Skocz do zawartości
qasq

Lekka Modernizacja, Czy Całość Do Wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Bierz MC-350 miałem go i był świetny dawał rade na 4ghz C2D, słaba karta, mocne oc ramu, xonar na pcie, sieciowka na pci, 3 dyski, dvdrw, podejrzewam że okiełznałby przy średnim wysiłku nawet 8800gt którego teraz mam ale nie ryzykowałem, nie bierz na pewno zasilaczy 450W z allegro za 99zł bo one nie mają tych 450W :wink: a Modecom MC-350 ma na pewno 350W o ile nie więcej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Miodnyj

Bierz MC-350 miałem go i był świetny dawał rade na 4ghz C2D, słaba karta, mocne oc ramu, xonar na pcie, sieciowka na pci, 3 dyski, dvdrw, podejrzewam że okiełznałby przy średnim wysiłku nawet 8800gt którego teraz mam ale nie ryzykowałem, nie bierz na pewno zasilaczy 450W z allegro za 99zł bo one nie mają tych 450W :wink: a Modecom MC-350 ma na pewno 350W o ile nie więcej :wink:

Dawał radę,ale teraz jadę na Pencie :)

Dziwnym trafem ci co polecają MC350 używają "przypadkowo" innych lepszych zasiłek.

Ja osobiście używałem Codzia 400W na skręconym 2140 (potem 2160 i 2180) ,zmodowanej 6800GS +2HDD +2 nagrywarki i dawał radę-żeby było śmieszniej od ponad 2 lat ciągnie kompa u znajomych (czyli jak na pięciolatka,to daje radę).

Zaraz odezwą się głosy że MC to git zasiłka-no i git.

Ja go nie dyskryminuję,ale wkurza mnie dyskryminacja innych podobnej klasy zasiłek -jak np. w/w Feel400.

I tu znów odezwą się głosy pt."spójrz na temat o spalonych zasilaczach" - owszem płoną śmieci typu TekeMe,Deer i inne firm krzak typu qpasonic (notabene już wiekowe i szajsowato wykonane).

Z zasilaczem jest jak ze sprzętem audio - im cięższy,tym lepszy.

Jeśli ciężar zasiłki stanowi masa blachy obudowy i kabli,to napis z najbardziej wypasioną nazwą firmy nie pomoże - tak więc panowie ważcie słowa i ... zasilacze :)

A inna przyczyną spalonych zasilaczy są warunki panujące u ludzi w domach i ich "inwencja twórcza" która nie zna granic.

Naprawiam kompy z dojazdem do klienta i to co widzę u ludzi,to się włos jeży i szczena opada - plątaniny przedłużaczy (iskrzących często) ,brak uziemienia i rozpieprzona instalacja elektryczna,syf w kompach taki że się przylepić można (nie pytajcie co znajdywałem wewnątrz obudów,bo mógłbym książkę o tym napisać) i różne inne dziwne akcje.

A potem taki pisze że mu się zasilacz spalił i jest wielkie ajwaj że taka firma to qpa,a inna nie.

Ja nie wierzę w testy,tylko w to co widzę-taki test życia :)

A reasumując do tego co pytał Qasq - rzeczony feel da radę z jedną 4770 ,ale w przyszłości lepiej będzie jak zapodasz coś sensowniejszego i nie mówię tu o MC350.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z CF jest dobrze wg dostępnych testów. Te były przeprowadzone z i7 i ktoś pisał że może to mogło pomagać CF.

Wyniki CF 4770 były bardzo dobre, lepsze od 4890.

A i tak lepiej wziac 4890 bo co z tego , ze wynik gdzie niegdzie bedzie lepszy jak jedna karta oferuje rozwiazanie calkowicie bezproblemowe bez zadnych mikro przyciec, bugow z obsluga multi gpu w grach i tym podobnych atrakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Miodnyj

@Miodnyj uważasz że Codegen jest wyższej klasy zasilaczem od Deera i TakeMe B-) :lol:

Napisałem że używałem i nie miałem żadnych problemów-czytaj uważnie i ze zrozumieniem. :damage_wall:

Ty pisałeś że cisnąłeś mocny temat na MC350 i też dało radę-wszystko zależy od tego czy złożysz kompa z głową i jakie warunki mu zapewnisz.

P.S. Mercedesy też się psują :)

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie żadnych codegenów i innego shitu. Nie polecajcie czegoś takiego bo spali się komuś komp i tyle z tego.

Dział zasilacze opisuje dość dobrze jakie marki i jakie typy zasilaczy nadają się i jakie muszą zostać spełnione warunki by zasilacz nadawał się do normalnej pracy. Dobre zasilacze robią między innymi Antec, BeQuiet!, Corsair, Seasonic, Tagan, niektóre Modecomy i niektóre Fortrony... wielu dobrych nie wymieniłem, ale tam jest wszystko opisane dokładniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie żadnych codegenów i innego shitu. Nie polecajcie czegoś takiego bo spali się komuś komp i tyle z tego.

Dział zasilacze opisuje dość dobrze jakie marki i jakie typy zasilaczy nadają się i jakie muszą zostać spełnione warunki by zasilacz nadawał się do normalnej pracy. Dobre zasilacze robią między innymi Antec, BeQuiet!, Corsair, Seasonic, Tagan, niektóre Modecomy i niektóre Fortrony... wielu dobrych nie wymieniłem, ale tam jest wszystko opisane dokładniej.

Modecoma właśnie robi Fortron :wink: ogólnie na obecną chwile najbardziej podobają mi się zasilacze Enermax 82+ :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miodnyj

Dodam jeszcze jedno. Zanim zaczniesz pisać takie herezje, porównaj sobie bebechy np. Feela (I lub II) z jakimkolwiek markowym zasilaczem (może być MC-350). Podpowiem - różnica jak między Pcimiem Dolnym a Warszawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zaznaczy że taki Feel powiedzmy II/III to nie wyższa półka ale jakiegoś biurowego kompa to to spokojnie zasili, bez przypadkowych uszkodzeń (jakieś tam zabezpieczenia już ma) a nawet coś mocniejszego. Niema co popadać w paranoje. Oczywiście mając na uwadze komputer który ma by zasilany porządnym, zasilaczem, który utrzyma możliwe jak najstabilniejsze napięcia na poszczególnych liniach, kupimy zasilacz zwany krótko mówiąc porządny. @Miodnyj to że Tobie akurat Codegen działał bez problemu to nie znaczy że wszystkie są OK, ciężko tak niestety powiedzieć o zasilaczu który jak wiadomo najlepszej opinii niema. Pisze tak dlatego że te zasilacze są niestety narażone na rozrzut jakościowy. Jeden podziała rok i padnie a inny 5 lat. W zasilaczach z wyższej półki znacznie rzadziej coś takiego może się zdarzyć, choć wiadomo różne rzeczy się przytrafiają.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Miodnyj

@Miodnyj

Dodam jeszcze jedno. Zanim zaczniesz pisać takie herezje, porównaj sobie bebechy np. Feela (I lub II) z jakimkolwiek markowym zasilaczem (może być MC-350). Podpowiem - różnica jak między Pcimiem Dolnym a Warszawą.

Akurat Wawa to jest dopiero wiocha.

@Miodnyj to że Tobie akurat Codegen działał bez problemu to nie znaczy że wszystkie są OK

Stary,dobrze o tym wiem.

Ja wybrałem przyzwoity model jak na tamte czasy i cenę - codeshity były bardzo płonące,a wręcz wybuchowe szczególnie 300 i 350-ki no i lubiły zabrać ze sobą coś do towarzystwa (350 "W" ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie i pewnie wiele osób z tego forum podzieli moją opinie Codegen 400W nie ma znaczącej wyższości nad Codegenami 300W i 350W ja jak jeszcze byłem ciach!iarzem to miałem zasilacz Ropla (takie cos podobne do codegena) bo się nie znałem działał na nim gf4mx, athlon xp, 512 ram ddr, hdd no i na szczęście szlag go nie trafił :lol2: różnie bywa ale raczej więcej przypadków w tej klasy zasilaczach stanowią "tykające bomby"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź to choćby na wagę.Codegen jest jak pusta puszka po piwie.

Ostatnio wyjmowałem z obudowy kumpla coś co nazywało się Megabajt(ta sama klasa) i zastanawiałem się jak coś co nic nie waży może trzymać napięcia(dla porównania mój stary Chieftec ważył ponad 2kg).

IMHO jeśli się inwestuje w rozbudowę kompa kilka stówek to nie warto ryzykować że wszystko szlag trafi tylko dlatego że jakiejś tam imitacji zasilacza znudziło się życie i postanowiła odejść z hukiem.

Kilku moich znajomych już się o tym boleśnie przekonało,po awarii została im tylko obudowa,reszta skończyła żywot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi