Skocz do zawartości
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na szybko. Na więcej dzisiaj już nie mam sily.

Dołączona grafika

1,375V bios

i teraz leci 3,8 na tym samym v-core. Ale na dziś ja wymiękam

Dołączona grafika

Edit:

jest i 3,8 po godzinie orthosa. Myślę że nie jest źle jak na pierwszy dzień obcowania z intelem po raz pierwszy od 9 lat. Biostar ma trochę głupią skalę napięc, ale co zrobic :/

Dołączona grafika

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermalright ULTRA-120A + Acutake 12 z allegro za 89zł :) Radiator przez noc testów nawet nie był minimalnie letni pod orthosem.

bo te procki grzeją się w środku. Radiator nie nadąża nawet odprowadzać. BOX to dla nich za dużo:-)

a wyniki rzeczywiście ładne- bądź tak miły- ściągnij najnowsze core temo 0.99.3

i jak możesz napisz jaka to seria?

i sprawdź gdzie ma walla :-)

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta zabawy wieczorkiem bo muszę złożyc kilka zestawów dla klientów. Narazie podam aby oznaczenia procka:

Slay7 MALAY

Q827A565 TO JEST M0

Panowie głupie pytanie, ale ja jestem od zielonych :D Jak nazywa się ta opcja oszczędzania energii u Intela? Przydało by się to jednak wyłączyc, ale jakoś nie mogę tego znaleśc. Jakby nikt nie wiedział to wieczorkiem poszukam w instrukcji :)

Teraz sobie siedzę na tych 3,8 na 1,375 i wydaje się byc ok.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie głupie pytanie, ale ja jestem od zielonych :D Jak nazywa się ta opcja oszczędzania energii u Intela? Przydało by się to jednak wyłączyc, ale jakoś nie mogę tego znaleśc. Jakby nikt nie wiedział to wieczorkiem poszukam w instrukcji :)

To się nazywało bodajże C1E i EIST, albo SpeedStep, ale nie jestem pewien bo nie mam Intela tylko AMD :) .

Teraz sobie siedzę na tych 3,8 na 1,375 i wydaje się byc ok.

A to 1,375v to jest z biosu czy 'real vCore' ???

EDIT: U mnie słabo z refleksem, kolega wyżej był szybszy :D.

Edytowane przez anonymouse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to 1,375v to jest z biosu czy 'real vCore' ???

screen prawdę ci powie

@ Mpower -Masz cały czas takie tempy - w okolicach 50*C?

mam jeszcze pytanie w jakim BOXie dostałeś proca - normalnych rozmiarów, tak jak inne Core 2 Duo/Celerony, Pentium itp czy w nowego typu pomniejszonym BOXie?

OK, w takim razie rada dla wszystkich - kupujcie proce z Malezji :-)

mój

Slay7 Costa Rica

3825A505

też M0

Mam takie pytanie , dlaczego w ORTHOS ustawia się priority na 9 ?

przy 10 już raczej na kompie nic innego nie zrobisz oprócz orthosa - ciężko nawet screena zapisać, ale to ustawienie najbardziej wiarygodne, bo najbardziej katuje proca

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Mpower -Masz cały czas takie tempy - w okolicach 50*C?

Tak cały czas takie tempy. Dopiero co wróciłem do domu, zaraz zacznę dalszą zabawę.

mam jeszcze pytanie w jakim BOXie dostałeś proca - normalnych rozmiarów, tak jak inne Core 2 Duo/Celerony, Pentium itp czy w nowego typu pomniejszonym BOXie?

Pomniejszony. Radiator ma ok 1,5cm wysokości , nawet go z pudelka nie wyjmowalem

C1E i EIST

C1E i EIST,

Dziex Panowie :)

A to 1,375v to jest z biosu czy 'real vCore' ???

BIos. Nawet nie miałem czasu pomierzyc.

Dzisiaj miałem w rękach 3 sztuki E5200, wszystkie z malezji i niestety szału nie było. na 1,375V (DFI Lan Party P35 i 2 Asusy P5Q-Pro) kończyły się w okolicach 3,5-3,6ghz. 2 sztuki chłodzone Karakorum i jedne takim samym chłodziwem jak moje.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie te 3,5 nie jest tak źle wiadomo nie jest tojuż 80-100% podkręcenia jak w e21xx ale zawsze coś

niby tak, ale...wszyscy sobie dość dużo obiecywali po tych prockach, zwłaszcza po pierwszych testach i teraz jakoś tak...niesmak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wall tak jak się spodziewałem, czyli szybko mnie dopadł. Na x9 355 to max jakie uzyskałem. Przeprowadzilem kompa z pod okna balkonowego na biurko i temp jakieś 5 stopni wyższe :/

Temperatury w real temp są podobne do tych z core temp'a 98.x (widoczne na screenach wyżej). Ten nowszy 99.3 wskazjuje ok 5*C więcej

Na 1,375V 3,8ghz to już koniec stabilności, chociaż do windowsa wejdę bez probemu na 4,0ghz. Następna wartość jaką mogę ustawić w biosie to 1,425V, więc na 24/7 gra nie jest warta świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1,375V (DFI Lan Party P35 i 2 Asusy P5Q-Pro) kończyły się w okolicach 3,5-3,6ghz.

To DFI to DK T2RS, czy jakieś inne? Jakieś wieksze problemy lub niesmaki były? Czy na Asusach p5Q PRO przyjemniej/stabilniej się to zachowywało?

Ostatno DK strasznie z ceną lata. Widziałem już po 340, a tu nagle 390 i szok. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjemniej było mi kręcić na DFI, ale spowodowane to było tym że poprzednią moją płytą była właśnie DFI. Która lepiej prowadzi proca to ciężko powiedzieć, gdyż każda sztuka siedziała na innym mobo.

Ja bym na Twoim miejscu brał jednak Asusa, nowszy chipset, który lepiej prowadzi 45nm i obecnie chyba tańsza. Z drugiej strony przy wallu w okolicach 350 to chyba każda płyta da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że tak do 3,8ghz jest jeszcze w miarę ciekawe ale tak coś mi się zdaje że lepiej już chyba dołożyć do E7200 przy zmianie z DC E21xx. A do tego procka to styknie i byle jaka płytka na P31/P35 robiąca FSB ~350 ;]

E5200 to super opcja dla ludzi ze słabszymi płytami, np G31 itp. Nie trzeba tu jakiegoś dużego FSB, żeby osiągnąć dobre zegary. Na E7200 ze słabą płytą nie osiągniesz takich taktów :-)

Natomiast dla entuzjastów E7200 zdecydowanie :-)

Co do płyty to także polecałbym P5Q :-)

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten proc i ASUS P5QL-E to dobry zestaw ??  Czy może jakiś inny za mniej niż 500zł ?? W grę wchodzi oc i dlatego nie wiem czy ta płyta bedzie dobra do tego proca :-|...

jak już mówiłem wcześniej, do tego proca każda płyta będzie dobra :-)

natomiast wartoby dopłacić do pełnego P45, czyli P5Q, p5Q-pro

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś stałem się posiadaczem E5200, made in Costa Rica ;) Lecz jeszcze go nie testuje z racji oczekiwania na resztę części zestawu... Widzieliście ten temat? E5200@4.317 GHz. Gość dał mu sporo papu :D A tak w ogóle jestem nowy w intelu, więc pytam: ile V można bez obaw ustawić na 24/7? ;)

Edytowane przez DonKamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi