Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działa na Win8? Już wywaliłem ten system i nie mam jak sprawdzić.

Pod Win7 są dwie zakładki, Standard oraz Advanced, ja użyłem tej z Advanced i zadziałała. Standard rzecz jasna tez by zadziałała.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podepnę się żeby nie tworzyć nowego tematu. Obecny HDD w moim lapku ma już swoje lata i trochu bad sectorów więc powoli rozglądam się za nowym dyskiem.

Zastanawiam się nad kupnem SSD pod system + używane przeze mnie programy i 120GB wystarczy mi na to z zapasem.

I tu przechodzę do konsensusu, znalazłem masę dysków SSD o takiej pojemności w cenie poniżej 250PLN pytanie czy są one warte zakupu, czy lepiej doplacić i wziąć jakiś za 300?

Nie ukrywam że głównym kryterium jest cena, zależy mi też na długim zyciu tego dysku. (Jak ma za 5lat się skończyć to wolę jakiegoś HDD kupić) wydajność nie jest priorytetem bo i tak pewnie po zmianie z HDD przeżyję szok.

Pozdrawiam Marek.

E: laptop to msi cx620  procek i5-430M, 3GB ram i GPU radeon 5470

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tańszych i sensownych masz Crucial MX100, BX100, Transcendent 370.

Przeniosłem do właściwego tematu.

Dzięki wielkie chyba wybiorę ten Transcendent ze względu na cenę.

Takie jeszcze pytanie z czystej ciekawości, te dyski poniżej 250PLN są w jakiejś starej technologi i nie są warte zachodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Swego czasu zakupiłem dysk Plextor M6Pro 128 gb. Wcześniej miałem ssd więc różnicy jak przy przesiadce z HDD na SSD nie odczułem. Dziś z ciekawości zrobiłem test w AS SSD i wydaje mi się że mam za niskie wyniki. Przynajmniej porównując z testami na Purepc gdy porównywano ten dysk z samsungiem 850evo. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie leży przyczyna takiego stanu rzeczy?

Mobo: Asrock z87 Extreme 4
Proc: I5-4570k
Ram: 16gb Crucial 1600Mhz
System operacyjny Win 7 64

qRJLD4J.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja płyta posiada dwa kontrolery SATA, ASMedia i Intela. Pierwszy jest jaki jest. Drugi pozwala rozwinąć skrzydła dyskom ssd.

Otwórz książeczkę zwaną instrukcją płyty głównej, odszukaj które gniazda to SATA 3 obsługiwane układem Intela i tam podłącz ssd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja płyta posiada dwa kontrolery SATA, ASMedia i Intela. Pierwszy jest jaki jest. Drugi pozwala rozwinąć skrzydła dyskom ssd.

Otwórz książeczkę zwaną instrukcją płyty głównej, odszukaj które gniazda to SATA 3 obsługiwane układem Intela i tam podłącz ssd.

Podziękował ogromnie! Pojęcia nie miałem że mam 2 kontrolery sata na płycie.. Ale dobrze że są ludzie lepiej doinformowani niż ja:) Nagle wynik jest dwukrotnie lepszy. Coś pięknego. Dzięki raz jeszcze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj 2x crucial mx100 256GB

Albo mi się zdaje albo działają wolniej niż powinny:

Dysk z systemem:

post-8844-0-97003300-1430435518_thumb.png

Dysk pusty:

post-8844-0-62070900-1430435528_thumb.png

Specyfikacja kompa:

Płyta ASUS P8Z68 DELUXE

Dyski: 

1xSSD OCZ RevoDrive 120GB
1xSSD Kingston V300 60GB (działa jeszcze wolniej, ale nie ma co teraz pisać bo jest zawalony śmieciami i po formacie będę sprawdzał)
RAID 2xHDD 320GB jakieś hitachi
RAID 2xHDD 512GB jakieś segate
1xHDD 2TB wd

Jeśli chodzi o konfigurację systemu to wiele nie robiłem. Zainstalowałem windows 7+ wszystkie aktualizacje+ sterowniki do płyty ze strony asusa. BIOSy w dyskach i na płycie najnowsze.

Jeśli chodzi o kable i podpinanie pod płytę to aktualnie są oba dyski wpięte w to SATA 6gb kablami odpowiednimi, jak były wpięte w SATA II kablami czerwonymi to tak samo działały ;)

Aha, w biosie ustawione mam na RAID bo nie mam możliwości ustawienia AHCI dla konkretnych dysków. Jak daje AHCI to mi RAIDów nie widać a prędkość jest taka sama jak przy RAID ustawionym.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Obecnie mam dysk mx100 256gb i planuję kupić kolejny o tej samej pojemności, bo zaczyna mi brakować miejsca. Pytanie czy kupić identyczny i zrobić raid 0, czy kupić np. bx100 250gb? Wydaje mi się, że wybór jest oczywisty- raid 0, ale wolę zapytać dla pewności czy nie będzie czasem jakichś problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Obecnie mam dysk mx100 256gb i planuję kupić kolejny o tej samej pojemności, bo zaczyna mi brakować miejsca. Pytanie czy kupić identyczny i zrobić raid 0, czy kupić np. bx100 250gb? Wydaje mi się, że wybór jest oczywisty- raid 0, ale wolę zapytać dla pewności czy nie będzie czasem jakichś problemów?

To niezupełnie oczywisty wybór. Łączenie w Raid 0 powoduje wyłącznie zwiększenie transferów liniowych. Operacje losowe nie ulegają zwiększeniu - z punktu widzenia domowego użytkownika macierz taka niemal nic nie daje.

Może być tak że nie odczujesz żadnej poprawy.

Jeśli już coś trzymać na takim połączeniu dysków to system i np gry. Ewentualna awaria macierzy nie będzie wielką stratą. Łatwo to zainstalować ponownie.

Ważne dane trzymaj poza macierzą.

Możesz podobnie jak ja mam, mieć dwa dyski ale nie połączone tylko każdy przechowuje inne dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki mojego dysku Crucial M4 .

3 lata temu:

8496644400_1430680033_thumb.jpg

i dzisiaj:

5358856800_1430680193_thumb.jpg

Dysk systemowy. Ten sam system, bo od ponad 3 lat nie formatowałem go, gdyż nie czułem takiej potrzeby.

Jednak z czego bierze się tak wyraźnie pogorszenie wyniku testu AS SSD? Czy to normalne, że dyski SSD tak zwalniają z biegiem lat? Jest jakiś sposób żeby dysk odzyskał dawny wigor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mało czasu spędza w idle i np Garbage Collection nie ma czasu na wykonanie zadania. Może jest całkiem zapełniony, przez co ten proces zajmuje dyskowi więcej czasu.

Pewnie sformatowanie i postawienie systemu wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi