Skocz do zawartości
mpeg-4

Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa ! .

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo trafne podsumowanie i wskazówka dla osób zastanawiających się nad zakupem maleństwa.

W przypadku małych pomieszczeń i odsłuchu bliskiego pola (<1.5m) problem mocy/niskoefektywnych kolumn nie ma takiego znaczenia.

Oczywiście, lepiej kupić głośniki o efektywności 92dB niż 82dB, ale to tylko teoria. (wiadomo, że liczy się krzywa impedancji, rozmiar przetworników i skrzynek itp)

Krótko mówiąc, T-amp nadaje się:

- do bliskich odsłuchów, niekoniecznie z wysokoefektywnymi kolumnami

- do odsłuchów dalekiego pola tylko z wysokoefektywnymi kolumnami

AMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin a teraz mi powiedz po co wklejasz ten sprzęt? Jak by nie było temat jest sprzęt audio za rozsądną cenę, a sam już sobie odpowiedziałeś ile ta zabawka dla audiofilów kosztuję.

Hm.... albo ja jestem ślepy albo ten hi-endowy sprzęt kosztuje $3,699

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: czy jakoś kabli może wpłynąć na poziom słyszalnego szumu?

Chodzi mi o interkontekty konkretnie.

Może, ale jeżeli masz solidnie zrobiony to nie powinno być słyszalnej różnicy po zmianie na lepszy/droższy.

marcin a teraz mi powiedz po co wklejasz ten sprzęt? Jak by nie było temat jest sprzęt audio za rozsądną cenę, a sam już sobie odpowiedziałeś ile ta zabawka dla audiofilów kosztuję.

Chciałbym zauważyć, że taki jest temat tego wątku, więc nie zaśmiecaj go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zauważyć, że taki jest temat tego wątku, więc nie zaśmiecaj go.

Najwyzsza jakosc za rozsadna cene...tiaa......dac 4x drozszy od przecietnego kompa, to jest idealne i najlepsze zestawienie sprzetu audio do kompa. Temat chyba powinien dotyczyc czegos bardziej przyziemnego, i ja sie z kolega liściu zgadzam, wrzucasz co jakis czas nowe linki...ktore raczej powinny miec forme NEWSA a nie faktycznej propozycji... Wejdzie w temat osoba co ma x530 i zobaczy pare kosmicznych rzeczy i zwatpi..bo niczego dla siebie nie znajdzie sensownego, i musi skakac po tematach z vigoolami, microlabami, swanami, gienkami etc...

Dla przypomnienia Marcinie przeczytaj pierwsze 7 postow tego tematu gdzie byly ustalenia co do przedzialu cenowego, i gdzie autor napisal

(2)-przedział cenowy wyłącznie rozsądny ,możliwy bezstresowo do zaakceptowania dla przeciętnego człowieka icon_wink3.gif .

A tu z kazda strona coraz drozszy sprzet wrzucasz z przekonaniem ze to idealne rozwizanie dla kompa :blink:

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to właśnie ma formę NEWSa, całkiem ciekawego.

No i spełnia pierwszą główną część tematu: "Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa!, czyli najwyższa jakość"... i końcówka już niekoniecznie:)

Wychodzę z założenia, ze wiedza jest lepsza niż niewiedza. Wole WIEDZIEĆ o tym wypasionym DACu, niż nie widzieć. To nie znaczy, że od dziś ciułam kasę. Trochę dystansu!

To jest główny plus tego forum, który różni je od konkurencji. Niech tak zostanie.

pzdr.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukanie sprzętu audio do kompa to nie jest rzecz łatwa. Przekopałem masę postów na mp3store.pl, pomęczyłem audiostereo.pl, parenaście godzin diyaudio.pl i nadal dobre audio do pc to rzecz zagadkowa, jeszcze dla posiadacza laptopa.

Pomijam na dzień dzisiejszy źródło i transport, a skupię się na wzmacniaczu dobrym plus do tego Pioneer SV410. Jak będę miał wzmacniacz i osłucham się z kolumnami to będę wypożyczał nawet płacąc za daci, emu i inne wynalazki - wtedy wydam opinię.

P.S.

Komentarz pewnego człowieka:

I jeszcze mały dygersik. To nie wzmacniacz decyduje w największym stopniu o charakterze brzmienia. Do tego z goła oczywistego wniosku doszedłem poprzez ciągłą zmianę wzmacniaczy, począwszy od Sony 870 ES, poprzez MF A2, lampy Yaqina, Ming Da, Prima Luny i skończywszy na Dussonie. Dopiero poprzez zakup porządnego przetwornika zewnętrznego osiągnełem optimum brzmienia dla mnie.

Tak więc polecam zakup dobrego niedrogirgo wzmacniacza i zainwestowanie w dobre źródło, bo jak to mówią "shit in, shit out"

No właśnie bo tak czytam i niewierze "wzmacniacze grają"?

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda to co napisałeś ale do sieci to trochę chybione porównanie. Bo tam dochodzi bardzo wiele mechanizmów, czyli głównie dodawanie do pakietów nadmiarowych informacji. Cała ogólnie pojęta redundancja oprogramowania, redundancja czasu i wszystkie rzeczy z tym związane (jest tego dużo) w tym kody korekcyjne - one mogą zdziałać "cuda".

Bardzo trafne spostrzeżenie. Przesył cyfrowy audio przeważnie odbywa się przy pomocy standardu SPDINF - który ma już swoje lata, dlatego też wymyślone inne AES/EBU - tam już są te bajery o których wspomniałeś, a najważniejsze - są dane nadmiarowe, dzięki czemu długość przewodu z kompa do DAC'a może być dłuższa.

------------------------------------------

Ale ja nie chciałem o tym...

czy ktoś zna się tutaj na zasilaczach do kompa (budowanego pod kątem audio), na co zwrócić uwagę przy zakupie? (oczywiście napięcia muszą być stabilne, ale czy coś jeszcze jest istotne?). Obecnie planuje kupić YESICO 480W, 0dB, ale nie wiem czy to optymalny wybór. Zależy mi na tym aby miał 0dB.

Pozdrówka!

Edytowane przez wili1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to właśnie ma formę NEWSa, całkiem ciekawego.

No i spełnia pierwszą główną część tematu: "Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa!, czyli najwyższa jakość"... i końcówka już niekoniecznie:)

Sens jest ukryty w ZDANIU a nie w 2 wyrazach, rownie dobrze moge napisac "elektrykk jest dobrym userem, pomaga i nie troluje"

:blink: Polecam analize pierwszej strony tego tematu, wtedy troszke inna forme on posiadał

dobrze, więc zostańmy przy integrze bo to jest najlepsza jakość za rozsądną cenę - gratis jest :D

pozdro

Hehe nie prawda bo stosunek cena/jakosc zawsze da 0:D w przypadku integry:P

Szukanie sprzętu audio do kompa to nie jest rzecz łatwa. Przekopałem masę postów na mp3store.pl, pomęczyłem audiostereo.pl, parenaście godzin diyaudio.pl i nadal dobre audio do pc to rzecz zagadkowa, jeszcze dla posiadacza laptopa.

Pomijam na dzień dzisiejszy źródło i transport, a skupię się na wzmacniaczu dobrym plus do tego Pioneer SV410. Jak będę miał wzmacniacz i osłucham się z kolumnami to będę wypożyczał nawet płacąc za daci, emu i inne wynalazki - wtedy wydam opinię.

P.S.

Komentarz pewnego człowieka:

No właśnie bo tak czytam i niewierze "wzmacniacze grają"?

Tak wzmaki graja i to bardzo zreszta bede mial chinskiego lampowca sam zobaczysz jak wpadniesz;)

To tak jak z autami Ferrari/Porsche (glosniki) potrzebuja dobrego silnika (wzmak), no ale co za paliwo wlejesz tez ma marginalny wplyw (kable)

Pamietaj ze w nowych wzmakach niektore elementy/sciezki sa grubosci 0,1mm wiec logiczne ze kijowej jakosci elementy (biorac pod uwage ich skomplikowanie) raczej bez wplywu na ogolna jakosc nie pozostana:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiałem ostatnio nad wzmacniaczami. Są sobie dwa wzmaki tranzystorowe. Jeden kosztuje 1000zł a drugi 10000zł. Załóżmy że mają podobną moc. Np. 2x50W przy 4 Ohm. Zniekształcenia i szumy na poziomie niesłyszalnym dla człowieka. Do tego oba mają jednakową zmierzoną charakterystykę częstotliwości. Równa pozioma kreska od 20Hz-20Khz przy 0db, czyli IDEAŁ. No to jakim cudem ludzie piszę że ten wzmak na tysiaka nie ma basu a za 10 klocków ma go bardzo dużo??. Przecież charakterystyka częstotliwości mówi co innego??. Na audio.com.pl są bardzo dobrze przeprowadzone testy wzmacniaczy, że wszystkimi możliwymi pomiarami. Czy wzmak za tysiąć czy za kilkadziesiąt tysięcy to zmierzona charakterystyka na wyjściu jest tak sama, czyli NIC nie dodają od siebie. Sygnał jaki dostał wzmacniacz, zostaje tylko wzmocniony i w formie niezmienionej trafia do głośników. Jak więc mogą brzmieć zupełnie inaczej??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mam pytanie:

Kolumny

Pasmo przenoszenia ± 3dB BMN.com.pl

45Hz – 50kHz

37Hz – 50kHz

35Hz – 50kHz

45Hz – 30kHz

Wzmacniacz

Pasmo przenoszenia:

3Hz - 70kHz -3dB , 20Hz - 20kHz 0.3dB - NAD C355BEE (cena 2.500)

20 Hz – 20kHz przy 0,03 % THD - NAD C315 BEE (cena 1300)

3 HZ-150 kHz +/-3 dB - Marantz SC-7S2 (cena 32.000)

10 Hz - 70 kHz, Zniekształcenia THD: 0,2% - Xindak MT-3 (cena 2200, lampa)

4 om, 1 kHz, zniekształcenia harmoniczne 0,7 % 70 W + 70 W |Denon PMA-500AE (cena 1.000)

8 om, 20 Hz - 20 kHz, zniekształcenia harmoniczne 0,07% 45 W + 45 W | Denon PMA-500AE (cena 1.000)

Ja laik widzę, że wzmacniacz obcina pasmo albo raczej nie jest w stanie dać tyle ile mają mocy przerobowej kolumny. Czy jednak

to nie ma żadnego znaczenia? Drugie pytanie to głośność zwiększa zniekształcenia czyli wzmacniacz o słabej mocy zacznie sypać dźwiękiem (gubić szczegóły)? Dobrze to widzę od 100hz -> 0 -> 100khz i tutaj jest fala. Jak przyjdą mi pytania do głowy to dodam do tego postu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek słyszy średnio 20Hz - 20kHz (tak się zakłada, choć w praktyce to do 20kHz niewielu z nas pewnie słyszy, a już na pewno nie w materiale muzycznym), płyty CD-Audio mają ograniczenie 20Hz - 20500 Hz - tak więc to, że wzmacniacz wyciągnie nawet 100kHz nie ma znaczenia :)

Poza tym na parametry same w sobie nie ma za bardzo co patrzeć, to tak z doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiałem ostatnio nad wzmacniaczami. Są sobie dwa wzmaki tranzystorowe. Jeden kosztuje 1000zł a drugi 10000zł. Załóżmy że mają podobną moc. Np. 2x50W przy 4 Ohm. Zniekształcenia i szumy na poziomie niesłyszalnym dla człowieka. Do tego oba mają jednakową zmierzoną charakterystykę częstotliwości. Równa pozioma kreska od 20Hz-20Khz przy 0db, czyli IDEAŁ. No to jakim cudem ludzie piszę że ten wzmak na tysiaka nie ma basu a za 10 klocków ma go bardzo dużo??. Przecież charakterystyka częstotliwości mówi co innego??. Na audio.com.pl są bardzo dobrze przeprowadzone testy wzmacniaczy, że wszystkimi możliwymi pomiarami. Czy wzmak za tysiąć czy za kilkadziesiąt tysięcy to zmierzona charakterystyka na wyjściu jest tak sama, czyli NIC nie dodają od siebie. Sygnał jaki dostał wzmacniacz, zostaje tylko wzmocniony i w formie niezmienionej trafia do głośników. Jak więc mogą brzmieć zupełnie inaczej??.

jesli sa NA TYCH SAMYCH elementach to nie ma prawa gracz inaczej, jesli z kolei mowisz o podobnych parametrach a konstrukcje rozne ) to roznica bedzie i tyle.

Moj ulubiony przyklad 2 kondensatorki

http://www.lautsprechershop.de/hifi/images...ap_standard.jpg

http://www.lautsprechershop.de/hifi/images...p_silv_gold.jpg

identyczne w pomiarach (wiadomo pojemnosc dla kondka najwazniejsza) a roznica w cenie 4 krotna, roznica w dzwieku takze slyszalna.

Magia?

Sa elementy ktora mimo roznic w pomiarach nie wplywaja na dzwiek, sa tez elementy ktore nie wykazuja roznic w pomiarach, a maja za to kolosalny wplyw na brzmienie:)

Dlatego same pomiary, wykresy nic nie daja, a sam ludzki sluch takze zadnym wyznacznikiem nie jest;)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek słyszy średnio 20Hz - 20kHz (tak się zakłada, choć w praktyce to do 20kHz niewielu z nas pewnie słyszy, a już na pewno nie w materiale muzycznym), płyty CD-Audio mają ograniczenie 20Hz - 20500 Hz - tak więc to, że wzmacniacz wyciągnie nawet 100kHz nie ma znaczenia :)

Poza tym na parametry same w sobie nie ma za bardzo co patrzeć, to tak z doświadczenia.

Wzmacniacze z szerszym pasmem np. do 100 khz są dokładniejsze w zakresie słyszalnym czyli np. do 16 Khz tak więc to nie jest tak że .... eee on ma 100 khz to co z tego bo i tak nie słyszę.

Moj ulubiony przyklad 2 kondensatorki

Może inna tolerancja (np. wzgl. temp. ale nie koniecznie tylko)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmacniacze z szerszym pasmem np. do 100 khz są dokładniejsze w zakresie słyszalnym czyli np. do 16 Khz tak więc to nie jest tak że .... eee on ma 100 khz to co z tego bo i tak nie słyszę.

Może inna tolerancja (np. wzgl. temp. ale nie koniecznie tylko)?

Podstawowy parametr taki sam (uf4,7)...., na 100% jakis tam parametr w jakichś tam warunkach sie zmieni:) no ale mowiac o silnikach porownujemy najczesciej ich moc/pojemnosc a nie np ...wagę:) ale no matter.

W najrpostszym zastosowaniu np w zwrotnicy, wplywu na charke nie uswiadczysz, we wzmaku jak zamontujesz takze nie wplynie to na jego prace.

Wygrzebie jak mi sie uda znalezc art na ten temat o nie mierzalnych różnicach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co myślicie o takiej ofercie

KODA AV-701F kolor srebrny (fronty) oraz DRA-660 za 500pln.

Promocja w polpaku

http://polpak.com.pl/public/pdf/KODA_AV-701F+DRA-660.pdf

KODA DRA-660 sobie z miejsca odposc, wogole nie kumam chcesz same fronty z zestawu, i amp 5.1?

W cenie tego dra dobry stereo zakup:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tripath TA2022 vs Gainclon wersja (fullwypas) :

''Do tej pory używałem słabszych wersji: TA2024 i TA2020.

I obydwa te zdechlaki (jeśli chodzi o moc) pobiły w moim systemie ogólnie pojętą muzykalnością Gainclona (fullwypas).

I nie chodziło tu o subtelności dzwiękowe ale o różnice klas- o wiele lepsza barwa, przestrzeń, makro- i mikrodynamika.''

http://www.audiostereo.pl/Tripath_TA2022_49975.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanie.

Jakim cudem TA2022 na prądzie z gniazda gra gorzej niz na prądzie z akumulatora?

(wiem co to jest prąd stały i zmienny, ale nadal nie pojmuje) Może ktoś własnymi słowami to opisać? Czy to kolejne audiovoodo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiostereo = audiovoodoo. Już dawno to pisałem. Wszystko co tam jest napisane nie należy brać poważnie.

Koleś naczytał się w necie jakie to T-ampy są cudowne i tak mu też ten T-amp zagrał w jego głowie. Sugestia i nic więcej.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyście widzieli długość kabli:

1. Laptop - 1m USB - PCLINK - 5m Optyk - Beres - 1m RCA - Wzmacniacz

2. Laptop - 5m USB - PCLINK - 1m Optyk - Beres - 1m RCA - Wzmacniacz

3. Laptop - 1m USB - PCLINK - 1m Optyk - Beres - 5m RCA - Wzmacniacz

Czytałem gdzieś, że optymalna długość kabla to 0,75m dlatego podałem 1metr, zamiast półmetrowych kabelków. Przypuszczam nawet, że długość kabli będzie sięgać 10m (tam gdzie piszę 5m).

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ty chcesz łączyć optykiem sygnał z Beresa do wzmacniacza? Ja tu czegoś nie rozumiem... Beresford w końcu jest przetwornikiem więc z niego sygnał wypuszczasz po kablach analogowych (chinch zapewne)...

Wg mnie najoptymalniej dłuższy kabel USB i potem metrowy optyk i metrowe sygnałowe chinch... Chociaż przy 10metrowym USB bym się zastanowił mocno czy nie lepiej kupić długiego optyka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi