mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 No tak - 925 to z kolei 100zł różnicy w drugą stronę, ale na niego się nie zdecyduje. Kręcąc samym HTT nie osiągnie się takich wyników jak przy użyciu również mnożnika. Poza tym kręcenie mnożnikiem jest wygodniejsze, bezinwazyjne, eleganckie;) Wtedy kręcimy tylko procka nie ingerując w resztę. Druga kwestia to wynik jaki można osiągnąć bez zbytniego wysilania procka. Mając 955 spokojnie będę miał 3.5-3.6GHz i to od biedy na standardowym coolerze, a przecież będą jeszcze spore rezerwy. Kręcąc 925 2.8 i to tylko przy użyciu szyny może bym doszedł do standardu dla 955 - 3.2. Patrząc inaczej to kupując 955, bez pierdnięcia można go ustawić na 3.4GHz otrzymując wydajność o 100zł droższego 965 - a kręcimy go tylko o 200MHz, nie trzeba się przejmować grzaniem procka bo tak lekkie OC wytrzyma spokojnie boxowy cooler. Kupując 925 i chcąc mieć o 100zł model, musimy go podkręcić już 2x tyle to przy OC 955 - czyli o 400MHz, a to już będzie znacznie większe wysilenie dla procesora, coolera itp. Nie wspominając że dojście do poziomu wydajności 965 może być niemożliwe. Takie jest moje zdanie, każdy może mieć inny pogląd na tą kwestię;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Bzdury! Nie wiem, gdzieś się to wyczytał, ale to zwykła nieprawda. TO SĄ TE SAME PROCESORY! To, że procesor ma wyższe taktowanie na starcie nie oznacza automatycznie, że na pewno podkręci się lepiej... Niby czemu 925 nie zrobiłby tyle samo na boxie, co 955? Widzę, że jesteś zafascynowany odblokowanym mnożnikiem i wręcz go gloryfikujesz. Cóż, sprowadzę Cię na ziemię. Kręcenie mnożnikiem to tylko ułatwienie dla tych leniwych, którym nie chce się kombinować z HTT/HT/NB/RAM, a także dla tych, którzy nie dysponują płytą wyciskającą duże HTT. Dodatkowo, wbrew temu, co tu piszesz, lepsze wyniki uzyskuje się na kręceniu szyną... A także wyższą wydajność, bo podnosisz także taktowanie NB, które daje wzrost wydajności. To, że trzeba podkręcić 925 wyżej nie wysila procesora, płyty głównej i chłodzenia. Wszystko zależy od napięcia zasilającego. To są fakty, a nie poglądy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 mozart widzę ze wiesz lepiej od wszystkich osób tutaj z forum, wiec nie ma sensu żeby ktoś ci odpowiadał/podpowiadał. kup to co uważasz za słuszne/lepsze :) Ja jeśli miałbym brać topowy procesor od AMD to oczywiście ze by to byl 965 C3 lub poczekał na 955 C3( a jeszcze lepiej na 555BE C3@4 cores), co daje C3? -15 TDP, a to z kolei daje lepsze możliwości OC/mniejszy pobór prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Wcale nie twierdzę, że wiem lepiej, po to powstał ten wątek - aby skonfrontować moje przemyślenia z wiedzą i doświadczeniem innych. Jak już powiedziałem - każdy ma swoje zdanie. Co do modelu 925: przecież nie wszystkie 925 to C3. Są zarówno C2 jaki i C3: http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phen...25WFGIBOX).html http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phen...25WFGMBOX).html I jak widać oba mają TDP 95W. Podobnie jak 955 C2 i C3 mają 125W. Nie wiem co Wy z tym C3 macie. Przecież nigdzie takich nie ma u nas. Wszędzie po sklepach jest C2. No może na allegro ktoś coś raz wystawi, ale nie będę przecież na allegro kompa kupował. Co do podkręcania szyną - skoro zmieniamy częstotliwość - czyż nie obciążamy wtedy bardziej całego układu - płyty, mostków, pamięci - co powoduje większy problem z chłodzeniem wszystkiego. Zgadza się - wydajność wszystkiego łącznie będzie lepsza. Ale większe możliwości OC mamy gdy dysponujemy również mnożnikiem, wtedy można dobrać optymalne parametry dla całego układu, osobny OC poszczególnych składników. Co do tego całego TDP. To ok 925 ma mieć 95W, a 955 125W. No ale w końcu to dane producenta podane dla procka przy danej częstotliwości - czyli przy wytwarzaniu odpowiedniej ilości ciepła. Jak będziemy kręcić 925 do poziomu 955 to jasne jest że będzie więcej ciepła wydzielał. Do tego cały komp będzie więcej ciepła wydzielał bo z racji zablokowanego mnożnika i kręcenia szyną, poza prockiem wszystko będzie bardziej obciążone. Jeśli się mylę to czekam na uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ale to ten sam procek. Procesor B to fabrycznie wykrecony A i tyle. Wiec podkrecony A bedzie mial identyczne wlasciwiosci jak B. A skoro B ma temp x i glosnosc na poziomie y to A po OC bedzie mial takie same parametry. Nikt nie mowi bys zamiast 955 C2 kupil 965 C2 bo to nie ma sensu, ale zamiast 955 C2 kupic 965 C3 to juz ma sens. I dalej masz ten odblokowany mnozik przy wielu plusach rewizji 3. Chciales dolozyc do mobo, przekonano Cie i wzioles tansza, wiec nie moglbys dolozyc do procesora ? ;] Dla kogos kto nie kreci (glupota :P) sprawa jest inna, ale dla Ciebie moim zdaniem to 965 C3 lub po prostu 925... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 czy w sklepach internetowy piszą czy to jest C2 czy C3? nie. zadzwoń zapytaj. już wiele osób ma C3 nie 965... idąc dalej. skoro procesor się lepiej kręci i lepiej reaguje na zmianę szyny, to kręcąc szyną osiągniesz dużo wyższą wydajność, przy docelowych 3.6 niż przy kręceniu samym mnożnikiem. oraz przy normalnych temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Hmm... Co do sklepów internetowych to owszem nie piszą czy to C2 czy C3 ale można do tego dojść po oznaczeniu - co lepsze sklepy, to podają dokładny symbol producenta. I tak w przypadku Phenom 925 patrząc w podane wyżej linki mamy oznaczenie: 1. Dla C2: HDX925WFK4DGI (HDX925WFGIBOX) 2. Dla C3: HDX925WFK4DGM (HDX925WFGMBOX) Oznaczenie w nawiasie częściej spotykane w sklepach bo w sprzedaży są generalnie wersji boxowe. Z tego co widzę to w każdym sklepie jest do kupienia tylko wersja "I" Czy zatem ta płyta Gigabyte GA-MA770T-UD3P umożliwi wysokie kręcenie takiego Phenoma 925 bez użycia mnożnika? Czyli powiedzmy przynajmniej do poziomu 3.5-3.6GHz? Edytowane 15 Stycznia 2010 przez mozart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Podawałem wcześniej link do recenzji tej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Gdzie w Polsce masz dostępny C3 poniżej 965? Sam bym kupił za rozsądną cenę :D albo PII 555 x2 ! @czullo, zgodzę się co do tego, że C3 jest lepsza, ale z procesorów tej rev. wybrał bym ten o najwyższym TDP i odpowiednio niższym taktowaniu czyli 955 lub 925. # AMD Phenom™ II X4 965 HDZ965FBK4DGM 3400Mhz 125W # AMD Phenom™ II X4 955 HDX955FBK4DGM 3200Mhz 125W # AMD Phenom™ II X4 945 HDX945WFK4DGM 3000Mhz 95W # AMD Phenom™ II X4 925 HDX925WFK4DGM 2800Mhz 95W # AMD Phenom™ II X4 910e HD910EOCK4DGM 2600Mhz 65W Dlaczego? I tak na def [V] procesor będzie się sam przełączał w stany energooszczędne, a jak podniosę [V] to stracę auto obniżanie napięcia co będzie mnie kosztować kilkaset złotych rocznie, tyle czasu pracuję w idle, komp chodzi po pół dnia średnio i więcej. A taktowanie podnoszę przez HTT więc mało mnie boli czy jest wyższe czy niższe na def. Wystarczy mi HTT na 286 dać i mam 4004MHz na rdzeniach. Edytowane 15 Stycznia 2010 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 W 1 tygodniu lutego x2 C3 powinny być w hurtowniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 A coś wiadomo o innych X4 C3 (poza 965 która jest praktycznie powszechnie dostępna)? Co do płyty Gigabyte GA-MA770T-UD3P, to tak czytałem ten test. Patrząc na OC tej płyty padło stwierdzenie że można osiągnąć nawet HTT 320MHz. Czyli jeśli dobrze rozumiem: skoro phenom 925 ma zablokowany mnożnik wynoszący 14, to maksymalnie da się pocisnąć nim na tej płycie 14x320MHz czyli 4,48MHz?? Oczywiście pomijam że pewnie realnie i stabilnie dla procka będzie przy taktowaniu 3.8GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Realnie i stabilnie to pewnie pojdzie i na 5ghz, ale nie na powietrzu xD Jezeli trafisz mobo bez walla i uda Ci sie osiagnac to 300mhz to reszta zalezy od chlodzenia. Na boxie to nie poszalejesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Jezeli trafisz mobo bez wallaNie rozumiem, o co chodzi?? Znaczy że nie każda taka płytka (mówię o tym modelu Gigabyte) osiągnie 300MHz, nie wspominając o wspomnianych w recenzji 320? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Moze sie zdazyc ze napotkasz opor i wiecej z szyny nie wycisniesz. Szczerze to i tak watpie bys trafil to raz, dwa jak bedzie to dosc wysoko, a watpie abys montowal chlodzenie woda wiec i tak OC da rade. A po 3 to raczej na mobo pod intela zdazaly mi sie kwiatki xD a nie na amd. Nie ma co sie przejmowac. Prawdopodbienstwo takie jak na wszystko inne... Gdybys wpadl na pomysl pisania "chce inna plyte" etc to pisze od razu ze nie spotkalem sie z wallem na tej plytce nigdzie. A po za tym kazda inna tez ma walla gdzies... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozart Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Nie no aż tak się nie boję żeby od razu innej płyty szukać. Chłodzenie i tak będzie powietrzem. A myślę że 250MHz spokojnie powinno się udać, co by dawało nawet 3,5GHz przy phenomie 925 z zablokowanym mnożnikiem. Co do procka to wiem że fajnie by było kupić C3, no ale 965 to już trochę drogi zakup. A innych C3 jakoś nie widać. Pytanie czy jest sens czekać, bo nie wiadomo kiedy pojawią się takie 925 i 955 C3... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Co do procka to wiem że fajnie by było kupić C3, no ale 965 to już trochę drogi zakup. A innych C3 jakoś nie widać. Pytanie czy jest sens czekać, bo nie wiadomo kiedy pojawią się takie 925 i 955 C3...Przecież 955 C3 BE jest od dawna (miesiąc?). Sam się przymierzam do jego kupna. Czy 965 C3 BE (HDZ955FBGMBOX) i 955 C3 BE (HDZ965FBGMBOX) różnią się czymś poza domyślnym taktowaniem? Czy AMD dzieli jakoś w stylu lepiej podkręcające się sprzedaje jako 965 a te gorzej jako 955 (różnica w cenie ~110pln), czy nie? Po co AMD robi dwie wersje BE? Edytowane 17 Stycznia 2010 przez Met Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Podaj link do 955 C3 dostępnego w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Podaj link do 955 C3 dostępnego w Polsce.Przecież nie napisałem, że w Polsce. Cena ~500pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Czy 965 C3 BE (HDZ955FBGMBOX) i 955 C3 BE (HDZ965FBGMBOX) różnią się czymś poza domyślnym taktowaniem? Po co AMD robi dwie wersje BE? To błąd w opisie. PH 955 C3 ma zablokowany mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Revision C2 Pokaz C3 BE. To ze byly/sa C2 BE wie kazdy. Teraz AMD "naprawilo ten blad" i tylko jeden procek, high end ma odblokowany mnoznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 To błąd w opisie. PH 955 C3 ma zablokowany mnożnik.Tutaj strona produktu: http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=618 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dlaczego? I tak na def [V] procesor będzie się sam przełączał w stany energooszczędne, a jak podniosę [V] to stracę auto obniżanie napięcia co będzie mnie kosztować kilkaset złotych rocznie, tyle czasu pracuję w idle, komp chodzi po pół dnia średnio i więcej. A taktowanie podnoszę przez HTT więc mało mnie boli czy jest wyższe czy niższe na def. To musiało by nabić z 500-600 KW/h żeby było 200-250 zl więcej w roku ;D a takie rzeczy to tylko w Erze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...