Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marantz5003

to kupie asusa.. a monitor chyba della na ips 22cale chyba 1000zł kosztuje. powinni to być dobre połączenie. a gtx570 po oc przegania gtx580? mozna w nim flashować bios? chciałbym domyślne ustawienia pracy wentylatora zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nie testowalem, na 40% mam 41-42C wiec nie zmniejszam obrotow wentyla bo IMO te tempy sa optymalne.

A ja testowalem :) I temperatury, ktore wspomniales mam u siebie przy 30-32 procentach mocy wentylatora. Dlatego uwazam, ze mozna zejsc do tych 30 procent ... nie wiecej gdyz nie ma sensu.

Wiadomo moze kiedy pojawi sie Asus GTX 570 Direct CU II w sklepach, lub jaka bedzie cena ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 40% było 35-36stopni, na 30% są 42-43stopnie. Dla mnie różnica w "hałasie" jest słyszalna...

Do ilu V można bezpiecznie zmniejszyć napięcie w 2D? 0.875 chyba jest rozsądne?

Malik - przecież poniżej 30% nie da się zejść, z tego co wiem...

Edytowane przez Captain_Hook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 40% było 35-36stopni, na 30% są 42-43stopnie. Dla mnie różnica w "hałasie" jest słyszalna...

Do ilu V można bezpiecznie zmniejszyć napięcie w 2D? 0.875 chyba jest rozsądne?

Malik - przecież poniżej 30% nie da się zejść, z tego co wiem...

FBE pozwala mi zejsc nawet do 10 procent mocy, ale czy wentyl sie zakreci nie wiem. Ustawilem 30 procent i tyle zostawilem. Co do napiecia podobno 0.825V to najnizsza wartosc jaka mozna ustawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FBE pozwala mi zejsc nawet do 10 procent mocy, ale czy wentyl sie zakreci nie wiem. Ustawilem 30 procent i tyle zostawilem. Co do napiecia podobno 0.825V to najnizsza wartosc jaka mozna ustawic.

To, że FBE pozwala tyle ustawić, nie znaczy że to potem będzie możliwe do uzyskania ;-) Nawet Evga (zrobili bios o nazwie "EVGA Fan unlocker" :-) ) ma takiego moda 30-100%.

Wentylator się zakręci, przy starcie kompa nie będzie przecież tych 10 czy iluś %, tylko standardowe, chyba że zmieniłeś w biosie profil wentylatora. Wątpię, szczerze wątpię by te 10% zadziałało, poniżej jakiegoś progu nie można ustawiać napięcia (napędu wentylatora), czyż nie? :)

0.825V - widziałem, że tyle się da, ale czy to będzie stabilne, to chyba też inna para kaloszy....

Blackwhit - zawsze można coś popsuć, ale jeśli będziesz operował tylko ustawieniami wentylatora, czy napięciem 2D - to raczej nic nie zrobisz złego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0.825V - widziałem, że tyle się da, ale czy to będzie stabilne, to chyba też inna para kaloszy....

A czemu ma nie być? Widziałem ustawione niższe i nic się nie działo, sam na 480 mam w 2D ustawione o.825v czyli prawie tyle i nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na allegro używaną pół roku z polską gwarancją - dałem 820 zł. Co do drugiego pytania to teraz widzę, jak strasznie mnie limituje procesor, a przecież jakiegoś celerona nie mam. Ogólnie jak tylko będzie kasa, to kupuje coś szybszego. Procesor ma kolosalne znaczenie, szczególnie w grach gdzie się dużo dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem cyklona od MSI 460 1GB.

Jestem bardzo zadowolony. Karta w spoczynku nie słyszalna. Pod obciążeniem w zamkniętej obudowie słychać lekki szum.

Zasilacz 350W Chieftec bez problemu (E5500 2,8GHz 3 dyski i nagrywarka).

Pamięci podkręcałem na max rdzeń 900Mhz - bez problemu.

Grałem w wiedzmina. Jest jakiś problem z artefaktami w rozmowie z wielebnym (czasem) zasłaniają mi tematy rozmowy. Być może jakiś błąd w grze.

W FSX też pojawiają się błędy przy efektach świetlnych (przez chwile potem znikają)

W przyszłości wymienię 460 na coś nowszej generacji, niższy wymiar (hałas i ciepło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO 350W to powiedzialbym,ze za malo ;)

Szalu na 12V ten chief raczej nie ma - stad te arty mozesz miec.

Nie, to błędy w grach, sterownikach. Są powtarzalne tylko na pewnych elementach.

Bez względu na ustawienia grafiki (nawet na 500MHz na rdzeniu)

350W w zupełności wystarczy.

Nie wierz w bajki o konieczności używania 800W zasilaczy.

Bawiłem się kilka godzin. Obudowa bez dodatkowych wentylatorów. Jedyne chłodzenie delikatny powiew powietrza z zasilacza - ledwie wyczuwalny ręką.

Obudowa Enlight, praktycznie bez dodatkowych otworów wentylacyjnych.

Zero problemu.

Edytowane przez Gray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierze w bajki i wcale nie twierdze, ze trzeba gigantycznego zasilacza do tego konfigu.Niemniej jednak Chief 350W nie ma mocnej "dwunastki" - jaki dokladnie model masz i ile Amper na 12V on ma?

GPS 350. Link

Nie ma się co rozwodzić nad tematem - działa. Moc jest wystarczająca.

Nawet dla podkręconej karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co rozwodzić nad tematem - działa. Moc jest wystarczająca.

Nawet dla podkręconej karty graficznej.

A ja Ci powiem tak, kiedyś, bodajże na początku 2003 roku kupiłem kompa (AMD Ath2000+, 256MB ramu, GF mx440, 2 dyski, nagrywarka) i panowie ze sklepu, żeby przyoszczędzić na głupim kliencie, wyjęli z wybranej przeze mnie obudowy standardowy zasilacz 300W i wstawili 250W, po dwóch dniach zasilacz poszedł z dymem (nic nie podkręcałem, zdążyłem pograć kilka godzin w GTA3) i tyle było z ich oszczędności, że w ramach gwarancji wstawili z powrotem 300W.

Nie twierdzę, że masz zły zasilacz (ja wtedy miałem jakiś no-name) niemniej jednak lepiej mieć jakiś zapas mocy, tym bardziej że jak sam mówisz, coś się dzieje w grach. Miejmy nadzieję, że jest tak jak podejrzewasz i są to tylko sterowniki. Jednak dla świętego spokoju wstawiłbym na Twoim miejscu coś mocniejszego, bo taka pozorna oszczędność nikomu na dłuższą metę na dobre nie wyszła. A słyszałem różne historie, m.in. takie, że nie zawsze kończy się na spaleniu tylko i wyłącznie samego zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci powiem tak, kiedyś, bodajże na początku 2003 roku kupiłem kompa (AMD Ath2000+, 256MB ramu, GF mx440, 2 dyski, nagrywarka) i panowie ze sklepu, żeby przyoszczędzić na głupim kliencie, wyjęli z wybranej przeze mnie obudowy standardowy zasilacz 300W i wstawili 250W, po dwóch dniach zasilacz poszedł z dymem (nic nie podkręcałem, zdążyłem pograć kilka godzin w GTA3) i tyle było z ich oszczędności, że w ramach gwarancji wstawili z powrotem 300W.

Nie twierdzę, że masz zły zasilacz (ja wtedy miałem jakiś no-name) niemniej jednak lepiej mieć jakiś zapas mocy, tym bardziej że jak sam mówisz, coś się dzieje w grach. Miejmy nadzieję, że jest tak jak podejrzewasz i są to tylko sterowniki. Jednak dla świętego spokoju wstawiłbym na Twoim miejscu coś mocniejszego, bo taka pozorna oszczędność nikomu na dłuższą metę na dobre nie wyszła. A słyszałem różne historie, m.in. takie, że nie zawsze kończy się na spaleniu tylko i wyłącznie samego zasilacza...

Od tego sa filtry, od tego sa zabezpieczenia....dobra zasilka jak sie sfajczy to nie zabiera ze soba polowy kompa (nie powinna bo różne przypadki były) Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System pracuje od soboty. Nawet trochę pograłem w Wiedźmina.

Nie ma potrzeby zmieniać - nic się nic dzieje.

Swoją drogą mam też 400W Chiefteca. Był na próbę i nie do wytrzymania jest.

Bardzo głośny i bardzo wieje. 350 w zupełności wystarcza do tego zestawu.

A co do "coś się dzieje w grach"

- FSX źle oprogramowane lens flare Link w momencie pojawiania się na ekranie jakieś rąby po chwili już normalnie.

- Wiedźmin coś zasłania wybór w liście dialogowej (tylko jedna lokalizacja - nie zawsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci tutaj źle nie życzy.

Jak się coś popsuje dam znać.

Raz pochowałem już Topower 450W, praktycznie nie obciążony chwile po gwarancji (drogi był). No i zasilacz 230W do obudowy AT z maską otwierana do góry. Ten to zabrał trochę sprzętu ze sobą :)

Chieftec (350) ma 2 zalety cichy i tani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, 8800GTS wysmarzylem w piekarniku, pozniej bede sprawdzal czy arty zeszły czy może wyzionela ducha :)

Ktora grafa bedzie lepsza z tych lepszych ? :) Znaczy MSI, Gainward, Asus ? Wole tym razem doplacic do 3lat gwary, zeby nie bylo ze sie po 2.5 roku posypie jak ten Zotac 8800gts.

http://www.saturion....CYCLONE_OC.html

Choc wolalbym Asusa tak wogole do kompletu w kompie. Grafika bedzie miala blok wodny wiec chlodzenie mnie nie interesuje wzasadzie. Troche smieszne to bedzie bo grafa 600zl a blok 100$ :) Za 900zl to mialbym niezly wypas grafe.

Acha, czy faktycznie tu sie podlacza 2 kable zasilajace dodatkowo ?

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie zalozylem na swojego gtx'a Accelero Xtreme Plus. Niestety proby przyklejenia tasma radiatorkow spalily na panewce i ostatecznie przykleilem je za pomoca kleju dolaczonego do chlodzenia (mam tylko nadzieje ze pozniej da sie je bezproblemowo odkleic <_<). To co da sie od razu zauwazyc to bloga cisza (w idle tez jest zauwazalna roznica :blink:). Teraz czas zobaczyc co potrafi moj gtx :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi