DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Jak w temacie. Jakis czas temu zauwazylem, ze gdy przesuwam sobie strony skrolem, to przesuwanie obrazu nie jest plynne. Sprawdzilem z ciekawosci uzycie procesora i ku mojemu zaskoczeniu potrafi dosc nawet do 50% !!! Dzieje sie tak nie tylko przy przewijaniu strony, dzisiaj sprawdzilem jak sie zachowuje proc przy zmniejszaniu i powiekszniu foty na aukcji (np. http://www.allegro.pl/item451202565_gigaby...li_ds4_bcm.html i kliknijcie w jakas fote) i uzycie proca dochodzi 60% przez co zmniejszanie jest szarpane. Panowie, co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy ? Proc to Pentium DC 2,7Ghz wiec raczej pierwsza lepsza strona WWW nie powinna mu dowalac 50% obciazenia przy glupim przewijaniu. Czy to moze byc wina Flasha ?? Ciezko mi namierzyc winowajce, ale podejrzewam ze swojej strony flasha. Przegladarka to Opera. Dzisiaj postawilem nowy system (stary zreszta tez byl czysty) i dzieje sie dokladnie to samo. Edytowane 7 Października 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Nie próbowałeś z inną przeglądarka, albo najnowszą/starszą wersją Opery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Probowalem najnowsza 9.52 i jest to samo. Teraz mam 9.20. Sprawdzilem tez na IE7 i jest dokladnie tak samo. Przy przesuwaniu strony na np. egielda.com.pl czy wielu innych uzycie proca 50%, przy przesuwaniu tej foty z allegro 55%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Jakiego zainstalowałeś Flasha? Najnowszy build 10-tki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Jakis chyba najnowszy, ten co mi polecila Opera 9.52. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Nie chcę cie straszyć, ale ostatnio po zaobserwowaniu takiego zachowania przeglądarki (akurat Firefox, nieistotne dla sprawy) odsyłałem E2160 na gwarancję. Pochodził jeszcze kilka dni, a potem przestał działać - tak całkiem, czarny ekran przy uruchomieniu komputera. Nie jest to wina flasha, bo (pomijając "u mnie działa") coś by już w necie ludzie pisali. Do sprawdzenia dwie rzeczy: transfer dysku (systemowego) -> HD tach, HD tune przepustowość pamięci -> Everest (Ultimate)? Sisoft Sandra? i jeszcze zainteresuj się otwieraniem plików *.jpg / *.gif na twoim kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 No to tez napewno nie siadajacy procesor :) Pare dni temu siedzialem na E2140, teraz wstawilem na pare dni E2160 i to na 100% nie to, bo na obu jest to samo. Dysk jest calkowicie nowy. Samsung F1 320GB wstawiony pare dni temu. Na starym Samsungu dzialo sie to samo. Transfery sa idealne srednio ok. 100mb/s. Przepustowosc pamieci w normie :) Zreszta co to ma do tego ;) Jedna sprawa mnie zastanawia. Zauwazylem to "szarpanie" po wstawieniu plyty glownej Asus P5N-E SLI. Wczesniej na MSI Neo2-FiR gdzie proc lecial 3,2Ghz nic takiego nie zauwazylem, a jestem pedantyczny, wiec raczej to by nie umknelo mojej uwadze. Cos chyba zaczelo sie dziac po wstawieniu plyty Asus P5N-E SLI. I tu zastanawiala mnie jedna sprawa, czy na MSI nie widzialem tego bo poprostu proc byl puszczony szybciej, czyli na 3,2Ghz i byl wystarczajaco szybki, aby to zamaskowac, czy moze poprostu w ogole ten problem nie wystepowal. Przypomne, ze teraz proc leci na 2,7Ghz. Plyta sie nic nie wiesza, dziala jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 u mnie bylo to samo ;] zapodalem flasha 10 i chodzi lux teraz. na operetke 9.60b1 mozna juz sie przesiadac :D polecam, zero niestabilnosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 No to tez napewno nie siadajacy procesor :) Pare dni temu siedzialem na E2140, teraz wstawilem na pare dni E2160 i to na 100% nie to, bo na obu jest to samo. Dysk jest calkowicie nowy. Samsung F1 320GB wstawiony pare dni temu. Na starym Samsungu dzialo sie to samo. Transfery sa idealne srednio ok. 100mb/s. Dobrze że chociaż to masz "z głowy", ja miałem mniej szczęścia. Przepustowosc pamieci w normie :) Zreszta co to ma do tego ;)Ma - wymuś bardzo niskie taktowania i wyjątkowo długie timingi to zobaczysz ;) Ale jesli nie widzisz żadnych objawów powolnej komunikacji z pamięcią, to nie ma się czego czepiac na siłę. Jedna sprawa mnie zastanawia. Zauwazylem to "szarpanie" po wstawieniu plyty glownej Asus P5N-E SLI. Wczesniej na MSI Neo2-FiR gdzie proc lecial 3,2Ghz nic takiego nie zauwazylem, a jestem pedantyczny, wiec raczej to by nie umknelo mojej uwadze. Cos chyba zaczelo sie dziac po wstawieniu plyty Asus P5N-E SLI. I tu zastanawiala mnie jedna sprawa, czy na MSI nie widzialem tego bo poprostu proc byl puszczony szybciej, czyli na 3,2Ghz i byl wystarczajaco szybki, aby to zamaskowac, czy moze poprostu w ogole ten problem nie wystepowal. Przypomne, ze teraz proc leci na 2,7Ghz. Plyta sie nic nie wiesza, dziala jak trzeba.Nie żartuj, te strony o których pisałeś w pierwszym poscie chodzą płynnie na kompie z prockiem 1GHz :P Może po prostu Nvidia znów ma "niedorobione" sterowniki chipsetu? System przeinstalowany, więc o konflikcie ze "starymi" driverami nie ma mowy. Ale ja Nvidii nie wierzę, już tyle razy wypuszczali stery niedopracowane albo wadliwe ... mam na ten temat wyrobioną opinię, niepochlebną zresztą. Właśnie - chipset! Nie przegrzewa się? niby bez związku, ale sam wiesz że rózne cuda w kompach występują. A może faktycznie Cmx ma rację - Opera w połączeniu z czymś (flash?) robi cyrk? W każdym razie "u mnie działa", a stronę Adobe odwiedziłem w celu pobrania nowej wtyczki do Opery dopiero chwile temu. Działało i na "starym" flashu i na "nowym", oraz na obu wersjach Opery (zainstalowałem 9.60beta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) No wlasnie ja wrocilem na 9.20 bo na np. 9.52 mialem jakas dziwna schize przy przewijaniu strony. Ciezko mi to wytlumaczyc, ale strona po zrobieniu scrolla przesuwala sie, ale na koncu zawsze robila jakby milimetrowe przesuniecie gora dol dodatkowo. Jebitnie mi to dzialalo na nerwy :) Na 9.20 i Ie7 nic takiego sie juz nie dzieje, przewija sie normalnie bez tego dodatkowego efektu. (oczywiscie nie mowie tu o tym wykorzystaniu proca) EDIT: Flash 10 czesciowo rozwiazal problem, bo teraz obciazenie przy szybkim przewijaniu WWW doszlo maxymalnie do 30%, a na egieldzie gdzie dochodzilo do 50% teraz jest 25%. Ale tak czy siak to kurde duzo... Edytowane 7 Października 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) Mam podobny problem , strony z dużą ilością grafiki wolno mi sie przewijają. Np ta http://allegro.pl/item871642156_kelton_hot...skania_pl1.html zacinanie wyglada tak jak na grafice bez wgranych sterowników. Wyszukiwanie w google, lista przedmiotów na allegro czy np forum przewija mi sie bez zacinek. Problem występuje tez na wczesniejszych sterach nVidi 191.07 jak i na najnowszych 195.62. Przewijanie strony z tekstem np google 18% zużycia procesora, w/w strona z allegro 60% Przy włączonym CnQ proc 800Mhz jak i na wyłączonym ,proc 3.6Ghz to samo. Dodam jeszcze że jak na tle strony z dużą ilości grafiki umieszcze np okienko GG i po przeciagam nim po ekranie to sie ono zaczyna rozciągać. Na stronach bez grafiki , okienko sie płynnie przewija. temp procka w idle 36C , stres 43C Mam XP Sp3 + wszystkie łatki , IE8 , flasha 10 Nie sprawdzałem jeszcze na innej grafice niz obecna GT 240. Edytowane 12 Stycznia 2010 przez \\ MarcO // Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Sprawdź inna przeglądarkę a także zajrzyj do managera urządzeń czy karta graficzna ma na pewno ten sterownik który zainstalowałeś i czy nie ma jakichś przydatnych info o problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 W driverach problemu nie ma , bo nawet swieżo złożona konfiguracja i tylko dwa razy instalowałem drivery te wczesniejsze 191.07 i teraz nowsze 195.62 Zainstalowałem FireFox'a 3.5.7 i jest bez problemu !!!!!!!!! Przewijanie w/w strony jest płynne , uzycie procka max tez doskoczy do 50% ale jest płynnie. Dziwna sprawa bo na wczesniejszej konfiguracji kompa zupełnie inny sprzet w IE8 nie miałem problemów, na laptopie też mam IE8 i bezproblemowo sie przewijają strony z duża ilością grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Spróbuj zainstalować firefox ultimate optymizer. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Winne mogą być sterowniki do karty graficznej. Przewijanie Ci tnie, czy po prostu masz manię oglądania wykresów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Tnie w IE8 ale tylko na stronach z dużą ilością obrazów jak ta http://allegro.pl/item871641890_kelton_hot...lowana_pl4.html przewija sie tak wolno jak na grafice z driverami od windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...