Skocz do zawartości
_bartx

Gpu Single Stage

Rekomendowane odpowiedzi

Wazelina itp. IMHO dałaby radę. Wiem, że to sobie spłynie ale trzeba dobrze zaizolować okolice PCI-E i od tej strony plecy.

Widziałem gdzies, że DeDal prawie całą płytę{od slotów PCI-E} zaizolował.

P.S Jest jeszcze cuś takiego jak "ciekły plastik" w aerozolu, tak sie chyba to zwie, można to zobaczyć tu: http://pl.youtube.com/watch?v=M_oT-0foPfQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jemu chodziło chyba o to, ze zdjęcie karty było w idle, obciążenie karty powoduje wzrost temperatury układów zasilania o jakieś 50C - czyli wszystko się rozmrozi i mamy wodę :wink: Poza tym jak coś ucieknie spod izolki to już raczej się nie ochłodzi bo jest coraz dalej od miejsca zimna (w tym wypadku parownik).

Te 50'C to tak przykładowo ;)

Co do zapinek i innych, MaSell, Fat i inni, widzieliście mój kontener GPU, tyle razy był już na 86GT i nic nie ukruszył ^^ ;]

Nic nie ukruszył, ale też nic nie zdziałał :lol:

Wazelina itp. IMHO dałaby radę. Wiem, że to sobie spłynie ale trzeba dobrze zaizolować okolice PCI-E i od tej strony plecy.

Widziałem gdzies, że DeDal prawie całą płytę{od slotów PCI-E} zaizolował.

P.S Jest jeszcze cuś takiego jak "ciekły plastik" w aerozolu, tak sie chyba to zwie, można to zobaczyć tu: 3144355[/snapback]

Nie chodziło mi o typ karty (oczywiste jest że to będzie karta graficzna) tylko o model. Ale do kręcenia kręcenie karty sieciowej przydał by się jakiś mark i można ustanawiać rekord świata ;-)
Rekord swiata w przepustowosci łacza?

Jeszcze apropo mrozenia grafik ;) http://pl.youtube.com/watch?v=-88Y1-TlASM

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak uważajcie, jedna DFI popłynęła do Hadesu MHzy właśnie przez kiepska izolke grafy :D

Co do zapinek i innych, MaSell, Fat i inni, widzieliście mój kontener GPU, tyle razy był już na 86GT i nic nie ukruszył ^^ ;]

oj widziałem ;)

widziałem też el0 zmodowanego 86gt któremu capmod odpadł :P poprawiłeś go ?

niech ktoś rozdzieli nasze posty odnośnie izolacji co byśmy wątku o ss na gpu nie smiecili ;)

(...)

Jeszcze apropo mrozenia grafik ;) http://pl.youtube.com/watch?v=-88Y1-TlASM

Fucking cheap brands! Who's fucking idea was it to go GeCube? :lol:

filmik ma juz troche czas ale wciąż roxuje :D

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekord swiata w przepustowosci łacza?

A czemu nie, neostrada starczy :-)

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - wyjaśnienie
Żartowałem oczywiście ;-)
Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 50'C to tak przykładowo ;)

Nic nie ukruszył, ale też nic nie zdziałał :lol:

Bo grafa jest z pupy :P

oj widziałem ;)

widziałem też el0 zmodowanego 86gt któremu capmod odpadł :P poprawiłeś go ?

niech ktoś rozdzieli nasze posty odnośnie izolacji co byśmy wątku o ss na gpu nie smiecili ;)

Tia, ino i tak nic nie daje [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak uważajcie, jedna DFI popłynęła do Hadesu MHzy właśnie przez kiepska izolke grafy :D

Jeden Asus też tam popłynął, bo izolacja była kijowa (a może ktoś zapomniał o JAKIEJKOLWIEK izolacji? :razz: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FC skończone parę dni temu, właśnie kalibruje to wszystko i oglądam jak to działa ;) Były już pierwsze testy na 7300GT DDR2 - kijowa karta, która się wysypuje powyżej 1,82/2,22V, do tego słabiutkie pamięci, które się kończą na 450MHz :mur: Ale za to na rdzeniu 810-820MHz było stabilne B-) Nie wiem jakie temp, bo nie zakładałem termometru ;)

Izolacja była z gumki + mata 6 mm z obu stron. Gumkę dałem też dookoła rdzenia i chyba jest to dobry patent, bo nic nie ukruszyłem ;) Na karcie nie bylo ani trochę szronu ;) Jedynie zapinka się z zewnątrz ładnie oszroniła, ale to nie problem. Nie można dawać nawiewu, bo zaraz jest basen :lol: A papierowe ręczniki to podstawa :lol2:

Dwa zdjęcia, więcej nie ma :)

Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ładnie....

Całkiem to niezle ci bryka :D

Panowie izolacja a co to jest ? :

Dołączona grafika

810-820 Mhz całkiem dobrze... jak na chip G73.. Moj G84 tyle na AC robi a korci mnie załozyc parownik tylko znajac zycie skonczy jak Radek X1650 ....

