Skocz do zawartości
McGayver

Komputer Do 1700 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar kupić komputer dość dobry w cenie od 1500 do 1700 zł.

Najchetniej z jakims radeonkiem w srodku (aczkolwiek jesli gf byl by w tej cenie lepszy to wolal bym lepsza karte).

Aha komputer przeznaczony glownie do gier.

PS. Mowiac komputer mam na mysli obudowe i wszystko co wsrodku oprocz nagrywarki.

PS2. 1700 zł to jest ta gorna granica

Edytowane przez McGayver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wariant 1 . - Nie powinno przekroczyć 1 700 zł , ale nie wiem na 100% , zestaw robiony jakiś czas temu .

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 330 zł

Płyta Główna : Gigabyte G31M-ES2L - 195 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 75 zł

Karta Graficzna : HIS Radeon HD4830 512MB - 469 zł

Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 169 zł

HDD : WD 320GB 8MB Cache AVJS - 179 zł

Razem : ~ 1 417 zł

Wariant 2 - powyżej 1 700 , jedyna zmiana to HD4850 .

Płyta Główna : Gigabyte EP45-DS3L - 390 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD4850 512MB TOP - 630 zł

Razem : ~ 1 773 zł

Ceny i części z esc.pl

W sumie jak możesz to dołóż do opcji nr. 2

A obudowa to. np Asus serii TA za ~ 100 zł lub CM serii Elite 33x za ~ 150 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5200 musiał by mieć zegar większy o jakieś 200-300 mhz aby teoretycznie dorównać E8xxx taktowanego zegarem 2,5 Ghz .

Jest to spowodowane mniejszym cache L2 tego pierwszego .

W praktyce różnice są mniejsze , w grach E8xxx będzie miał kilka FPS więcej , w programach podatnych na cache ta różnica będzie większa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłbym tak:

RAM : GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHZ - 150 zł

DVD : BRAK

Buda: Coolermaster Elite 331 - 149 zł

SUMA: 1641zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłbym tak:

RAM : GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHZ - 150 zł

DVD : BRAK

Buda: Coolermaster Elite 331 - 149 zł

SUMA: 1641zł

Dysk zmieniłbym na Samsunga F1 320GB, szybszy i cichszy, nie wiem czemu nie jest w polecanych zestawach....

No i dołożyłbym do EP31-DS3L, bo ten giguś na G31 to straszna nędza.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh i znów podwyżki na ESC.pl :(

Mobo - co prawda, to prawda. Tak chyba będzie OK przy budżecie 1700zł

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 339 zł

Płyta główna: Gigabyte EP31-DS3L /intel P31/ 265 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) PC800 CL5 150 zł

Dysk twardy: Western Digital 320GB 7200rpm 8MB cache SATAII [WD3200AVJS] 195 zł

Karta graficzna: HIS Radeon HD4830 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 469 zł

Obudowa: Cooler Master Elite 333 (Black) 149 zł

Zasilacz: Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S 169 zł

Suma:

1736 zł brutto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria 320GB jest nadal robiona na 1 talerzu, zajrzyj do tematu o tych dyskach. Ludzie tam piszą, że im padają 640`stki i inne modele ale zgonów i prblemów z serią 320GB jest bardzo mało. A dyski są szybkie i bardzo ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk zmieniłbym na Samsunga F1 320GB, szybszy i cichszy, nie wiem czemu nie jest w polecanych zestawach....

Bo to szit. Jako właściciel otwierdzam tą opinię i żałuję, że po fajnym WD 1600aajs nie wziąłem 320gb wd. Czemu te dyski są be? Poszukaj w googlach "samsung f1 f8 error" w viście ten błąd owocuje tym, że system cały czas pluje się, że dysk zaraz padnie i trzeba zrobić kopię zapasową, czego niedawno doświadczyłem. Za to na XP SP3 na tym dysku występował jakiś konfliktz kontrolerem SATA który powodował nieuzasadnione ścinki systemu, w efekcie których można było tylko ruszać kursorem myszy, a jedyną radą na nie był reset.

Seria 320GB jest nadal robiona na 1 talerzu, zajrzyj do tematu o tych dyskach. Ludzie tam piszą, że im padają 640`stki i inne modele ale zgonów i prblemów z serią 320GB jest bardzo mało. A dyski są szybkie i bardzo ciche.

Czemu miało by nie być z 320 jeśli są z 640 przecież to to samo tylko jeden talerz mniej? (a czasem ponoć nawet nie:P )

Jedno czego ja nie czaję, to dla czego ludzie polecają dysk z serii AVJS który jest przeznaczony do zastosowań profesjonalnych w zapisie audio i video i cehcuje się chyba tylko zwiększoną wytrzymałością i może minimalnie ciszą (?) lepiej wziąć sporo tańszego AAJS ewentualnie AAKS.

Na zasilaczu też bym raczej oszczędził: http://www.allegro.pl/item536553514_huntke...400ap_400w.html Mam coś takiego tylko 350w i i tak starcza z zapasem, ale jak ktoś się bardzo upiera to ten pentagram jest dobrym wyborem i pewnie będzie cichszy niż stary dobry huntkey 350/400 @ 450W. ;-)

Jeszcze do dam, że ja bym nie brał płyty gigabyte, mimo że są one polecane. To jak wyglądają ich biosy, do oc zniechęci nawet najbardziej zapalonego nuba:P Poza tym same płyty też lubią robić kwiatki. Miałem przyjemność bawić się z gigabytem za 600zł na am2 i był porażką. Kazałem kumplowi sprzedać ten syf i kupić normalne DFI za 350. Koment kumpla po tygodniu"sysak dzięki wreszcie mam porządne mobo które działa, a nie jakieś przereklamowane [ciach!]o ze złotymi radiatorkami".

Druga płyta: swego czasu bardzo chwalonego Gigusia K8N-S pod socket 754 poleciłem kumplowi. Płyta robiła problemy z prawie wszystkim wszystkim, choć oc tak jak obiecywano miała bardzo dobre, to gubiła ustawienia biosu średnio co tydzień i przez 2 i pół roku padła 3razy. Za każdym razem nowy egzemplarz robił inne problemy. :lol:

Kolejny przypadek to również drogi Gigabyte Na Nforce4 intel edition, która też była o kant [gluteus maximus] rozbić i robiła problemy z dosłownie wszystkim. Przez 2 lata był 1 pad bez powodu. Zmieniłem ją koledze na Abita AB-9 i od tej pory komputer jest miodzio.

O tanich gigabytach nawet się nie wypowiadam, bo to zawsze uchodziło za szmelc. Ja bym wolał dopłacić do pewnej płyty głównej i oszczędzić np na procesorze czy kolejnych 2gb ramu, bo od mobo naprawdę zależy bardzo wiele, a w obecnych czasach, częstość premier i pościg za tym żeby płyty miały wszystkie najnowsze rozwiązania sprawia, że często są one niedopracowane i dla tego jeszcze uważniej trzeba się im przyglądać. Choć może jakimś cudem się mylę i skoro ludzie je polecają, to płyty naprawdę są ok, choć tak jak mówię- za każdym razem próba przełamania uprzedzenia kończyła się sromotną porażką. :P

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wariant 1 . - Nie powinno przekroczyć 1 700 zł , ale nie wiem na 100% , zestaw robiony jakiś czas temu .

Razem : ~ 1 417 zł

Wariant 2 - powyżej 1 700 , jedyna zmiana to HD4850 .

Płyta Główna : Gigabyte EP45-DS3L - 390 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD4850 512MB TOP - 630 zł

Razem : ~ 1 773 zł

Ceny i części z esc.pl

W sumie jak możesz to dołóż do opcji nr. 2

A obudowa to. np Asus serii TA za ~ 100 zł lub CM serii Elite 33x za ~ 150 zł

2 GB RAM to mało jak na dzisiejsze czasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównujesz wersję podkręconą 9800GT do niepodkręconej HD4830 - to raz.

Dwa, że HD4830 kręci się na podobne wartości, co HD4850 - wtedy leje 9800GT - to dwa.

Trzy - poczytaj testy z niepodkręconą 9800GT. Tam HD4830 wygrywa.

HD4830 dostało w tym teście "TO SIĘ KRĘCI".

I uprzedzam - również bez vmodów.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę o swoim Samsungu złego słowa powiedzieć, bardzo cichy i transfery na poziomie 95-100MB

Mam tego świadomość, ale weź pod uwagę opinie innych.

Jak mój abit Ip35-e się dobrze sprawuje, i moi 2 kumple też sobie je chwalą ale kupa innych osób na forum na swoje egzemplarze klnie i narzeka, to ja nie będę ludziom polecał tej płyty tylko dla tego, że z mojego punktu widzenia się wydaje, że jest ok. Wolę polecić coś co cieszy się renomą.

Tak samo z WD vs. Samsung. Może samsung marginalnie szybszy i marginalnie cichszy, ale ja i tak będę polecał WD, bo niezadowolonych na forum jest naprawdę mało. Wiem, że kiedyś tam WD to była największa chała i sam przez 4 lata zabiłem z 7 takich dysków w jednym tylko kompie ;) Ale od kąd wyszła nowa seria AAxS i jej pochodne, są to naprawdę dobre dyski.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sysak nie można od razu deklasować Samsungów bo zarówno przy WD jak i przy Samsungach zdarzają sie zarówno zadowoleni jak i nie zadowoleni posiadacze i tak to jest ze sprzętem że a to trafi się felerny model a to to a to tamto. Fakt że Samsung troche zszedł na psy ale jak widać grono niezadowolonych posiadaczy 320GB jest stosunkowo mała. tak samo może się ktoś do WD przyczepić. Fakt że niestety Samsungi lubią być loterią jeśli chodzi o ciszę. Ty akurat miałes pecha a ja jestem bardzo zadowolony, NeoMagNet też :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zakonczcie ta klutnie. Czy zestaw saleena jest dobry ? Czy cos w nim zmienic a i czy ta mobo ma zintegrowana k.muzyczna czy bede musial dokupic jak tak to napiszcie jaka oby dzialala nie jestem audiofilem.

To chyba oczywiste, że ma zintegrowaną dźwiękówkę. W tym przypadku jest to 8 kanałowy (7 głośników + subwoofer) Realtek ALC888. Powinna z nadmiarem wystarczyć dla przeciętnego usera. Rzecz jasna jest też zintegrowana karta sieciowa.

Co do pytania czy mój zestaw jest dobry - skoro nikt nie odpowiedział, sam odpowiem - tak, myślę, że za tą cenę jest ok :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi