Skocz do zawartości
Serapis

Dysk Twardy. Który Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przymierzam się do kupna twardego dysku i nie mogę się zdecydować między Seagate Barracuda 7200.12 500GB a WD 640GB AAKS. Gdyby nie ostatnie problemy Seagate z awaryjnością to brałbym ten pierwszy, bo 640GB nie jest mi potrzebne a do tego jest tańszy. Jak myślicie, warto zaufać Seagate'owi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na system bo stary 5-letni WD trzeszczy tak że nie idzie wytrzymać. Tego Samsunga nie ma w sklepie, w którym chcę kupić. A ten Seagate 500GB zły jest?

Ja z mojej strony mogę ci polecić Samsungi 500Gb można już kupić za 230-250zł, ja sam mam 320Gb, kupiłem 2 lata temu i nadal chodzi jak nowy ;)

EDIT: Brat ostatnio kupił SEAGATE 500gb i trochę rzęzi... zdecydowanie głośniej od mojego 2 letniego Samsunga :)

Edytowane przez Highend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz samsunga F1. Jak już bierzesz 640 to weź wd. Stare WD to syf, ale od kęd jest AAKS, WD są bardzo dobre i na ogół bezproblemowe. O samsungach f1 tego raczej nie można powiedzieć. (Mój 320gb f1 sie sypie, kumpla który kupił 640gb f1 po mnie się jeszcze gorzej sypie, ludziom na forum też czasem) Jak już to ten 500GB F2 będzie lepszy, ale to nowy model więc loteria. Ja wziąłbym WD. Lepiej trochę dołożyć, niż się potem użerać i ryzykować utratę danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę polecić WD 640 GB AAKS bo sam takowy posiadam. Jest cichy, nie wibruje, jedyne co lekko słychać to praca głowicy. Średni transfer to u mnie jakieś 95-100mb/s ,czas dostępu w granicach 12-13ms więc wydajnościowo absolutnie godny polecenia, cisza jak już wspomniałem dla mnie też (wiadomo każdy to ocenia subiektywnie). Przed zakupem długo szukałem opinii innych użytkowników i spotkałem bardzo mało opinii jakoby ten dysk był awaryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ja rowniez polece WD 640 GB AAKS i bez wzgledu na to czy na magazyn , system. Cena vs pojemnosc wzgledem innych producentow oraz juz i same predkosci tego dysku. On i tak ma wlaczona oszczednosc wiec u mnie jest cichutenki.

Trzeba miec zle pod beretem by nie kupic 640 za 255:

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=WD+WD6400AAKS

A zaplacic 20-30 zl mniej za 140GB mniej (teoretycznie) bo za te 30 zl to sie 140 nie kupi ;)

Od Samsungow trzymalbym sie zdala - nie wiadomo co w srodku bedzie i albo dostaniemy cos szybkiego , albo wolnego jak stare dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

No i w końcu nie wiem. AAKS za 250 czy F2 za 205?

Zależy czy ci potrzebne 640gb.

F2 to rozumiem EcoGreeny? Jesli tak to polecam poczytac to co pisal Electronek o dyskach z serii Eco. Oszczednosc energii jest praktycznie znikoma , czas dostepu rosnie lawinowo (jesli dobrze pamietam to 28ms) zas robota wykonywana na takim dysku bedzie znacznie dluzsza co w kontekscie oszczednosi na pradzie dziwnie wyglada i to w skali roku. Dla mnie bezsens zwlaszcza , ze za 50 zl ma sie nie dosc , ze bardzo szybi dysk , cichszy niz Sigejty to jeszcze o znacznie wiekszej pojemnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F2 to rozumiem EcoGreeny? Jesli tak to polecam poczytac to co pisal Electronek o dyskach z serii Eco.

Gdzie coś takiego jest napisane? Bo szukałem i nie znalazłem. Z tego co ja czytałem to Samsung F2 ma bardzo dobre czasy dostępu, niewiele gorsze od dobrych dysków 7200. Do tego jest fantastycznie cichy co potwierdzają dziesiątki niezależnych komentarzy w różnych miejscach.

Kurcze i mam zagwozdkę. 500GB samsung F2 czy 500 GB WD AAKS. Skasowałem dodatkowe pliki i policzyłem, ze wystarcza mi 2 dyski 500GB więc 640GB by się marnował.

Przynajmniej mam jeszcze czas na decyzję bo wymiana najwcześniej w czerwcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi