maSTHa212 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 840 Evo mogliby wrzucić za 699, bariera psychologiczna bylaby przekroczona :) Wysłane z S3 mini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Bariera minimalnego zarabiania na produkcie nie moze byc przekroczona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Ja dzis zrobiłem testy swojej 830stki, z racji że rok u mnie, system też ma rok, nie oszczędzałem wcale dysku, zapisu uzbierało się około 1TB, jesli chodzi o wydajność rewelacja, różnica na poziomie 1-2% w stosunku do testu nowego, pustego dysku z przed roku, super sprawa :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ym w rok zrobiles 1 TB? troche mało. Ja tyle zrobiłem w 2 miesiące.... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 cóż, tym lepiej jak będe za rok sprzedawał prawie nówkę ;) a może mało bo mam dwa zwykłe dyski prócz SSDeka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Już mam metlik w głowie. Szukam dysku do 400zł i mam 3 faworytów: OCZ Vector SSD Plextor M5S Samsung 840 EVO Składniam sie ku temu ostatniemu, ale czy słusznie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Skoro Vector jest porównywalny z Samsung 840 Pro (i Plextor M5Pro) to wybór jest oczywisty. Oczywiście gdyby nie jego świetna ostatnio cena byłoby inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Oczywiście gdyby nie jego świetna ostatnio cena byłoby inaczej.Zdenerwowali mnie tą ceną. Miałem odłożone na co innego, a przy takiej cenie człowiek musi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Dzięki za rade, zamówiłem vectora. Za 400zł faktycznie nic lepszego nie znajdę, a samsung 840 pro jest prawie o 100zł droższy, a plextor o 70... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ok, dysk doszedł. Postawiłem świeży W8 i osiągi prezentują sie w ten sposób: Albo mi sie wydaje, albo odczyt jest ciut niski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Sprawdz programem ASSSD, poza tym predkosc dla 4k rando jest ok :) Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ktoś tu się jarał trybem RAPID w nowym Magician dla dysków EVO? http://techreport.com/review/25282/a-closer-look-at-rapid-dram-caching-on-the-samsung-840-evo-ssd :f Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Uhhh strona 5 boli. Prawdopodobnie taki IO load nalozony na maksa powoduje, ze cache sie staje sie po prostu przeszkodą. Podejrzewam, że wiele zależy od profilu aplikacji - w niektorych aplikacjach tryb RAPID bedzie bardzo pomocny, a w innych bedzie kompletnym fiaskiem. Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach. Problem w tym, ze system operacyjny tez ma swoj cache, i realnie nastepne odczyty po prostu moga nie byc tak widoczne. Mysle ze RAPID ma wieksze znaczenie przy utrzymaniu wyzszej zywotnosci dysku - kontroller dostaje rzadziej requesty odczytu i zapisu, a i tez dostaje je w wiekszych blokach, a nie poszatkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Podejrzewam, że najlepiej sie to sprawdzi przy odczycie/zapisie duzych serii o wielkosci zblizonej do 4kb - np przy bazach danych albo plikach. Sęk w tym że 840EVO nie jest przeznaczony do zastosowań profesjonalnych a do użytku stricte domowego. Na razie widać tryb Rapid pomaga benchmarkom a niedługo Samsung napisze na opakowaniu - w odpowiedniej konfiguracji dysk osiąga powyżej 1GB/s ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluby Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wyniki testu Samsung EVO 120 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) To, ze ma 430MB w zapisie nie zmienia faktu, ze czas zapisu jednego 1GB by trwal co najmniej 2 sekundy, a nie 1.4 sekundy. Masz rację - część pewnie jeszcze przerzucana jest między cache, a kostkami flash, kiedy raportowane jest zakończenie operacji. Wpływ cache możnaby zminimalizować, operując na np. 20 GB danych zamiat 1 GB. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 @Kyle, ale to sie tyczy troche innego tematu - testu dyskow na PurePC ;) Tutaj ostatnio wałkujemy tylko nt EVO, w trybie RAPID pewnie pokazałoby się 1GB/s i czas 0.1s ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Samsung 840 EVO 250GB Imponujący iops, operacje na plikach to bajka. Ogólne subiektywne odczucia porównywalne z topowymi SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 jak jest w koncu z haswellem i sandforce? chciałem właśnie zamówić haswella i kingstona v300... nie będzie działać wgóle? wolniej? czy nowy firmware/bios coś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam haswella i sandforce i działa bez problemu Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majzeros Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 @ rafa lepszy Plextor M5S 256gb czy ten Samsung EVO 250gb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Mam haswella i sandforce i działa bez problemu ok, super dzięki za pomocny filmik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 @ rafa lepszy Plextor M5S 256gb czy ten Samsung EVO 250gb?? Wydajnościowo Samsung zdaje się trzepać konkurencji dupsko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Opłaca się brać coś innego niż V300 60GB pod sam system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) W sumie jak jesteś pewien że 60GB wystarczy to nic innego w tym przedziale cenowym nie ma Edytowane 1 Września 2013 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 W sumie jak jesteś pewien że 60GB wystarczy to nic innego w tym przedziale cenowym nie ma Nie pamiętam kiedy windows + aplikacje zajmował mi więcej niż 50GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 nie no 50GB to chyba gruba przesada, myślę że max 20GB, chyba że ktoś jest bardzo bogaty ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) u mnie 20GB zajmuje sam katalog windows (7) - i to mimo wyłączenia kopii zapasowych/przywracania i całej reszty Edytowane 1 Września 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Windows oraz Dokumenty lubią rosnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 No moje "dokumenty" mają już 60GB, dlatego muszą być na osobnym dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...