Rybaq Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Witam, jutro zamierzam zakupić do swojej budy (Modecom Feel 507 - 400W) taki oto zestawik: Procesor : Core 2 Duo E8400 Płyta Główna : ASRock P45TS RAM : OCZ 2GB 1066MHZ Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB zestaw ma służyć głównie do grania, więc zależy mi na maksymalnej wydajności za rozsądną cenę... RAM'u na razie daje 2GB bo zawsze bede mogl dokupic dodatkowe 2GB a wole miec wyżej taktowany, grafa 4770 ponoć niewiele odstaje od 4850 a jest znacznie tańsza + ma mniejszy pobór mocy, p. główna polecana w zestawach przez miguel'a + posiada obsluge DDR3 (wiec jest przyszlosciowa, gdyby nagle okazalo sie ze DDR3 sie do czegos nadaj i sa w odpowiedniej cenie :P) co do procka to myslalem pomiedzy e5200 a e8400 i chociaz cena tego drugiego jest ponad dwa razy wieksza a przyrost wydajnosci nie aż tak duży to mając dodatkowe fundusze pomyslalem ze lepiej kupic ten element jak najlepszy (RAM jeszcze zdaze dokupic a gdybym wzial gorszego procka to starego bym musial sprzedac/odlozyc na polke) Piszcie co sadzicie o zestawie :) zamierzam zamowic go w esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Ile masz kasy? Zasilacz do wymiany. HD4770 nie dostaniesz teraz. Edytowane 25 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ile masz kasy? Zasilacz do wymiany. HD4770 nie dostaniesz teraz. 1.500 zł Dlaczego zasilacz do wymiany? w podobnych zestawach miguel podaje modecom'a o niższej mocy (Modecom MC-350ATX) albo Corsair'a o tej samej (Corsair CX400W) HD4770 z tego co się dowiadywałem miały być w esc.pl już pod koniec poprzedniego tygodnia, niewiem czy już są ale jeśli masz lepsze info to chętnie posłucham (a raczej poczytam :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) a780gxh 280zł x3 710 500zł lub x3@x4 z bachcomp 600zł corsair 400W 200zł Edytowane 25 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lolwesoly Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Dlaczego zasilacz do wymiany? w podobnych zestawach miguel podaje modecom'a o niższej mocy (Modecom MC-350ATX) albo Corsair'a o tej samej (Corsair CX400W)Modecom mc-350 to zasilacz duzo lepszy od twojego feela. Ogólnie wszystkie feele to badziew, a modecomy z serii mc to juz prawdziwe zasilacze (mam na myśli, ze nie trzeba sie martwić ze to bomba ktora nagle wybychnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Modecom mc-350 to zasilacz duzo lepszy od twojego feela. Ogólnie wszystkie feele to badziew, a modecomy z serii mc to juz prawdziwe zasilacze (mam na myśli, ze nie trzeba sie martwić ze to bomba ktora nagle wybychnie) hmm... no fakt przydałoby się wymienić tego feel'a poczytałem w necie i rzeczywiście zbiera niepochlebne opinie - póki co jednak zrobię "po swojemu" jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz xD zresztą już raz doświadczyłem spalenia zasilacza - kawał czasu temu, więc i zasilacz gorszej klasy był i tylko zasilacz poszedł więc nie wierzę w bajki o spaleniu kompa - nie znam nikogo komu by coś takiego się przytrafiło - jedynie na forach a i tutaj też w formie "słyszałem od kogoś że coś" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Kup to co podałem wyżej i 2gb ram, bo ten niby zasilacz nie da rady. Poczytaj temat pt." Spalił Ci Się Zasilacz? Zobacz... " Edytowane 25 Maja 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Kup to co podałem wyżej i 2gb ram, bo ten niby zasilacz nie da rady. Poczytaj temat pt." Spalił Ci Się Zasilacz? Zobacz... " przekonałeś mnie inwestuje dodatkowo w zasilacz ale resztę set-up'u zostawiam taką samą, bo kwestie AMD rozważałem już jakiś czas temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Zwykłego x3 może odblokujesz na x4, tego z bachcomp na 100%. W grach, które wykorzystują 2 rdzenie będzie trochę słabszy, ale w grach, które wykorzystują więcej niż 2 będzie znacznie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 ale w grach, które wykorzystują więcej niż 2 będzie znacznie lepszy.Czyli w GTA IV, jedynie tam widać, że 4 rdzenie się naprawdę przydają. Ja bym zostawił zestaw jak jest, zawsze będzie można na quada wymienić w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Witam, jutro zamierzam zakupić do swojej budy (Modecom Feel 507 - 400W) taki oto zestawik: Procesor : Core 2 Duo E8400 Płyta Główna : ASRock P45TS RAM : OCZ 2GB 1066MHZ Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB zestaw ma służyć głównie do grania, więc zależy mi na maksymalnej wydajności za rozsądną cenę... RAM'u na razie daje 2GB bo zawsze bede mogl dokupic dodatkowe 2GB a wole miec wyżej taktowany, grafa 4770 ponoć niewiele odstaje od 4850 a jest znacznie tańsza + ma mniejszy pobór mocy, p. główna polecana w zestawach przez miguel'a + posiada obsluge DDR3 (wiec jest przyszlosciowa, gdyby nagle okazalo sie ze DDR3 sie do czegos nadaj i sa w odpowiedniej cenie :P) co do procka to myslalem pomiedzy e5200 a e8400 i chociaz cena tego drugiego jest ponad dwa razy wieksza a przyrost wydajnosci nie aż tak duży to mając dodatkowe fundusze pomyslalem ze lepiej kupic ten element jak najlepszy (RAM jeszcze zdaze dokupic a gdybym wzial gorszego procka to starego bym musial sprzedac/odlozyc na polke) Piszcie co sadzicie o zestawie :) zamierzam zamowic go w esc.pl Zasilacz do wymiany, moc deklarowana na pudełku to tak jak by na daci napisać lepsze od mercedesa i ma więcej mocy. Nie trzeba wierzyć we wszystko co piszą ;) Linie 12V są słabsze, sprawność jest niższa, więc zasilacz mimo, że 500W jest słabszy od korsarza 400W (bardzo dobry i stosunkowo tani wybór). Możesz też wybrać fortrona ale poszukaj odpowiedniego do twoich potrzeb na allegro. Reszta OK. Choć teraz może bardziej się opłacać am2+ i więcej rdzeni, na przykład 710 x3. Czyli w GTA IV, jedynie tam widać, że 4 rdzenie się naprawdę przydają. Ja bym zostawił zestaw jak jest, zawsze będzie można na quada wymienić w razie czego. Niby prawda, ale u intela procki nie tanieją aż tak jak u AMD i są wycofywane z produkcji. Więc na taniego quada nie ma co liczyć w przyszłości. Intel nie lubi sam sobie robić konkurencji. A gry takie jak gta4 to są właśnie produkcje do których potrzebne są w ogóle tak nowoczesne komputerki. Jeżeli chciał by grać w coś pokroju NFS to wystarczy mu c2d 2200 albo nawet taki jak mój athlonik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Niby prawda, ale u intela procki nie tanieją aż tak jak u AMD i są wycofywane z produkcji. Więc na taniego quada nie ma co liczyć w przyszłości. Intel nie lubi sam sobie robić konkurencji.Tak informacyjnie - Intel zapowiedział, że będzie produkował procesory na podstawkę S775 do 2011 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Tak informacyjnie - Intel zapowiedział, że będzie produkował procesory na podstawkę S775 do 2011 roku.To poprawia sens zakupu tego socketu, tylko jeszcze kwestia czy zejdą z 45nm do 32 w tym czasie czy będą do bólu tłuc to barachło :blink: (jak mam nazwać quada 9400 w 2011 roku?) Toż to tak jak by teraz tłukli pentium 4HT. Edytowane 27 Maja 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Nie, nie zejdą z procesem. Po prostu dalej będą je produkować, ale procesory nie będą rozwijane. Porównanie z P4 HT nietrafione. AMD robiło w sumie to samo z Athlonem X2 - 90nm od 2006-08 roku. W międzyczasie zmniejszyli proces z 90nm do 65nm, ale wiele to nie dało. Nie pisz mi, że podstawka AM3 jest bardziej przyszłościowa, bo nikt nie wie, czy Bulldozer (K11) wyjdzie pod pod AM3. Jeśli to ma być rewolucja, a nie kolejna ewolucja K8, to zmienią podstawkę. Ekhm... To już jest OT. Koniec tematu. Edytowane 27 Maja 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Nie pisz mi, że podstawka AM3 jest bardziej przyszłościowa, bo nikt nie wie, czy Bulldozer (K11) wyjdzie pod pod AM3. Jeśli to ma być rewolucja, a nie kolejna ewolucja K8, to zmienią podstawkę.Jeszcze odpowiem. Nie wiesz, czy prawdziwy rozwój przy K11 wymaga nowej podstawki czy może AM3+ a może wystarczy AM3? Po prostu tego nie wiesz. I ja też. Ekhm... To już jest OT. Koniec tematu.No to koniec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybaq Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam, jutro zamierzam zakupić do swojej budy (Modecom Feel 507 - 400W) taki oto zestawik: Procesor : Core 2 Duo E8400 Płyta Główna : ASRock P45TS RAM : OCZ 2GB 1066MHZ Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4770 512MB zestaw ma służyć głównie do grania, więc zależy mi na maksymalnej wydajności za rozsądną cenę... RAM'u na razie daje 2GB bo zawsze bede mogl dokupic dodatkowe 2GB a wole miec wyżej taktowany, grafa 4770 ponoć niewiele odstaje od 4850 a jest znacznie tańsza + ma mniejszy pobór mocy, p. główna polecana w zestawach przez miguel'a + posiada obsluge DDR3 (wiec jest przyszlosciowa, gdyby nagle okazalo sie ze DDR3 sie do czegos nadaj i sa w odpowiedniej cenie :P) co do procka to myslalem pomiedzy e5200 a e8400 i chociaz cena tego drugiego jest ponad dwa razy wieksza a przyrost wydajnosci nie aż tak duży to mając dodatkowe fundusze pomyslalem ze lepiej kupic ten element jak najlepszy (RAM jeszcze zdaze dokupic a gdybym wzial gorszego procka to starego bym musial sprzedac/odlozyc na polke) Piszcie co sadzicie o zestawie :) zamierzam zamowic go w esc.pl upuje temat by pochwalić się co zakupiłem :P chociaż kupiłem wedle własnego uznania (i wg masy testów) komp imo całkiem nieźle mi się udał: CPU - C2D E8400@3 Ghz (poki nie dokupie innego niż boxowe chłodzenie nie podkrecam) GPU - Palit Ati Radeon HD4850 GDDR5 RAM - Goodram 1 x 2 GB (w przyszlosci dokupie druga kosteczke) MOBO - Gigabyte EP31-DS3L (tak tak wiem, ale musialem na czymś przyoszczędzić poza tym ładnie mi wszystko obsługuje) PSU - Ocz StealthXStream 500W (rev 1.0) dałem około 1.7k zł, zamówiłem w poprzedni czwartek a nastepnego dnia w piatek o 10.20 kurier juz czekal pod domem z paczuszką :D GLS nie zawiodło, co do samego zestawu to oczywiscie wszystkie gry w ktore aktualnie gram obsluguje mi on na maksymalnych ustawieniach i nie spada ponizej maksymalnej ilosci klatek! (fallout 3, Burnout Paradise, homm5) Jestem mocno zadowolony, coprawda procek troszke sie grzeje na boxowym chłodzonku (od 50 do 60 stopni) ale poki co musi sie tak posmażyć :P I jeszcze jedna WAŻNA SPRAWA! Na wielu forach i serwisach ludzie strasznie narzekali na to iż Ocz StealthXStream jest głośny, otóż jest to nieprawda, byłem zaskoczony kiedy podłączyłem Ocz'a i po raz pierwszy zaraz po złożeniu włączyłem kompa, byłem przekonany, że coś źle popodłączałem i komp się poprostu nie odpalił :D a tutaj zaskoczenie Ocz generuje tak mało decybeli, że nawet nie zauważyłem że komp się uruchamia :D boxowe głodzenie mojego C2D robi znacznie więcej hałasu, właściwie to PSU w ogóle nie słysze za to chłodzenie CPU robi szumu co nie miara :D w przyszłości (w takiej kolejności) zamierzam do zestawu dokupić: 1 x 2 GB RAM 1 x chłodzenie (konkretnie polecane Karakorum - czy coś takiego [dokładnie nie pamietam nazwy :P]) myślałem nad zmianą mobo w przyszłości ale to chyba bez sensu, ta płyta wszystko ładnie obsługuje i nie mam powodów do zmartwień, ponadto jeśli będę w przyszłości zmieniał sprzęt to raczej znowu zmienie wszystkie podzespoły bo będzie to za ładnych parę lat :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Dokładnie to Karakorum + AS5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...