Gratsy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor widziałem że się trochę znasz na elektryce i elektronice, to może mi pomożesz. Z kompresorem z tego układu jest taki problem, że po wyłączeniu trzeba czekać kilka godzin, żeby odpalił, a jak jest tyle gazu ile powinno być to praktycznie w ogóle nie odpala. Nawet na kompresorze, który nie był w układzie też to długo trwało, znacznie dłużej niż na kompresorze z Mińska, który robi za serwisówkę :) Z tego co udało mi sie dowiedzieć winne sa te układy znajdujące się przy kompresorze, ale chętnie posłucham jeśli masz coś na ten temat do powiedzienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie sa 3 rodzaje starterów.

Elektromechaniczny przekaznik . Pozystor PTC duzej mocy ( tylko do spotkania w małych agregatach 1/10) lub połaczenie przekaznik + kondesator.

U ciebie pewnie wystepuje cos takiego :

Power on :

Buuuu brzeczy sobie .... Pyk wyłączy sie pyk buuu pyk pyk start....

Nie działa poprawie przekaznik rozruchowy i idzie duzy prad przez uzwojenie robocze i działa zabezpieczenie termicze ( termik -- takie okrągłe czarne małe diabelstwo) bo uzwojenie startowe nie dostaje pradu na rozruch przez zawieszony przekaznik...

Prawdopodobnie do ruchomego rdzenia startera dostała sie woda lub syf i trzpien ciezko chodzi...

Rozebrac starter idze ale nie jest to latwe. Jak masz WD40 ( kontakt spray ) to napsikaj do wnetrza startera i moze odpusci jesli nie to trzeba bedzie rozbierac... ( rzadko ale styki tez potrafia sie wypalic... )

Tylko nie psikaj na Termik bo ci sie zjara WD :D ( wewnetrz jest drut oporowy co sie do czerwonosci rozpala )

Piszesz ze po kilku godzinach tez jest problem... bo jak próbujesz startowac po np 30 sekundach to cisnienie na tłoczeniu jest tak duze ze silnik nie ma siły pchnac tłoka....

Kwazor widziałem że się trochę znasz na elektryce i elektronice

Od 14 lat w tym siedze :D

to może mi pomożesz.

Pomagam zawsze w miare mojej wiedzy a ona do małych nie należy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dokładnie tak jak mówisz. Dobrze się na tym znasz :lol2:

Datasheet kompresora: http://www.orczy.com/orczyhtml/pdfdokumentumok/HKO007.pdf

U siebie nie mam kondensatora, zresztą wg schematu jest to możliwe (schemat MOD 90). Wiem, że po 30 sekundach ciśnienie jest za duże i trzeba poczekać aż się wyrówna, ale taki czas optymalny to mniej więcej 10-15 min, a nie kilka godzin. Jeszcze jedno pytanie - na ile powinno być załączane uzwojenie rozruchowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor - zrobiłem tak jak mówiłeś i sprężarka odpala po 10 minutach :banana: Dzięki wielkie, naprawdę ;)

10 minut to wiecznosc..... powinna zaskoczyc od razu ... czas rozruchu sprezarki wynosi 2 max 3 sekundy....

Popraw jeszcze raz ( jesli jest mozliwosc rozbierz starter i go wyczysc ).......

Bro prosze przeslać e-mailem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć gdzie dostałeś taki fajny mały skraplacz?:)Właśnie coś takiego szukam do mojego FC bo mam małą obudowę i muszę wszystko w nią upchać:P Nie zależy mi na tempie bo to moje pierwsze FC. Głównie żeby chodziło a temperaturki przyjdą z czasem:)

Pozdrawiam fajne FC:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FC chciałem zbudować już od jakiegoś czasu, ale jakoś się do tego nie paliłem, nie wiedziałem też gdzie kupić części. Tak się złożyło, że Maniakalny robił wyprzedaż, to za jednym zamachem kupiłem prawie wszystko co potrzebne B-)

Pierwsze zdanie w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FC ostatecznie idzie na rozbiórkę z paru powodów (nie ma sensu tego modyfikować nawet, wole zrobić od nowa coś lepszego):

- przyjechany kompresor, który ostatecznie ma trudności z odpalaniem nawet bez startera (robiąc zwarcie śrubokrętem ;) )

- 45 cm ssąca, która powoduje, że ciężko jest to poskładać

- dwie grafy, które uwaliłem ;p (nic drogiego, ale wkurza, jedna podczas zdejmowania parownika chyba, druga podczas zakładania - chyba się przegrzała - 7600 GS; żadna nie jest ukruszona ani fizycznie uszkodzona ;p)

Także FC idzie na części, jeśli ktoś coś chce, to pytać. Sam chętnie kupię ~80-90 cm węża stalowego na linie ssącą (może ktoś się kiedyś bawił w FC, a chce się pozbyć ;) ). Następne będzie na 90% na trochę mocniejszym kompresorze 1/3HP oraz na CPU, ale z możliwością założenia tego na GPU.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- przyjechany kompresor, który ostatecznie ma trudności z odpalaniem nawet bez startera (robiąc zwarcie śrubokrętem ;) )

Czyli niekoniecznie był to Starter..... hehehe a wszystko na to wygladało..

Rure elastyczna karbowana 100cm wraz z koncówkami to kupiłem za 40zł w sklepie z hydraulika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi