Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem i stąd właśnie wziąłem C100 oraz Samsunga.

10zł wte czy wewte nie robi jakiejś różnicy, więc jeśli faktycznie taki dobry jest Plextor to może się na niego skuszę.

Z drugiej strony Intel daje 5 lat gwarancji, pytanie tylko czy ma to w ogóle znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka : czy jest racjonalny sens rozwazania Plextor'a M6S 256 (554pln) wobec wstepnie wybranego Crucial'a MX100 256 (415pln)? 

Dwie sztuki.

Cena nie jest glownym kryterium. 

A ceny takie jak napisalem, w przeliczeniu, zamowienie z innymi gratami.

ps.Teraz w PC mam 2 Plextory M5S 128. Bezproblemowo, nieintensywnie uzywane od ~22miesiecy.

// edit: 

W miejsce Plextora M6S 256 mozna wstawic rownież : Toshibe HG6 256 lub też Toshibe Q Series PRO 256,  (obie tez w zbliżonej cenie).

Alternatywa w pewnym sensie jest też Crucial MX100 512,  choc z uwagi na budżet generalnie wypadl z planu.

Rzućcie jakimś komentarzem nt w/w.

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@anton : generalnie wiem co i jak.  

sporo teraz szukalem/przejrzałem/porownywalem o roznych czesciach (ostatnio zasilacze...),i juz po prostu potrzeba mi spojrzenia z zewnątrz.    ;)

//dodalem maly edit do wczesniejszego posta

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sklepie kupujesz jeśli można wiedzieć. Generalnie zostań z M6S ale pod uwagę można brać też Crucial M550

sklep : mial być scan,co,uk. czesc jednak juz kupilem inaczej, czesc im co chwila znika ze stanu. i lista "wszystko w jednym miejscu" topnieje. 

-----

odnośnie SSD dla mnie : zamowilem finalnie Cruciale MX100 512GB.

(może w ciagu tygodnia skompletuje itx'a to wrzuce cyferki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plextor M5Pro ma nowy firmware 1.08

"This firmware revision improves:
1.  Potential problem which might make 
system hanged .
2.  4K Random write consistency.
3.  GC execution flow for  dealing host 
command."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie SSD dla mnie : zamowilem finalnie Cruciale MX100 512GB.

(może w ciagu tygodnia skompletuje itx'a to wrzuce cyferki)

Noszę się z zamiarem zakupu tego dysku na początku roku, więc proszę o cyferki :)

No i dobry wybór a miejsca szybko nie braknie.

btw polecam overclockers, komplett i dabs (wszystkie co.uk)

Kupowałem kilka late temu zasilacz na overclockers (z wysyłką było o 100pln taniej niż u nas) i nie było żadnych kłopotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam chyba problem z moim dyskiem SSD Intel 530 240GB. Kupiłem go rok temu do laptopa.

Ostatnio zauważyłem, że laptop dziwnie działa - wolno działa przeglądanie stron, ściąganie plików, kopiowanie. Początkowo myślałem, że to net, ale jest on sprawny (testowałem na stacjonarnym).

W końcu sprawdziłem benchmarkami dysk, no i mam taki wyniki jak poniżej. Czy są one ok? Dla mnie coś nie tak z zapisem, ale czy to dysk? Nic nie instalowałem ostatnio, a raczej odinstalowywałem.

Test AS Benchamarkiem przerwałem, bo wyniki były jak poniżej i jeszcze prawie 40 minut do końca testu. Jutro postaram się go dokończyć.

c58dsob0gm38_t.jpg xzh7yk2dv4hk_t.jpg

Z góry dzięki za pomoc/rady. I przepraszam,jeśli to zły wątek.

Edytowane przez strambus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew.

Dodałem dane w "10dec" oraz do porównania dane z dysku Samsunga podpiętego przez USB3 i drugiego dysku SSD (Liteon) - jakieś 15GB ma - był razem z lapkiem dodany, jest na nim kopia systemu do instalacji.

Co do lapka to mam rocznego Lenovo Edge E540. Mało go używam, bo zazwyczaj wieczorami po maks 2-3h i to nie codziennie.

Toolbox Intela nic nie pokazuje. Używam go od początku do optymalizacji/aktualizacji. Przy czym jedna poprawka - test pełny, który miał trwać około godziny trwał całą noc.

rhudw1fu8tf5_t.jpgyl08xkcapsse_t.jpg

Edytowane przez strambus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę uchodzić za jakiegoś specjalistę od dysków SSD ale wydaje mi się, że dane SMART i zachowanie dysku świadczą o tym, że z dyskiem jest mocno nie halo. Jeśli ma on tylko rok to na twoim miejscu skorzystałbym z gwarancji. 

Edytowane przez LoCtoR
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew.

Dodałem dane w "10dec" oraz do porównania dane z dysku Samsunga podpiętego przez USB3 i drugiego dysku SSD (Liteon) - jakieś 15GB ma - był razem z lapkiem dodany, jest na nim kopia systemu do instalacji.

Co do lapka to mam rocznego Lenovo Edge E540. Mało go używam, bo zazwyczaj wieczorami po maks 2-3h i to nie codziennie.

Toolbox Intela nic nie pokazuje. Używam go od początku do optymalizacji/aktualizacji. Przy czym jedna poprawka - test pełny, który miał trwać około godziny trwał całą noc.

Rzeczywiście 320h to jest nic w ciągu roku. A to nie jest przypadkiem pod systemem XP po prostu źle założona i sformatowana partycja?

Zapis jest masakrycznie fatalny. Jeśli to nie XP tylko jakiś nowszy z prawidłowym partycjonowaniem i Trim to zrobiłbym jeszcze przed gwarancją Secure Erase. Firmware oczywiście najnowszy?

Same reloki nie powodują zwykle problemów na SSD bo jest pula zapasowa sektorów.

EDIT

Żeby nie było że się nic ostatnio nie dzieje na rynku SSD;

testy nowego Corsair Neutron XT  na kontrolerze Phison S10

http://www.anandtech.com/show/8689/corsair-neutron-xt-ssd-review

http://techreport.com/review/27371/corsair-neutron-series-xt-solid-state-drive-reviewed

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy XP na tym dysku nie było. Tylko Win7. Partycja od początku jest jedna i do tego ustawienia z tej strony, aby "oszczędzać" dysk SSD.

Firmware najnowsze, a optymalizacje robiłem zazwyczaj co najmniej raz w miesiącu (toolboxem).

Chyba zrobię tak jak piszesz z tym Secure Erase. Jak to nie pomoże, to odeśle do Intela.

Edytowane przez strambus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Secure Erase może pomóc ale to zazwyczaj jest rozwiązanie tymczasowe, do tego nie zmieni danych smart wg których dysk zaczął pracę gdzieś w okolicach Wielkiego Wybuchu i jest gorętszy od jądra Ziemi. Reloki nie powinny wpływać na pracę dysku ale świadczą o tym, że komórki pamięci zaczynają umierać. Ilość rezerwowych sektorów zazwyczaj wynosi 100, tu przy 14 relokach rezerwa jest 0 więc te wskazania również wydają się być błędne.

Powtórzę, nie jestem ekspertem ale ja bym zwyczajnie nie zaufał takiemu dyskowi i nie powierzyłbym mu swoich danych nawet jeśli nagle po SE zacznie pracować normalnie. Wydaje mi się, że skorzystanie z gwarancji jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że z dyskiem dziwna sprawa to nie ulega wątpliwości, ale mam takie pytanie, gdzie w zrzutach wklejonych przez strambusa widzisz rezerwę sektorów "0"? Ja widzę, że aktualna wartość parametru E8 jest 100 (czyli brak reloków), nie zanotowano gorszej wartości (również 100) a próg, przy którym SMART zaświeciłby się na czerwono wynosi 10 - więc od 100 do 10 jeszcze trochę zostało. Taka sama sytuacja jest z parametrem E9, wg niego zużycie komórek jest praktycznie niemierzalne. Wartości RAW wynoszą 0, czyli dysk nie odnotował żanych zdarzeń związanych z tymi parametrami.

Ja bym jeszcze poprosił o zrzut SMART bezpośrednio z Intel Toolboxa, o ile podaje cokolwiek innego niż CrystalDiskInfo. Spróbuj również przetestować ten dysk na innym sprzęcie.

Edytowane przez katoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CLAU

No właśnie smart nie wygląda ok a po przełączeniu wartości na dec będzie to lepiej widać.

konkretnie które wartości, bo każda jest w normie - no chyba ze unsafe shutdown count to coś strasznego i na tej podstawie twierdzisz, ze smart nie jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem kilka ostatnich stron tego tematu jednak dalej nie jestem do konca pewien jaki SSD wybrac do nowo skladanego htpc (glownie multimedia).

Zastanawiam sie nad Crucial MX100 oraz Plextor M6S, oba w rozmiarze 128GB lub 256GB, jednak nie wiem co lepiej sie bedzie nadawalo do tego zastosowania. MX100 256GB jest chyba najkorzystniejszy cenowo, ale czy lepiej go wybrac niz M6S w tym wypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi