Skocz do zawartości
Pawcioo

Unallocated 7,8mb Co To?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wie ktoś może co oznacza to Unallocated 7,8MB tutaj na screenie??:

Dołączona grafika

Napewno nie moge dodać tego 7,8MB do żadnej partycji. Czy to nie jest przypadkiem pamięć podręczna?? Tylko że się coś nie zgadza bo mój dysk ma tej pamięci 32MB... Mam dysk WDC 500GB 32MB cache. To samo miałem z innymi dyskami wcześniej. Z Seagate 160GB 8MB i 320GB 16MB... Nie przejmować się tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki nie przydzielony sektor powstaje gdy używasz windowsowych narzędzi do partycjonowania. Podejrzewam, że to jakiś podręczny obszar, w którym są zapisywane dane o partycjach (taki backup MBR'a), oczywiście mogę się mylić. Natomiast nie mylę się w kwestii, że to windowsowy program nie pozwala tego miejsca przydzielić, jak tworzyłem partycję fdisk'iem to takie rzeczy się nie zdarzały. Może np. Partition Magic pozwoli Ci to alokować do którejś partycji, spróbuj.

Acha, na pewno to nie jest pamięć cache, cache dysku jest obsługiwany przez firmware dysku i na pewno nie jest to pamięć trwała (coś a'la RAM) ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję: "The thing is that an Extended partition can't start from the very beginning of a hard disk drive. So if you try to merge this unallocated space into a Logical disk in Extended partition - this operation will not succeed."

źródło: google -> http://www.wilderssecurity.com/archive/ind...hp/t-62131.html

Na przyszłość: nie lepiej poszukać samemu?

Edytowane przez pioras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie ok, tyle tylko, że jak ja tworzyłem partycję na macierzy to robiłem to z poziomu instalatora Windowsa, tak mi to zrobił i tak zostało. Z początku byłem temu nie chętny, ale jak mój ulubiony fdisk wypisywał bzdury przy tak dużych partycjach to nie miałem innego wyjścia.

Reasumując, jeśli chciałbym przydzielić to miejsce to muszę na nowo tworzyć partycję ? Nie można chyba zmienić rodzaju partycji bez rozwalenia struktury logicznej partycji, a to by oznaczało utratę danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Bo tak partycje tworzy XP. Vista i 7-ka dopóki mogą to tworzą partycje podstawowe, a nie rozszerzone.

Możesz poszukać DOS-owego programu Ranish Partition Manager, można w nim utworzyć same partycje podstawowe. Nie wiem czy obsługuje RAID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Taki nie przydzielony sektor powstaje gdy używasz windowsowych narzędzi do partycjonowania. Podejrzewam, że to jakiś podręczny obszar, w którym są zapisywane dane o partycjach (taki backup MBR'a),

Tego nie wie nikt - oprócz MS. Na pewno są tam zapisywane dane dot. aktualnej instalacji windy f.e klucz CD. Dlaczego MS robi to w tajemnicy przed użytkownikliem? - pewnie nie tylko klucz tam jest... ;)

Wniosek: nie partycjonować dysku przy u zyciu softu MS -> a najlepiej wogóle nie używać ich softu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy się używa niewindowsowych narzędzi a tworzy partycję tyypu extended, to taki nieprzydzielony obszar również powstaje. Domniewam, że zapisane tam są informacje n/t EBR (Extended Boot Record) "wirtulanych" partycji logicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Gdy się używa niewindowsowych narzędzi a tworzy partycję tyypu extended, to taki nieprzydzielony obszar również powstaje.

... jakich? Bo poza windowsem nie widziałem podobnego przypadku (chyba że ktoś się pomylił przy wpisywaniu rozmiaru partycji). Nie robi tego MS fdisk, MS Windows <XP, efdisk, narzędzia linuxowe (fdisk, gparted, itd), Bootit NG, PM... więc?

... pytanie retoryczne - żaden program tego nie robi - nie automatycznie przynajmniej - to jest patent M$ (dokładnie: ostatnie 8MB na dysku)

coś Ci się pomyliło toman...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszeliscie kiedys o dyskach dynamicznych? To taki twór dostepny od Windows 2000 dający fajne mozliwosci ale wymagający kilka MB na zapis informacji Te kilka MB jest równiez wymagane aby sobie móc skonwertowac istniejące partycje w przypadku kiedy zajmują "cały" dysk.

Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

SGJ: nie powiem że nie masz racji <gdzież bym śmiał ;) > ale: konwersję na dyski dynamiczne może robić XP prof, a home też tworzy ten obszar -> błąd? Poza tym sam parę razy używałem d.dynamicznych, a nigdy nie używam windy do partycjonowania hdd... więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A to Home to niby calkiem inny system? Ten sam kod programów, brak pewnych funkcji i programów i tyle.

Pewnie masz rację - ale nie wyjaśnia to dlaczego <na XP przynajmnej> instalator nie pyta się o klucz, jeśli ten obszar nie został uszkodzony <inne partycjonowanie> Osobiście uważam, że MS zastosował prymitywną kontrolę legalności softu/ statystyk instalatora -> nie sądzę aby naruszali prawo ochrony danych osobowych, bo to by było poprosu głupie. Niemniej jednak podchodzę do tego tematu jak do jeża - tym bardziej, że winda sieje po różnych adresach, nie tylko MS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Że to - sprawdzałem to sam, chociaż nie ja na to wpadłem i sam w to nie wierzyłem <gdzieś w necie znalazłem> A sprawdzałem na std XP pro SP2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi