Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

leven karty nie są złe, ale tu chodzi o to że to prawie to samo co gtx480 - jedynie wycięte jednostki do obliczeń równoległych, dodane CUDA (a raczej nie są one usuwane jak w gtx480), podniesione takty i zmienione chłodzenie. Mnie ciekawi czy to nowe chłodzenie jest kompatybilne z gtx480 i czy ktoś sprawdzi jak się zachowuje z nim gtx480 :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC idzie spokojnie na 920 mhz.

Gdzies widzialem wyniki testow przy tych taktowaniach.

Pytanie: przy jakich napięciach to osiąga? Wczoraj na szybko patrzyłem i co lepsze GTX480 co ludzie mają też na tyle kręcą, dlatego pytam czy mniej papu do takich taktów potrzebuje GTX580, bo tak naprawdę te 772 na rdzeniu i 4000 na memkach to każdy późniejszy GTX480 robił - tutaj Nvidia podniosła takty bo mogła sobie na to pozwolić dzięki lepszemu fabrycznemu chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra....

Jak tak bardzo nie pasuje Wam poprawiony 480, to niech tak zostanie :smoke:

Co prawda te 920 mhz na gpu zrobiono z podniesionym napieciem do 1.25 volta, ale chce widziec 480-ke, ktora robi to na stockowym chlodzeniu.

GeForce GTX 580 - najszybsza w rodzinie. Podkręcanie. Benchmark.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazda karta ma felerne modele:) bardziej mi tu chodzilo o to ze evga ma oddzial w niemczech i w ciagu tygodnia, poltora idzie zalatwic RMA u nich bezposrednio. Mozna wlasnie wtedy olac takie sklepy jak K... :)

@Blackwhite

Nie denerwuj mnie :P juz miesiac czekam na rma dfi (wiadomo z jakiego powodu, naprawa bez serwisu firmy trwa dluzej) , ma wyjsc do mnie w tym tygodniu. Jako ze klient spoznil sie z platnoscia u mnie w firmie, evga kupuje dopiero w poniedzialek , choc juz dawno zamowiona :(

Chcialbym sie juz poudzielac w tym topiku ale niestety evga 460 kupiona 2 tyg temu dalej siedzi w pudelku w oczekiwaniu na plyte :> Narazie jestem na skraju rozstroju nerwowego pracujac na lapku i 1 monitorze ;)

Swoja droga zeby OT nie bylo zbyt duzego, moglbys Black sie pochwalic jakie OC uzyskales na tych SC kartach? jestem ciekaw jak sie one kreca:) a sam niemam jak sprawdzic (sic!)

I jak z tym Sli w grach po podpieciu monitorow do 2 roznych kart?

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to, nie zrobi tego na standardowym chłodzeniu, bo ono było kiepskie. W GTX580 poprawili je i dzięki temu można mieć wyższe domyślne taktowanie i pogonić kartę na dużym napięciu na te 920MHz (wentyl tak czy siak pewnie na 100%). Prawda jest taka, że na mniej więcej 1.2v GTX480 tyle samo zrobi (oczywiście nie wszystkie, fakt sam nie zrobiłem, ale ogranicza mnie limit w BIOS-ie do 1.15v, ale mało brakowało do 900MHz). I tu jest pies pogrzebany, że w tańszym GTX480 zmienisz chłodzenie np. jeśli mówimy na AC, to na nowe Accelero i OC przy tych napięciach Ci niestraszne (chyba).

I tu nie mówię, że mi się ta karta nie podoba czy coś, bo jak sam bym teraz kupował to bym wciągnął właśnie ją - chodzi o tak naprawdę niewspółmiernie mały postęp w wydajnośći, do niewspółmiernie wysokiego skoku numeru karty. Na GTX580 ona nie zasłużyła, max na GTX485 lub 490.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLi z tego co pamiętam to od którychś sterów (jeśli to nieprawda to niech mnie ktoś poprawi :P ) działa normalnie przy podpiętych monitorach to dwóch kart. Wcześniej jak miałem 2x GTX260 to się tak nie dało - można było tylko do tej "górnej" podłączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga zeby OT nie bylo zbyt duzego, moglbys Black sie pochwalic jakie OC uzyskales na tych SC kartach? jestem ciekaw jak sie one kreca:) a sam niemam jak sprawdzic (sic!)

Nie krcilem jeszce :biggrin: i chyba nie bede, bo na stocku lataja bardzo ladnei.

Z wlaczonym phsyx w vantage mam ponad 29k, wszystkie gry smigaja az milo - wlacznie z Metro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie bynajmniej nie nastawialem na duzy skok wydajnosci, a i tak jest bardzo przyzwoicie.

Gtx 480 musi miec okolo 820-840 mhz na gpu, zeby zrownac sie z stockowym 580, a to juz jest cos.

Teraz mocne OC 580 i mamy spora ucieczke podrasowanego fermii :lol2:

Gdybym byl w takiej samej kondycji finansowej jak z przed dwoch lat, to zrobil bym to samo co wtedy i kupil bez mrugniecia okiem 580-ke za 1800 zl jak wtedy 285-ke za 1600 zl :razz:

Czekam na testy Naszych userow.

Juz widze 950-1000 mhz na gpu :lol2:

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie. Zależy mi na CUDAch. Teoretycznie Sony Vegas dostaje od nich całkiem fajnego kopa. Wie ktoś czy to co wycięto z tej karty znacząco wpływa na obliczenia w Vegas?

Z minusów: brak DisplayPort.

Wbrew różnym pogłoskom które pojawiały się przed premierą z GF110 nie wycięto nic. Teoretycznie możliwe jest wydanie odświeżonej Tesli na tych układach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnij z 100 ma rdzeniu i 2500 na memkach :P

A tak na powaznie - nikt Ci takich rzeczy nie powie.Wszzystko zalezy od karty, chlodzenia w obudowie, temperatury otoczenia itp itd - prubuj sam i zobaczysz na ile pojdzie.Wiecej jak 900 MHz raczej nie da rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite:miałem również Evga gtx 460 1GB SC EE i w porównaniu do mojej drugiej karty zotac gtx 460 referat była znacznie głośniejsza i gorętsza(zależnie od gry ale podczas BC2 około 68 stopni przy wentylu 50% i zdjętym jednym boku od obudowy).Core Voltage default miałem na EVGA 1V a na drugiej Zotac mam 1.012V.Trochę się zawiodłem na tej EVGA więc sprzedałem,teraz jakbym brał od nich to tylko referata a nie External Exhaust.

pz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie pliczku na 4xx dziala i na serii 4xx

Dokładnie, podmieniamy plik NV_DISP.INF w folderze z wypakowanym sterownikiem i można instalować.

To jak, nikt nie testował?

Mały ot:

Nvidia odpaliła nową stronę ze wsparciem dla Geforce'ów, imho, dobry pomysł i wykonanie, choć to jeszcze beta - www.gefroce.com

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok znam odpowiedz na pytanie - Czy mozna podlaczyc monitor do drugiej karty w SLI - tak mozna i dziala.Jedno ale, monitor odpala sie dopiero pod windowsem, takze nie zobaczymy postu plyty ;)

Nie wiem czy to moze uszkodzic karte czy tez nie - ale dzialac dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew różnym pogłoskom które pojawiały się przed premierą z GF110 nie wycięto nic. Teoretycznie możliwe jest wydanie odświeżonej Tesli na tych układach.

Póki nie zdejmiesz czapki z gt110 i nie porównasz wielkości rdzenia do gt100 to nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi