Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprosić szanownych użytkowników o pomoc przy wyborze aby później nie pluć sobie w brodę że wybrało się najgorszy bo tani

Chciałbym aby Menagement Studio SQL (SQL Server) z IIS szybciej działało oraz pakiet Visuala przy każdorazowej kompilacji nie odpalał mi "dzikiej wańki" na zwykłym HDD

1) Kingston SSD SATA2 2.5'' 64GB ceny od 430 - 490 zł

http://www.allegro.pl/item837800418_promoc..._64gb_wawa.html

http://www.allegro.pl/item825075001_ssd_64...gston_fvat.html

http://www.allegro.pl/item831040785_kingst...omputronik.html

2) Patriot SSD PS-100 32GB 2,5'' 64MBCach 450 zł

http://www.allegro.pl/item832795126_dysk_s...ach_zabrze.html

3) Czy lepiej jest dołożyć do Intela X2 lub OCZ'a

4) Czy może z doświadczenia lepiej pomysleć o 120 GB

Dziekuje z góry

Edytowane przez tester3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie sa dyski to tak ciężkiej pracy tylko do domowego użytku.

Do zastosowań profesjonalnych są serie Enterprise na SLC

Z domowych mniej jak Intel G2 czy cos na Indlinx polegnie w przedbiegach to jest pewne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ryzykuje pierwszy? :D Ja jednak sobie poczekam, popatrze i moze za 2-3 dni sprobuje sflashowac :D

Wgram z ciekawości - jak będzie ok i nie pojawi się żadne niepokojące info na sieci to zaciągnę go do normalnej pracy.

SSD na pewno wyraźnie przyśpieszy start konsoli Management Studio, IIS jak i Visuala. Ale do hostowania baz, szczególnie sporych powyżej 1GB na których wykonywana jest spora liczba operacji lepiej użyć dysków SSD na kościach SLC. Poza wyższą wydajnością zapisu wpłynie to pozytywnie także na żywotność.

Zależy też co dokładnie piszesz w Visualu i kompilujesz.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając o tych SLC znalazłem porównanie tych firmware o których piszecie

...Yes the other models are also listed, you can upgrade them… but the release notes list “No changes” for these models; only for the X25-M/X18-M on 34nm we see:

# 2CV102HD : This firmware revision has several continuous improvement optimizations intended to provide the best possible user experience with the Intel SSD.

# 2CV102HA : This firmware revision supports the ATA Data Set Management Command “Trim”. Also, this firmware revision includes several continuous improvement optimizations that provide for increased write performance on 160GB drives.

The 2CV102HD is a tweaked version of the previous one, no clear sign of what has changed; there were reports of SSDs flashed to 2CV102HA no longer working; so this latest revision should hopefully fix them.

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=972

a czy możecie polecić jakikolwiek model z SLC, lub czy do programowania bez hostowania ten Intel G2 ( http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642 ) będzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze przyszło mi na myśl że aby poprawić wydajność można dla dysków z NTFS dodac dwie komendy które ja uzywam przy SQL Serverze i Filestream u mnie zapis plików w katalogu podskoczył 10x z tym że Filestrem to technologia która trzyma wszystkie pliki w jednym katalogu zamiast w bazie powyżej 100 tys zaczyna sie czkawka przy każdym zapisie nowego pliku bez tych komend poniżej,

pytanie jeżeli możecie sprawdzić jaki ma to wpływ na działanie SSD

NTFS Configuration

z poziomu cmd

fsutil behavior set disable8dot3 1

fsutil behavior set disablelastaccess 1

opis po naszemu

disablelastaccess

... NTFS oprócz czasu modyfikacji pliku lub katalogu przechowuje informację o czasie ostatniego dostępu do niego, czyli każdy odczyt pliku musi uaktualnić jego własciwość (co znacznie spowalania).

( dla wyświetlenie tych informacji używamy np. komendy dir /t:a lub mozna dodać w Exploratorze), ale może oczywiście ktoś potrzebować tych informacji

disable8dot3

system poza długa nazwa tworzy dodatkowo nazwe krótka, w celu zachowania zgodności z dosem(jeżeli ktoś używa starych programów dosowych to raczej nie zmieniamy)

jest jeszcze dla dysków SSD komenda

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0

"0" że działa sprawdzamy przez "fsutil behavior query DisableDeleteNotify" poza Windows 7 jest tez zaimplementowana w Windows Server 2008

Ważne aby zrestartować system po użyciu komend

tu dokładnie opisano http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc949109.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnich dwóch komend używamy (przynajmniej niektórzy) jako część optymalizacji dla SSD, podawane wiele stron temu z poradników na OCZ forum.

Wpływ z pewnością jest, choć mało zauważalny. Z pewnością przy ilości plików o których mówisz będzie mieć większe znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

totalny brak dostępności kingstona 40 GB przybił mnie jak cholera :) prosze wiec o pomoc jaki dysk moge kupic na system przegladalem czytalem i sam juz nie wiem jest tego troche a moja wiedza jesli chodzi o SSD jest slabiutka jest cos innego poza kingstonem wartego kupna i dostepnego ! w sklepach tak do 600-700 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to za sklep , ale ma 3szt dostepnych Inteli 80 w naprawde fajnej cenie:

http://www.kirk.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6301642

:blink: wow!

@andrzejs82 - bierz póki są! 3szt na stanie a cena taka jak w US. A ja myślałem że takie rzeczy to tylko w erze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem tego Intel-a z 1szego linka (status wskazywał na 1 sztukę, po zamówieniu dalej widnieje 1 sztuka dostępna ^^ ) . Jakkolwiek sklep mam niedaleko domu więc się jutro do nich przejadę...

Czy istnieje odpowiednik Sanitary_erase od OCZ, dla dysków Intela ? Jakiś program do TRIMowania/ ?

edit: już nastąpił refresh w systemie i status zmieniony na 'brak dostępności'

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam swoje pytanko, jak wygląda sprawa Sanitary_erase przy dyskach Intel-a , są narzędzia tego typu, pozwalające przywrócić wydajność dysku jak to ma miejsce w narzędziach udostępnionych przez OCZ do Vertexów i innych. ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różnią te Kingstony:

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2/64GB

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BD/64GB

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BN/64GB

Niby jeden do desktopa, drugi do netbooka a trzeci nie wiem do czego. :razz:

Jest jakaś różnica między SNV125 a 225?

Czy te dyski mają cache? Mało info na stronie Kingston'a albo mam coś na oczach bo nie widziałem. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różnią te Kingstony:

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2/64GB

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BD/64GB

KINGSTON DYSK SSD SNV125-S2BN/64GB

Niby jeden do desktopa, drugi do netbooka a trzeci nie wiem do czego. :razz:

Jest jakaś różnica między SNV125 a 225?

Czy te dyski mają cache? Mało info na stronie Kingston'a albo mam coś na oczach bo nie widziałem. :razz:

S2 to goły sam dysk

S2 BD to taki jak ja mam czyli z softem acronisa i szynami do montażu w zatokach 3,5"

BN cholera wie , ale przypuszczam ze to moze byc sam dysk + acronis

S125 to Jmicron w srodku

S225 to Samsung w srodku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S2 to goły sam dysk

S2 BD to taki jak ja mam czyli z softem acronisa i szynami do montażu w zatokach 3,5"

BN cholera wie , ale przypuszczam ze to moze byc sam dysk + acronis

Dzięki za info, szynki faktycznie by się przydały.

A co do:

S125 to Jmicron w srodkuS225 to Samsung w srodku

To Jmicron jest be, chyba? :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na dzień dzisiejszy nie warto kupować JMicrona skoro jest tyle lepszych rozwiązań na rynku.

Ponawiam swoje pytanko, jak wygląda sprawa Sanitary_erase przy dyskach Intel-a , są narzędzia tego typu, pozwalające przywrócić wydajność dysku jak to ma miejsce w narzędziach udostępnionych przez OCZ do Vertexów i innych. ??

Jak masz windows 7 to trim jest w firmware.

Jak masz Vista/XP to jest IntelToolbox zawarty w Intel SSD Optimizer tool który...chwilowo jest nie dostępny bo Intel coś spaprał w ostatniej wersji i dopiero udostępnią poprawioną.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi