Skocz do zawartości
borsuk_1

Komputer Nie Przyjmuje Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam problem z kompem, a właściwie to kumpel ma. Sprawa jest tego typu, że komputer podczas instalacji nie przyjmuje Windowsa XP. W czsaie gdy instalator kopiuje pliki wyskakują błędy 'nie można skopiować pliku'. Pierwsze co sprawdziłem to kostki pamięci. Jest tam 2x256 Elixira w dualu i do tego jedna kość 512 MB Kingstona. Pamiątki testowałem u siebie Memtestem. Testy trwały ponad dwie godziny i nie wyskoczył ani jeden błąd. Ale zdziwił mnie jeden fakt - gdy wsadziłem jedną kostkę z tego duala ale test w ogóle nie ruszył... W dualu szedł od kopa. Tak samo 512 Kingstona... Więc nie bardzo wiem gdzie jeszcze ewentualnie szukać problemu, wadliwy CD-ROM? Wypowiedzcie się na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęstsze przyczyny w takiej sytuacji to tak jak sam zauważyłeś padnięty ram lub jak napisał Venom uszkodzona płyta/napęd. Ale... ja miałem taką sytuację jak wsadziłem 4 kości pamięci (2 sparowane 2 pozostałe całkiem inne) i okazało się, że "gryzą" się ze sobą. MemTest nic nie wykazywał a co chwile miałem zwiechy i restarty. Po wymianie dwóch "niedopasowanych" kości komputer chodzi normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko problem w tym, że kiedyś to działało w porządku. Komputer poleżał przez dwa lata nieużywany. Płyta na pewno jest ok, gdyż próbowaliśmy z bodajże 6 płyt! a na innych kompach działało. Myślicie, że CD-ROM się kończy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprzednim kompie też miałem ten problem, często instalacja Windy sie wysypywała właśnie podczas kopiowania plików z płyty na dysk. Problem leżał w kontrolerze IDE, po wymianie płyty głównej problem zniknął :) Ale możliwe, że w tym przypadku jedynie wystarczy wymiana napędu - lepiej wcześniej podepnij kumplowi swój napęd i sprawdź.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji

jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji

jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik

Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso?

swego windowsa zgral do iso a nastepnie nlitem dodal to co chcial (stery jesli windows byl 1 edycji bez sp to dodal sp2 itd) nastepnie zapisal wszystko znow w iso i wypalil plytke z systemem.(w nero i kazdym praktycznie programie do nagrywania masz opcje wypalenia plyty z iso czy innego obrazu bys nie musial sie bawic w bootowalne plyty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche inaczej

na dzialajacym kompie jakims innym zrzucasz zawartosc plyty instalacyjnej windows (xp czy vista) na dysk do jakiegos katalogu - zwykle copy/paste

instalujesz nlite, i go uruchamiasz

przy starcie nlite pyta sie o sciezke z zawartoscia plyty systemowej - wskazujesz na katalog gdzie to zgrales

potem nlikasz next i w nastepnych opcjach ustawiasz sobie rozne parametry (np numer seryjny, wywalasz messengera, wylaczasz uslugi itd)

potem jest pytanie czy przygotowac iso, wybierasz tak, mkisofs w dropdown menu, i podajesz nazwe pliku .iso

potem plik .iso wypalasz np nero albo jakims innym programem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami tez padaja w starych plytach kontrolery ide - wtedy mogila - lepiej kupic nowa mobo albo kontroler na pci za 50zl, ale wtedy mozliwe ze bedziesz musial zintegorwac sterowniki do tego kontrolera do instalki windows

jest jeszcze inna opcja - zaniesc docelowy dysk do innego kompa z podobna konfiguracja, zainstalowac system i zaniesc spowrtotem do starego kompa i czekac az system wykryje sprzet i sterowniki powgrywac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi