hardy99 Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam, Mam pewien problem. Otóż chyba mi się nudzi i zamiast uczyć się do egzaminów stwierdziłem czy może by tak nie zmienić platformy na moje ukochane AMD. Za jakiś czas miałem zamiar kupić 4 GB RAMu, ale pomyślałem czy może by nie pójść krok dalej i zmienić więcej gratów. Otóż konkretnie chodzi mi o to by sprzedać swoją płytę, ram i proca, a kupić Phenoma II X2 550 BE, ASRocka A780GXH i 4 GB RAM DDR2. Płytę i proca sprzedam tak by do nowej płyty i proca nic nie dołożyć. Inaczej mówiąc zamiana E7200 z DFI P45 Dark na X2 550 BE z ASRockiem A780GXH. I teraz pytania: 1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odblokuje 4 rdzenie i będą poprawnie działać ? Bo ten proc jakiś czas na rynku już jest, a jakoś selektów z 4 rdzeniami nie widzę. Niby ktoś tam odblokował i działa, ale jaka jest na to szansa ? Udaje się to np. w połowie prób czy raz na 100 i to tylko taka ciekawostka ? 2. Czy jeżeli nie odblokuje dodatkowych rdzeni to X2 550 BE po podkręceniu do np. 3.8 GHz będzie porównywalny wydajnościowo z E7200 @ 3.6-3.5 GHz ? PS. Jest jeszcze jedna opcja. Pójść jeszcze dalej i kupić AM3 z DDR3. Tylko wtedy do tego interesu dorzuciłbym kilkadziesiąt złotych. Ma to sens czy dać się na spokój ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Szczerze jak byś miał kupca za ceny sklepowe, to by Ci się nawet opłaciło, ale na pewno sprzedając trochę stracisz. I wtedy już taka zamiana traci całkowicie sens. No chyba, że z sympatii dla MD :D ale nie polecam. A jak na prawdę chcesz zmienić proca to zostaw płytę i kup jak dozbierasz Q9550. Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo odblokowania na 550 ale na 710 mniej więcej połowa miała całkiem sprawny 4 rdzeń. Tu są wyłączone dwa więc szansa znacznie mniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Zmieniając platformę na AM2+ nie dołożę nic. Moja płyta stoi bardzo wysoko, proc też jako tako. Zmieniając na AM3 był musiał trochę dołożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Nie ma sensu. Procka masz wydajnościowo podobnego/trochę gorszego do tego Phenoma, różnicy nie odczujesz. Mobo zmieniłbyś bardzo dobre na co najwyżej średnie. Mam tą płytę, ma niby wszystko co powinna ale jednak czegoś w niej brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Czyli rozumiem, że X2 550 BE z 2 rdzeniami @ 3.8 GHz nie będzie wolniejszy od E7200 @ 3.6 GHz ? To dla mnie sprawa podstawowa. Co do mobo to moja rzeczywiście jest z wyższej półki, ale ja od płyty głównej nie oczekuje Bóg wie czego. ASRock A780GXH czy Gigabyte GA-MA770-UD3 mają dobrze rozłożone elementy, ekstremalnego OC robić nie będę, dobrej zintegrowanej karty muzycznej nie potrzebuje, więc wydaje mi się, że nie odczuje, iż mam gorszą płytę. A jeśliby się udało odblokować 2 dodatkowe rdzenie to otrzymałbym sporo szybszy sprzęt od tego co mam, nie dokąłdajac do tego interesu. Na komputroniku ktoś piszę, że bardzo dużo tych proców można odblokować, ale pytanie czy to nie tylko taka podpucha, by dobrze schodziły. Jeżeli szansa na odblokowanie wynosiłaby 50/50 to bym zaryzykował. Oczywiście pod warunkiem, że nawet jeśli nie odblokuje dodatkowych rdzeni to nie będzie on wolniejszy od tego co mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 http://www.overclock.net/intel-cpus/526426...-phenom-ii.html Jak lubisz bardziej AMD to można zmienić, a nuż będzie x4 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Jak lubisz bardziej AMD to można zmienić, a nuż będzie x4 ;]Ale jak nie będzie x4 to imho gra nie jest warta świeczki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Wolniejszy nie będzie. Jak chcesz możesz zmieniać, może akura będziesz miał szczęścia. A tak nawiasem to ten ASRock ma jedną z najlepszych zintegrowanych dźwiękówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Ja bym na Twoim miejscu zaopatrzył się w quada intelowskiego jak już;] Albo nie zmienial wcale, przeciez E7200 to super procek;] Poza tym, Amd to grzejniki;p slysze od niektorych osob ze sie grzeją strasznie. że też ja sie upierałem kiedyś żeby mieć athlona;D co niektórzy pamiętają;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Z AMD grzeją się jedynie stare Phenomy I, nowe Phenomy II nie. E7200 zostaw, później sobie na Q9550 wymienisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Potwierdzam. Przykład kreowania własnej opinii na podstawie for internetowych, gdzie piszą nie bierz AMD/ATi, bo się grzeje... Osobiście upgradowałem z E7200 na Q9400 i nie żałuję. Zrobiłbym tak, jak radzi Miguel707. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Przykład kreowania własnej opinii na podstawie for internetowych, gdzie piszą nie bierz AMD/ATi, bo się grzeje... Co do Phenomów widocznie nie doczytałem. Przepraszam, ale właśnie na tym forum odradzali mi wybór X2 6000+ bo "się grzeje", w sierpniu jesli dobrze pamietam, w ubiegłym roku;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Co do Phenomów widocznie nie doczytałem. Przepraszam, ale właśnie na tym forum odradzali mi wybór X2 6000+ bo "się grzeje", w sierpniu jesli dobrze pamietam, w ubiegłym roku;] Bo on akurat się "grzeje" ale nowe proce amd już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Bo on akurat się "grzeje" ale nowe proce amd już nie. chodziło mi o sam fakt doradzania, nie o to czy się grzeje;] ale nie o to w temacie chodzi. oponuje za tym copisalem w pierwszym poście, czyli zostań przy E7200 lub czekaj i zmień na Quada;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Jako posiadcz Phenoma II 940 muszę powiedzieć, że "się grzeje" ;p ale dlatego, że łachudra ma TDP 125W i ciężko to dobrze odprowadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Hmmm. Sam już nie wiem. Mam jakiś tam sentyment do AMD, nic nie poradzę. Przez większość swojego komputerowego życia jechałem na AMD. Zastanawiam się jednak, czy nie pójść by w takim razie w AM3. Jeślibym zmieniał to na: Gigabyte GA-MA770T-UD3P - 330 zł Phenon II X2 550 BE - 400 zł Kingston 4 GB DDR3 1333 MHz - 250 zł Razem 980 zł. Za swoje graty wezmę ok. 800-850 zł, więc dopłata to 150-180 zł. I tak będę zmieniał RAM na 4 GB, koszt 4 GB DDR2 800 MHz Corsaira to 190 zł, jeślibym za swoje pamięci wziął 80 zł to i tak muszę wyłożyć przynajmniej 110 zł. Reasumując zmiana na AM3 i DDR3 kosztowała by mnie ok. 50-90 zł. Mówi się, że S775 umiera i nic nowego na tą podstawkę nie wyjdzie już. AM3 to niby przyszłość i AMD nie zapowiada zmiany podstawki w najbliższym czasie. Co do zmiany na 4 rdzenie to nie nastąpi ona w moim przypadku zbyt szybko - przypuszczalnie dopiero w drugiej połowie 2010. No chyba, że ceny nagle spadną w dół. A kupując teraz PII X2 550, jest jakaś tam szansa, ze dostane 2 dodatkowe rdzenie "gratis". No i pytanie o dostępność Quadów pod S775 za ponad rok. Pod AM3 z czterordzeniowcami powinno być łatwiej. Muszę się nad tym zastanowić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Też mam sentyment do AMD ... był czas, gdy miałem świetną platformę z E8400 ale to nie to samo :] W moim odczuciu to jak porównanie niebieskiego robota z zielonym organizmem ..... brak mi tu duszy xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 (edytowane) Jako posiadcz Phenoma II 940 muszę powiedzieć, że "się grzeje" ;p ale dlatego, że łachudra ma TDP 125W i ciężko to dobrze odprowadzić.Wszystkie 4-rdzeniowce się grzeją :wink: . Mniej lub bardziej... Co do tematu - jeśli tylko tyle wyniesie koszt wymiany, to możesz coś takiego zrobić (ja też lubię zmieniać podzespoły i świetnie Cię rozumiem). Ale pamiętaj, że taki nawet PH 550@3.8GHz będzie troszkę słabszy/równy od E7200@3.6GHz. Co do AM3 - S939 też mieli nie zmieniać dość długo... Nie ma co się nastawiać na lepsze proce. Może 6 rdzeni będzie, ale K11 już pewnie na nowej podstawce, jeśli oczywiście będzie to nowa architektura, a nie odgrzewane K8 z 2003 roku... Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) oponuje za tym co pisalem w pierwszym poście 3320563[/snapback] Hmmm. Sam już nie wiem. Mam jakiś tam sentyment do AMD, nic nie poradzę. Przez większość swojego komputerowego życia jechałem na AMD. Zastanawiam się jednak, czy nie pójść by w takim razie w AM3. Jeślibym zmieniał to na: Gigabyte GA-MA770T-UD3P - 330 zł Phenon II X2 550 BE - 400 zł Kingston 4 GB DDR3 1333 MHz - 250 zł Razem 980 zł. Za swoje graty wezmę ok. 800-850 zł, więc dopłata to 150-180 zł. I tak będę zmieniał RAM na 4 GB, koszt 4 GB DDR2 800 MHz Corsaira to 190 zł, jeślibym za swoje pamięci wziął 80 zł to i tak muszę wyłożyć przynajmniej 110 zł. Reasumując zmiana na AM3 i DDR3 kosztowała by mnie ok. 50-90 zł. Mówi się, że S775 umiera i nic nowego na tą podstawkę nie wyjdzie już. AM3 to niby przyszłość i AMD nie zapowiada zmiany podstawki w najbliższym czasie. Co do zmiany na 4 rdzenie to nie nastąpi ona w moim przypadku zbyt szybko - przypuszczalnie dopiero w drugiej połowie 2010. No chyba, że ceny nagle spadną w dół. A kupując teraz PII X2 550, jest jakaś tam szansa, ze dostane 2 dodatkowe rdzenie "gratis". No i pytanie o dostępność Quadów pod S775 za ponad rok. Pod AM3 z czterordzeniowcami powinno być łatwiej. Muszę się nad tym zastanowić. Jak tak bardzo chcesz to zmień, ale tak jak piszesz na AM3 tyle, że nie wcześniej, niż za pół roku. Co do twojej mobo i proca to cena powinna spadać wolniej niż tego zestawu co chcesz kupić bo intel nie lubi obniżek :) a AMD musi je robić aby walczyć o rynek. Na AM3 ciąży tez piętno nowości co zawyża cenę. Edytowane 6 Lipca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Oponuję, czyli sprzeciwiam się. Pięknie to ująłeś :D Przepraszam;p Kolega tak mówił i miało właśnie odmienne znaczenie- przynajmniej tak mówił, a mi się sprawdzać nie chciało;D Oh Good Lord Forgive me!!^^ także bez żadnych wymyślnych słówek napiszę jeszcze raz;D "Zostań przy E7200 lub czekaj i zmień na Quada;)" Ja mojego C2D w życiu na athlona nie zmienie;p najpewniej jeśli dojdzie do zmiany, to na albo Quadzika bądź przy większych nakładach i7 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 No coś mi się wydaje, ze jednak macie racje :) Nawet jeśli bez odblokowania dwóch dodatkowych rdzeni nie będzie wolniej, to ta płyta Gigabyte ma dwa minusy w porównaniu do mojej. 1. Sekcja zasilania niezła, ale nie jest niczym chłodzona. Jak zmoduje na X4 i podręce nawet na 3.5 GHz może być gorąco. W przyklejanie i odklejanie radiatorów nie mam ochoty się bawić. Niby są tam otwory montażowe na radiator, ale chyba nie da się go dokupić. To trochę dziwne, że na tym oszczędza producent. Radiator to koszt kilkudziesięciu złotych, a chłodniejsza sekcja zasilania i dłużej podziała i będzie stabilniejsza. Jeśli już nawet nie chcę się im tam nic montować, to mogliby sprzedawać oddzielnie radiatory, by ktoś kto chcę mógł sobie dokupić. 2. Ułożenie złącza na proca jest takie, że mój Xigmatek musiałby wiać z nad karty, a więc gorącym powietrzem. Ale takie jest chyba ułożenie na wszystkich płytach AM3. Są jeszcze jakieś sensowne i niedrogie (do 350 zł) płyty pod AM3 ? Bo jeżeli nie to dam się chyba na spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 To trochę dziwne, że na tym oszczędza producent. Radiator to koszt kilkudziesięciu złotychW procesie produkcyjnym w Chinach taki radiator kosztuje, niech zgadnę, złotówkę? Reszta to marża, transport i Vat. Są jeszcze jakieś sensowne i niedrogie (do 350 zł) płyty pod AM3 ? Bo jeżeli nie to dam się chyba na spokój.Jest dobry AsRock za 330zł. Ale jednak tak jak pisałem wcześniej, poczekaj z wymianą do nowego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Odkopie temat. Będę mógł sobie wybrać takiego PII X2 550 BE który się zmoduje na X4. Nie będę jednak miał możliwości sprawdzić jego potencjału OC. Czy wtedy taka zamiana - E7200 @ 3.6 GHz na X2 550 BE @ X4 miałaby już sens ? Czy jednak nadal zostać na tym co mam i za jakiś rok zmienić na Quada ? Ponadto pod koniec roku zamierzam kupić jakąś nowa kartę graficzną pokroju GTX260. Dodam, że jedyne aplikacje, którymi obciążam proca to gry. Oczywiście nadal rozmawiamy, ze nie dopłacę do tego interesu w przypadku zmiany na AM2+ (Gigabyte GA-MA770-UD3 rev. 2), a w przypadku wyboru AM3 (Gigabyte GA-MA770T-UD3P) dopłaciłbym max. 100 zł. Co do AM3 to po prostu ta płyta ma (tak mi się wydaje) solidniejszą sekcje zasilana i obsługuje DDR3 więc późniejsza zmiana RAMu będzie prostsza. Dlatego biorę AM3 pod uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Jeżeli przetestujesz tego 550 w taki sposób że będziesz wiedział iż rdzenie są stable na standardowych ustawieniach to tak a to kilkanaście godzin testów jest. Jeżeli to przejdzie to na 90% też do OC się nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 No właśnie tego zrobić nie będę mógł. Jedynie odblokować i puścić np. Orthosa/Prime95 na max godzinę. Ale z tego co wiem to uszkodzone rdzenie nawet nie bootują albo wysypują się bardzo szybko. No bo jeżeli ich sprawdzenie zajmie kilkanaście godzin to nawet się za to nie biorę, bo tyle czasu nie będę miał. Będę mógł to testować czymkolwiek, ale max przez godzinę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Po 1h raczej będzie ok. Nawet gdyby były te rdzenie niestabilne to i tak 550 słabym procem po oc nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Jeżeli sprzedasz starą platformę za dobra cenę to ma to sens. Ale ponosisz pewne ryzyko. Może się okazać, że dwa rdzenie nie są 100% stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) Czyli po godzinie testów nie będę miał 100 % pewności, że 2 odblokowane rdzenie będą stabilne przy domyślnym taktowaniu ? Czym testując i przez ile miałbym 100 % pewności ? Edytowane 10 Lipca 2009 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Wystarczającą pewność testując prime przez 12 godzin. Pełny test to 24h. Ja nigdy nie testuję dłużej niż 6 godzin bo brak mi czasu i cierpliwości. Gdyby to jedne ustawienia a przy oc tych ustawień są dziesiątki jak nie setki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Czyli trza testować tak jak przy normalnym OC. Hmmm. Na coś takiego to ja nie będę miał czasu. I dalej jestem w punkcie wyjścia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...