z czymkolwiek.

Obecnie mam drugi komputer skladam dla znajomego (na P5Q-E + E8400) rowniez zero problemow, zadnego rozjezdzania sie ustawien, roznica w temp, czy innym temu podobnym. A moze to nie wina plyty tylko jakis innych podzespolow. Mialem juz 3 takie plyty i nic kompletnie sie z nimi zlego nie dzialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem co Wy macie za problemy z tymi plytami :blink: Swoja mam P5Q Deluxe, biosow mialem kilka, 0 problemow z czymkolwiek.

Swoje mobo posiadam od 7 dni. Skrecilem kompa, zainstalowalem winde. Bios wszystko auto procz FSB - 425mhz. Wszystko smigalo jak trzeba :)

Kolejne 6 dni - nie powiem - latwo nie bylo skumac ten totalnie nowy bios, pelno opcji. Dwa razy caly watek przeczytalem zeby wiedziec o co chodzi. Teraz po tygodniu zadawan czasem idiotycznych pytan na forum ;) (dzieki chlopaki) zaczynam "czuc" plyte, jej bios i mozliwosci O/C danych zespołów.

Ogolnie rzecz biorac to jestem zachwycony ale co ja moge wiedziec jak moja poprzednia plyta byl A7N8X deluxe na nForce2. Jak dla mnie to skok technologiczny i "user friendly" jest mistrzowski. Wszystko tak latwo, lekko i przyjemnie ale za to jak chcesz cos wiecej od plyty to trzeba ostro sie wczytac. Czyli tak jak powinno byc ;)

Tak na marginesie,

moje pamieci Balistix Crucial 1066, ktore wdl wszelkich zrodel powinny smigac przy 2.35V na 4-4-4-8 a mi poprostu przy 520 na tych timingach nawet komp wstac nie chce?!

Źródło 1 4-4-4-8 2.35V 533mhz

Zrodlo 2 4-4-4-12 2.35V 561mhz

Czyzby P45 nie lubilo sie z Balistixami?

Moje ustawienia

Cpu ratio - x8

Fsb Frequency - 520Mhz

PCIE Frequency - Auto

FSB Strap to North Bridge - 333 Mhz

Dram Frequency - 1022 Mhz

DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2

PL 10

DRAM Timing Control - Manual

5-5-5-15

CPU Voltage - 1.43

Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640

Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630

CPU PLL Voltage - 1,6V

FSB Termination Voltage - 1,36V

Dram Voltage - 2.2 V

NB Voltage - 1,40 V

NB GTL Voltage Reference - 0.580

SB Voltage - 1,10 V

PCIE Sata Voltage - 1,50 V

CPU Skew - 300

NB Skew - 100

ADvanced -> Cpu Configuration

all disabled

Chcialem podjechac z FSB jeszcze wyzej ale cep sie buntuje i domaga sie wiecej voltow, pomimo, ze w miare temp ok (do 62C full stress na rdzeniach by real temp) to chyba 4.2ghz to takie rozsadne maximum.

Edytowane przez Tunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoje mobo posiadam od 7 dni. Skrecilem kompa, zainstalowalem winde. Bios wszystko auto procz FSB - 425mhz. Wszystko smigalo jak trzeba :)

Kolejne 6 dni - nie powiem - latwo nie bylo skumac ten totalnie nowy bios, pelno opcji. Dwa razy caly watek przeczytalem zeby wiedziec o co chodzi. Teraz po tygodniu zadawan czasem idiotycznych pytan na forum ;) (dzieki chlopaki) zaczynam "czuc" plyte, jej bios i mozliwosci O/C danych zespołów.

Ogolnie rzecz biorac to jestem zachwycony ale co ja moge wiedziec jak moja poprzednia plyta byl A7N8X deluxe na nForce2. Jak dla mnie to skok technologiczny i "user friendly" jest mistrzowski. Wszystko tak latwo, lekko i przyjemnie ale za to jak chcesz cos wiecej od plyty to trzeba ostro sie wczytac. Czyli tak jak powinno byc ;)

Tak na marginesie,

moje pamieci Balistix Crucial 1066, ktore wdl wszelkich zrodel powinny smigac przy 2.35V na 4-4-4-8 a mi poprostu przy 520 na tych timingach nawet komp wstac nie chce?!

Źródło 1 4-4-4-8 2.35V 533mhz

Zrodlo 2 4-4-4-12 2.35V 561mhz

Czyzby P45 nie lubilo sie z Balistixami?

Moje ustawienia

Cpu ratio - x8

Fsb Frequency - 520Mhz

PCIE Frequency - Auto

Dram Frequency - 1022 Mhz

DRAM CLK Skew on Channel A1/A2/B1/B2

PL 10

5-5-5-15

CPU Voltage - 1.43

Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.640

Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.630

CPU PLL Voltage - 1,6V

FSB Termination Voltage - 1,36V

Dram Voltage - 2.2 V

NB Voltage - 1,40 V

NB GTL Voltage Reference - 0.580

SB Voltage - 1,10 V

CPU Skew - 300

NB Skew - 100

ADvanced -> Cpu Configuration

all disabled

Chcialem podjechac z FSB jeszcze wyzej ale cep sie buntuje i domaga sie wiecej voltow, pomimo, ze w miare temp ok (do 62C full stress na rdzeniach by real temp) to chyba 4.2ghz to takie rozsadne maximum.

tego ramu ile masz?4x1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam drugi komputer skladam dla znajomego (na P5Q-E + E8400) rowniez zero problemow, zadnego rozjezdzania sie ustawien, roznica w temp, czy innym temu podobnym. A moze to nie wina plyty tylko jakis innych podzespolow. Mialem juz 3 takie plyty i nic kompletnie sie z nimi zlego nie dzialo.

Aktualizowales bios czy fabryczny bedzie ok? Ja bede mial ten sam konfig ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewno instalowałes wszystko od golasa, my hi hi.. nie :oops: , config mam z poprzedniej płyty, troszku sie mi nie chciało instalowac wszystkiego od nowa, byc moze jak postawie system od zera wyeliminuje te kulfony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze nie ma znaczenia bo wentylator mam podpiety pod zasiłke i 100 stopni jest, tak podobno którys z biosów naprawił problem z odczytem tem. ale dla 45nm procków, bo widac starym prockom nie wyszło to na zdrowie i teraz mam na swoim q6600 raz 9, raz 0, czasmi 49, a z zazwyczaj stówkę,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ilu jest wzglednie bezpiecznie podnosci napiecie FSB oraz NB?

Mam dosc dobrze wentylowana obudowe i bardzo mila temperaturke w srodku. [MB do 39C]

bo widze ze to mnie blokuje do przejscia w stabilne 7.5x550

Edytowane przez Tunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizowales bios czy fabryczny bedzie ok? Ja bede mial ten sam konfig ;-)

w swoim deluxie tak, bo mialem 06XX, i wrzucilem 0803, zero problemow

pewno instalowałes wszystko od golasa, my hi hi.. nie :oops: , config mam z poprzedniej płyty, troszku sie mi nie chciało instalowac wszystkiego od nowa, byc moze jak postawie system od zera wyeliminuje te kulfony

nowe kompy od podszewki to sie zgadza. ale mojego nie formatowalem od razu. DOpiero pod 2 tygodniach ale nie dlatego ze komputer sie dziwnie zachowywal, tylko musial RAID'a przepartycjonowac na inne wielkosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tym EPU? Żeby to uaktywnić trzeba zainstalować odpowiedni soft od Asusa?

Tak ale to działa jeśli nie kręcisz z biosu, jezeli podkręcisz kompa powyżej 30% to go nawet nie odpalisz, ponadto robi problemy a kożyści w mojej opinii żadne właściwie.

Więc najlepiej sobie darować, chyba że chcesz sprawdzić jaki ekologiczny jesteś to sobie zainstaluj i się pobaw ;)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale to działa jeśli nie kręcisz z biosu, jezeli podkręcisz kompa powyżej 30% to go nawet nie odpalisz, ponadto robi problemy a kożyści w mojej opinii żadne właściwie.

Więc najlepiej sobie darować, chyba że chcesz sprawdzić jaki ekologiczny jesteś to sobie zainstaluj i się pobaw ;)

Pozdr

tak zgoda przy OC nie dział EPU

ale jeśli nic nie kręcimy rewelacyjnie się sparuje zaradzanie energia procesora

o ile to co pokazuje AI Gear3 "mówi" prawdę

i nie sprawia żadnych kłopotów (P5K PRO & E8400)

większość starych biosów wariowała z AI Gear3

ale na najnowszym do mojej wszystko ustąpiło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy wiecie może czy wszystkie nowe p5q dlx są już w nowej rewizji czy mogą się jeszcze zdarzać stare? Pytam się bo planuję kupić tę płytę i może później zmienić grafę na gtx280, a niestety w sklepie nie są w stanie mi odpowiedzieć na to pytanie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff,

dzisiaj w koncu udalo mi sie osiagnac /wzglednie/ stabilne FSB 550!

Czas na podzielenie sie spostrzezeniami z innymi.

Caly trick lezal w ustawieniach GTL! Wystarczylo zastosowac sie do tych wskazowek:

" ... należy pamiętać o tym, by nie ustawiać napięcia FSB Voltage wyższego od napięcia CPU! "

" ... najodpowiedniejsze ustawienia napięcia GTL zamykają się w przedziale 50~55% ustawionego napięcia FSB Voltage (zarówno dla GTL CPU jak i GTL Northbridge).

(tylko procesory Wolfdale 45nm) "

Winda mi sie ladowala nawet przy fsb 585 i przechodzilo testy wydajnosci ale orthos za cholere nie chcial dzialac dluzej niz 2min.

Przy FSB 550-560 - orthos dzialal do 6min, co wydalo mi sie dziwne i wiedzialem, ze jest to do ustawienia, jakos...

Wiec pobawilem sie GTLem troche mniej, troche wiecej, wyczulem gdzie jest ten moment i poszlo.

Teraz orthos liczy juz prawie godzinke i wyglada na to ze juz jestem bliski idealnych ustawien biosa! :)

Poprostu mala wskazowka dla innych, o ktorej ja zapomnialem, po podniesieniu V fsb pobawcie sie tez GTL, wyglada, ze to jest klucz do stabilizacji systemu. Najmniejsza zmiana o 0,005 zmienia nie stabilne ustawienia w rock solid ;P

Moje ustawienia:

Cpu ratio - x7,5

Fsb Frequency - 555Mhz

PCIE Frequency - Auto

Dram Frequency - 1122 Mhz

5-5-5-15 PL 10

CPU Voltage - 1.420

Cpu GTL Voltage Rference (0/2) - 0.660

Cpu GTL Voltage Rference (1/3) - 0.655

CPU PLL Voltage - 1,6V

FSB Termination Voltage - 1,30V

Dram Voltage - 2.2 V

NB Voltage - 1,40 V

NB GTL Voltage Reference - 0.600

SB Voltage - 1,10 V

CPU Skew - 400

NB Skew - 200

ADvanced -> Cpu Configuration -> all disabled

BTW:

a pamieci dalej za cholere nie cha pojsc na 4-4-4-12 lub 4-4-4-8 !!

Poprostu sprzet nie wstaje. Dranie!

Edytowane przez Tunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi