pavel54 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Bierz MC-350 miałem go i był świetny dawał rade na 4ghz C2D, słaba karta, mocne oc ramu, xonar na pcie, sieciowka na pci, 3 dyski, dvdrw, podejrzewam że okiełznałby przy średnim wysiłku nawet 8800gt którego teraz mam ale nie ryzykowałem, nie bierz na pewno zasilaczy 450W z allegro za 99zł bo one nie mają tych 450W :wink: a Modecom MC-350 ma na pewno 350W o ile nie więcej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Bierz MC-350 miałem go i był świetny dawał rade na 4ghz C2D, słaba karta, mocne oc ramu, xonar na pcie, sieciowka na pci, 3 dyski, dvdrw, podejrzewam że okiełznałby przy średnim wysiłku nawet 8800gt którego teraz mam ale nie ryzykowałem, nie bierz na pewno zasilaczy 450W z allegro za 99zł bo one nie mają tych 450W :wink: a Modecom MC-350 ma na pewno 350W o ile nie więcej :wink:Dawał radę,ale teraz jadę na Pencie :) Dziwnym trafem ci co polecają MC350 używają "przypadkowo" innych lepszych zasiłek. Ja osobiście używałem Codzia 400W na skręconym 2140 (potem 2160 i 2180) ,zmodowanej 6800GS +2HDD +2 nagrywarki i dawał radę-żeby było śmieszniej od ponad 2 lat ciągnie kompa u znajomych (czyli jak na pięciolatka,to daje radę). Zaraz odezwą się głosy że MC to git zasiłka-no i git. Ja go nie dyskryminuję,ale wkurza mnie dyskryminacja innych podobnej klasy zasiłek -jak np. w/w Feel400. I tu znów odezwą się głosy pt."spójrz na temat o spalonych zasilaczach" - owszem płoną śmieci typu TekeMe,Deer i inne firm krzak typu qpasonic (notabene już wiekowe i szajsowato wykonane). Z zasilaczem jest jak ze sprzętem audio - im cięższy,tym lepszy. Jeśli ciężar zasiłki stanowi masa blachy obudowy i kabli,to napis z najbardziej wypasioną nazwą firmy nie pomoże - tak więc panowie ważcie słowa i ... zasilacze :) A inna przyczyną spalonych zasilaczy są warunki panujące u ludzi w domach i ich "inwencja twórcza" która nie zna granic. Naprawiam kompy z dojazdem do klienta i to co widzę u ludzi,to się włos jeży i szczena opada - plątaniny przedłużaczy (iskrzących często) ,brak uziemienia i rozpieprzona instalacja elektryczna,syf w kompach taki że się przylepić można (nie pytajcie co znajdywałem wewnątrz obudów,bo mógłbym książkę o tym napisać) i różne inne dziwne akcje. A potem taki pisze że mu się zasilacz spalił i jest wielkie ajwaj że taka firma to qpa,a inna nie. Ja nie wierzę w testy,tylko w to co widzę-taki test życia :) A reasumując do tego co pytał Qasq - rzeczony feel da radę z jedną 4770 ,ale w przyszłości lepiej będzie jak zapodasz coś sensowniejszego i nie mówię tu o MC350. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Z CF jest dobrze wg dostępnych testów. Te były przeprowadzone z i7 i ktoś pisał że może to mogło pomagać CF. Wyniki CF 4770 były bardzo dobre, lepsze od 4890. A i tak lepiej wziac 4890 bo co z tego , ze wynik gdzie niegdzie bedzie lepszy jak jedna karta oferuje rozwiazanie calkowicie bezproblemowe bez zadnych mikro przyciec, bugow z obsluga multi gpu w grach i tym podobnych atrakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 A druga oferuje możliwość kupienia w ratach i sprzedaży połowy w razie potrzeby. Do tego pomimo obciążenia proca wydajność w sumie jest wyższa więc ocobe? Po prostu obie możliwości są godne uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 @Miodnyj uważasz że Codegen jest wyższej klasy zasilaczem od Deera i TakeMe B-) :lol: A z tym "qpasonic" mam nadzieje że nie chodzi ci o zasilacze Seasonic :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) @Miodnyj uważasz że Codegen jest wyższej klasy zasilaczem od Deera i TakeMe B-) :lol:Napisałem że używałem i nie miałem żadnych problemów-czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Ty pisałeś że cisnąłeś mocny temat na MC350 i też dało radę-wszystko zależy od tego czy złożysz kompa z głową i jakie warunki mu zapewnisz. P.S. Mercedesy też się psują :) Edytowane 7 Maja 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 @ Miodnyj Ty akurat używasz Codiego 400W na takim sprzęcie. Mi kiedyś po 3,5 roku Codegen 300W spalił płytę główną na sprzęcie Duron 1200, wypasiony Epox na s. A, 256MB RAM, GF2 MX400... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Nie, nie żadnych codegenów i innego shitu. Nie polecajcie czegoś takiego bo spali się komuś komp i tyle z tego. Dział zasilacze opisuje dość dobrze jakie marki i jakie typy zasilaczy nadają się i jakie muszą zostać spełnione warunki by zasilacz nadawał się do normalnej pracy. Dobre zasilacze robią między innymi Antec, BeQuiet!, Corsair, Seasonic, Tagan, niektóre Modecomy i niektóre Fortrony... wielu dobrych nie wymieniłem, ale tam jest wszystko opisane dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Nie, nie żadnych codegenów i innego shitu. Nie polecajcie czegoś takiego bo spali się komuś komp i tyle z tego. Dział zasilacze opisuje dość dobrze jakie marki i jakie typy zasilaczy nadają się i jakie muszą zostać spełnione warunki by zasilacz nadawał się do normalnej pracy. Dobre zasilacze robią między innymi Antec, BeQuiet!, Corsair, Seasonic, Tagan, niektóre Modecomy i niektóre Fortrony... wielu dobrych nie wymieniłem, ale tam jest wszystko opisane dokładniej. Modecoma właśnie robi Fortron :wink: ogólnie na obecną chwile najbardziej podobają mi się zasilacze Enermax 82+ :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 @Miodnyj Dodam jeszcze jedno. Zanim zaczniesz pisać takie herezje, porównaj sobie bebechy np. Feela (I lub II) z jakimkolwiek markowym zasilaczem (może być MC-350). Podpowiem - różnica jak między Pcimiem Dolnym a Warszawą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) Trzeba zaznaczy że taki Feel powiedzmy II/III to nie wyższa półka ale jakiegoś biurowego kompa to to spokojnie zasili, bez przypadkowych uszkodzeń (jakieś tam zabezpieczenia już ma) a nawet coś mocniejszego. Niema co popadać w paranoje. Oczywiście mając na uwadze komputer który ma by zasilany porządnym, zasilaczem, który utrzyma możliwe jak najstabilniejsze napięcia na poszczególnych liniach, kupimy zasilacz zwany krótko mówiąc porządny. @Miodnyj to że Tobie akurat Codegen działał bez problemu to nie znaczy że wszystkie są OK, ciężko tak niestety powiedzieć o zasilaczu który jak wiadomo najlepszej opinii niema. Pisze tak dlatego że te zasilacze są niestety narażone na rozrzut jakościowy. Jeden podziała rok i padnie a inny 5 lat. W zasilaczach z wyższej półki znacznie rzadziej coś takiego może się zdarzyć, choć wiadomo różne rzeczy się przytrafiają. Edytowane 7 Maja 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Dokładnie. Identyczną sytuację miałem z moim Codegenem 300W. Chodził przez 6 lat bez problemowo. Z dnia na dzień WYBUCHŁ ( kupa dymu i iskier )... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 @Miodnyj Dodam jeszcze jedno. Zanim zaczniesz pisać takie herezje, porównaj sobie bebechy np. Feela (I lub II) z jakimkolwiek markowym zasilaczem (może być MC-350). Podpowiem - różnica jak między Pcimiem Dolnym a Warszawą. Akurat Wawa to jest dopiero wiocha. @Miodnyj to że Tobie akurat Codegen działał bez problemu to nie znaczy że wszystkie są OKStary,dobrze o tym wiem. Ja wybrałem przyzwoity model jak na tamte czasy i cenę - codeshity były bardzo płonące,a wręcz wybuchowe szczególnie 300 i 350-ki no i lubiły zabrać ze sobą coś do towarzystwa (350 "W" ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Wg. mnie i pewnie wiele osób z tego forum podzieli moją opinie Codegen 400W nie ma znaczącej wyższości nad Codegenami 300W i 350W ja jak jeszcze byłem ciach!iarzem to miałem zasilacz Ropla (takie cos podobne do codegena) bo się nie znałem działał na nim gf4mx, athlon xp, 512 ram ddr, hdd no i na szczęście szlag go nie trafił :lol2: różnie bywa ale raczej więcej przypadków w tej klasy zasilaczach stanowią "tykające bomby" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtyHarry Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Weź to choćby na wagę.Codegen jest jak pusta puszka po piwie. Ostatnio wyjmowałem z obudowy kumpla coś co nazywało się Megabajt(ta sama klasa) i zastanawiałem się jak coś co nic nie waży może trzymać napięcia(dla porównania mój stary Chieftec ważył ponad 2kg). IMHO jeśli się inwestuje w rozbudowę kompa kilka stówek to nie warto ryzykować że wszystko szlag trafi tylko dlatego że jakiejś tam imitacji zasilacza znudziło się życie i postanowiła odejść z hukiem. Kilku moich znajomych już się o tym boleśnie przekonało,po awarii została im tylko obudowa,reszta skończyła żywot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...