Crizon Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Chcę kupić mobo którego nie będę musiał wymieniać w najbliższej przyszłości i w razie gdybym chciał coś ulepszyć dorzucić jeszcze jedną tą samą grafikę (Którą zresztą też zamierzam zmienić) pod Crossfire. Ciężko jest znaleźć coś odpowiedniego tym bardziej, że szukam płyty pod złącze 2x PCI-E 16x a nie 1x PCI-E 16x + 1x PCI-E 8x. Moim typem (choć przyznam trochę za drogim) jest Gigabyte GA-MA790X-DS4. I tutaj rodzą się pytania: 1. Czy mój tok myślenia jest poprawny ? 2. Czy faktycznie zaoszczędzę w ten sposób ? 3. Czy ten Crossfire jest faktycznie wart zachodu, czy lepiej kupić tańszą płytę główną bez Crossfire i jakąś lepszą pojedynczą grafikę ? 4. Jeżeli faktycznie się opłaca to czy moja typowana płyta jest siebie warta? I czy ewentualnie może ktoś podać jakieś odpowiedniki w podobnej cenie (najlepiej 300-400zł) Zwracam się do was ponieważ chcę uzyskać jak najlepszy efekt przy jak najmniejszym nakładzie finansowym (też mi nowość ;]), a po drugie jestem przekonany, że znacie się o niebo lepiej ode mnie. Pozdrawiam PS. Tak, przeglądałem przyklejone tematy związane z Płytami Głównymi. Edytowane 19 Lutego 2009 przez Crizon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Cf się nie opłaca. Lepiej jest sprzedać starą kartę i dołożyć do nowej niż kupować drugą taką samą. Do tego nie wszystkie gry wykorzystują CF. 2 karty pobierają więcej prądu i są głośniejsze oraz cieplejsze. Do 2 kart jest wymagany mocniejszy zasilacz. Edytowane 19 Lutego 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Tylko płyty na 790FX oferują "pełne" CrossFire w trybie 16x dla dwóch kart. A ta płyta w tej cenie to nieporozumienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 W tej cenie chyba nie dostaniesz płyty z pełnym CF. Zresztą jak kolega wyżej napisał jest to mało sensowne rozwiązanie, szczególnie jeżeli się ma ograniczone fundusze. Pod AM2+ kup MSI KA780G, Gigabyte GA-MA770-UD3 lub ASRocka A780GXE/128M. Wszystkie 3 pozwolą na całkiem niezłe OC, MSI chyba nawet najlepsza do tego celu, choć ASRock jej niewiele ustępuje a ma CF, ale jak się nie mylę to tylko 2x PCI-E x8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Daj sobie spokój z 2 kartami. Raczej trzeba się starać mieć dobrą płytę z dobrą sekcją zasilania , mocną kartę i stabilny porządny zasilacz. Wszystkie tryby z 2 czy nawet trzema kartami to w gruncie rzeczy większy problem. A to sterowniki nie wspierają czegoś, a to gra nie obsługuje (bo o gry chyba chodzi?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 3. Czy ten Crossfire jest faktycznie wart zachodu, czy lepiej kupić tańszą płytę główną bez Crossfire i jakąś lepszą pojedynczą grafikę ?CF opłaca się tylko do najmocniejszych grafik. Na przykład 4870x2 w CF. Słabsze grafy bardziej opłaca się zastępować mocniejszymi modelami niż łączyć w pary i ze względu na wyższą wydajność i z powodu niższego poboru prądu i w końcu jak zauważyłeś z powodu niższej ceny płyty głównej. Tańszy jest AsRock ASRocka A780GXE/128M, już nawet za 302zł i ponoć ma nawet dobre OC. Ludzi ego polecają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluzon Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Za małe pieniądze jest Gigabyte GA-M56S-S3 ładnie się kręci;). Gdzieś czytałem ze wystarczy zaktualizować bios i obsługuje tez AM2+. Niestety ma tylko 3 fazy zasilania :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Ten GB to stara płyta, mało opłacalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...