Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno Intel zdjął Toolboxa i firmware dla X-25M ze swojej strony? W chwili obecnej pusto .... :blink:

Jeśli ktoś chce to proszę:

Firmware oraz Toolbox - jednak proszę pamiętać, że ten firmware spowodował duże spustoszenia wśród użytkowników.

Ja jednak mam szczęście i do dzisiaj cieszę się moim X25-M z nowym firmware;)

Pozd.

lool1234

Edytowane przez lool1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś chce to proszę:

Firmware oraz Toolbox - jednak proszę pamiętać, że ten firmware spowodował duże spustoszenia wśród użytkowników.

Ja jednak mam szczęście i do dzisiaj cieszę się moim X25-M z nowym firmware;)

Pozd.

lool1234

ja takze zaryzykowalem i wrzucilem nowy firmware do dwoch dyskow ..

wszystko jest OK ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy57 czy tamte wyniki LSI to były na płycie z opisu? Sam się zastanawiam nad ściągnięciem tego kontrolera tylko nie wiem czy nie będzie mnie płyta ograniczać (PCI-Ex 1.0 i gniazdo tylko x4).

Odnośnie właściwego tematu to ten firmware intela daje się bez problemów wgrać do klonów Kingstona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy57 czy tamte wyniki LSI to były na płycie z opisu? Sam się zastanawiam nad ściągnięciem tego kontrolera tylko nie wiem czy nie będzie mnie płyta ograniczać (PCI-Ex 1.0 i gniazdo tylko x4).

Odnośnie właściwego tematu to ten firmware intela daje się bez problemów wgrać do klonów Kingstona?

tak

i dobrze celujesz ..

musialem karte graficzna "opuscic" slot nizej do pcix4 a glowny slot x16 obsadzic LSI - bo inaczej nie dzialalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chcialbym spytac o inna rzecz: do czego potrzebne wam 2 czy 4 dyski SSD w raidzie? Chodzi mi o to, w jakich zastosowaniach to w ogole mozna wykorzystac. Przez wykorzystac mam na mysli znaczaca roznice w stosunku np do najszybszych dyskow 3,5" i nie chodzi raczej o 3 czy 5%. Czy macie to, bo wykorzystujecie to w pracy czy zwykla choroba "musze miec najszybszy dysk i juz"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chcialbym spytac o inna rzecz: do czego potrzebne wam 2 czy 4 dyski SSD w raidzie? Chodzi mi o to, w jakich zastosowaniach to w ogole mozna wykorzystac. Przez wykorzystac mam na mysli znaczaca roznice w stosunku np do najszybszych dyskow 3,5" i nie chodzi raczej o 3 czy 5%. Czy macie to, bo wykorzystujecie to w pracy czy zwykla choroba "musze miec najszybszy dysk i juz"?

praca, choroba, gust, nadmiar pieniedzy. wszystkiego po troche :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu to forum PurePC - a więc benchowanie, overclocking i maksymalna możliwa wydajność do osiągnięcia ;)

Generalnie chyba Sulaco? wykorzystuje SSD pod bazy. Planuję w przyszłości spiąć cztery SSD w RAID 10 w serwerze testowym do testowania baz aby sprawdzić jaki skokowy przyrost wydajności da taka zmiana. Test wytrzymałościowy i postępująca degradacja wydajności zapisu są dość istotnymi czynnikami do zbadania przed wrzuceniem tego do środowiska produkcyjnego.

W tym temacie kilka osób z bardziej zasobnym portfelem sprawdziło zewnętrzne kontrolery. Co dało istotną wskazówkę jakich modeli np. LSI należy szukać i kto ma w tej chwili najbardziej zoptymalizowany pod kątem SSD chipset kontrolera.

Używanie takich macierzy w domu tylko po to aby postawić system, zainstalować kilka programów, gier i trzymać dokumenty, muzykę czy filmy mija się z celem. Ale co kto lubi - kwestia gustu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD to właśnie w zwykłym domowym użytku daje najwięcej w stosunku do HDD.

Łączenie w macierze wielu dysków przyda się niewątpliwie głównie osobom obrabiającym strumieniowo dane (np.kodowanie video) lub tym którzy stawiają serwery wtedy liczba IOPS ulega zwielokrotnieniu.

Powtórze j.w. - dla przeciętnego człowieka macierz z SSD nie jest tak na prawdę niezbędna (choć daje pewne korzyści/przyspieszenie) i raczej jest formą ekscentryzmu, chęci posiadania czegoś innego niż wszyscy.

Jednak samo porównanie SDD HDD - jakie porównanie? ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiecie moze czy intel wprowadzil juz automatyczny trim dla visty? W ogole ssd ma jakas przewage w w7 nad vista? Bo nie wiem czy jest sens zmieniac system ;)

Wszystko w tym temacie, także to, że Intel wycofał najnowszy firmware dla G2 z powodu skopanej obsługi TRIM. Obsługa TRIM przez Siódemkę zapobiega postępującej degradacji wydajności zapisu. TRIM to taki maintenance w trybie rzeczywistym zamiast używać innych programów i tracić na to kilka godzin.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

porobilem juz wszystkie testy na ich10r 2x aaks640 raid0 kazdy test oczywiscie z cachem i bez.

zabralem sie za montowanie raida pod lsi. oczywiscie stworzylem go z takim samym stripe jak na ich10r tzn 128kb.

odpalilem maszyne i jakie bylo moje zdziwienie tego nie wie nikt. otoz wszystkie partycje i dane na nich

zostaly zachowane. nie stracilem nic i wszystko dziala. a ja glupi 2h robilem backup. mila niespodzianka

dla przesiadajacych sie.

no i porownanie bedzie bardziej wiarygodne.

na ten moment tyle. biore sie za testy i juz za pare minut bede wrzucal.

no to na poczatek hdtach

1. intel bez cache

2. intel z cache

3. LSI

nie ma to jak ssd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w tym temacie, także to, że Intel wycofał najnowszy firmware dla G2 z powodu skopanej obsługi TRIM. Obsługa TRIM przez Siódemkę zapobiega postępującej degradacji wydajności zapisu. TRIM to taki maintenance w trybie rzeczywistym zamiast używać innych programów i tracić na to kilka godzin.

Czyli ciagle nie wiadomo kiedy bedzie dzialal pod vista... tak? Jest sens z tego powodu bawic sie trialem 7ki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ciagle nie wiadomo kiedy bedzie dzialal pod vista... tak? Jest sens z tego powodu bawic sie trialem 7ki?

Pod Vistą na fabrycznym firmwarze G2 powinien działać zarzutu - nie zauważyłem żadnych problemów :)

W przypadku Siódemki od czasu do czasu go potestuje, dopóki Intel nie wyda pozbawionego bugów firmware'u.

Jeśli masz na Vistę i TRIM - ten OS nigdy nie będzie posiadał obsługi tej procedury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie chodzi o Intela. MS wprowadził to w siódemce o ile dobrze pamiętam. A żeby bardziej zachęcić do zakupu nowego systemu wątpie by chcieli uzupełniać Viste.

Pytałeś wcześniej o różnice 7 do Visty. Siódemka sama wykrywa SSD i wyłącza pewne zbędne usługi sama. W starszym systemie trzeba to zrobic ręcznie o czym tu wiele razy pisaliśmy.

Dla kogoś z niewielka wiedzą podstawową kto może zrobić to sam nie ma potrzeby zmiana systemu. Dla ludzi kompletnie nie w temacie 7 jest najbardziej SSD frendly.

Zresztą myślę że 7 jest na tyle fajny że i tak warto się przesiąść.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD to właśnie w zwykłym domowym użytku daje najwięcej w stosunku do HDD.

Łączenie w macierze wielu dysków przyda się niewątpliwie głównie osobom obrabiającym strumieniowo dane (np.kodowanie video) lub tym którzy stawiają serwery wtedy liczba IOPS ulega zwielokrotnieniu.

[...cut]

Dwa razy niet ;)

SSD największy wzrost wydajności da nie w domu a w multi-user, tego w domu się nie wykorzysta i porównywanie przyrostów % w multiuser i dowolnym domowym zastosowaniu mija się z celem, rząd wielkości...

Łączenie wielu się przyda, ale pod strumieniowo to raczej raid ze zwykłych hdd bo czasy dostępu nie mają znaczenia i potrzeba innych pojemności,, przepustowość, raw power ;)

Co do zastosowań ssd - ciekaw jestem testów Grimlocka,, będzie jakieś ostre obciążenie 'na zajechanie' ?:> to by pokazało jaka jest rzeczywista trwałość tych dysków,, z tego co czytałem kilka stron wyżej to raczej się każdy boi coś zapisać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze troche przesadzamy z ograniczaniem tego zapisu. Na swoje vertexy mam 3 lata gwarancji wiec niem mam sie czym za bardzo przejmowac. W swojej kilkunastoletniej przygodzie z komputerami nie przypominam sobie zebym mial jakis dysk az trzy lata. dwa to max. Moze warto na tym forum zajac sie bardziej optymalizacjami pod wzgledem wydajnosci, a nie zywotnosci. Kazdy z posiadaczy ssd jest w jakims sensie maniakiem wydajnosci, wiec moze pomyslmy co mozna z tych ssd jeszcze wykszesac nie przejmujac sie zywotnoscia.

pozdro.

ciekawostka od intela.

http://nvision.pl/Intel-wzbogaci-oferte-dy...3-ndetails.html

ps. juz wiem kiedy wymienie swoje vertexy. :rolleyes:

jeszcze jeden bardzo ciekawy test porownawczy Fusion-io ioXtreme

http://hothardware.com/Articles/Fusionio-i...-Review/?page=1

Edytowane przez siwydym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwonil do mnie kurier i dzisiaj bede mial juz zamowionego z Pixmanii Agility. Dwie sprawy: czytajac watek czy w ogole informacje w internecie wynika, ze z czasem wydajnosc dysku SSD spada. Czy jest to proces nieodwracalny czy jest to kwestia jakiegos resetu co wiaze sie z utrata danych i stawianiem systemu od nowa? Drugie pytanie o TRIM w W7: system ponoc sam wykrywa obecnosc takiego dysku. Czy w praktyce oznacza to, ze nie trzeba juz przeprowadzac zadnej optymalizacji systemu pod katem SSD czy dodatkowo i tak zaleca sie jakies tweaki ktore standardowo kazdy posiadacz powinien przeprowadzic? Aha i czy da sie wgrac nowy firmware przed postawieniem systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwonil do mnie kurier i dzisiaj bede mial juz zamowionego z Pixmanii Agility. Dwie sprawy: czytajac watek czy w ogole informacje w internecie wynika, ze z czasem wydajnosc dysku SSD spada. Czy jest to proces nieodwracalny czy jest to kwestia jakiegos resetu co wiaze sie z utrata danych i stawianiem systemu od nowa? Drugie pytanie o TRIM w W7: system ponoc sam wykrywa obecnosc takiego dysku. Czy w praktyce oznacza to, ze nie trzeba juz przeprowadzac zadnej optymalizacji systemu pod katem SSD czy dodatkowo i tak zaleca sie jakies tweaki ktore standardowo kazdy posiadacz powinien przeprowadzic? Aha i czy da sie wgrac nowy firmware przed postawieniem systemu?

trim z tego co wiem pod windows7 jest na razie tylko dla ssd intela

optymalizacje mozna przeprowadzic zyskujac co nieco na szybkosci a najbardziej na trwalosci komorek pamieci w ssd

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=43525

w intelu mozna wgrywac nowy firmware na postawionym juz systemie i dane z ssd sie nie kasuja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trim z tego co wiem pod windows7 jest na razie tylko dla ssd intela

Hmm chyba sie mylisz, wypuszczony niedawno firmware 1.4 dodaje wlasnie obsluge TRIM.

@Kean: myslalem nad tym dyskiem, ale potem znalazlem Agility 30GB na Pixmanii za 449 pln i wybralem produkt OCZ. Ewentualnie Kingston 40GB za ~380, ale jakos wolalem dolozyc do OCZ.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi