Skocz do zawartości
BLiT

Wymiana Karty Graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z falą pytań na temat wymiany grafiki w starszych zestawach i mnie naszła myśl o takim czynie. Jednak zastanawiam się czy to ma sens. Sprzęt taki jak w sygnie , myślałem o czymś pokroju HD2600XT lub 8600gt. Trochę ciężko opierać mi się na jakichkolwiek testach bo moja grafa już dawno spadła z zestawień , ale myślę że jej możliwości lewitują w okolicach 8500gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp wystarcza mi do neta , filmów i L2 (tylko że jak jest wielka zadyma to brakuje tych kilku fpsów, trzeba mi z 20 klatek zrobić 30,no może 40 :P i teraz pytanie czy te karty które wymieniłem dadzą mi ten zysk czy nie) A z jakimiś większymi zmianami poczekam sobie jeszcze (stary komp to jeden z pierwszych złomków na 775 to teraz kupimy coś na 1160/1366)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zmienić na HD2600XT, karta całkiem niezła i wyjątkowo tania, 100zł to nie dużo. Ja po przesiadce z 7300GT odczułem skok mocy, nie jakiś gigantyczne ale znacznie odczuwalny, a od takiego 6600GT będzie znacznie szybsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat: potrzebuję grafy co obsługuje co najmniej DirectX 9. Nie musi być super-wypas, szczególnie że procek to X2 @ 2,7Ghz. Sprawa jest o tyle ciekawsza, że mam chłodzenie wodne i chciałbym wykorzystać blok który teraz mam na GF6600 (blok by Misu15go).

Myślę o GeForce 8800GS, ew Radeon HD3850.

Co prawda marnie widzę możliwość zamontowania na nich bloku bez jakiejś rzeźby, ale od czego są trytytki ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w końcu 9600GT 512MB (Gigabyte), bo GSO nie było nigdzie w mojej okolicy. W bloku wodnym miałem otwory również na rozstaw 7,5cm więc elegancko na śrubki go przymocowałem, a przygotowane uprzednio trytytki się nie przydały :D. Ktoś chce kupić nigdy nie odpalony coolerek Zalmana AlCu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie naszło jeszcze jedno pytanie (wypłata dopiero 1 więc sobie mogę pogrymasić jeszcze :P) czy lepiej kupić

nowego HD2600XT 256MB z 2-letnią gwarancją za 119zł

http://allegro.pl/item422932981_jedyny_his...owa_24mies.html

czy też starać się upolować używanego 8600GT Sonic+ od Palita , bo zauważyłem że karty z roczną gwarancją chodzą w okolicach 120-130zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... jesli l2, to:

1) w zaleznosci od kroniki, procek bedzie mial znaczenie lub nie (od Kamaela jest support dla 2 rdzeni - DZIALA i to jak!), ale ponizej 3GHz moze byc cienko przy wiekszych akcjach na 1 rdzeniu.

2) widzialem jak dziala HD2600 przy tej grze, w zasadzie da sie komfortowo grac na dualboxie. co do wiekszych siege... jak z kazdym kompem. slyszalem za to ze HD3850 sobie bardzo ladnie radzi na siege w full detalach.

3) w przypadku tej gry wazny jest tez RAM, masz 2 gigsy wiec powinno byc ok.

Generalnie to jade na podobnym nieco sprzecie, planuje wymiane proca na E2180, grafy na HD3850 i mobo na p31 ds3l. do tego 2x A-Data 1GB i mysle ze nie bedzie najmniejszych problemow i z 4 kontami na raz.

Aha i wazne jeszcze w jakiej rozdzialce grasz ;) Wszystko zalezy ile chcesz wydac na to kasy. Zmiana z 6600GT na HD2600XT bedzie mysle mocno odczuwalna nawet bez zmiany reszty bebeszkow.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie planuje na chwile obecną większych zmian bo czekam na zmianę podstawki i obniżki cen nowości (a to jeszcze trzeba chwile poczekać :)) , chce wymienić tylko kartę. I tu nasuwa mi się pytanie 2600xt czy 8600gt sonic+ , bo oba można dostać w cenie około 120-130zł (z tym że radka nowego a gf używkę , ale z roczną gwarancją więc mnie to zadowala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pytanie

to

http://allegro.pl/item428050526_gigabyte_a..._gw_2600xt.html

czy to

http://allegro.pl/item422932981_jedyny_his...owa_24mies.html

chodzi mi o różnice w jakości wykonania , może ktoś ma jakieś niemile doświadczenia z jednym z tych produktów i mnie ostrzeże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oczywiście te 2600 miałbym na ddr3 , a najtańsze 3650 latają na ddr2 , zresztą może uda mi się nabyć w promocyjnej cenie 8600ge (100-120zł) co akurat było by najlepszą dla mnie opcją , a jeśli nie to się chyba skuszę na tego 2600 od hisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi