Skocz do zawartości
exodus.mc

Upgrade Do Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Posiadam aktualnie to, co w sygnaturce... wiem wiem to klamot. Działał sobie pieknie, az nie zjaralem grafy. Z racji, ze to juz staruszek to nie chce ladowac w niego kasy (aktualnie ati 9550.. dziala i to wszystko co mozna powiedziec...:( ). Dysk mam, napedy mam, buda jest to przydaloby sie wymienic pare czesci.

POpatrzylame na gotowe zestawy w przypietych i poszperalem po ecs.pl... oto co wyrzezbilem

Procesor AMD Phenom II X4 925 /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/ 485 zł

Płyta główna Gigabyte 790XTA-UD4 /AMD 790X/ 439 zł

Pamięć RAM GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 wieczysta 350 zł

Karta graficzna Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI 279 zł

Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W 36 265 zł

Razem 1818

Czemu to mobo? usb3 i jakos tak lepiej mi sie kojarzy niz ta proponowana w "zestawach" - tu czekam na Wasze opinie czy sie oplaca dorzucac 100 zl za usb3 (tutaj alternatywa to Asus M4A785TD-V EVO albo Gigabyte MA770T-UD3P)

Czemu ta grafa? nie gram, maszyna bedzie dzialala pod kontrola ubuntu. integry sa najczesciej na ati, ktore troche gorzej dziala na linuxach (czytam jeszcze o tym i sprawdzam, bo moze nie ladowac sie w grafe tylko wziac integre z ati np. Asus M4A785TD-V EVO). W robocie mam 7300GT na pcie i tez mi wystarcza...

Czemu ten procek?? Wogole nie orientuje sie teraz w sprzecie...

no... to tyle :)

z gory dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer ma 4 lata... proszę się nie śmiać ;P

to raczej ze mnie mozna sie posmiac ;)

wracajac do tematu... narazie wiem tyle co na poczatku... co sadzicie o tych plytach.. warto do tego gigabyte doplacac?

btw moze jakis dobry wentyl do tego - chce ciszy... :) ?? katana 3? mugen?

Edytowane przez exodus.mc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wyglada kwestia jakiegos krecenia na tym asusie? cos czytalem ze kiepskawo :/ ... caly czas mysle o usb3, ale chyba oleje - 1. nie mam nic na tym, 2. urzadzenia beda kompatybilne w dol wiec zawsze bedzie dzialac. (jak myslicie?)

Poprostu chce kupic DOBRA plyte glowna - taka ktora w miare uplywu czasu pozwli mi to jakos podkrecic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak.. mobo M3A785GXH (wieksze i lepsze) + Phenom II X4 925... i mowisz ze i podkrecic mozna i jak cos to dolozyc grafe...

cholerka, nie wiem czemu ale jakos asrock mi sie strasznie zle kojarzy.. :/ naprawde to to dobre.. ?

Czy taki zestaw jest ok?

AMD Phenom II X4 925 /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/ 485 zł

AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ 310 zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 350 zł

OCZ ModXStream Pro 500W 265 zł

+- 1500 brutto.. fak 4 czesci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oc? bo chcialem minimalnie proca podniesc na boxowym chlodzeniu... maszyna bedzie zajmowala sie glownie wirtualkami na mala skale... wiec procek wazny.. :)

?

btw mam 2 dyski, 2 napedy + wentl wyciagajacy + pci wifi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z OC nie będzie problemu. Sam kręciłem na moim ASRocku na modecomie MC-350 który również ma tylko 4pin i nie było problemu.

I co do karty to myslę że integra ATI wystarczy w zupełności. Ze sterownikami nie jest już tak tragicznie jak kiedyś (co pośrednio było winą M$...). Sam instalowałem niejednego linuxa na karcie ATI i z tym akurat nie było problemów.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam troche inna plyte ale rowniez 8pinowe wejscie, w zasilce 4piny i nie ma problemu. W instrukcji jest wszystko wytlumaczone. Podpinasz miedzy pin1 i pin5. Ba jest wejscie 24pinowe, ale jak masz zasilke z 20pinowym to tez bedzie dzialac - u mnie tak pisza wiec zapewne na wiekszosci asrockow tak jest. Poki co Asrock dobrze sie sprawuje, a jedynym elementem ograniczajacym OC nie jest plyta a proc i glownie boxowe chlodzenie.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oklej.. to jak moja zasilka da rade to moge pomyslec nad chlodzeniem... no to strzelajcie co dobrego byscie radzili... jak sadze boxowe chlodzenie pewnie glosne (sterowanie wentylem przez mobo cos daje??)

no i pytanie gdzie to kupic.. jakos boje sie na odleglosc kupowac - jak jakas gwara to wysylaj to .. masa problemow.. zna ktos jakis dobry sklepik w wwa?

i jeszcze pyt... oplca sie dolozyc ok. 100 do AMD Phenom II X4 955?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie.. a tak z drugiej strony to czemu nie Intel Core i5-750 ?

Mógłby ktoś podać coś sensownego pod Intel Core i5-750 ? mobo z integra ?

Dzięki..

(tak patrze i chyba ciezko bedzie jakas dobra mobo z dobra integra - same integry intela :/ hmmm ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czemu zasilke zmieniles ?? :)

Tego topowera dorwałem bardzo tanio i ma odpinane kable. I jest trochę cichszy niż MC.

Czemu nie i5?? Bo wychodzi drożej a niewiele wydajniej. No i musiałbyś dokupić do tego jeszcze zewnętrzną kartę. Do 955 nie dopłacaj, nie warto. 925 powinien się tak samo podkręcić. Co do chłodzenia to poszukaj Aerocoola DCC-C1200. Ostatnio chodziły po ok 120-130zł a były tylko troszkę gorsze od Mugena II. Jeżeli nie znajdziesz to może Scythe Kama Angle, lub właśnie Mugen II jeżeli możesz tyle wydać. Katane polecaną w zestawach olej, potrafi być bardzo głośna.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olrajt...

czyli podsumujmy... ten konfig czy cos jeszcze zmieniamy?

AMD Phenom II X4 925 /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/ 485 zł

AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ 310 zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 350 zł

do ilu na boxie wykrece? 3.2 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi