Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Witam.. W piatek kupilem nowiutki dysk Seagate i dzisiaj z ciekawosci zrobilem test hd tunem.. Szczerze powiedziawszy zaszowowaly mnie te wyniki, ale co tu duzo mowic, przejdzmy do zrzutow.. (zwroccie uwage glownie na 2 zdjecie): Jak widac dysk pracowal zaledwie 20 godzin, co tym bardziej dziwi.. Czy te wyniki sa niepokojace? (szczegolnie masa reallocated sectors). Oddac dysk do wymiany? (jak wyzej wspomnialem zakupilem go w piatek.. Czy w takim razie bede musial czekac na naprawe czy od reki dostane nowke sztuke? Jesli dysk oczywiscie kwalifikuje sie na serwis) Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Maciek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Tak, Reallocated Sectors to bady, nie jest tajemnicą że nowe Seagate są awaryjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Czyli nie zwlekac i leciec od sklepu po nowy?? Powinni wymienic od reki czy trzeba czekac na naprawe? -.- (juz 3 tydzien uzeram sie z nowym PC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jak w sklepie nie naprawią to masz fajny poradnik, jak do seagate wysłać dysk. Ja Ci go naprawią, to sprzedaj go i kup jakiegoś Samsunga F2 500GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ta... w sklepie naprawia... Powinni wymienic bez gadania. Minely dopiero dwa dni. Masz jakis nawiew na ten dysk? PS Na nastepny raz zerknij czy nie na tematu o danym sprzecie, bo np o seagate serii 12 masz duzy temat i tam powinienes pisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zaraz za dyskiem jest wentylator 12cm, takze na wysokie temperatury raczej nie narzeka :) Jutro jade do sklepu, yobacye co mi powiedya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Przestaw klawe na polska ;] Wlasnie zaskoczyla mnie niska i rowna temperatura dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 jaka masz wersje firmware CC33 czy CC34? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Panowie tempy, nawiewy, firmware'y, nic tu nie pomogą poprostu nigdy wiecej Seagate'ów :lol2: jak widać seria 12 tak samo sie sypie co 11. Edytowane 21 Czerwca 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Radiergummi.. Napisz mi jak to sprawdzic to zaraz dam info :) A ja wymienie tego sigejta i bede dalej na nim smigal :] Hmm.. Mozilwe ze jest awaryjny ale coz.. Mi zalezy na wydajnosci a F2EG jednak nie dorownoje 7200.12 Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Maciek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Czemu nie dorównuje? Bo ma 5400rpm? Nie leć na liczby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Czytalem pare testow i srednie predkosci odczytu seagate zachowoja sie w granicy 103-113mb/s natomiast Samsunga F2EG maks w granicach 90mb/s. Moze nie jest to jakas kolosalna roznica ale jednak.. Ponadto seagate maja ciut mniejsze czasy.. Roznica wacha sie zazwyczaj miedzy 0.5-1.5ms, ale jak wyzej wymienilem.. Niby nic a satysfakcja jest :P Zreszta logicznie rzecz biorac: Oba dyski sa 1-talerzowe wiec analogicznie ten szybszy POWINIEN byc mocniejszy. :P No i nawet niezle opinie czytalem na temat 7200.12 choc nie powiem, troche sie zawiodlem :/ Dodam ze na ciszy mi nie zalezy bo w budzie i tak siedza 3 wentylki 120mm + 2 80mm :P Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Maciek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 To wolisz mieć dysk troszkę szybszy, który często się sypie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Czego ma sie czesto sypac? Seria 11 byla bardzo wadliwa, dwunastka uchodzi natomiast raczej za malo awaryjna, choc moj nowiutki egzemplarz w sumie przeczy tej tezie :) Mimo wszystko mam jednak sentyment do tej marki, dyski seagate sluza mi juz od ladnych paru lat i trzymam sie dalej ich prodoktow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Z mało awaryjną bym nie przesadzał, bo jednak trochę sztuk się sypie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Też kiedyś polecałem znajomym tego seageat'a, trzy z czterech okazały się wadliwe. Od jakiegoś czasu polecam tylko te Samsungi - żaden nie ma problemów. ...103-113mb/s ... 0.5-1.5msMówiłem, nie leć na liczby. O ile odczyt może i idzie odczuć, ale czas dostępu/opóźnienia ... Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) boje sie pomyslec ile Seagate miałby czas dostepu jakby miał Barki 12 z 5400obr, Samsung F2EG ma 15.4ms w 5400obr a Barka 12 7200 tylko i 1ms mniej :lol: Zaraz za dyskiem jest wentylator 12cm, takze na wysokie temperatury raczej nie narzeka :) Jutro jade do sklepu, yobacye co mi powiedyaza dyskiem ? raczej powinien byc przed dyskiem :) Czego ma sie czesto sypac? Seria 11 byla bardzo wadliwa, dwunastka uchodzi natomiast raczej za malo awaryjna, choc moj nowiutki egzemplarz w sumie przeczy tej tezie :) Mimo wszystko mam jednak sentyment do tej marki, dyski seagate sluza mi juz od ladnych paru lat i trzymam sie dalej ich prodoktow :)raczej uchodzi za taki sam szajs co 11, seagate nic sie nie nauczył, dysk kwalifikuje sie do wymiany Edytowane 21 Czerwca 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Radiergummi.. Napisz mi jak to sprawdzic to zaraz dam info :) A ja wymienie tego sigejta i bede dalej na nim smigal :] Hmm.. Mozilwe ze jest awaryjny ale coz.. Mi zalezy na wydajnosci a F2EG jednak nie dorownoje 7200.12 Weź może coś z WD AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Patrzcie jakiego mam farta 4 najbardziej wadliwe dyski i zapierdzielaja az milo tak tak 4x500GB seagate 11 Najwiecej dyskow sprzedaje sie seagate wiec ktorych liczba bedzie najwieksza pod wzgledem serwisow? WD wszystkie mi sie posypaly, Samsungi czesto przyjmuje na serwis, tyle samo co Seagate tylko ze tych drugich sprzedaje sie 3 razy tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Jak na system to brać WD 640AAKS, jak na magazyn to Samsunga F2 EG 1TB, takie są moje typy :) Edytowane 21 Czerwca 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Patrzcie jakiego mam farta 4 najbardziej wadliwe dyski i zapierdzielaja az milo tak tak 4x500GB seagate 11 Najwiecej dyskow sprzedaje sie seagate wiec ktorych liczba bedzie najwieksza pod wzgledem serwisow? WD wszystkie mi sie posypaly, Samsungi czesto przyjmuje na serwis, tyle samo co Seagate tylko ze tych drugich sprzedaje sie 3 razy tyle... Na PPC sporo osób ma WDki i Szajsungi, chyba nie widzę nadmiernych awarii, za to o Sigejtach głośno. Hmm nie neguję tego co piszesz, ale jakość chyba się pogorszyła w stosunku do .10 czy .9? Sprzedaż Seagate była duża od zawsze, ale jakoś wtedy nie było słychać tak o awariach jak teraz przy .11 i .12 ... a wtedy Seagate miało chyba nawet większy udział w rynku niż dziś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Patrzcie jakiego mam farta 4 najbardziej wadliwe dyskiPrzecież nie wszystkie Seagate muszą się psuć. Sam napisałem że 3 z 4 miały bad'y - ale jednak ten jeden chodzi bardzo fajnie, do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Tak jak 11 wraca duzo, bo ludzie nie wiedza o koniecznosci wymiany biosu tak 12 nie mialem jeszcze ani jednej. Do tego dyski serii 11 sa wymieniane przez hurtownie od reki. Nikt nie robi z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Seagaty 11 i 12padają i nikt i nic tego nie zmieni choćby nie wiem co. i nie wiem czemu bronisz tych dysków john. Nie liczy się ile tych dysków się sprzedaje, tylko ile wraca, a kilku sprzedawców/właścicieli kiliku sztuk się wypowiadało że wróciła większość. To że jak się wgra nowe fw i jest ok to marne pocieszenie. Po 1. nie wszystkim to pomaga, a po 2. 95% użytkowników komputerów na świecie nie wie co to jest firmware, a 99'95% wybierze taki dysk w którym nie trzeba go wymieniać, dla tego moim zdaniem trzeba na serio kogoś nie lubić żeby polecić mu seagate'a 11 i 12. I tak- do samsungów sam nie mam zaufania, bo nawet najbardziej polecane modele zawodziły moich znajomych i jedyny raz kiedy dałem samsungowi szanse mnie też zawiódł bo mój obecny F1 umiera. WD to był syf za czasów serii Y(x). Były one głośne jak traktor i też padło mi z 5 takich, ale AA(xx) to już kulturka. Wiem bo ja i 2 moich znajomych mieliśmy i mogliśmy zapomnieć co to jest dysk twardy, a większość forumowiczów zamiast klnąć, chwali je. Ja przesiadłem sie na wd1600aajs z seagate'a 7200.9 który przy tej samej pojemności był wolniejszy głośniejszy i musiałem na nim kłaść kawałek cegły, żeby nie wydawał takiego głupiego głuchego odgłosu. ;-) Ja zawsze jestem zwolennikiem lepszego a nie fajbojem, albo kimś kto poleca coś tylko temu że sam to ma i na ten moment obstaje za WD. W sumie samsung 502 też wygląda dobrze i na pewno lepiej niż obecny shit seagate'a... Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Nie bronie Seagate. Mowie poprostu jak jest. Mamy 4 sklepy. Wspolny serwis. Seagate 12 powrocilo kilka sztuk. Doslownie kilka a nie kilkanascie. Za to 11 zawsze mamy po 2-3 sztuki w serwisie. Tylko ze sa wymieniane w ciagu 2-3 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Tak jak 11 wraca duzo, bo ludzie nie wiedza o koniecznosci wymiany biosu tak 12 nie mialem jeszcze ani jednej. Do tego dyski serii 11 sa wymieniane przez hurtownie od reki. Nikt nie robi z tym problemu. firmware nic tu nie pomaga jesli dysk relokuje sektory, nowe firmware'y pomagają tylko w przypadku znikania dysków w biosie. Edytowane 22 Czerwca 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 boje sie pomyslec ile Seagate miałby czas dostepu jakby miał Barki 12 z 5400obr, Samsung F2EG ma 15.4ms w 5400obr a Barka 12 7200 tylko i 1ms mniej :lol:Gdybyś choć trochę miał pojęcie, to nie pisałbyś takich idiotyzmów. I co z tego, że tylko 1ms mniej? Na szybkości obrotów Seagate zyskuje niecałe 2ms, a do wyniku końcowego dochodzą jeszcze inne parametry, ale nie będę się rozpisywał. Idź się dokształć najpierw, a później wypowiadaj swoje mądrości. W sprawie kolejnych mądrości: a skąd wiesz ile barek 11, które przyszły na serwis u jonathana miały relokowane sektory? Właśnie po tym, że większość ludzi nie wie co to firmware można by się spodziewać, że 90% z nich to dyski które zniknęły z Biosu. Ale lepiej przerzucić fakt samego padania barek 11 na swoją stronę. Czyli, że padły bo to psujący się i walący badami syf. Jonathan, chyba oboje mamy farta, bo też mam z 4 barki 11 różnych pojemności i jakoś wszytskie działają. Ewenement x2... na to wygląda. Co do awaryjności ogólnie, to już mówiłem, ale powtórzę. Bez statystyk wszystkich sprzedanych dysków do ilości awaryjnych możecie jakielolwiek wystękane literki wszamać na śniadanie - mówiąc grzecznie. I wbijcie sobie, co poniektórzy do łba, że dysku nie oddaje się na gwarancję jeśli mu wyskoczy 1 bad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek26 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Ok.. Dostalem nowy dysk :) Relokowane sektory na szczescie zredukowane do 0, natomiast 2 pozostale wartosci podkreslone na zolto w niezmiennej liczbie.. Wnioskuje ze tak powinno byc? :P PS. Czas jaki osiagnolem to 14.5ms natomiast predkosc na poziomie 101.7mb/s. Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Maciek26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 I wbijcie sobie, co poniektórzy do łba, że dysku nie oddaje się na gwarancję jeśli mu wyskoczy 1 bad.Zależne który bad... jak logiczny to nie... Co jeszcze do czasu dostepu i odczytu liniowego... mimo tego ze 500.12 na papierze wyglada cudnie ...w relanych testach ( nie syntetykach) wypada srednio... Trwała i dosyc wytrzymała u Sega to była 9-10 seria ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Radiergummi.. Napisz mi jak to sprawdzic to zaraz dam info :) na etykiecie dysku jest to zaznaczone albo w menadzerze urzadzeń, albo w Evereście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...