Skocz do zawartości
BliSki

Optymalny Zestaw Do Wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam w najbliższym czasie zamówić taki zestaw:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Quad-Core /3.2GHz, 2MB L2, 6MB L3, 125W, BOX, AM3/

Płyta główna: AsRock M3A780GXH/128M

Pamięć: OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium

Dysk twardy: Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG lub Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS], a może lepiej dołożyć do Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12

Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI

Napęd: LG GH22LS30

Obudowa: Cooler Master Dominator 690

Wentylatory: 2xSilentiumPC Zephyr 120

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

Razem: 3281,00zł

Co o nim myślicie? Zasilacz wystarczy? I który z podanych dysków wybrać?

Pozdrawiam!

Edytowane przez BliSki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 969 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme - 120 zł

Płyta Główna : ASRock P45XE-R - 345 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4890 1GB Vapor-X - 949 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

RAZEM : 3362 zł

Czemu? Patrz Q9550 vs X4 955 - patrz tylko, że Q9550 robi to na 2,83GHZ, a X4 955 na 3,2GHZ (oba kręcą się do podobnych wartości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że LGA775... umiera

Jasne. Mój komputer na LGA775 za chwilę padnie nie mówiąc już o pociągnięciu Q9550...

A czy AM2 ze starszymi chipsetami jeszcze "żyje"? Wsadzisz na nie Phenoma II? No właśnie. Myślicie, że inaczej będzie z AM3? No cóż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lepszy bedzie ten 320GB AAKS niż 500GB Seagate 7200.12?

Łatwiej kręcić 955, bo przez mnożnik :P A chłodzenie BOXowe też nie jest takie złe

945 też ma chyba odblokowany mnożnik.

@BLiT

Co do AM3 gwarancji nie ma, ale co LGA775 i AM2+ jest 100% pewne, że nie obsłuży nic nowego. Więc AM3 jest sporo bardziej przyszłościowe. A nowe procki pewnie będą kompatybilne wstecz z AM3.

Porównanie z AM2 trochę mało trafione bo to była tylko podstawka przejściowa, przygotowana dla K8, a mimo to wiele płyt głównych obsługiwało Phenomy, niektóre nawet Phenomy II, więc nie mówcie, że się nie wsadziw nie Phenoma II. U AMD jest na tyle dobrze, że często wystarczy dobra wola producenta mobo i nowy bios. Najlepszym przykładem jest ASRock, którego mobo z chipsetem nforce3 obsługuje Phenomy II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już w innym temacie dawałem przykład mojej płyty głównej , ale się powtórzę

Asus p5gdc pro , lga775 jednak nie wspiera nawet pdc , powodem jest stary chipset i nie spotkałem się z żadna płytą na i915P która miała by wparcie do czegokolwiek powyżej P4. Nie twierdze że tak samo będzie z w/w Asrockiem , ale jest duże prawdopodobieństwo że ten P2 955 będzie jednym z lepszych procków pod niego i nie będzie się opłacała wymiana na cokolwiek innego. Więc nie ma co mówić o przyszłości jakiegoś rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że u Intela jest całkowicie inaczej, a Twój przykład z Twoją mobo już czytałem. Na starszych płytach nowe procki nie działają bo jak dobrze pamiętam C2D jest inaczej zasilane i nie wiele starych mobasów spełniało jakieś wymogi. Na AMD tego problemu nie ma. Gdyby producenci chcieli to bez problemu przystosowaliby płyty AM2 dla Phenomów II wypuszczając odpowiedni bios, jednak nie jest to opłacalne. Dlaczego? Bo po co brać nowe mobo, skoro stare też obsłuży? Nowe procesory od AMD prawie na 100% będą kompatybilne z AM3, bo inaczej sens tej podstawki stałby pod wielkim znakiem zapytania. Wszelkie porównania z kombinacjami Intela na jednej podstawce są całkowicie nie trafione, tam był caly czas ten sam socket, ale trzeba było zmieniać mobo, u AMD zmienia się socket, ale mobo jest OK i nie trzeba wymieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że u Intela jest całkowicie inaczej, a Twój przykład z Twoją mobo już czytałem. Na starszych płytach nowe procki nie działają bo jak dobrze pamiętam C2D jest inaczej zasilane i nie wiele starych mobasów spełniało jakieś wymogi. Na AMD tego problemu nie ma. Gdyby producenci chcieli to bez problemu przystosowaliby płyty AM2 dla Phenomów II wypuszczając odpowiedni bios, jednak nie jest to opłacalne. Dlaczego? Bo po co brać nowe mobo, skoro stare też obsłuży? Nowe procesory od AMD prawie na 100% będą kompatybilne z AM3, bo inaczej sens tej podstawki stałby pod wielkim znakiem zapytania. Wszelkie porównania z kombinacjami Intela na jednej podstawce są całkowicie nie trafione, tam był caly czas ten sam socket, ale trzeba było zmieniać mobo, u AMD zmienia się socket, ale mobo jest OK i nie trzeba wymieniać.

Mocno naciągane to tlumaczenie. "gdyby producenci chcieli" - popierwsze tego nie wiesz, po drugie "nie zechcieli". I tego sie trzymajmy, a nie gdybania. A skoro nie zechcieli to nie ma mowy o "przyszlosciowym rozwiazaniu. Trzymaj sie faktów.

U intela caly czas 775 i faktycznie problemy z plytami.

U AMD 4 sockety przez ten sam czas (754, am2, am2+, am3) co sprowadz sie do problemow z plytami. I wcale mobo nie jest ok, bo nie jest. Cos, co obzluzylo am2 nie obsluzy AM3, am2+ umiera.. (tak samo jak lg775), am3 wymaga ddr3 i tez nie wiadomo, czy plyta obsluzy np. 6 rdzeniowe procesory czy moze poducent oleje uzytkownikow (sam porzyznales, ze wlasnie tak postepuja, a zadnych wnioskow z tego nie wyciagasz).

Jak dla mnie wychodzi na jedno, tyle, ze zestaw na q9550 jest szybszy, czyli bardziej przyszlosciowy, bo na dluzej wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno naciągane to tlumaczenie. "gdyby producenci chcieli" - popierwsze tego nie wiesz, po drugie "nie zechcieli". I tego sie trzymajmy, a nie gdybania. A skoro nie zechcieli to nie ma mowy o "przyszlosciowym rozwiazaniu. Trzymaj sie faktów.

U intela caly czas 775 i faktycznie problemy z plytami.

U AMD 4 sockety przez ten sam czas (754, am2, am2+, am3) co sprowadz sie do problemow z plytami. I wcale mobo nie jest ok, bo nie jest. Cos, co obzluzylo am2 nie obsluzy AM3, am2+ umiera.. (tak samo jak lg775), am3 wymaga ddr3 i tez nie wiadomo, czy plyta obsluzy

Jak widać niektórzy producenci zechcieli i udostępnili biosy z obsługą phenomów. Jeden przykład podałem już wyżej. AMD działa bardzo rozsądnie, wypuszczając różne podstawki kompatybilne ze sobą. AM2 miało przygotować użytkowników na DDR2 i K10, według mnie spełniło zadanie bo późniejsza modernizacja była bardzo ułatwiona. Nie trzeba było od razu wymieniać wszystkiego naraz. a z tymi socketami to nie uważam że to jest "ten sam czas" bo to okres kilku lat. Zresztą Intel miał jeden socket i co z tego? Nic, tez nowe procki na starych płytach nie śmigały. Na chwilę obecną prawie wszystkie płyty AM2+ wspierają AM3, więc nie wiem czemu AM3 miałoby nie wspierać nowych procesorów, to byłby strzał w noge dla AMD.

Z tymi niewiadomymi to się zastanówcie trochę, nie wiadomo czy obsłuży nowe CPU, nie wiadomo czy obsłuży coś tam. Pomyślcie logicznie, teraz gdy AMD zaczęło się umacniać na rynku chyba nie wypuszczą AM3, które daje tylko obsługę DDR3. A nawet gdyby popełnili ten błąd to co z tego? Nowa podstawka pewnie będzie kompatybilne z Phenomami II które mają kontroler DDR3, pamięci już będą, więc do wymiany będzie najpierw sama płyta, następnie CPU, a nie wszystko naraz.

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, AM3 po prostu stało się opłacalne, wyszły tańsze płyty, pamięci też staniały. Nic na to nie poradzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dysk systemowy WD AAKS chyba będzie lepszy. Bądź co bądź jest szybszy. F2 bardziej pod archiwa.

Ja mam system na F2 i działa dobrze. Jak zainstaluje 64bit to na seagacie 500GB 7200.11 32mb bo jednak szybszy, ale jakiegoś braku komfortu z powodu pracy systemu nie odczuwam obecnie.

Na prawdę różnicę daje szybki dysk SSD ale na razie ceny zaporowe dla większości. Myślę, że za rok będą już na tyle przystępne aby powszechnie polecać SSD do zestawów w okolicy 3k+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi