Skocz do zawartości
aaasd

2gb Ramu Czy Konsole

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam teraz:

Opis urządzenia NVIDIA GeForce 8500 GT

Napis z karty GeForce 8500 GT

Napis z BIOS'u Version 60.86.34.00.13

Typ mikroukładu GeForce 8500 GT

Typ konwertera DAC Integrated RAMDAC

Zainstalowane sterowniki nv4_disp (6.14.11.5822 - nVIDIA ForceWare 58.22)

Rozmiar pamięci 512 MB

Typ procesora Unknown, 2000 MHz

Zbiór instrukcji x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 512 KB (Asynchronous)

Multi CPU

ID płyty głównej OEM00000 PROD00000000

CPU #0 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+, 2010 MHz

CPU #1 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+, 2010 MHz

Wykorzystanie procesora

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 0 %

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 8 %

Plyta glowna:

ID płyty głównej 03/02/2007-NFORCE4-SLI-M2N4-SLI-00

RAM:

Nazwa modułu Nanya M2Y1G64TU8HB4B-3C

Numer seryjny 39D7D810h

Data produkcji Tydzień 18 / 2007

Rozmiar modułu 1024 MB (2 ranks, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR2 SDRAM

Szybkość pamięci DDR2-667 (333 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 1.8

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci

@ 333 MHz 5.0-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 266 MHz 4.0-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 200 MHz 3.0-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Obsługiwane

Auto-Precharge Obsługiwane

Precharge All Obsługiwane

Write1/Read Burst Nieobsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Differential Clock Input Nieobsługiwane

Redundant Row Address Nieobsługiwane

to jest z everesta, z tego co rozumue to mam 1GB ddr2 667Hz? - czyli takie serdnie

warto dokupic kostke 2GB i bedzie mi smigaly nowsze gry? bo np. Gothic 3 przycinal sie troszke :<

a chcialbym wiedzmina, assasin creeda pograc

czy od razu kupic konsole bo to nie bedzie mialo sensu

a i od razu moglibyscie poradzic mi jakies programy i instrukcje do podkrecenia karty, ale dla zielonych (ew. srednio zaawansowanych)

dodam ze istnieje taka mozliwosc ze kupilbym 1GB lub ew. 2GB 800MHz ramu, ale czy warto? czy lepiej 2GB 667MHz (czyli lacznie 3GB bym mial)

Edytowane przez aaasd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli interesują cię najnowsze gry w sensownych detalach i w niezłej płynności, to musiałbyś wymienic niemal całą platformę. Proc masz starawy i mało wydajny, to samo grafika, że o niewielkiej ilości ramu nie wspomnę. Sporo musiałbys gotówki naszykować :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli byś tego Athlona pogonił ( podkręcił ). Tak samo grafikę - ostatnie soki z niej wycisnąć + najnowsze stery bo widzę, że masz stare + 2GB RAM'u + nie dużo rozdzielczość i detale, to można by jeszcze w coś pograć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli byś tego Athlona pogonił ( podkręcił ). Tak samo grafikę - ostatnie soki z niej wycisnąć + najnowsze stery bo widzę, że masz stare + 2GB RAM'u + nie dużo rozdzielczość i detale, to można by jeszcze w coś pograć.

w ogole jak ta karta graf wyglada? bo sa recenzje tutaj ale tak napisane ze ciezko mi to ogarnac :<

i co z tym ramem, zmieniac ten moj 667MHz na 2GB 800MHz, czy dokupic 2 GB 667MHz ?

macie jakies proste instrukcje do podkrecania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożenie ramu nie wiele da .

Ta grafika jest słaba , cpu też nie najlepszy ale jeszcze się na da .

CPU możesz podkręcić .

8500GT to słaba karta , w dodadtku chyba DDR2 , już lepsza jest 8600GT DDR3 .

1 GB ramu na razie może być , kup sobie 8600GT DDR3 i podkręć cpu - odczujesz skok wydajności w grach .

Tu masz jedną taką za 139 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożenie ramu nie wiele da .

Ta grafika jest słaba , cpu też nie najlepszy ale jeszcze się na da .

CPU możesz podkręcić .

8500GT to słaba karta , w dodadtku chyba DDR2 , już lepsza jest 8600GT DDR3 .

1 GB ramu na razie może być , kup sobie 8600GT DDR3 i podkręć cpu - odczujesz skok wydajności w grach .

Tu masz jedną taką za 139 zł

hmm to teraz powiedzmy ze mam 300 zlt przeznaczone na upg kompa,

co zrobic?

kupic ta karte 86gt i ramu, czy moze lepsza karte tylko, jak narazie to chcialbym sobie pograc w wiedzmina, Gothica 3 i jakas tam strzelanke wojenna, glownie gram w przygotowko i strategie oraz rpg, coz wlasnie dlatego chce upg zrobic zeby sobie w wiedzmina pograc^^

a i zabawiam sie rowniez Photoshopem cs3 i to tez tak srednio chodzi :<

czekam na jakies fajne porady

Edytowane przez aaasd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mając 300zł i GRY jako cel:

-Kupiłbym 9600GSO 260zł: http://www.allegro.pl/item657603204_asus_9...kow_9600gt.html

-Dokupił 1GB RAM za ~40zł

= 300zł

- Podkręcił proca chociaż trochę, koszt 0zł

a pociagnie mi to dluzej, bo bym wtedy konsoli nie kupowal tylko to, praktycznie potrzeba mi go bedzie zeby pociagnal jeszcze z troche ponad rok, coz maturka za rok i nie wiadomo jak to pozniej bedzie, bo pewnie i tak notebooka kupie i grac raczej bym malo gral, ale to sie jeszcze okaze Edytowane przez aaasd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnąć pociągnie .

9600GSO to dobra i mocna karta .

Sam proc też powinien mieć potencjał do OC , płytę też masz nie najgorszą ( Asus M2N ) .

Jedynym problemem może być zasilacz , możliwe że w kompie masz jakieś noname które przy wsadzeniu 9600GSO wyzionąć ducha .

Sprawdź to - napisz jakiej marki jest zasilacz .

A i sam ram nie jest najwyższych lotów , może przyblokować trochę OC procka .

Kup to co ci saleen proponuje + jakaś delta 400 W ( ~ 60 zł ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnąć pociągnie .

9600GSO to dobra i mocna karta .

Sam proc też powinien mieć potencjał do OC , płytę też masz nie najgorszą ( Asus M2N ) .

Jedynym problemem może być zasilacz , możliwe że w kompie masz jakieś noname które przy wsadzeniu 9600GSO wyzionąć ducha .

Sprawdź to - napisz jakiej marki jest zasilacz .

A i sam ram nie jest najwyższych lotów , może przyblokować trochę OC procka .

Kup to co ci saleen proponuje + jakaś delta 400 W ( ~ 60 zł ) .

zasialcz to racje - noname crap

a z tym ramem, to jak dokupic do niego 667(pewnie 1-2GB) powiedzmy goodrama czy wywalic i kupic 1-2 GB 800MHz tez goodrama lub kingstona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasialcz to racje - noname crap

a z tym ramem, to jak dokupic do niego 667(pewnie 1-2GB) powiedzmy goodrama czy wywalic i kupic 1-2 GB 800MHz tez goodrama lub kingstona?

co sadzicie o zasilaczu firmy take me 350

http://www.allegro.pl/item655894866_zasila...ke_me_350v.html - taki identyczny ma moj kumpel, nadaje sie jakbym podkrecil procka i ew. karte graf?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sadzicie o zasilaczu firmy take me 350

http://www.allegro.pl/item655894866_zasila...ke_me_350v.html - taki identyczny ma moj kumpel, nadaje sie jakbym podkrecil procka i ew. karte graf?

Take Me - czytaj No Name, Crap lub wyrób Zasilaczopodobny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw to co masz i dokup 1x2GB 800MHz. Nowa pamieć zwolni do poziomu 667MHz ale będziesz mial więcej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw to co masz i dokup 1x2GB 800MHz. Nowa pamieć zwolni do poziomu 667MHz ale będziesz mial więcej pamięci.

hmm to by bylo troszke glupie :<

bo juz wolalbym 1x2GB 667 kupic xD

albo zrobie tak ze kupie to 800 i wyrzuce 667 (sprzedalbym od razu z karta graficzna) albo dokupie tylko 667 i zostanie mi to, zreszta nad tym sie zastanowie jeszcze,

chyba ze ktos by mogl porownac wydajnosc 3GB 667MHz vs 2GB 800MHz ? dalo by to jakos porownac czy raczej nie?

andrew777 pewnie dobry skoro tyle kupujacych...

tylko mam jeden problem :< "Do końca 2 dni"

a ja tylko takie przymiarki robie bo czekam na kase i najwczesniej zamawialbym czesci w przyszlym tygodniu i tez wolalbym wszystko od jednego sprzedawcy, zeby taniej wysylka byla :< ale to sie jeszcze zobaczy

Edytowane przez aaasd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie pracujesz to lepiej poskladaj kase na konsole, kupisz xa360 i starczy ci na 2-3lata, zwlaszcza, ze po sprzecie widze potrzebe zmiany prawie calej platformy. Osobie posiadam pc ala low end 3.8ghz, 1gb ramu i 9500gt, planuje zmienic tylko grafike i kupic sobie konsole we wakacje. Tego kompa potrzymam do wakacji 2010 i sobie wtedy kupie nowego :P

Edytowane przez kfachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym to ja stał przed takim problemem, to zrobiłbym tak jak pisał ktoś wcześniej:

- sprzedał obecną grafikę, zasilacz i pamięci

- kupił 9600 + 2x1GB + zasilacz

- podkręcił trochę procka

Całość powinna dać przyzwoitą platformę na gry. Później można by szarpnąć się na kolejne modyfikacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to by bylo troszke glupie :<

To wcale nie jest głupie tylko to najlepsze rozwiązanie. Za jakiś czas sprzedasz te 1GB, dokupisz kolejne 1x2GB 800MHz i będziesz miał 4GB 800MHz. A realnej różnicy między 667 a 800 nie odczujesz. Zresztą i tak lepiej mieć 3GB 667 niż 2GB 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie pracujesz to lepiej poskladaj kase na konsole, kupisz xa360 i starczy ci na 2-3lata, zwlaszcza, ze po sprzecie widze potrzebe zmiany prawie calej platformy. Osobie posiadam pc ala low end 3.8ghz, 1gb ramu i 9500gt, planuje zmienic tylko grafike i kupic sobie konsole we wakacje. Tego kompa potrzymam do wakacji 2010 i sobie wtedy kupie nowego :P

konsole stwierdzilem ze nie ma sansu kupowac, slaby telewizor, poza tym pewnie bym i tak ja do monitora podlaczal, to juz wole te 300 zl przeznaczyc na upg kompa

komputer bedzie mi potrzebny pewnie na rok, glownie teraz wakacje, bo mam prace na miejscu a potem rok szkolny to matura i az tak nie bede siedzial pewnie

NeoMagNet

hmm to pewnie kupie 1x2GB 667 i bede mial 3 GB lacznie skoro mowisz ze praktycznie nie odczuwa sie roznicy pomiedzy 667 i 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to pewnie kupie 1x2GB 667 i bede mial 3 GB lacznie skoro mowisz ze praktycznie nie odczuwa sie roznicy pomiedzy 667 i 800

pewnie i tak wybierzesz najgorsze z możliwych rozwiązań.

Co Cię tak bolą te pamięci 800MHz? Aby kupić 2GB 667MHz będziesz się musiał troszkę naszukać, chyba że "alledrogo". Dużo taniej tych 667 nie kupisz niż 800. Jeśli kupisz 800MHz to będziesz je mógł wykorzystać przy jakiejś zmianie platformy w przyszłości. Weźniesz np tą kość 2GB 800MHz do nowego kompa, 1GB 667MHz zostawisz w starym siosstrze, mamie, babci w kompie do internetu, ogladania zdjęć. Lepiej jest mieć 3GB 667MHz niż 2GB 800MHz. Superpi czy inny syntetyk wykaże większą szybkość dla 2GB 800MHz, w użytkowaniu lepsze będzie 3GB 667MHz.

Zrobisz i tak jak zechcesz bo sam wiesz co jest mądre a głupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie i tak wybierzesz najgorsze z możliwych rozwiązań.

Co Cię tak bolą te pamięci 800MHz? Aby kupić 2GB 667MHz będziesz się musiał troszkę naszukać, chyba że "alledrogo". Dużo taniej tych 667 nie kupisz niż 800. Jeśli kupisz 800MHz to będziesz je mógł wykorzystać przy jakiejś zmianie platformy w przyszłości. Weźniesz np tą kość 2GB 800MHz do nowego kompa, 1GB 667MHz zostawisz w starym siosstrze, mamie, babci w kompie do internetu, ogladania zdjęć. Lepiej jest mieć 3GB 667MHz niż 2GB 800MHz. Superpi czy inny syntetyk wykaże większą szybkość dla 2GB 800MHz, w użytkowaniu lepsze będzie 3GB 667MHz.

Zrobisz i tak jak zechcesz bo sam wiesz co jest mądre a głupie.

jakbym wiedzial to bym sie nie pytal, to jest chyba oczywiste, boli Cie to ze nie pomyslalem o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm znow powracam

bede zamawial dzisiaj albo jutro i w koncu nie wiem

bo padlo ze procek moze nie uciagnac 9600gso (sama karta ~~270zl) wiec za duzo do tej karty nie dokupie, na zasialcz juz bedzie ciezko :<

na jaki procek kiedys tam bym musial kase wylozyc zeby mi w pelni uciagnal ta karte i pasowal do mojej plyty glownej...

ok karta juz jedzie do mnie :)

teraz znalazlem fajny test na podkrecanie procka

http://pclab.pl/art31631-3.html

nada sie? czy widzieliscie cos lepszego na necie?

Edytowane przez aaasd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, juz kupilemw koncu gf 9600gso

duzo to nie dalo

ale sprawdzilem z pozyczonym 2gb ramem, i to dopiero dalo kopa

teraz kwestia tego ze z ramem to nie tak problem dla mnie kupic, bo w tym sie chociaz troche orientuje

i wlasnie ostatnio znalazlem

2GB OCZ 800MHz 5-6-6 1.8V (do 100zl)

ale problem mam z zasilaczem, zaluje ze nie kupilem tego fortrona wtedy no ale coz...

znalazlem od tego samego sprzedawcy zasilacz

Newton Power NPS-360BB 360W

i nie mam pojecia czy on jest dobry czy nie?

nie chcialbym wydac wiecej niz 150zl za ram i zasilacz, sam ram to 100zl + ~~50 zl zasilacz i fajnie by bylo kupic to od jednej osoby zeby za przesylke tyle nie placic

podajcie jakies modele zasilaczy i jaki kupic, sprzet mam caly wypisany w pierwszym poscie dodam ze sie dowiedzialem ze na mojej plycie glownej nie mozna podniesc napiecia, no ale zapas jakis zawsze sie przyda, gdybym np. plyte wymienial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi