Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Cztery szybkie pytania:

1) Direct CU 1GB jest ciche w idle?

2) Regulacja obrotów działa na bazie temperatury czy obciążenia GPU?

3) Wymieniać standardowy glut na STG-1?

4) Sekcja zasilania - coś należy montować?

Tak

Zdaje mi sie, ze na bazie obciazenia GPU

Std az taki zly nie jest, dosc miekki i nie bardzo gumowaty

Nie trzeba, jest radiator z jednej strony i blaszka z drugiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajac ostatnie opinie o ram.net to na Twoim miejscu dopytalbym sie w ktory piatek;p moze mial na mysli piatek przed wigilia:D;p

Jak będziesz miał szczęście to zadzwonią, że jednak do piątku się nie wyrobią. Możliwe też, że Cię oleją i nie poinformują o braku towaru.

To niezle. Spodziewalem sie zwloki, ale bez przesady.

Sprawa jest taka, ze juz zaplacilem. Jesli nie otrzymam przesylki w piatek do poludnia, po prostu zadzwonie i poprosze o zwrot pieniedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Wynikałoby z tego ze muszę trzymać wyższe zegary w stresie aby RPM był niższy [; Realny pobór bez oc to więcej niż 130 W, tak? Nie ukrywam że będę używać jej do GPUGRIDa

Aktualnie wsadzilem na nia blok, wiec nie sprawdze jak z tymi obrotami ... Ale masakrycznie glosne to nie jest nawet na 100%, glosniejszy byl referent i np. Palit Sonic.

O pobor pradu to juz pytaj kogos innego, bo ja sie tym nigdy nie interesowalem ile platforma ciagnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z Ram.net są często problemy? Też przymierzam się do zakupu GTX 460 i czytam opinię na Ceneo i do każdego sklepu się ludzie przyczepią. Znacie jakiś sklep, w którym nie przepłacę i nie będzie problemów?

http://www.saturion.pl/index.php/search/pl/run/showProducts/1/hide_boxes/1/searchString/Z3R4JTIwNDYw/view/3/showall/true

Polecam, ja tutaj bralem. Karte dostalem nastepnego dnia po wplacie kasy. (jesli im dojdzie przelew przed 16, to wysylaja tego samego dnia)

Nawet taniej niz w ram.necie :wink:

Zadnych problemow + blyskawiczny kontakt, zarowno mailowy jak tel.

Edytowane przez kelcior
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG co za ceny :| :( Ciekawe jak Radeony będą się u nas teraz sprzedawać skoro ceny GTX'ów są takie niskie. Cena GTX'a 460 Gigabyte wersji 1 GB osiągnęła cenę 768 MB. Jeszcze nie tak dawno za mniej więcej tyle można było kupić 768 MB. Z kolei cena wersji Gigabyte GTX 460 1GB SOC osiągnęła cene zwykłej wersji , która jeszcze niedawno tyle wynosiła. Czyli ok 780 zł :) No ale tak często bywa. Zwłaszcza, że Nvidia zapowiadała obniżkę. Tylko czemu Radeony tak wysoką stoją. W innych krajach można je kupić dużo taniej. Byłem pewien, że będzie niezła woja cena, a tu nic.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Z kolei cena wersji Gigabyte GTX 460 1GB SOC osiągnęła cene zwykłej wersji , która jeszcze nie dawno tyle wynosiła. Czyli ok 780 zł :)

Nawet nie wiedziałem o tej wersji, a z tego co widze na hexus to chłodzenie miażdży. Gigabyte miał na począku małe wpadki z tymi chłodzeniami WindForce, ale teraz wszystkie karty już robią świetne, a rodzina SOC na prawde wypada mocno przy bardzo rozsądnej cenie. Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mam być szczery, to skoro u nich nie można podawać linków do polskich portali, to ja bym nie rozsiewał ich po innych portalach.

[offtop] Podałem jedynie link do informacji związanych z tym tematem. Po za tym nie zamierzam ich 'promować' na żadnych stronach, bo dla mnie to tylko wylęgarnia dzieci emo i trolli internetowych. [/offtop]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojna cenowa jest , ale nie w polsce :lol:

Jak zawsze jest spory podatek od nowości i ceny radkow sa az tak wysokie.

Czy taka wojna gdzie indziej to bym nie powiedzial, ale 6850 jest w cenie pomiedzy gtx460 768 i 1GB - nie jest zle.Natomiast 6870 w normalej cenie czyli takiej jak gtx470

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra przyznać się bez bicia :twisted: kto kupił w angeli Arctic Cooling Accelero Extreme Plus. dzisiaj zaglądam na ich stronę i co wiedze jest, dzwonie i mnie informują że mieli 10szt. i poszły od razu w ten sam dzień :> także proszę się pochwalić montażem i tak dalej.

z opisu na stronie producenta wynika że chłodzenie na pamięci i vrm jest przyklejane?? ciekawe jak będzie z odklejeniem jak tfu tfu trzeba będzie kartę oddać na gwarancji? w angeli nie umieli mi na to pytanie odpowiedzieć tak szybko im poszły że sami nie zdążyli się temu przyjrzeć i myśleli że wszystko jest klejone na taśmie thermo... kolejną dostawę będą mieli na dniach także jak ktoś wie to niech coś napisze.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest klej czy pasta pod radiatorkami pamieci i mosfetow ?

Jak klej, to watpie czy to sie odklei bez uszkodzenia.

Taki klej wysycha na kamien.

Znowu pasta nie trzymala by radiatorkow.

Cos tu nie gra.

Przecierz nie robili by tak idiotycznego montazu radiatorkow :unsure:

Tak zle i tak nie dobrze.

Juz lepiej dokupic tasme thermoprzewodzaca dwustronnie klejaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a HD6850 jest podobnej wydajności co GTX460 1GB a jest tansza ;D

A HD6870 jest troszke taniej od GTX470.

Wiec jakaś tam wojna cenowa jest ;)

Gdyby kupić hd6850 w newegg to po przeliczeniu na polskie wychodzi tylko 500 pln a u nas jaka jest kosmiczna cena :mur:

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest klej czy pasta pod radiatorkami pamieci i mosfetow ?

Jak klej, to watpie czy to sie odklei bez uszkodzenia.

Taki klej wysycha na kamien.

Znowu pasta nie trzymala by radiatorkow.

Cos tu nie gra.

Przecierz nie robili by tak idiotycznego montazu radiatorkow :unsure:

Tak zle i tak nie dobrze.

Juz lepiej dokupic tasme thermoprzewodzaca dwustronnie klejaca.

ale taśma raczej nie wytrzyma takich temperatur i po paru kilkugodzinnych sesjach na pewno wszystko odpadnie.

gdyby ten klejem był taki jak od zalmana to raczej nie byłoby aż tak tragicznie, po rozgrzaniu suszarką wszystko odejdzie.

jednakże moim skromnym zdaniem AC dał d u p y po całości, mogli zrobić piękne radiatorki w stylu zalmana przykręcane a nie jakieś badziewie na klej. gdyby tak zalman sprzedawał to oddzielnie to byśmy mieli udany duet :P

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ten radiatorek (heatsink) od zalmana jest Boski !!

Caly na wszystko i to jak zauwazyles przykrecany.

To sie nazywa profesjonalizm :)

Moge Cie zapewnic, ze dobra czyli normalna tasma thermoprzewodzaca dwustronnie klejaca nie odpadnie i to przy wysokich temperaturach.

Stosowalem taka tasme i nawet dosc ciezko schodzi/odkleja sie.

Klej jak to klej jak wlezie w elementy, to juz go nie wyciagniesz, a wokolo pamieci jest pelno mikroelementow SMD.

Co do AC plus i calej rodziny duzych AC, moge powiedziec, ze robia bardzo wydajne heat-pipki co w polaczeniu z cieniutkimi finami daje swietna wydajnosc.

Stosowalem AC extreme na gtx 285 maxymalnie podkreconym i nie przekraczalem 61-62 st C w furmarku latem !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, prosze o pomoc bo nie wiem co sie dzieje , dzisiaj podłączyłem drugi monitor do 480 i mam straszne temperatury na obu jest przeglądarka i nic wiecej i mam 61 C czemu sie tak grzeje ( normalnie przy jednym monitorze mam 44 stopnie) w idle .

Nawet jak wylacze jeden monitor to temperatura nie spada , dopiero jak odlacze od karty to wraca do normalnego poziomu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi