Skocz do zawartości
toxicprince

Komputer Na Układzie Amd Dragon - Opłacalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

nie do końca jeszcze pojąłem wszystkie zasady panujące na tym forum, więc mam nadzieję,

że gdy zrobię coś źle, zostanie mi to wybaczone. :wink:

Planuję kupić nowy komputer, oczywiście sama jednostka centralna (ew. polecicie mi jakiś dobry i tani mikrofon?).

Nie chcę, aby przekraczał kwotę 2000zł. Zależąy mi także na komputerze, którego nie będe musiał wymienić po roku, czyli inwestycja na dłużej.

Zainteresowałem się układami AMD Dragon. Rozumiem, że oddzielnie muszę kupić wskazane przez koncern komponenty, a w ten sposób będą najlepiej współpracować? Czy producent oferuje zakup takiego zestawu od ręki?

Jeszcze niedawno zastanawiałem się nad Phenonem X3. Czy opłaca się zainwestować w X4? I czy ten 3 rdzeń w Phenomie sztucznie dopełnia moc pozostałych 2 rdzeni, czy pracuje tak samo jak inne?

Grafika nie jest najważniejsza. Nie potrzebuję GeForce GTX xxx, gdyż po prostu nie wykorzystam mocy drzemiącej w tym układzie. GeForce powyżej 9500 powinno mi wystarczyć (ew. odpowiednik w postaci Radeona).

Jeśli jeszcze jakieś informacje są wam potrzebne, piszcie śmiało.

Aha. Komputer będzie mi służył do gier, muzyki i internetu.

PS. Żeby nie zakładać nowego tematu, mogę się spytać tutaj o cenę mojego aktualnego komputera na dzisiaj?

AMD Athlon 64 3200+, ~2.0GHz

GeForce 6800

2GB RAM DDR1

Dysk 250GB

WinXP Pro x86

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecę zestaw z topicu Miguela:

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 515 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 349 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 800MHZ - 160 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4830 512MB - 439 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 380W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł

Na razie mało rzeczy używa więcej niż 2 rdzenie, gier garstka, większość programy a tam 3 rdzenie na pewno wypadną lepiej niż 2 :wink:

A i o wycenę możesz spytać w topicu:

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Wycena-Sp...0&start=210

Edytowane przez pavel54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecę zestaw z topicu Miguela:

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 515 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 349 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 800MHZ - 160 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4830 512MB - 439 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 380W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł

Na razie mało rzeczy używa więcej niż 2 rdzenie, gier garstka, większość programy a tam 3 rdzenie na pewno wypadną lepiej niż 2 :wink:

Mam pytanie - czy ASRock to zaufana firma? Ostatnio często widzę zestawy komputerowe oparte włąsnie na płytach tejże firmy. W moim sklepie komputerowym obsługa zaleciła mi płytę "bardziej markową", czyli Gigabyte, Asus itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem może kiedyś te płyty były kiepskie, ale ostatnio płyty Asrocka wypadają bardzo dobrze w tym oczywiście ten model, inaczej nie były by polecane w gotowych zestawach na tym forum :wink:

a czy do takiego zestawu musiał bym dokupować nową nagrywarkę? Mam w obecnym komputerze całkiem dobrą, też Samsunga z funkcją LightScribe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno zastanawiałem się nad Phenonem X3. Czy opłaca się zainwestować w X4? I czy ten 3 rdzeń w Phenomie sztucznie dopełnia moc pozostałych 2 rdzeni, czy pracuje tak samo jak inne?

Phenom II X3 to X4 z zablokowanym czwartym rdzeniem. Który można odblokować na wyżej wspomnianej płycie, a przynajmniej są duże szanse (zależy od sztuki).

Mam pytanie - czy ASRock to zaufana firma? Ostatnio często widzę zestawy komputerowe oparte włąsnie na płytach tejże firmy. W moim sklepie komputerowym obsługa zaleciła mi płytę "bardziej markową", czyli Gigabyte, Asus itd.

Asrock to firma taka jak wszystkie inne. Ma w swojej ofercie i budżetowe płyty, jak i te z wyższej półki. Spójrz na takiego Asusa - też produkuje takie budżetowe, słabe płyty, bo to dobry biznes - takie płyty lądują w zestawach z supermarketu.

Asrock więcej kiedyś produkował tych budżetowych, stąd ta kiepska opinia o ich płytach. 780GXH to tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych inwestycji.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom II X3 to X4 z zablokowanym czwartym rdzeniem. Który można odblokować na wyżej wspomnianej płycie, a przynajmniej są duże szanse (zależy od sztuki).

Asrock to firma taka jak wszystkie inne. Ma w swojej ofercie i budżetowe płyty, jak i te z wyższej półki. Spójrz na takiego Asusa - też produkuje takie budżetowe, słabe płyty, bo to dobry biznes - takie płyty lądują w zestawach z supermarketu.

Asrock więcej kiedyś produkował tych budżetowych, stąd ta kiepska opinia o ich płytach. 780GXH to tej chwili jedna z najbardziej opłacalnych inwestycji.

a wiecie może coś na temat Dragona AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiecie może coś na temat Dragona AMD?

Dragon to zestaw procesor+płyta+karta graficzna. Procesor jakikolwiek Phenom, płyta na SB750/710 i karta HD4XXX.

Główną zaletą Dragona są różne programy, np. AMD Overdrive (do podkręcania kompa) czy AMD Fusion (optymalizacja systemu). Podobno powstają jeszcze inne, bardziej multimedialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragon to zestaw procesor+płyta+karta graficzna. Procesor jakikolwiek Phenom, płyta na SB750/710 i karta HD4XXX.

Główną zaletą Dragona są różne programy, np. AMD Overdrive (do podkręcania kompa) czy AMD Fusion (optymalizacja systemu). Podobno powstają jeszcze inne, bardziej multimedialne.

A gdzie można go kupić (wiem, że głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien, czy w Polsce sprzedają takie gotowe komputery oparte o Dragona...

Ale nie lepiej samemu złożyć? Na przykład to, co podał pavel54? To jest właśnie Dragon.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi