Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Ale co dodać? Windows ma problemy z zapełnionymi dyskami niezależnie czy są to SSD czy tradycyjne HDD. W ten sposób powinniśmy dodać do FAQ, że NTFS to badziewny system plików. Też nie ma nic wspólnego z SSD, a jest prawdziwe Pozdrawiam Dla takich postów rozwijam panel uśmieszków i szukam facepalma, ale że nie znajduję to: Naprawdę nie ma sensu pisać, jak się nie ma pojęcia o czym pisze. Gdyby NTFS był badziewnym systemem plików, nie miałby możliwości użycia w wojsku, bankach czy administracji rządowej. Tam, gdzie np. ext odpada. Tak samo jak od lat wałkowane w sieci, że FAT ma fragmentację. A nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilian Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Oto mój nowy nabytek, zapełniony w 1/3. W porównaniu do m4 system startuje 1-2 s szybciej. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Kilian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2013 Naprawdę nie ma sensu pisać, jak się nie ma pojęcia o czym pisze. Gdyby NTFS był badziewnym systemem plików, nie miałby możliwości użycia w wojsku, bankach czy administracji rządowej. Ten NTFS jest tak świetny, że działa wydajniej gdy jest "nad"(np. przy wirtualizacji) jakimś porządnym systemem plików. Szczególnie widać to przy wielu małych plikach. O innych jego "świetnościach" nie będę wspominał. A argumentacja, że jest używany przez wojsko czy rząd jest bardzo "cianka". Każdy rząd (no może poza USA) powinien używać systemów skompilowanych "własnoręcznie" i to najlepiej po rewizji kodu. A NTFS niejako implikuje użycie Windowsa do którego kodu mało kto ma dostęp, a jeszcze mniej używa własnych kompilacji. Tam, gdzie np. ext odpada.1. Ext nie jest jedynym systemem plików 2. Nie mam pojęcia gdzie takowy NTFS mógłby być użyty i niezastąpiony. A nie, jednak potrafię - tam gdzie jest Windows bo jakby nie patrzeć wyboru sensownego w tym systemie jakoś specjalnie nie ma... Naprawdę nie ma sensu pisać, jak się nie ma pojęcia o czym pisze. Dokładnie. Powiedz mi co ma takiego niezastąpionego ten NTFS? To, że jest to jedyny sensowny system dla komputerów Windowsowych? Jakoś nie mogę znaleźć nic sensownego. Oświeć mnie. Tak samo jak od lat wałkowane w sieci, że FAT ma fragmentację. A nie ma. Można prosić o link? Jak ostatnio sprawdzałem to FAT nic "nie robił", żeby zapobiegać fragmentacji. Nie będę się upierał bo w FAT nigdy w żaden sposób nie dotknął mojego kręgu zainteresowań, ale fajnie by było poczytać na ten temat (w szczególności, że google pokazuje tylko o tym jak wspaniale FAT się fragmentuje ;)). Niezastąpiony to może być aktualnie ZFS, a nie NTFS... Pozdrawiam 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Chyba nikt nie wrzucał, ale na głównej znowu konkurs z dyskami SSD- tym razem Plextor: http://www.purepc.pl/o_serwisie/konkurs_plextor_do_wygrania_rewelacyjne_dyski_ssd Fajne nagrody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 @DeathTomahawk: Ok, sorry, obaj zachowaliśmy się jak kretyni po prostu uogólniając. Ja pisząc o pisaniu pierdół miałem na myśli głównie użytek domowy, chociaż w zaawansowanych zastosowaniach gdzie mamy do czynienia z ogromną ilością danych (gdzie 128 GB to pikuś) NTFS również jest z powodzeniem stosowany np. Windows Azure. Nie zrzucałbym więc winy za wolne działanie na system plików, tym bardziej, że jest on naprawdę zaawansowany. Pisząc o innych zastosowaniach miałem na myśli tam, gdzie mocno wykorzystuje się ACL zawarty w NTFSie, a gdzie np. chmod jest całkowicie nie do przyjęcia. Co do wydajności, porównać w szczególności w tej kwestii tak różne systemy (np. NTFS, ZFS, EXT4) jest trudno, bo najlepiej działają na określonych systemach operacyjnych pod nie zoptymalizowanych. Ba, jak sprawdzić wydajność EXT na Windowsie, skoro ten go nie obsługuje? Jak sprawdzać na Unix/Linus NTFS, skoro jego obsługa też nie jest tam idealna? Wyniki są niemiarodajne. Jeżeli chodzi o fragmentację w FAT - używa on listowego przydziału, gdzie fragmentacji zewnętrznej po prostu nie ma. Jest wewnętrzna, ale to dotyczy również i innych systemów plików jakie na co dzień stosujemy. Tak btw. nic nie jest niezastąpione ani idealne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boberian Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Wydaje mi się, że mam problem z wydajnością mojego Plextora M5 Pro 128GB. Dysk mam podpięty pod port SATA3, domyślnie w biosie jest ustawione ahci. Moja płyta główna to Asus Sabertooth 990FX rev2.0, a przed zrobieniem testów zainstalowałem najnowsze sterowniki dla chipsetu. Czy aby przypadkiem wyniki nie są za bardzo odbiegające dla normy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Nie odbiegają jakoś tak żeby podnosić alarm. Wyniki na kontrolerach AMD często są minimalnie mniejsze ale generalnie wszystko jest w porządku. Jak chcesz sobie poprawić nastrój przetestuj CrystalDiskMark - pokaże trochę wyższe wartości I zainstaluj sobie najnowsze 1.03 firmware. Niedawno pisałem czemu warto. Edytowane 3 Marca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Uprzejmie przypominamy, że wciąż trwa konkurs zorganizowany przez firmę Plextor i serwis PurePC! Jeśli potrzebujecie wydajnego oraz bezpiecznego dysku SSD od renomowanego producenta, to przypadkiem mamy dla Was propozycję godną rozważenia :) Firma Plextor zaprasza do konkursu z bardzo atrakcyjnymi nagrodami, gdzie do wygrania czekają Plextor M5P 128 GB, Plextor M5S 128 GB oraz Plextor M5S 128 GB! Dodatkowo w formie nagród pocieszenia, rozdamy 10 e-kuponów rabatowych o wartości 60 zł na zakup dysku SSD Plextor w sklepie Morele.net. Warunkiem uczestnictwa w zabawie jest posiadanie aktywnego konta w serwisie PurePC i udzielenie poprawnych odpowiedzi na pięć pytań. Koniecznie zapoznajcie się także z regulaminem oraz samymi nagrodami. Zabawa trwa od 1 marca 2013 do 14 marca 2013 włącznie. Życzymy wszystkim powodzenia i zapraszamy na stronę konkursową! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Nagrody są moje. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Muszę zapytać...czy na MSI B75AM i kontrolerze który tam jest, powinienem uzyskać normalne wyniki mojej 830tki? Pamiętacie może moje biadolenie na obecną płytę AsRocka (patrz stopka). Wyniki Samsunga są prawie 50% słabsze niż na publikowanych testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Masz kontroler Marvell-a do SATA3 i 50% w tym wypadku nie jest złe :/. B75 od intela zawsze ma jeden port SATA3 natywnie i tutaj nie będzie problemów z wydajnością. Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 OCZ Agility 4 128GB FW 1.5.2 Tak to wyniki Sata III CDM był bardziej łagodny dla tego SSD. Copy benchmark nie różni się zbytnio pomiędzy trybami Sata II i Sata III. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Wycofują vertexy 4 64 ? bo ciężko je znaleść a chciałem kupić 64gb za ~300,pozostaje mi 830 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 OCZ Agility 4 128GB FW 1.5.2 Tak to wyniki Sata III CDM był bardziej łagodny dla tego SSD. Copy benchmark nie różni się zbytnio pomiędzy trybami Sata II i Sata III. ja w pierwszej chwili myślałem że to SATA II na jakimś lapku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Nie wiem czy było czy nie. Panowie warto? DYSK SSD PLEXTOR PX-256M5S 256GB 2,5" SATAIII za 501zł http://allegro.pl/dysk-ssd-plextor-px-256m5s-256gb-2-5-sataiii-i3063549599.html Czy to nie żadna podpucha? Ktoś może kupił>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Powiem Ci, ze też to widziałem ale firma dziwna. Napisałem, że chce odebrać osobiście to odpisali, ze można, ale jak chciałem się umówić kontakt się skończył. Teoretycznie tylko na tym plextorze mają taką dziwnie niską cenę, więc nie wygląda na jakiś typowy wałek. Chyba bym nie zaryzykował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 ja w pierwszej chwili myślałem że to SATA II na jakimś lapku A Sata II na lapku (Toshiba AMD K10 + SB800) wygląda tak Generalnie nie jest źle, mimo asynchronicznych pamięci dysk nie zwalnia po zapełnieniu. Testowałem przy 93%. Porównywalny z Kingston V300/Intel330 można by powiedzieć. Tyle że lepszy zapis. Przy odpowiedniej cenie i niewygórowanych wymaganiach można rozważać zamiast V300. Szczególnie jeśli ma to być jako jedyny dysk w laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 rafa tylko szkoda że 4K tak słabo, a cenowo patrzyłem to szału nie ma, bo też szukam powoli coś do lapka, ale nie po tych cenach co jest to szkoda kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Bo w PL ceny tych dysków sa jakimś cudem 100zł droższe niż w innych krajach :) Normalnie powinien być w cenie V300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Czytam od dwóch dni temat SSD i nie umiem podjąć decyzji ;] U morelniaków : OCZ Vertex 4 (128 GB) - 455 zł Plextor M5 Pro (128 GB) - 459 zł Co wybrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Co kupić z 64gb do ~300zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) dokładasz 100zł i masz 2x tyle pojemności http://www.morele.ne...-128m5s-506401/ Edytowane 7 Marca 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Kumam ale chciałem dać mniej za 64 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 Co kupić z 64gb do ~300zł ? Może taki? http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamu Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 Czytam od dwóch dni temat SSD i nie umiem podjąć decyzji ;] U morelniaków : OCZ Vertex 4 (128 GB) - 455 zł Plextor M5 Pro (128 GB) - 459 zł Co wybrać ? też miałem podobny problem (myślałem jeszcze o Samsungu128PRO). No i wybrałem Plextor (dla marki). Ogólnie OCZ ma słabe opinie na forach niepolskich. Kupiłem też w morele.net, tyle, że przez Allegro. Dostałem BARDZO gustowne etui skórzane i przejściówkę SATA-USB. Wszystko 1 klasa (Plextor). Polecam tak Plextora, jak i morele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 Może taki? http://forum.purepc....d-faq-1-strona/ Ciężko znaleść teraz 64gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 W wielkim teście 30 dysków SSD to Plextor M5 Pro wypada słabiej od OCZ Vertex 4. Ciężki wybór, chyba będe ciągnął za zapałki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 Ktorego bys nie wybral i tak w uzytkowaniu roznicy miedzy nimi nie zobaczysz. Wez tego ktory ci sie bardziej podoba, ma ladniejsze pudelko, akcesoria whatever :P Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 Ciężko znaleść teraz 64gb. Albo V300 60GB, w proline za 230zł, albo M5S 128GB za 385zł. Kupowanie 60GB za 300zł to lekie nieporozumienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt3000 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2013 Spoko, już zamówiłem plexa 128,a jak wyglądają pierwsze kroki z ssd? ntfs/fat32,instalowac zwykle programy ?,formatowac przed w7, itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...