Skocz do zawartości
sideband

Catalyst 8.9(8.53) Xp/vista 32bit

Rekomendowane odpowiedzi

Download

Lekki wzrost w gridzie , w crysisie to samo więcej nie testowałem.

Edit:

Dodane sterowniki pod viste oraz update sterów pod xpeka - zmiany dla 48xx.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bywa jak nie docenia się pracy innej osoby :lol2: , z ati to dopiero początek , ale i tak szybko dało się troche zrobić , ale stery od nv są bardziej przyjazne.

Co do nv pewnie za jakiś czas wróce , bo mi ludziska z zagranicy nie dają spokoju(majle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może tak coś dla xp64bit ? :rolleyes:

Nie bardzo na dzień dzisiejszy :wink:

Po zabawach z X2 4870 czym prędzej powróciłem do NV ;]. Będziesz miał side roboty po pachy ;).

Bo wszystkie wynalazki obarte na sli lub cf to kiepskie rozwiązanie , po prostu szybki sposób na zwrost wydajności za wszelką cene. Jak zapodasz 4850/4870 to zmienisz zdanie , zwłaszcza pod vistą przynajmniej na 3870 stery są znacznie lepiej dopracowane niż od nvidii pod względem wydajności , w crysisie dx10 praktycznie nie zmniejsza wydajności względem dx9(3-4% wolniej) u nvidii spadek jest na poziomie 20% , który i tak został zmniejszony bo był na poziomie 25-30%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwłaszcza pod vistą przynajmniej na 3870 stery są znacznie lepiej dopracowane niż od nvidii pod względem wydajności , w crysisie dx10 praktycznie nie zmniejsza wydajności względem dx9(3-4% wolniej) u nvidii spadek jest na poziomie 20% , który i tak został zmniejszony bo był na poziomie 25-30%.

Zgadza się -na Vista 64 po zmianie z 88GT poczułem się jakby co najmniej ligę do góry skoczył...co nie jest prawdą ,bo i 88GT to mocna karta.Co prawda zmniejszenie wydajności jednak ma miejsce w stosunku do XP32 ale nie jest ono aż tak odczuwalne jak w przypadku NV.Tam to była ciekawostka na moim sprzęcie(Crysis w DX10) ,a na 4850 po prostu da się grać.Sterowniki Ati nie przypominają też tych z czasów "wczesnej" serii x1xxx -aż oczy przecierałem jakie kupska leciały i wywałki w grach.Teraz naprawdę nie ma problemu ,mimo ,że oczekiwałem tego z przyzwyczajenia.Owszem -nowsze sterowniki(od 8.8) blokują OC by BIOS ale jest Att i nowa Riva 2.10 więc niech się cieszą "blokadą".Musze też przyznać ,że CCC wreszcie polubiłem i choć obarzek NV w portfelu noszę(taka żartobliwa przenośnia) to nie widzę zbytnio powodów ,by czepiać się obecnych kart Ati.Co do egzotyki typu SLi, CF ,sklejki i kanapki....ja dziękuj.Nie ma co łba przez szyberdach wystawiać -nie tędy droga do kabrioletu :rolleyes: .Nie znam ani jednej osoby z SLi czy CF ,która powiedziałaby "zero problemów".Z reguły jest wręcz przeciwnie....

Szkoda ,że nie dajesz sterów do V64ki...Zerknąłbym jak to wychodzi.Do Xp władowałem i...po restarcie znów wróciłem do Vista.Nie z powodu problemów ale jakoś się przyzwyczaiłem do V.

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bywa jak nie docenia się pracy innej osoby :lol2: , z ati to dopiero początek , ale i tak szybko dało się troche zrobić , ale stery od nv są bardziej przyjazne.

Co do nv pewnie za jakiś czas wróce , bo mi ludziska z zagranicy nie dają spokoju(majle).

Jak nie docenia? O czym Ty gadasz. Wszyscy doceniali. To że tyle osób ich używa(ło?) ciągle pytało o nowe wersje, testowało je i dzieliło się spostrzeżeniami mówi samo za siebie. Jak dla mnie to Twoje stery są zajebiaszcze, więc lepiej kontynuuj ich produkcję. ;-) Pozdr i szacunek za robotę.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NvIdiots :P Niedawno do tej grupy nalezalem i zmadrzalem ;) Stalem sie FanATIciem i dobrze mi z tym. W koncu koniec z freezami, rozowymi ekranami, BSODami i zmienianiem sterow co 2 dni. Oszalec mozna bylo. Pol roku meczarni. Wczesniej przez kilka lat mialem karty ATi poczynajac od 9500pro to jakichs wiekszych problemow nie mialem. Praktycznie zadnych. X1950Pro wzor stabilnosci i dopiero Crysis spowodowal, ze zmienilem karte... no i juz drugiego dnia na 8800GTS 512 zaliczylem zwisa i juz wiedzialem w co sie wpakowalem. Teraz siedzi u mnie znow radoslaw juz od 3 tyg i najmniejszego problemu nie mialem jak do tej pory.

Co do sterow to chyba sobie je zaraz przetestuje, bo sie nudze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesniej przez kilka lat mialem karty ATi poczynajac od 9500pro to jakichs wiekszych problemow nie mialem.

Jakie to są "większe", bo problemów to było całe kopy?Zresztą nieważne -pewnie dlatego ,że Ati takie dobre były NV sprzedała kilka razy więcej kart :wink: (taaak -wiem.Spiski :D ).Miałem mucho Ati(w tym x16xx porażkę i x1900XT) i powiem ,że od 9800 do hd48xx to x19xx były jedyne względne -po dopracowaniu dla nich sterów względnie(ponad rok!!).I nie ma co wyjeżdżać z "królami marków" x8xx -ps 2.0 w nowym modelu wówczas to był dopiero pomysł :blink: .Uciekłem do NV po jajach ze sterami do x1900 i nie żałowałem -teraz mam Ati i też się cieszę więc daj waćpan spokój z tym "Nv dno ,Ati rządzi" ,bo to nie do tego wątek ,a dyskusja nudna jak flaki z olejem i bez sensu.Prawdę poznać można w statystyce sprzedaży.Teraz Ati wyszło z 48xx ale jak widzę pamięć u niektórych bywa zawodna...

Sorry side za OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pozwolę sobie zauważyć, że jeśli to mod wersji 8.8, to jak wyjdzie 8.9 to może być małe zamieszanie, więc proponuję 8.8.1 czy coś ;]

//No chyba, że te stery są oparte na najnowszej becie.

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam masz rację aktualizowałem tylko drivery a CCC zostawiałem z starszej wersji... Ale tak na marginesie to właśnie wróciłem się do 8.8 i tam telewizor wykrył bez problemów natomiast były problemy z stabilnością. Wyskakiwał m.i. niebieski ekran w cieniutkie paseczki lub po 10-16 minutach ekran robił się czrny z 5-6 s odtwarzał jeszcze dźwięk, aż wreszcie się resetował... Zainstaluje 8.9 i zobaczę czy to minie...

No i niestety to samo :/ Teraz pytanie czego to wina sterów czy karty :/

Edytowane przez sebakPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mediafire.com/download.php?1kfz138ul78 stery są pod xpeka.

Niech ktoś kto ma radka 4850 z modowanym biosem sprawdzi sterownik czy działa , jak nadal lipa to kombinujemy dalej B-)

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8.8 minimalnie poprawiaja wydajność pod DX, ponadto u mnie działa na nich stabilniej

jedyny spadek wydajności to 'alergia' na nazwę FurMark.exe ;)

ale wystarczy zmienić nazwę pliku i działa pełną gębą

PS:

w Gridzie na oficjalnych 8.8 czasem mi 'przejeżdzał pasek' od dołu do góry ekranu, gdzie między dołem a górą było kilka fps róznicy :o raz na klika wyscigów

obadam te stery i zobaczę czy coś się zmieniło

PS2:

w Gridzie sie poprawiło

ale czy normalny przy moim konfigu jest brak płynności w CoD4? przecież powinno hulać idealnie

czy CoD wymaga wysokiej przepustowości PCI-E?

Edytowane przez Burning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisze tutaj bo to temat o sterownikach do ATi.

po instalacji sterow z stronki ATi i tych modowanych caly czas ten problem po restarcie systemu wyswietla obraz 2D jak w trakcie sytsemu w trybie awaryjnym. nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje.

dodam ze system to XP mod by Malcom 7.

co to moze byc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to są "większe", bo problemów to było całe kopy?Zresztą nieważne -pewnie dlatego ,że Ati takie dobre były NV sprzedała kilka razy więcej kart :wink: (taaak -wiem.Spiski :D ).Miałem mucho Ati(w tym x16xx porażkę i x1900XT) i powiem ,że od 9800 do hd48xx to x19xx były jedyne względne -po dopracowaniu dla nich sterów względnie(ponad rok!!).I nie ma co wyjeżdżać z "królami marków" x8xx -ps 2.0 w nowym modelu wówczas to był dopiero pomysł :blink: .Uciekłem do NV po jajach ze sterami do x1900 i nie żałowałem -teraz mam Ati i też się cieszę więc daj waćpan spokój z tym "Nv dno ,Ati rządzi" ,bo to nie do tego wątek ,a dyskusja nudna jak flaki z olejem i bez sensu.Prawdę poznać można w statystyce sprzedaży.Teraz Ati wyszło z 48xx ale jak widzę pamięć u niektórych bywa zawodna...

Sorry side za OT.

Troche pozno z odpowiedzia, ale zapomnialem, ze tu cos pisalem. Odnosnie "...daj waćpan spokój z tym "Nv dno ,Ati rządzi..." to raczej w kontekscie zawsze przytaczanych przez ludzi majacych NV problemow ze sterami u czerwonych. Ja za czasow 9500pro jedyny problem jaki mialem to jak wyszlo COD byl jakis bug w sterach gdzie gra sie blokowala zawsze w tym samym miejscu. Wyszedl szybko fix i nie bylo problemow. I nigdy na Ati nie mialem takich dziwnych rzeczy jak BSODy bez powodu, wywalajacego sie sterownika ekranu itp Karty nv sa fajne i wydajne ,ale stery ostatnimi czasy zeszly na psy i wystarczy zajrzec na guru3d aby sie przekonac ,ze co wersja sterow to ludzie maja coraz to insze problemy. Jak jedne bugi znikaja to sie drugie pojawiaja. Oczywiscie jedna i druga firma ma swoje bolaczki, ale po przeskoczeniu na nowego radka nie mialem ani resa ani bsoda od poczatku jej uzytkowania wiec cos w tym chyba jest. Sorry za OT ;) EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi