Skocz do zawartości
k4sha

Kawałek Wtyczni Został W Wejściu Słuchawkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest dość nietypowy. Kawałek wtyczki z kabla głośnikowego został we gnieździe audio w laptopie. Działa tylko jeden kanał. Jest jakiś sposób na wyjęcie tej końcówki bez rozkręcania sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak rozkręcisz to nie wyjmiesz bo gniazdo słuchawkowe to taki jeden zlany kawałek plastiku z brakiem dostępu poza tym jednym jedynym otworkiem, w którym właśnie utkwił kawałek wtyczki. Musisz sobie poradzić bez rozkręcania bo to i tak ci nic nie da.

Wiertełko 0,5-1mm i działaj, mnie się raz jedyny udało bo więcej okazji nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest programowa (ze sterowników) możliwość zamiany gniazda słuchawek na mikrofonowe? Tak żeby mikrofonowe działało jako słuchawkowe i odwrotnie... Słyszał ktoś o takich cudach? Cały czas mowa o lapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bywa czasem ale żadkośc w laptopach - by wyjąć musisz rozkręcić i modlić się by z drugiej strony gniazda była dziura(sporo ma) - inaczej kibel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie róbmy sobie jaj :) z tym klejem nie wypali, zaklei gniazdo i do widzenia. można spróbować igłą, ale wątpię że uda się to wyciągnąć. rozkręcanie laptopa też jest dość ryzykowne.

sprawdź w oprogramowaniu do karty dźwiękowej, czy jest możliwość konfiguracji gniazd. niewykluczone że jest.

u mnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

następnie klikasz prawym przyciskiem na gniazdo i "Ponowne przydzielenie zadania dla złącza".

Edytowane przez yzerman112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje wiertło 0,7-1mm, zrobić sobie jakiś "prowadnik" tak aby weszło idealnie w środek, trochę nawiercić i wyciągnąć.

Metoda sprawdzona, tylko trzeba uważać żeby nie rozwiercić ścianek gniazda :razz:

Lub tak jak proponuje pkomp, większość gniazd jack ma dziurki ;p

Edytowane przez David523

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinny zostac w srodku tuleje za ktore mozna chwycic pinceta ;) http://skleptomka.bazarek.pl/opis/157367/p...eriam-16cm.html i jedziesz ;)

ps. nie kombinuj z klejami bo narobisz takiego syfu ze gniazdo juz w ogole nie bedzie sie nadawalo do uzytku. Jak gniazdo nie jest wyrobione to nie ma szans zeby wyciagnac resztki jacka za pomoca kleju.

Edytowane przez Carson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu mi klient rzucił na stół lapka z identycznym problemem (gniazdo mikrofonu). Rozebrać na kawałki, odgiąć blaszki obudowy gniazda i wypchnać od drugiej strony. Wszystko. No ewentualnie sklecić bude do kupy.

Chociaz jedna uwaga tak na malutkim marginesie...szczerze powiedziawszy coś nie chula idealnie po tej operacji, ale jako że zostawili wtyczke podczas pierwszej próby użycia mikrofonu to nie wiadomo do dziś czy ja popsułem czy po prostu było xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny problem z wejściem słuchawkowym w laptopie Benq.

U mnie na końcu kabla została połowa wtyku jack więc wystarczyło na niego kapnąć kleju Kropelka, wcisnąć do gniazda z powrotem tak aby obie części się dopasowały i poczekać aż klej zastygnie cały czas naciskając.

Później jedno mocne pociągnięcie i po kłopocie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi