rafa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Testy PC Mark Vantage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Chciałbym poprosić szanownych użytkowników o pomoc przy wyborze aby później nie pluć sobie w brodę że wybrało się najgorszy bo tani Chciałbym aby Menagement Studio SQL (SQL Server) z IIS szybciej działało oraz pakiet Visuala przy każdorazowej kompilacji nie odpalał mi "dzikiej wańki" na zwykłym HDD 1) Kingston SSD SATA2 2.5'' 64GB ceny od 430 - 490 zł http://www.allegro.pl/item837800418_promoc..._64gb_wawa.html http://www.allegro.pl/item825075001_ssd_64...gston_fvat.html http://www.allegro.pl/item831040785_kingst...omputronik.html 2) Patriot SSD PS-100 32GB 2,5'' 64MBCach 450 zł http://www.allegro.pl/item832795126_dysk_s...ach_zabrze.html 3) Czy lepiej jest dołożyć do Intela X2 lub OCZ'a 4) Czy może z doświadczenia lepiej pomysleć o 120 GB Dziekuje z góry Edytowane 2 Grudnia 2009 przez tester3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 To nie sa dyski to tak ciężkiej pracy tylko do domowego użytku. Do zastosowań profesjonalnych są serie Enterprise na SLC Z domowych mniej jak Intel G2 czy cos na Indlinx polegnie w przedbiegach to jest pewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Kto ryzykuje pierwszy? :D Ja jednak sobie poczekam, popatrze i moze za 2-3 dni sprobuje sflashowac :D Wgram z ciekawości - jak będzie ok i nie pojawi się żadne niepokojące info na sieci to zaciągnę go do normalnej pracy. SSD na pewno wyraźnie przyśpieszy start konsoli Management Studio, IIS jak i Visuala. Ale do hostowania baz, szczególnie sporych powyżej 1GB na których wykonywana jest spora liczba operacji lepiej użyć dysków SSD na kościach SLC. Poza wyższą wydajnością zapisu wpłynie to pozytywnie także na żywotność. Zależy też co dokładnie piszesz w Visualu i kompilujesz. Edytowane 2 Grudnia 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Czytając o tych SLC znalazłem porównanie tych firmware o których piszecie ...Yes the other models are also listed, you can upgrade them… but the release notes list “No changes” for these models; only for the X25-M/X18-M on 34nm we see: # 2CV102HD : This firmware revision has several continuous improvement optimizations intended to provide the best possible user experience with the Intel SSD. # 2CV102HA : This firmware revision supports the ATA Data Set Management Command “Trim”. Also, this firmware revision includes several continuous improvement optimizations that provide for increased write performance on 160GB drives. The 2CV102HD is a tweaked version of the previous one, no clear sign of what has changed; there were reports of SSDs flashed to 2CV102HA no longer working; so this latest revision should hopefully fix them. http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=972 a czy możecie polecić jakikolwiek model z SLC, lub czy do programowania bez hostowania ten Intel G2 ( http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 ) będzie dobry? Edytowane 2 Grudnia 2009 przez tester3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) intel x25-e ;) powinien wytrzymac ze 2-3x wieksza ilosc zapisow od g2 Edytowane 2 Grudnia 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 W zasadzie wszystkie co maja w oznaczeniu modelu E :) Bez hostowania G2 powinien sobie poradzić, w końcu ma największy IOPS. http://www.xbitlabs.com/articles/storage/d...up_8.html#sect0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 No to zaryzykowałem :P 02HD dysk zawalony w połowie i dla porównania 02CV świeżo po instalce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Nie ma jakichs wiekszych zmian ;) rozumiem, ze kombinowac z obrazami dysku itp nie trzeba? Nie czysci danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Nie, nic nie czyści. Ja to z pena flashowałem. Zrobiłem bootowalnego za pomocą HP USB Disk Storage Format Tool, załadowałem obraz iso deamon toolsem i przekopiowałem zawartość na pena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Chwila stresu, miąchania z dyskami w Raidzie i voila. Fakt że wyniki lepsze raptem minimalnie - właściwie tylko zapis 4kB skoczył o jakieś 8%.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 tak ostatnio przegladalelem oferty ssd w roznych sklepach i doszukalem sie ze intele gen2 sa dostepne w trzech wersjach: SSDSA2MH080G2C1 SSDSA2MH080G2R5 SSDSA2MH080G201 moze ktos z was wie na czym polegaja roznice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Chyba o to chodzi? Edytowane 2 Grudnia 2009 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 wszystko jasne. dzieki bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Jeszcze przyszło mi na myśl że aby poprawić wydajność można dla dysków z NTFS dodac dwie komendy które ja uzywam przy SQL Serverze i Filestream u mnie zapis plików w katalogu podskoczył 10x z tym że Filestrem to technologia która trzyma wszystkie pliki w jednym katalogu zamiast w bazie powyżej 100 tys zaczyna sie czkawka przy każdym zapisie nowego pliku bez tych komend poniżej, pytanie jeżeli możecie sprawdzić jaki ma to wpływ na działanie SSD NTFS Configuration z poziomu cmd fsutil behavior set disable8dot3 1 fsutil behavior set disablelastaccess 1 opis po naszemu disablelastaccess ... NTFS oprócz czasu modyfikacji pliku lub katalogu przechowuje informację o czasie ostatniego dostępu do niego, czyli każdy odczyt pliku musi uaktualnić jego własciwość (co znacznie spowalania). ( dla wyświetlenie tych informacji używamy np. komendy dir /t:a lub mozna dodać w Exploratorze), ale może oczywiście ktoś potrzebować tych informacji disable8dot3 system poza długa nazwa tworzy dodatkowo nazwe krótka, w celu zachowania zgodności z dosem(jeżeli ktoś używa starych programów dosowych to raczej nie zmieniamy) jest jeszcze dla dysków SSD komenda fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 "0" że działa sprawdzamy przez "fsutil behavior query DisableDeleteNotify" poza Windows 7 jest tez zaimplementowana w Windows Server 2008 Ważne aby zrestartować system po użyciu komend tu dokładnie opisano http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc949109.aspx Edytowane 2 Grudnia 2009 przez tester3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ostatnich dwóch komend używamy (przynajmniej niektórzy) jako część optymalizacji dla SSD, podawane wiele stron temu z poradników na OCZ forum. Wpływ z pewnością jest, choć mało zauważalny. Z pewnością przy ilości plików o których mówisz będzie mieć większe znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 to mam w regach i jest to podstawowa optymalka dla zwykłych hdd;) co tam panowie u kingstona słychać nikt im meila nie puścił ?:> gdzie jest moje ssd :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 cos zaczyna sie dziac w temacie sata 6gb http://twojepc.pl/news19945.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 totalny brak dostępności kingstona 40 GB przybił mnie jak cholera :) prosze wiec o pomoc jaki dysk moge kupic na system przegladalem czytalem i sam juz nie wiem jest tego troche a moja wiedza jesli chodzi o SSD jest slabiutka jest cos innego poza kingstonem wartego kupna i dostepnego ! w sklepach tak do 600-700 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Nie wiem co to za sklep , ale ma 3szt dostepnych Inteli 80 w naprawde fajnej cenie: http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Nie wiem co to za sklep , ale ma 3szt dostepnych Inteli 80 w naprawde fajnej cenie: http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 :blink: wow! @andrzejs82 - bierz póki są! 3szt na stanie a cena taka jak w US. A ja myślałem że takie rzeczy to tylko w erze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMMas Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 - tu też jest. Jak kupowałem wczoraj, to było jeszcze ponad 20 sztuk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Zamówiłem tego Intel-a z 1szego linka (status wskazywał na 1 sztukę, po zamówieniu dalej widnieje 1 sztuka dostępna ^^ ) . Jakkolwiek sklep mam niedaleko domu więc się jutro do nich przejadę... Czy istnieje odpowiednik Sanitary_erase od OCZ, dla dysków Intela ? Jakiś program do TRIMowania/ ? edit: już nastąpił refresh w systemie i status zmieniony na 'brak dostępności' Edytowane 3 Grudnia 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 - tu też jest. Jak kupowałem wczoraj, to było jeszcze ponad 20 sztuk... A dziś już brak. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) hyper2002 - uprzedziłeś mnie :D i pewnie nie tylko mnie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 kuzwa juz ich nie ma :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ponawiam swoje pytanko, jak wygląda sprawa Sanitary_erase przy dyskach Intel-a , są narzędzia tego typu, pozwalające przywrócić wydajność dysku jak to ma miejsce w narzędziach udostępnionych przez OCZ do Vertexów i innych. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Czym się różnią te Kingstony: KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2/64GB KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BD/64GB KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BN/64GB Niby jeden do desktopa, drugi do netbooka a trzeci nie wiem do czego. :razz: Jest jakaś różnica między SNV125 a 225? Czy te dyski mają cache? Mało info na stronie Kingston'a albo mam coś na oczach bo nie widziałem. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Czym się różnią te Kingstony: KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2/64GB KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BD/64GB KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BN/64GB Niby jeden do desktopa, drugi do netbooka a trzeci nie wiem do czego. :razz: Jest jakaś różnica między SNV125 a 225? Czy te dyski mają cache? Mało info na stronie Kingston'a albo mam coś na oczach bo nie widziałem. :razz: S2 to goły sam dysk S2 BD to taki jak ja mam czyli z softem acronisa i szynami do montażu w zatokach 3,5" BN cholera wie , ale przypuszczam ze to moze byc sam dysk + acronis S125 to Jmicron w srodku S225 to Samsung w srodku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 S2 to goły sam dysk S2 BD to taki jak ja mam czyli z softem acronisa i szynami do montażu w zatokach 3,5" BN cholera wie , ale przypuszczam ze to moze byc sam dysk + acronis Dzięki za info, szynki faktycznie by się przydały. A co do: S125 to Jmicron w srodkuS225 to Samsung w srodku To Jmicron jest be, chyba? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) No na dzień dzisiejszy nie warto kupować JMicrona skoro jest tyle lepszych rozwiązań na rynku. Ponawiam swoje pytanko, jak wygląda sprawa Sanitary_erase przy dyskach Intel-a , są narzędzia tego typu, pozwalające przywrócić wydajność dysku jak to ma miejsce w narzędziach udostępnionych przez OCZ do Vertexów i innych. ??Jak masz windows 7 to trim jest w firmware. Jak masz Vista/XP to jest IntelToolbox zawarty w Intel SSD Optimizer tool który...chwilowo jest nie dostępny bo Intel coś spaprał w ostatniej wersji i dopiero udostępnią poprawioną. Edytowane 3 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...