Skocz do zawartości
Fidelis

Pod Grafike.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu zdecydowanie nowy. Poszperałem chwile i znalazłem temat: http://forum.purepc.pl/temat/co-kupic/59/z...3d-gier/272748/

Nie za bardzo orientuje się w sprzęcie komputerowym więc chciałbym zapytać czy konfiguracja sprzętowa podana na końcu wątku jest (nadal-temat niby świerzy) opłacalna?

Tj.

Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB, BOX/

+ Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

+ Zalman Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g)

Asus P5Q Pro /intel P45/

2x A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

Pioneer DVR-215 SATA (black)

Cooler Master Elite 330 (Black)

Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S

Z tą różnicą że zdecydowałbym się na Q9450 jeśli faktycznie podwyższyłby zdecydowanie wydajność.

Czy podana pamięć nie zawiedzie w maksymalnym wykorzystniu sprzętu jeśli wezme tylko 4gb?

Jak najlepiej to poskładać żeby działało optymalnie i było można jeszcze wycisnąć ostatnie soki ?:)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Fidelis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz mozłiwośc dołożenie trochę kasy, to mozesz wziąć Radeona HD4870, płytę główną P5Q-E i trochę mocniejszy zasilacz. Co do pamięci to nie ma sensu brać więcej, jesli będziesz używał systemu 32bit. No i Q9450 jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem jak można cokolwiek polecać i pisać :

Jeśli masz mozłiwośc dołożenie trochę kasy, to mozesz wziąć Radeona HD4870, płytę główną P5Q-E i trochę mocniejszy zasilacz. Co do pamięci to nie ma sensu brać więcej, jesli będziesz używał systemu 32bit. No i Q9450 jest ok.

.... nie mając zielonego pojęcia o tym do czego ten komputer praktycznie będzie wykorzystywany ... bo "grafika" mówi tyle co nic.

Na początek wypadało by zapytać w jakich programach kupujący będzie pracował (3D - np. 3D studio ... może jedynie będzie graf. rastrowa ... a może CAD > ?? )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to robi jakąs różnicę?? Sprzęt ma być przede wszystkim wydajny przy pracy z grafiką i powinien wystarczyć na dłuższy okres. Skoro Fidelis decysuje się na dośc mocny sprzęt, to znaczy, że nie będzie siedział w Paincie czy Photoshopie raz na tydzień.

---EDIT---

W takim razie wytłumacz mi Kyle

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to robi jakąs różnicę?? Sprzęt ma być przede wszystkim wydajny przy pracy z grafiką i powinien wystarczyć na dłuższy okres. Skoro Fidelis decysuje się na dośc mocny sprzęt, to znaczy, że nie będzie siedział w Paincie czy Photoshopie raz na tydzień.

Ty na prawdę zupełnie nie kumasz o co chodzi.

Sprzęt ma być wybrany optymalnie ... w przypadku pracy w photoshop lepiej kupić Radeon 46x0 i szybszy procesor ... bo między kartą 4650 a 4870 nie będzie najmniejszej różnicy i lepiej zaoszczędzone pieniądze dołożyć do pamięci/procesora lub innej mającej znaczenie części.

Jeśli praca przy CAD ... można pomyśleć o kartach typowo do tego przeznaczonych i da to pewnie więcej niż szybszy CPU

Jeśli 3D studio ... itd.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle faktycznie większość pracy wykonuje przy grafikach rastrowych/wektorowych... jednak w dużej mierze przez ograniczenia sprzętowe.

Z przyjemnością ruszył bym mocniej 3D bo na chwile obecną to komp pluje jadem jak mi przejdzie przez głowe słowo 'rendering'.

Zresztą komputer który dałby rade z 3D nie będzie chyba stawiał oporu przy grafice rastrowej? Chyba że faktycznie inne ustawienie sprzętowe zwiększyłoby działanie np. przy photoshopie ?

Między P5Q-E a Asus P5Q Pro też chyba nie wielka róznica poza ceną ,prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Kyle'a

W zależności od rodzaju uprawianej grafiki konfiguracja sprzętowa będzie się zmieniać diametralnie.

3D studio - grafika taka sobie, procesor 4 rdzeniowy i dowolny dysk twardy

photoshop - grafika z możliwością kalibracji, procesor 2 rdzeniowy, szybkie dyski twarde (na scratch disc)

CAD - grafika profesjonalna (Quatro, FireGL), procesor dowolny, sporo ramu, dyski dowolne

w profesjonalnej grafice 2D dużą rolę odegra jakość monitora i możliwość jego kalibracji, więc najlepiej jakiegoś EIZO, albo Apple Cinema Display

W żadnym przypadku nie ma co inwestować w karty graficzne pokroju hd4xxx, czy nawet gf9xxx, a lepiej odlożyć pieniążki na dobry tablet i osprzęt do kalibracji.

nie zdążyłem przeczytać postu przedmówcy... :P

Edytowane przez sol4rlag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam szperać na nowo po forach, jednak może ktoś móglby pomóc? Jaki sprzęt godny uwagi?

Niech będzie pod photoshopa, i raz na jakiś czas jakąś gre dla rozrywki. [Nie samą grafiką i filmami człowiek egzystuje przy komputerze :) ]

Tylko tak żeby mi jeszcze na chleb starczyło i coś na kanapki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zamierzarz tez grać i ruszyć z 3D to imho zestaw jaki znalazłeś na początku będzie ok (z Q9450 oczywiście).

Zgadzam się że komputer powinien być dobierany według zastosowań, ale ten będzie imho dosyć uniwersalny i nada się do każdego rodzaju grafiki. Masz tam 4-rdzeniowca, szybki dysk i wystarczającą ilość ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Między P5Q-E a Asus P5Q Pro też chyba nie wielka róznica poza ceną ,prawda?

P5Q-E ma dwie kości bios, dwie karty sieciowe i dwa radiatory

chłodzące zasilanie płyty a P5Q Pro po jednej sztuce z wymienionych.

Ponadto P5Q-E ma inną kartę dźwiękową.

Edit:

Zapomniałem jeszcze o przyciskach Power i Reset przydatnych

przy uruchomieniu płyty bez obudowy.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przy podanym wyżej zestawieniu mógłbym wymienić płyte główną na Asus P5Q-E /intel P45/ oraz pamięć na A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition niby nie wielka różnica, ale jeśli za 100zł moge podciągnać to wszystko wyżej to nie żal mi tej setki :)

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi