Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje linka wkleic do pierwszego posta.Gdybym brał SLI to na pewno w wersjach 1Gb.Nie chodzi tutaj o różnice wynikające z tego testu, bo wyraźny kop jest tylko w niektórych tytułach, ale o komfort na przyszłość.

GTX 460 768MB vs 1GB vs 2GB review - Overclock.net - Overclocking.net

@Blackwhite

Tez bym bral 1GB Maxforces testowal, i z tego co mowil na monitorach > 22 juz 768 nie daja rady czasami.

Tak apropo to smakowicie wyglada Sklep Komputerowy - AGD - RTV: EVGA GeForce GTX 460 1024MB DDR5/256bit DVI/HDMI PCI-E (720/3600)

Za pozno panowie, kupilem 2 x EVGA 768 - referenty.

Przyszlosciowo nie ma co myslec, bo na pewno te karty posiedza u mnei mniej jak rok, a na ten czas wystarcza w zupelnosci.IMO sa na tyle wydajne, ze pogram w kazda gre na max w 1680x1050 (taki mam monitor), a jako iz nei bede ich wodowal (nie opalca sie) to chce miec w budzie w miare cicho i chlodno.!Gb sie bardziej grzeja i sa glosniejsze - tazke mysle, z enie bede zalowal wyboru........ ekhmmm, znaczy juz zaluje bo wczoraj je kupielem z £139 kazda a dzis w tym samym sklepie sa MSI cyclone po £117 :P mowi sie trudno i zyje sie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dokladnie takie jak Twoja - 763 na rdzeniu maja, ale ocne na 800.Wzialem je rowniez dlatego iz podobno w SLI sa ciche i w miare chlodne , a jak pisalem to dla mnie wazne.

W najgosazym wypadku kupie universalne bloki od EK i jakies radiatroy na VRM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde zwalone mam cos w kompie.Oddalem gtx480 na gware bo mi cielo w grachm najbardziej w Crysisie.I teraz odpalam Crysisa i to samo, proca dalem na default bo mi wywalalo w Heaven i Metro na ocnietym, ale to samo.Chyba plyta pada, albo RAM - jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo Vantage'a, bo tak właściwie, to żadnego screen'a z prawdziwego zdarzenia nie zamieściłem, a może komuś się przyda do ew. porównania : )

System operacyjny: Windows 7 64-bit

Sterownik karty graficznej: 260.99 WHQL

Karta graficzna: Gigabyte GTX 460 OC 1GB 715/1430/1800@850 - 1.1V/1700/2000MHz

3DMark Vantage - Performance Test:

Dołączona grafika

3DMark Vantage - Performance GPU Test:

Dołączona grafika

edit:

Dorzuciłem screen z wynikiem samego GPU.

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To teraz pusc tak samo bez psyhx ;)

Przecież jest GPU Score, a tylko to sie liczy

A wynik bardzo ładny. Kiedyś multi-GPU miało sens z najlepszymi kartami, a teraz zaczyna sie robić odwrotnie. Duet 6850 po prostu wymiata, szczególnie jeśli uwzględnić ceny w jakich mają być te karty, czyli 1200-1300 za dwie, a wyniki lepsze niż 5970.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok panowie, a odnossnie mojego problemu - co moze byc? Plyta czy RAM?

W Crysisie scina mi strasznie, grac sie nie da, to samo bylo na GTX480.Do tego OC mojego procesora jak mialem GTX280 dzialalo be zzarzutu, teraz i przy 480 czy 2 x 460 wywal mi BSODy.I nie wazne czy proc ocniety czy nie, scina tak samo , w niektorych grach rowniez, ale jest to marginalnie zauwazalne.

IMO plyta, ale moze ktos z was sie spotkal z czyms takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam walnięty ram. Miałem takie przeboje w pracy z 1GB kością firmy OCZ. Bywało, że komp śmigał aż miło przez 2 tygodnie, a bywało że w ciągu jednego dnia wywalało kilkukrotnie przeglądarke, komunikator i na końcu Winde. Po usunięciu kostki od 1,5 roku spokój :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde zwalone mam cos w kompie.Oddalem gtx480 na gware bo mi cielo w grachm najbardziej w Crysisie.I teraz odpalam Crysisa i to samo, proca dalem na default bo mi wywalalo w Heaven i Metro na ocnietym, ale to samo.Chyba plyta pada, albo RAM - jakies pomysly?

Albo stery do nV pod seven o czym side często wspomina. Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w tym sęk inna grafa, inne timingi ustawisz i już może banglać ;) Zwłaszcza jak piszesz że po OC są jaja a na stock ok. Spróbuj na innym OSie np XP. Wprawdzie stracisz dx 10/11 ale możesz w dx9 zobaczyć jak się gry zachowują. Albo vistę daj może tam inaczej będzie ;)

Edit:

W przeciwnym przypadku możliwe że hardware sypie i będzie trza winowajcę poszukać.

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisalem , ze na default jest ok, tez jest tak samo, tyle, ze nie mam BSODow i restartow.

Nie mam XP ani Visty wiec nei sprawdze.

Probowalem w Dual; chanell i zmienialem kosci, kazda wyjalem po koleji , i to samo.Moze byc wina pamieci, ie wiem.

Wymienie chyab plyte i zobacze, jak nie to pamieci - tyle,z e taki zabieg troche mnie bedzie kosztowal, a tego bym nie chcial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A weź podpiernicz synowi HD4870 na chwilkę i zobacz jak na nim będzie się komp zachowywał, czyli na sterach ATI i sevenie ;)

Edit:

Aha a jak jest z programami typu orthos i innymi testującymi stabilność? Czy tylko w grach się sypie?

Edit:

Albo może tak będzie łatwiej -> kiedy problem się pojawił? Czy po zmianie na GTXa od razu miałeś takie jaja czy na początku było ok? Czy może już na HD5850 były zalążki tego?

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku po wsadzeniu GTX 480 bylo super, po jakis 4 dniach sie zrabalo.Myslaem,z e karta i poszla do serwisu - heh,no comment.

dzieje sie to podczas grania, na stoku CPU nie ma zwiech, tylko tnie w grach.Teraz testuje na raz: prime95, occt cpu linpak i superpi 32, po godzinei czasu zero bledow - nic.

Mnie sie wydaje,z e padly PCIE na plycie - takei moje zdanie, ale to tylko moje.

Foch - niedawno wsadzilem 8800 GT i Crysis chodzil sopko - czyli IMO mocna grafa, czy tez dwie i PCIE nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestuje jedna karte, ale to nie problem z karta tylko czym innym.Sloty musz euzyc te co sa teraz, inaczej nei ma szans - nie wsadze nic w ostatni, nie zmiesci sie w budzie.

Pokzauej x16, BIOS najnowszy, winda tez stawiana 2 dni temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite: jaki błąd masz na tych blue screenach ?? Może masz ten problem co ja miałem Nowy sprzęt i blue screen w grach :(( - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Down: to memtest i jechane.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BSOD mialem raz tylko jak proc lecial na 4 GHz - wczesniej na gtx 280 bylo spoko.Na GTX480 tez mi wywalilo restart bez BSODa jak mialem ocnienty procesor.

Na defaulcie BSODow nie mam , ani resetow.

A BSOD to : 00000050 - czyli cos z pamiecia jak sie nie myle.

Czyli U Ciebie byl zasilacz tak?

kurde czyzby moj padal, ale napiecia trzyma , mierzone miernikiem.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok teraz na jednej karcie jest deko lepiej, mniej tnie w Metro i moge ustawic aax4 i fsaax16, ale crysis porazka.

Ok zaraz odpale occt, Memtest dalem na 2x2 GB - dwa okna i prawie 45 minut zaliczyl.

Jestem teraz podpiety pod OCZ 600W na jednej karcie - dokladnie to samo, zasilacz odpada.Jedyna rzecz jaka uzylem z Enermaxa to przedluzka do 8 pin plyty.

wszystko reszta OCZ = zasilacz wiec jak pisalem odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi