borsuk_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Witajcie. Mam problem z kompem, a właściwie to kumpel ma. Sprawa jest tego typu, że komputer podczas instalacji nie przyjmuje Windowsa XP. W czsaie gdy instalator kopiuje pliki wyskakują błędy 'nie można skopiować pliku'. Pierwsze co sprawdziłem to kostki pamięci. Jest tam 2x256 Elixira w dualu i do tego jedna kość 512 MB Kingstona. Pamiątki testowałem u siebie Memtestem. Testy trwały ponad dwie godziny i nie wyskoczył ani jeden błąd. Ale zdziwił mnie jeden fakt - gdy wsadziłem jedną kostkę z tego duala ale test w ogóle nie ruszył... W dualu szedł od kopa. Tak samo 512 Kingstona... Więc nie bardzo wiem gdzie jeszcze ewentualnie szukać problemu, wadliwy CD-ROM? Wypowiedzcie się na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Padający CD-ROM albo CD w nienajlepszym stanie, przy czym 2 wariant jest bardziej prawdapodobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Najczęstsze przyczyny w takiej sytuacji to tak jak sam zauważyłeś padnięty ram lub jak napisał Venom uszkodzona płyta/napęd. Ale... ja miałem taką sytuację jak wsadziłem 4 kości pamięci (2 sparowane 2 pozostałe całkiem inne) i okazało się, że "gryzą" się ze sobą. MemTest nic nie wykazywał a co chwile miałem zwiechy i restarty. Po wymianie dwóch "niedopasowanych" kości komputer chodzi normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Tylko problem w tym, że kiedyś to działało w porządku. Komputer poleżał przez dwa lata nieużywany. Płyta na pewno jest ok, gdyż próbowaliśmy z bodajże 6 płyt! a na innych kompach działało. Myślicie, że CD-ROM się kończy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Kup nowy cd/dvd rom na allegro za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Wcześniej sprawdzimy na innym, ale to jak wrócę z urlopu... Czyli celujecie w napęd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Napęd i jest to raczej jedyna możliwość w takim wypadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 No to będę grzebał z nim. Dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Na poprzednim kompie też miałem ten problem, często instalacja Windy sie wysypywała właśnie podczas kopiowania plików z płyty na dysk. Problem leżał w kontrolerze IDE, po wymianie płyty głównej problem zniknął :) Ale możliwe, że w tym przypadku jedynie wystarczy wymiana napędu - lepiej wcześniej podepnij kumplowi swój napęd i sprawdź. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Jesli to nie cd-rom i nie pamiec to sugerowal bym dokladne sprawdzenie dysku. Moze jakies bad sectory sie pojawily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voltek0503 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ja jak tak miałem to sie okazało ze to była wina dysku twardego.... ale sprawdź z tym CD-ROM'em... możliwe że to on padł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Możliwe, że dysk, ale kolega napisał, że komputer stał przez 2 lata nieużywany - więc myślę, że soczewka lasera w CD-ROM'ie mogła się zakurzyć czy coś w tym stylu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Dysk nie, bo na innym sprawdzaliśmy i było to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso? swego windowsa zgral do iso a nastepnie nlitem dodal to co chcial (stery jesli windows byl 1 edycji bez sp to dodal sp2 itd) nastepnie zapisal wszystko znow w iso i wypalil plytke z systemem.(w nero i kazdym praktycznie programie do nagrywania masz opcje wypalenia plyty z iso czy innego obrazu bys nie musial sie bawic w bootowalne plyty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 troche inaczej na dzialajacym kompie jakims innym zrzucasz zawartosc plyty instalacyjnej windows (xp czy vista) na dysk do jakiegos katalogu - zwykle copy/paste instalujesz nlite, i go uruchamiasz przy starcie nlite pyta sie o sciezke z zawartoscia plyty systemowej - wskazujesz na katalog gdzie to zgrales potem nlikasz next i w nastepnych opcjach ustawiasz sobie rozne parametry (np numer seryjny, wywalasz messengera, wylaczasz uslugi itd) potem jest pytanie czy przygotowac iso, wybierasz tak, mkisofs w dropdown menu, i podajesz nazwe pliku .iso potem plik .iso wypalasz np nero albo jakims innym programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Tak, tak, już się dowiedziałem jak to działa, tylko co mi to da? Instalowany był SP2 i to z 6 kopii!b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Albo padl cdrom albo dysk walniety/ ew tasma ide uszkodzona. Mialem juz tak kilka razy, obstawiam problem z dyskiem/tasma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 czasami tez padaja w starych plytach kontrolery ide - wtedy mogila - lepiej kupic nowa mobo albo kontroler na pci za 50zl, ale wtedy mozliwe ze bedziesz musial zintegorwac sterowniki do tego kontrolera do instalki windows jest jeszcze inna opcja - zaniesc docelowy dysk do innego kompa z podobna konfiguracja, zainstalowac system i zaniesc spowrtotem do starego kompa i czekac az system wykryje sprzet i sterowniki powgrywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Testowałem też GoldMemory i efekt taki sam jak w przypadku Memtesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...