White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym sie dowiedziec czy warto zamienic tego radka na np gtx275 AMP! edition. Mam Radeona i szczegolnie na niego nie narzekam ale mnie juz drazni troche jego glosnosc pracy i sie czasem gry tną. jak myslicie, warto? Edytowane 12 Czerwca 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 W jakiej grasz rozdzielczośći i jaka reszta sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Monitor 19" rozdzialka 1280x1024 Gigabyte HD4850 512 C2D E7200 2,53GHZ GIGABYTE GA-DS3L-P35 A-Data 2x1Gb Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A (450W) zestaw doradzany przez was w sierpniu ur ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) To, że gry tną to nie koniecznie wina Radeona i nawet zmiana na GTX 285 nie wiele da. Jaki procesor i czy podkręcony, ile ramu, to też bardzo istotne czynniki. Edit: W tej rozdzielczości Radek powinien sobie radzić bez problemu, podkręć procesor i dokup Ramu, bo 2 GB to teraz minimum, a jeżeli masz Vistę to 3 trzeba mieć co najmniej. Edytowane 12 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Masz tą kartę? Proca podkręć, bo jest za wolny teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) @NeoMagNeT GTX275 AMP! Edition Mam XP Home Edition SP3 @andrew777 Nie, nie ta karta. Ona ma na sobie czerwoną obudowę w kształcie płomieni. Chciałem go podrasować, ale nie mogę znaleźć opcji żeby odblokować FSB. Edytowane 12 Czerwca 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 BIOS/MB Intelligent Tweaker Tu masz co i jak ustawić: http://farm3.static.flickr.com/2317/255913...8fe90f557_b.jpg Nie, nie szukałem tego specjalnie dla Ciebie :wink . Po prostu pomagałem komuś kręcić E8500 na tej płycie niedawno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Dzieki, ale nie wiem czy jeśli tak ustawie to czegos nie zwalę, bo w e7200 sa inne taktowania zegara i mnoznika. Tzn mnoznik jest juz ustawiony na max=9 Edytowane 12 Czerwca 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Nic nie zwalisz... Po prostu podnoś FSB i testuj Orthosem, patrząc na temperatury. Jak coś będzie nie tak, podnosisz napięcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 wlasnie mam tego orthosa i podzialal po 20s zaczelo mi cos pikac w kompie Dobra, ale Panowie, wróćmy do tematu, bo warna dostane;D w dziale procow zaloze temat Tak wiec tak jak w temacie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Na razie nic nie zmieniaj tylko kręć procka, bo po wsadzeniu tego GF`a odczujesz tylko marginalny wzrost wydajności. No a jeśli karta jest za głosna to nic nie stoi na przeszkodzie by zmienić chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) No wykręciłem proca z 2,53GHz na 3,13Ghz więc myślę ze jest to dobry wynik;) W sumie może i inne chłodzenie byłoby dobrym rozwiązaniem, ale pozostało mi jeszcze 14 miesięcy gwarancji na tego radka... A zmieniając na GTX275 AMP! Edition, mogę ją wykręcic i uzyskam minimalnie gorsze osiągi porównując do GTX280/285. a Ta 275 jest o ile tańsza od tych 280/285 Edytowane 12 Czerwca 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ale proc będzie za słaby i nie odczujesz dużego wzrostu wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Więc analogicznie trzeba by zmienić proc na jakiegoś quada co? Albo wziąć gtx260... A tak troche odbiegając od tematu, to czy możliwe jest żeby HD4850 nagrzewał się do temperatury 105stopni?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 kręć go dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Do 19" i rozdzielczości 1280x1024 już 4850 jest ponad stan , więc nie widzę sensu pakować tam nic mocniejszego. Odnośnie 105* na rdzeniu , to tak , radek może pracować w takiej temperaturze, ale jednak jest to trochę dziwne , rzadko kiedy spotyka się tak wysokie temperatury. Byłoby to możliwe jakbyś miał kartę z pasywnym chłodzeniem , ale z opisu jaki udzieliłeś wynika że to referent. Chyba że nie masz żadnej cyrkulacji powietrza w budzie to tez wyjaśniałoby że się grzeje , bardzo możliwe że osiąga próg zwalniający rdzenia i stad to rwanie. Może najpierw ustaw w ccc wyższe obroty wiatraczka i zobacz co się stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Przeczyść ją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D3s3rttt Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wojownik112 napisał: A tak troche odbiegając od tematu, to czy możliwe jest żeby HD4850 nagrzewał się do temperatury 105stopni?? kręć go dalej. lol to mnie zwaliło z krzesła Przeczyść dokładnie kartę, 105 stopni jest sporadycznym wynikiem u mnie na kilka miesięcy bo strasznie pod pozorami się kurzy. Jeśli nie pomoże, zmień sterowniki na jakieś stabilne, poczytaj temat 4850/4870 ;) Myślę że jest zakurzony ile to już ja czytałem o " 105 stopni Radeon 4850 " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 mi chodziło o proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D3s3rttt Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wiem ale to tak ładnie się złożyło :P Doczepię się do tematu, mam chęci i chce podkręcić Q9400, chłodzenie karakorum, tylko jak do chole*** :) Nie chce nic zwalić, jedyny komp. Sygnaturka to sprzęt. Nie patrzyć na proca bo kupiłem właśnie i mam q9400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zapytaj w temacie o q9400. Ktoś pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Biore w ATi Catalyst wiatrak na 100% i nagrzewa sie do temperatury 105stopni. a co do cyrkulacji to mam sciane jedna zdjeta od obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Karta jest czysta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callesson Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zdjęcie ściany niekoniecznie da niższe temperatury, chyba że obieg powietrza w budzie to totalne dno. U mnie po zdjęciu ściany temperatury skaczą o 2-3 stopnie, do tego bardziej się kurzy. To zależy też od ułożenia kabli itd. w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Daj jakiś wentylator na tył budy żeby wyciągał nagrzane powietrze i jeden na przód, żeby podawał chłodne, zamknij budę i zobaczysz jak temperatury polecą w dół. Kartę też dobrze przeczyść. PS. jak dobrze pamiętam to na referentach nie ma żadnych plomb, więc zmiana chłodzenia nie wiąże się z utratą gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 na tył mogę dać wiatrak o wymiarach 10cm i na scianę lewą 3 takie. na przodzie nie mam miejsca na wiatraki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ale proc będzie za słaby i nie odczujesz dużego wzrostu wydajności.Masz pojęcie :lol: , ta karta potrzebuje słabszego proca niż 4850/4870 , bo sterowniki znacznie słabiej obciążają cpu. Trzeba nie wiele mocniejszego jak do karty pokroju 88gt/gts , w większości przypadków E21xx@3ghz wystarczające. Chyba , że ktoś kupuje taką karte do rozdziałki 1024*768 to trzeba core7 kupić i mega kręcić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek88 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Co do tej temperatury 105* to ostatnio miałem taka na swoim 7900gs po 10 min grania w prototype ale wyczyściłem położyłem nowa pastę i maxymalnie teraz dochodzi do 66* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 ta karta potrzebuje słabszego proca niż 4850/4870 Cos Ci sie chyba pomylilo;D tak wiec moj E7200 bedzie za slaby do tych gtx'ów? dodam ze wykrecilem go na 3,13GHz i mysle ze pojdzie na jakies 3,3GHz.;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Czytałeś całego posta? To jest kwestia sterowników , to że karta jest mocniejsza nie oznacza , że potrzebuje mocniejszego proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...