Raptor Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 a co daje ?? poniżej wyniki - dysk prawie pełny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 tylko przy teście 1GB to w większości testujesz cache, a nie komórki TLC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 przy przebiegu 10GB wynik pewnie jeszcze niższy, a jakbym zaszyfrował AESem to pewnie jeszcze by spadł, więc dysk raczej nie dla mnie, ale na zwykły magazyn może i da radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Witam,Nadszedł czas wymiany dysku w wysłużonym laptopie (Asus X550LB). Dysk niemal ciągle pracuje na 100%, ciągłe przecinki, zawiechy. Myślę aby zmienić na SSD. Niestety za dużo się naczytałem (że 120gb to mało, 240 tylko opłacalne itp.) Budżet mam ograniczony ale po przeanalizowany obecnego wykorzystania (system i aplikacje to 40gb) uważam, że 120gb się nada (zawsze będzie możliwość przenosin w przyszłości do HTPC). W głowie mam SSD Adata SSD Premier Pro SP920 128GB (ASP920SS3-128GM-C) MLC więc powinno być ok. Co uważacie w tej kwestii? Dobry wybór? Owszem Chciałbym Iridium Pro 240 ale 340 zł to przekracza mój budżet. SP920 jest za 235 zł do tego mógłbym dokupić kieszeń hhd (ewentualność niekonieczna) zamiast napędu (nie korzystam) i nadal zmieściłbym się w budżecie (250 zł). Gdybym chciał Iridium to fundusze by się znalazły dopiero w styczniu (chyba, że coś się złego zdarzy i odłoży zakup).Dodam, że laptop SATA II. Edytowane 30 Listopada 2016 przez BOGu1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Nie lepiej dołożyć te 50 zł i kupić: http://www.x-kom.pl/p/298054-dysk-ssd-sandisk-240gb-25-sata-ssd-plus.html Ew wersja 120GB tego dysku za ok 200 zł Edytowane 30 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Tylko, że to jest TLC i 3 lata gwarancji. Dokładając kolejne 40 mam Iridium Pro 240.SanDisk plus 120gb brak. Edytowane 30 Listopada 2016 przez BOGu1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) TLC TLC.. ehh nawet jakby to było TLC to co z tego. Po za tym 3 lata na dysk to nie jest wcale tak mało. Nie róbmy z SSD takiego badziewia co się psuje zaraz. Prędzej HDD Ci padnie np od Seagate. No i najważniejsze ten Sandisk ma MLC tyle że własnej produkcji... https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_sandisk_ssd_plus_najlepsze_z_najtanszych_ssd Edytowane 30 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 Wersja G25 była MLC, a G26 to tlc. Zależy mi na trwałości. Ekspertem od ssd jestem od 1h :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Ok moje niedopatrzenie, ale można znaleźć w tej cenie G25. Jak ci zależy na trwałości to kup później Iridium, a nie kombinuj: http://www.ceneo.pl/37691346#mh=I4s9j86037007sandiskhQMsZ-rAo5pVBjEoszRPuCEkyhOQpTqyWGsFZ8ZT0lLMYpSTZH6WF02r2pow6o3eBcWw3DTqSGccgPblNw9sp5AFpLvp_CrGB9FJyIEPSNBeuIpnM8j-UxWnNlHx5zwL5CnHIg0ADw93iBV1_yCOaA3YKUG0bKtx-XlzIU93-IOsyfaQFKoh2rRUdHIZ5iXP0 Edytowane 30 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 Że prędzej co? Mi przez 8 lat padły 3 ssd i 2 HDD, więc ten tego no. Teraz jest Mx200 i P300, więc mam nadzieję że parę lat spokoju będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) To masz wybitnego pecha bo mi przez 6 lat nie padł żaden dysk SSD, a też miałem parę. Po za tym 3 lata to dla mnie norma jak na dysk SSD. Chcesz więcej dokładasz proste. To są budżetowe dyski. Na czymś musieli przyciąć. No i ceny poszły nieco w góre. Teraz to nie jest najlepszy okres na zakup. Poczekaj więc do stycznia i kup Iridium. Z moje strony tyle na ten temat. Edytowane 30 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Te 120gb to naprawdę mało? Obecnie mam zajęte 40gb (system i programy i dokumenty). Zakładając, że pojemność rzeczywista to około 105-110gb zostaje około 70gb na dalsze drobiazgi. Laptop służy do internetu, redagowania tekstów i do kodi (xbmc). Zależy mi na zwiększeniu wydajności, bo nawet w supermemo potrafi się dysk zamyślić. Edytowane 30 Listopada 2016 przez BOGu1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 Nie to nie jest mało jak na takie potrzeby. Tyle że często różnice w cenie są nieduże między 120 a 240. Poczekaj z tym zakupem jak możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 Raczej będzie coraz drożej. Dwa miesiące temu Iridium Pro był poniżej 300 zł. a teraz 340. (nie miałem funduszy, czytaj OC :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 No i jakby nie patrzeć 240 zawsze szybszy i trwalszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) szkoda, że nie możesz z drugiej ręki, ostatnio kupiłem sandiska 120GB za 130zł, nowy z wymiany gwarancyjnej, nawet jak na TLC to za taki "piniondz" to śmiech podejrzewam, że po świętach znowu będzie wysyp dysków na rynku wtórnym po śmiesznych cenach Edytowane 30 Listopada 2016 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGu1 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2016 A jak dysk ssd będzie zapełniony załóżmy w 80-90%, jego wydajność, żywotność się skraca? Niezalecane jest takie obładowanie dysku? W głowie nadal siedzi SSD 120 ale od Transcend 128GB SATA SSD 370S (210 zł z wysyłką) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Transcend to teraz loteria - nie wiadomo czy ładują jeszcze MLC czy już TLC . Z bezpiecznych konstrukcji to A-Data 920 ( tyle że droga ) , Sandisk Plus G25 ( czasami ciężko go dostać ) albo nasz Goodram Iridium Pro ( wersja 120GB praktycznie nie opłacalna ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czy dyski SSD Hynix'a są opłacalne? Np.: Dysk SSD Hynix SC300 512GB SATA3 (HFS512G32MND-3312A) - jest napisane, że to MLC, więc chyba ok. https://www.morele.net/dysk-ssd-hynix-sc300-512gb-sata3-hfs512g32mnd-3312a-824760/ Czy w takiej cenie lepiej poszukać czegoś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Dysk niezbyt znany i w dodatku wolny zapis / odczyt . I jeszcze ta cena - w tej samej cenie masz sprawdzonego Samsunga 850 EVO 500GB , który ma wyższe osiągi i sprzętowe szyfrowanie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Samsung jest na TLC, Hynix na MLC... Samsung ma 500GB, Hynix ms 512GB... Wydajność jest chyba troszkę wyższa niż podawana specyfikacja. Tutaj jest recenzja: http://www.kitguru.net/components/ssd-drives/zardon/sk-hynix-canvas-sc300-512gb-ssd-review/8/ W minusach napisali, że w takiej same cenie jest dostępny bardziej sprawdzony Samsung 850 EVO :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 w tej samej cenie masz sprawdzonego Samsunga 850 EVO 500GB , który ma wyższe osiągi i sprzętowe szyfrowanie . sprzętowe szyfrowanie to nic innego jak zwykła integracja z windowsowym bitlockerem, narzut jest podobny jak w przypadku normalnego szyfrowania (10-20%), zasadniczo to może być nawet wyższy bo czasami szyfruje AES256, a mniejszy jest na AES128, który ma podobny poziom wbrew mylącej nazwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Samsung ma pamięci TLC z tych dobrych , chyba jako jedyni opanowali problemy z tymi pamięciami . 850 EVO to jeden z lepszych dysków , sprawdzony i polecany w dodatku znany . O Hynixie tego powiedzieć nie można . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 No ja bym dał kredyt zaufania hynix bo ram ich najlepszy i większość firm go używa więc dyski powinny też być super. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 ten Hynix nie jest zły, po prostu istnieje sporo mniej znanych dysków których nie ma w zestawieniu ma MLC 16nm i autorski kontroler SK Hynix SH87810AA, jak się spisuje doklejam poniżej, 5 lat gwarancji i tutaj mały minus tylko do 72 TBW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Co myślicie o Crucial MX300 525GB. Jest ~120zł tańszy od 850 EVO, ma 25GB pojemności więcej, pamięci też TLC, chyba dobry kontroler Marvel... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Jak nie masz alergii na TLC to to jest jeden z lepszych dysków na tych kościach. Do tego od zaufanego producenta. Można brać w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2016 Generalnie teraz mam dwa dyski: - Toshiba Q Series PRO 256GB - Hitachi Travelstar 500GB 2,5" 5400rpm Zastanawiam się nad wymianą HDD na SSD. Tylko nie wiem czy jest sens zostawić Toshibe na system + nowy SSD na dane czy może kupić jeden szybki SSD (500-750GB) i pozbyć się dwóch dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...