borsuk_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Witajcie. Mam problem z kompem, a właściwie to kumpel ma. Sprawa jest tego typu, że komputer podczas instalacji nie przyjmuje Windowsa XP. W czsaie gdy instalator kopiuje pliki wyskakują błędy 'nie można skopiować pliku'. Pierwsze co sprawdziłem to kostki pamięci. Jest tam 2x256 Elixira w dualu i do tego jedna kość 512 MB Kingstona. Pamiątki testowałem u siebie Memtestem. Testy trwały ponad dwie godziny i nie wyskoczył ani jeden błąd. Ale zdziwił mnie jeden fakt - gdy wsadziłem jedną kostkę z tego duala ale test w ogóle nie ruszył... W dualu szedł od kopa. Tak samo 512 Kingstona... Więc nie bardzo wiem gdzie jeszcze ewentualnie szukać problemu, wadliwy CD-ROM? Wypowiedzcie się na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Padający CD-ROM albo CD w nienajlepszym stanie, przy czym 2 wariant jest bardziej prawdapodobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Najczęstsze przyczyny w takiej sytuacji to tak jak sam zauważyłeś padnięty ram lub jak napisał Venom uszkodzona płyta/napęd. Ale... ja miałem taką sytuację jak wsadziłem 4 kości pamięci (2 sparowane 2 pozostałe całkiem inne) i okazało się, że "gryzą" się ze sobą. MemTest nic nie wykazywał a co chwile miałem zwiechy i restarty. Po wymianie dwóch "niedopasowanych" kości komputer chodzi normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Tylko problem w tym, że kiedyś to działało w porządku. Komputer poleżał przez dwa lata nieużywany. Płyta na pewno jest ok, gdyż próbowaliśmy z bodajże 6 płyt! a na innych kompach działało. Myślicie, że CD-ROM się kończy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Kup nowy cd/dvd rom na allegro za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Wcześniej sprawdzimy na innym, ale to jak wrócę z urlopu... Czyli celujecie w napęd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Napęd i jest to raczej jedyna możliwość w takim wypadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 No to będę grzebał z nim. Dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Na poprzednim kompie też miałem ten problem, często instalacja Windy sie wysypywała właśnie podczas kopiowania plików z płyty na dysk. Problem leżał w kontrolerze IDE, po wymianie płyty głównej problem zniknął :) Ale możliwe, że w tym przypadku jedynie wystarczy wymiana napędu - lepiej wcześniej podepnij kumplowi swój napęd i sprawdź. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Jesli to nie cd-rom i nie pamiec to sugerowal bym dokladne sprawdzenie dysku. Moze jakies bad sectory sie pojawily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voltek0503 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 ja jak tak miałem to sie okazało ze to była wina dysku twardego.... ale sprawdź z tym CD-ROM'em... możliwe że to on padł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Możliwe, że dysk, ale kolega napisał, że komputer stał przez 2 lata nieużywany - więc myślę, że soczewka lasera w CD-ROM'ie mogła się zakurzyć czy coś w tym stylu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Dysk nie, bo na innym sprawdzaliśmy i było to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 _KaszpiR_ napisał(a): tez to mialem, musialem zrobic obraz plyty xp na plycie dvd albo cd-rw - dopiero wtedy szlo, niezaleznie od czytnika - plytka byla dobra, komp tez, po prostu miaj fochy z plyta cd tylko przy instalacji jak masz oryginalna plyte z systemem to programem nlite mozesz sobie zrobic wlasna konfguracje a potem wyjarac na jakis nosnik Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 borsuk_1 napisał(a): Ja nie potrzebuję zmieniać konfiguracji tylko po prostu wgrać winde, tzn co zrobiłeś - wypaliłeś w .iso? swego windowsa zgral do iso a nastepnie nlitem dodal to co chcial (stery jesli windows byl 1 edycji bez sp to dodal sp2 itd) nastepnie zapisal wszystko znow w iso i wypalil plytke z systemem.(w nero i kazdym praktycznie programie do nagrywania masz opcje wypalenia plyty z iso czy innego obrazu bys nie musial sie bawic w bootowalne plyty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 troche inaczej na dzialajacym kompie jakims innym zrzucasz zawartosc plyty instalacyjnej windows (xp czy vista) na dysk do jakiegos katalogu - zwykle copy/paste instalujesz nlite, i go uruchamiasz przy starcie nlite pyta sie o sciezke z zawartoscia plyty systemowej - wskazujesz na katalog gdzie to zgrales potem nlikasz next i w nastepnych opcjach ustawiasz sobie rozne parametry (np numer seryjny, wywalasz messengera, wylaczasz uslugi itd) potem jest pytanie czy przygotowac iso, wybierasz tak, mkisofs w dropdown menu, i podajesz nazwe pliku .iso potem plik .iso wypalasz np nero albo jakims innym programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Tak, tak, już się dowiedziałem jak to działa, tylko co mi to da? Instalowany był SP2 i to z 6 kopii!b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Albo padl cdrom albo dysk walniety/ ew tasma ide uszkodzona. Mialem juz tak kilka razy, obstawiam problem z dyskiem/tasma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 czasami tez padaja w starych plytach kontrolery ide - wtedy mogila - lepiej kupic nowa mobo albo kontroler na pci za 50zl, ale wtedy mozliwe ze bedziesz musial zintegorwac sterowniki do tego kontrolera do instalki windows jest jeszcze inna opcja - zaniesc docelowy dysk do innego kompa z podobna konfiguracja, zainstalowac system i zaniesc spowrtotem do starego kompa i czekac az system wykryje sprzet i sterowniki powgrywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Testowałem też GoldMemory i efekt taki sam jak w przypadku Memtesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...