1.pepe Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Witam. Mam dwa identyczne dyski WD5000AAKS, na jednym czas dostępu wynosi 12ms. a na drugim około 19ms. Jaka może być tego przyczyna i czy można to jakoś naprawić? , Edytowane 17 Marca 2009 przez 1.pepe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Pewien jesteś że są identyczne ? bo widzę że mają inne numery serii 00A7B i 07YGA ale mimo wszystko w tym drugim przypadku czas dostępu za wysoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Spróbuj dać inny port SATA dla tego wolniejszego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 może jeden ma 2 talerze a drugi 3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Podłączałem pod inny port i jest to samo. A z tymi talerzami to chyba trochę bez sensu. Nie wiem co z tym zrobić, oddać go na gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Mogą się różnić wersją firmware'u,albo jest włączony tryb cichy i przez to wolniejszy. Sprawdź w zakładce INFO jaki tryb masz aktywny-ja miałem tak samo aktywny był tryb 5. Edytowane 17 Marca 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Mogą się różnić wersją firmware'u,albo jest włączony tryb cichy i przez to wolniejszy. Sprawdź w zakładce INFO jaki tryb masz aktywny-ja miałem tak samo aktywny był tryb 5. Stare AAKS miały 3 talerze nowe mają 2. Może w sklepie dali ci starego i nowego. Firmware nie wpływa aż tak znacząco na prędkość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Stare AAKS miały 3 talerze nowe mają 2. Może w sklepie dali ci starego i nowego. Firmware nie wpływa aż tak znacząco na prędkośćAle włączony tryb DMA ma znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Przestawiłem wartość AAM na max. i mam teraz coś takiego, ale wydaje mi się że to jeszcze nie jest to. Można jeszcze coś zrobić z tym odczytem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Nic nie zrobisz, 500GB są dużo wolniejsze od 640GB AAKS. Trzeba było przeczytać wątek o tych dyskach przed zakupem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 rafa ale przecież oba to 500GB :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Czy jest to na 100% pewne że wszystkie nowe dyski WD5000AAKS mają 2 talerze, czy są to jakieś konkretne serie? Według mnie seria 00A7B jest pewna, ale czy są jeszcze jakieś serie które na pewno mają 2 talerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Zobacz nalepki na obudowach. 2 talerzowe to seria blue więc powinna mieć koloru niebieskiego a 3 talerzowa normalną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Dzisiaj kupiłem wersje blue i teraz obydwa dyski mają taką samą wydajność, nawet ta sama seria (00A7B) Tak to wygląda w RAID: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 ten wolniejszy jakiego koloru miał etykietę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Etykieta była biała z żółtym paskiem na dole, rok produkcji 2007. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...