Skocz do zawartości
hwdp43

Jak Przyspieszyc Start Windowsa.....

Rekomendowane odpowiedzi

... chodzi mi o to ze juz po wlaczeniu kompa , juz jak sie windows wlacza to wtedy te wszystkie programy na pasku sie dosyc dlugo wlaczaja (antywirus/gg/CCC/daemon itd itp) ..... jak mozna to przyspieszyc ??? jak tylko windowsa od nowa instaluje to wszystko chodzi szybko ale jak juz wszystkie sterowniki i programy zainstaluje to wtedy sie zaczyna..... uzywalem tez roznych "przyspieszaczy" np . ashampoo winoptimizer ale to nic nie dalo .... zdefragmentowalem tez dysk (ashampoo magical defrag) ale tez nic.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kupić szybszy dysk twardy.

2. Jaki system? Zgaduje, że XP.

3. Jeżeli 2=tak, pobaw się programem startup delayer. Możesz nim "wyjąć" programy w windowsowego autostartu i/lub rejestru tak, że odpalane są przez program ze zdefiniowanym opóźnieniem. Jak ustawisz tak, żeby najpierw jeden program zakończył się uruchamiać i dopiero zaczął następny, to prawdopodobnie cały proces skróci się dość znacznie (dysk robi mniej seeków) a system w trakcie uruchamiania będzie bardziej responsywny.

4. Nie uruchamiaj systemu, jeśli nie ma takiej potrzeby - hibernuj go, po to jest hibernacja. Osobiście uruchamiam kompa ponownie tylko, jak jakaś instalacja tego wymaga (najczęściej MS KB). Czasami chodzi po 2-3 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wlasnie od wczoraj mam szybki dysk (samsung F3) i wlasnie dlatego mnie to zdziwilo ze nie ma zadnej poprawy :|

2. win7 32 bit ..... ale na win xp tak samo bylo

3.... pozniej zobacze

4. wylaczam kompa na noc bo spac nie moge jak jest wlaczony (te wszystkie swiatelka i takie tam :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom z ta hibernacja idzie naprawde bardzo szybko .... tyle juz mam win7 i jeszcze jakos na to nie wpadłem hahahah ,,,,,,ma to wogle jakies wady ??? no bo miedzy normalnym wlaczeniem kompa a hibernacja jest mega roznica ....:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady niewielkie:

1. Zajęcie dysku przez hiberfil.sys o wielkości równej 75-100% pojemności RAM.

2. Jeżeli długo nie restartowałeś systemu a uruchomione są aplikacje, które mają jakieś memory leaki czy ogólnie są kijowo napisane, to hibernowanie i wznawianie może powodować narastanie pożerania pamięci.

3. Windows to windows, zawsze po kolejnej aktualizacji może okazać się, że jakiś sterownik niepoprawnie wstaje z trybu uśpienia i system zacznie Ci walić bsody. Najczęściej karty sieciowe i urządzenia USB, czasem kontrolery ahci.

Na RAID0 podniesienie się z hibernacji na 4gb zajmuje w sumie mniej, niż samo wyliczanie urządzeń przez BIOS i inicjacja kontrolera RAID po włączeniu kompa, a sam system przyspieszył znacznie (naprawdę, na codzień RAID0 daje większego kopa, niż zwiększenie ilości rdzeni proca i ilości RAM powyżej 2gb).

A miałem ostatnio okazje usiąść przy kompie z RAID0 na czterych dyskach SDD - bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wlasnie od wczoraj mam szybki dysk (samsung F3) i wlasnie dlatego mnie to zdziwilo ze nie ma zadnej poprawy :|

...

Jedynym prawdziwym wyjściem na przeciw Twoim oczekiwaniom jest zakup dysku SSD...inne zabiegi można sobie wsadzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym prawdziwym wyjściem na przeciw Twoim oczekiwaniom jest zakup dysku SSD...inne zabiegi można sobie wsadzić...

tak SSD ..... ceny tych dyskow to porażka :/ za taki dysk 250 GB mozna sobie calego kompa kupic (i to calkiem dobrego) :

http://www.allegro.pl/item916379159_ocz_co...mb_s_128mb.html

kupilem tego F3 bo myslalem ze bedzie spora roznica :/ moj stary WD mial sredni odczyt ok 65-70 MB/s a ten samsung 115 MB/s .... chyba sobie kupie jeszcze jeden taki i zrobie raid0 .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobre nawet i taki dysk 30 GB za 545 zl :

http://www.allegro.pl/item916393984_ocz_ve...64mb_cache.html

ale co mi z 30 GB ??? sam win 7 zajmuje ponad 8 GB ale w razie co potrzeba jakies 15 GB .... do tego wszystkie programy/gry/ i co ?? w pare minut mozna te 30 GB zapełnic ....

a tak sobie dokupie drugi F3 500 GB (za ~180 zl) zrobie raid0 czyli bede mial max 230 MB/s odczyt (czyli tak samo jak ten SSD) .... za w sumie ok 360 zl i do tego 1 TB miejsca .....

Edytowane przez hwdp43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie rozumiesz idei ssd...

To kup sobie mądralo tego drugiego F3, a potem sprawdź jak Twój system się grzebie w porównaniu do ssd.

Tu nie chodzi o odczyt liniowy, który podajesz, czyli to śmieszne 230mb/s. Chodzi o odczyt i zapis losowy 4k, innymi słowy - BARDZO dużo plików bardzo małej wielkości, czyli to na czym opiera się system operacyjny. Ten Twoj smieszny raid przy read/write 4k może przy dobrych wiatrach będzie miał 20-30mb/s, za to ssd w zależności od modelu od 50 do 100?

I jeszcze czas dostępu, który na f3 będzie mniej więcej 100razy większy niż na ssd?

Zastanów się co piszesz, albo chociaż dowiedz się o czym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdzie masz problem? Masz kase, chcesz przyspieszyć - kupujesz SSD

Analogicznie można powiedzieć, że zamiast I7 można kupić całego kompa

30GB na system + najczęściej używane programy w zupełności wystarczy, resztę możesz mieć na tradycyjnym dysku.

Pytanie co jest dla Ciebie ważne i ile jesteś w stanie na to wyłożyć.

F3 500 GB (za ~180 zl) zrobie raid0 czyli bede mial max 230 MB/s odczyt (czyli tak samo jak ten SSD)

I tu się mylisz, bo transfer to nie wszystko, równie ważny (a może ważniejszy) jest czas wyszukiwania, który na dobrych talerzach wynosi 7-9ms, a na SSD praktycznie 0ms. Jeżeli dysk talerzowy czyta, to na dostęp do każdego fragmenu pliku potrzebuje średnio 7-9ms. System operacyjny to kilka tysięcy niewielkich plików, do tego dochodzi fragmetnacja i w praktyce przy odczytaniu kilkuset MB tracisz do kilku sekund na wyszukiwanie. Do tego 230MB na RAID0 jest i tak teoretyczne, osiągniesz je tylko na odczycie liniowym, w praktyce nie spotykanym (chyba, że kopiujesz sobie filmy z miejsca na miejsce dla sportu), na początkowych sektorach talerza. Do tego RAID z natury kumuluje opóźnienia wynikające z wyszukiwania, przeważnie opóźnienie macierzy = największe opóźnienie najwolniejszego w danym momencie dysku (średnio prawie 2ms więcej, niż każdy dysk miałby osobno).

Za chwile ceny SSD spadną, przesiądziesz się i zrozumiesz. Jak 25GB SSD będzie można kupić za 300zł, kupuje 2x do RAID0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup sobie mądralo tego drugiego F3, a potem sprawdź jak Twój system się grzebie w porównaniu do ssd.

a ty masz madralo ssd czy tylko wiesz to co na necie wyczytales ???

wole sobie kupic drugi F3 niz SSD ... przeciez te ceny sa chore .... jak ci nie szkoda na to kasy to sobie kupuj .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brałem udziału w tej dyskusji (w zasadzie już kłótni), ale chciałem tylko powiedzieć (zupełnie niezłośliwie, proszę mnie źle nie odbierać): jak już kupisz drugi dysk F3 to nie pisz na forum o tym, że zakup był bez sensu, że masz problemy ze ustawieniem RAID, że osiągi są kiepskie itd. Nie mówię, że tak będzie, ale proszę wysłuchaj bardziej doświadczonych użytkowników (nawet jeśli bywają nieuprzejmi) zamiast się obrażać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie, ale zdarzyło mi się pracować na systemach z ssd.

Ty tego nie zrozumiesz, bo jesteś mniej niż "teoretykiem" skoro nawet takie rzeczy są dla Ciebie niepojęte. Gdybym miał ssd w domu to udowodniłbym Ci, że siostry e5200 @ stock + 2GB ram ddr2 800mhz + ssd, będzie przy starcie systemu prawie 2 razy szybsze niż moje i7 z podpisu + wd3200aaks raid0 lub tymi Twoimi f3 - bo to bez różnicy dla ssd. Ten dysk i tak zje talerze na śniadanie :)

pioras - nie no dlaczego? niech właśnie autor pochwali się osiągami po zakupie drugiego f3 :D

Tylko jedno się nasuwa : po co w ogóle zakładać temat "jak przyśpieszyć windowsa" skoro on chce go przyśpieszyć dokupieniem drugiego talerza do raid0, a to co mówią osoby, które mają o tym pojęcie olewa?

up - qrvich - nie da się z tym nie zgodzić ;)

Edytowane przez shoxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Nie ma co się rozpisywać. Na przyszłość polecam się dowiedzieć czym jest SSD i jakie ma zastosowanie. Szybszy odczyt i zapis, szybszy dostęp do plików. Zwłaszcza tych małych przekłada się na wydajność systemu. Mamy od jakiegoś czasu szybkie pamięci ram i szybkie procki, ale tradycyjne talerze ograniczały ich możliwości jeśli chodzi o samą pracę systemu. W grach jest troszkę inaczej. Większość jest ładowana do pamięci. W systemie ciągle odczytuje jakiś plik z dysku, lub tworzy kolejny. Przy dużej ilości procesów i programów, które ładują sie przy starcie systemu na SSD będzie znacznie szybciej. A pewnie będą i jeszcze szybsze przy kolejnych seriach SSD lub czymś podobnym oferującym jeszcze szybszą pracę systemu.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedno się nasuwa : po co w ogóle zakładać temat "jak przyśpieszyć windowsa" skoro on chce go przyśpieszyć dokupieniem drugiego talerza do raid0, a to co mówią osoby, które mają o tym pojęcie olewa?

To też nie tak - 2x F3 w RAID0 na pewno znacznie go przyspieszą, a koszt będzie mniejszy niż SSD + znacznie więcej miejsca. Nie rozumiem tylko, dlaczego kolega autor tematu ma takiego focha na proponowanie SSD.

Podsumowując SSD:

1. Jest drogie.

2. W porównaniu z talerzami, nawet w stripie wielodyskowym - pojedynczy dysk SSD będzie od groma szybszy.

3. Albo cie stać, albo nie. Analogicznie mogę powiedzieć, że zamiast kupować 5870, mogę do swojego HD3850 dołożyć drugiego. Tak, będzie szybciej i taniej, ale do 5870 będzie daleko, tak? Pytanie co jest dla Ciebie istotne i na ile to wyceniasz. Tylko najpierw sprawdź, jak się pracuje na SSD.

Eot.

Aha, od następnego posta rozdaje % za osobiste wycieczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy w temacie bylo cos o SSD albo Raid0 ??? NIE ! pytalem sie co lepsze SSD czy raid0 ??? NIE ! nie ja zaczelem ten caly OFFTOP wiec sie odwalcie ,,, wszyscy namawiaja do SSD przy czym sami tego nie maja, tylko teksty typu :" u kolegi widzialem" albo "Osobiście nie, ale zdarzyło mi się pracować " .łatwo jest wydawac nie swoje pieniadze ??? co nie ??? . boshe i przez takie cos zaczynaja sie te cale "klotnie"

Edytowane przez hwdp43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chodzi mi o to ze juz po wlaczeniu kompa , juz jak sie windows wlacza to wtedy te wszystkie programy na pasku sie dosyc dlugo wlaczaja (antywirus/gg/CCC/daemon itd itp) ..... jak mozna to przyspieszyc ??? jak tylko windowsa od nowa instaluje to wszystko chodzi szybko ale jak juz wszystkie sterowniki i programy zainstaluje to wtedy sie zaczyna..... uzywalem tez roznych "przyspieszaczy" np . ashampoo winoptimizer ale to nic nie dalo .... zdefragmentowalem tez dysk (ashampoo magical defrag) ale tez nic.....

O to pytales. Więc dostałeś odpowiedź - SSD. programy od przyśpieszania możesz sobie wsadzić tam gdzie ciemno.

Sami tego nie mają? Nie mam, bo SSD pomijając kingstony i intele 40GB są nieopłacalne, a w tej chwili na mam wolnego tysiąca na 60-80GB (bo taki by mi pasował) - choć w grudnui byłem już blisko zakupu.

Natomiast Ty pytałeś jak to przyśpieszyć to wlaczanie programow i windowsa, więc odpowiedź jest prosta, jedyna i słuszna - SSD. Od zawsze tak było, że jak chcesz mieć komfort to musisz wydać kasę. Piszesz "wlasnie od wczoraj mam szybki dysk (samsung F3) i wlasnie dlatego mnie to zdziwilo ze nie ma zadnej poprawy" i przy tym myślisz, że jak połączysz dwa w raid to coś to da. Nie, dla Twojej wiadomości. I też dlatego prośba do "dijkstra", żeby nie pisał bajek, że 2 F3 znacznie przyśpieszą system, bo sam wiesz, że nawet 20 takich dysków nie nadgoni, żeby równać się z jednym małym ssd.

To, że ja, czy ktoś inny nie ma SSD, a go poleca to wynika z dwóch faktów - przede wszystkim my w przeciwieństwie do Ciebie, wiemy, że ssd zmiażdzy Twoje 2 samsungi f3 w raid'zie i nie piszemy tekstów w stylu "a tak sobie dokupie drugi F3 500 GB (za ~180 zl) zrobie raid0 czyli bede mial max 230 MB/s odczyt (czyli tak samo jak ten SSD)" przy tym myśląc, że naprawde będziesz miał "tak samo jak ten SSD". To raz. A dwa to mamy pojęcie na czym polega idea SSD, znów w przeciwieństwie do Ciebie, bo nie narzekamy, że 30-40GB to mało. Dlaczego? Bo SSD używa się jako bootdrive i 30-40GB to wystarczająco na każdy system i na paczkę najpotrzebniejszych programów, które uruchamiają się wraz ze startem systemu. A Ty chcesz chyba kupować ssd na magazyn danych skoro dajesz linka do wersji 250GB, w dodatku jeszcze słabej wersji 250GB, bo colossus to nie demon prędkości wśród ssd. Ale Ty znowu popatrzysz na 250MB/s i pomyślisz "omg przecież jak kupie trzeciego F3 to przegonie tego SSD!".

Zastanów się, poczytaj, to może coś z tego będzie.

Edytowane przez shoxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to pytales. Więc dostałeś odpowiedź - SSD. programy od przyśpieszania możesz sobie wsadzić tam gdzie ciemno.

Sami tego nie mają? Nie mam, bo SSD pomijając kingstony i intele 40GB są nieopłacalne, a w tej chwili na mam wolnego tysiąca na 60-80GB (bo taki by mi pasował) - choć w grudnui byłem już blisko zakupu.

To, że ja, czy ktoś inny nie ma SSD, a go poleca to wynika z dwóch faktów - przede wszystkim my w przeciwieństwie do Ciebie, wiemy, że ssd zmiażdzy Twoje 2 samsungi f3 w raid'zie i nie piszemy tekstów w stylu "a tak sobie dokupie drugi F3 500 GB (za ~180 zl) zrobie raid0 czyli bede mial max 230 MB/s odczyt (czyli tak samo jak ten SSD)" przy tym myśląc, że naprawde będziesz miał "tak samo jak ten SSD". To raz. A dwa to mamy pojęcie na czym polega idea SSD, znów w przeciwieństwie do Ciebie, bo nie narzekamy, że 30-40GB to mało. Dlaczego? Bo SSD używa się jako bootdrive i 30-40GB to wystarczająco na każdy system i na paczkę najpotrzebniejszych programów, które uruchamiają się wraz ze startem systemu.

Zastanów się, poczytaj, to może coś z tego będzie.

no i dalej to samo boshe ..... sam nie masz na to kasy a mi wciskasz ze mam sobie kupic bo jest dobre ......raczej malo ludzi moze sobie kupic te cale ssd ..... a na czym bazuje ta cala twoja wiedza ??ktorej ja niby nie mam ? na teorii i internecie zapewne:/..... nie pisalem ze raid0 i ssd to to samo .. tylko ze mialoby taki sam odczyt .... czytaj dokladnie .... a jaki jest sens kupowania ssd 30 GB ??? tylko na sam windows ??? bez sensu ! a cala reszta co ???gry / itd itp ?? na zwyklym dysku ??? i co mi da te cale ssd ??? nic ..... gry (jak i wszystko inne co by sie na zwyklym dysku znajdowalo) bedzie tak samo wolno chodzic jak i bez tego ssd ....

NIECH KTOS JUZ TEN TEMAT ZAMKNIE BO NIE MA SENSU .....:/ na kazdym forum znajda sie ludzie ktorzy potrafia tylko "zepsuc" temat :/ ehh

Edytowane przez hwdp43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast się tak rzucać poczytaj w odpowiednim temacie na temat tej technologii. 30GB nie ma sensu kupować ale 40GB Intela X25-V za 450zł jak najbardziej polecam. 2xF3 to sobie może pomarzyć o takiej szybkości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie sobie spokój. Daliście rady jak przyspieszyć start, wspomnieliście o SSD, niech robi co tam uważa za stosowne. Niektórzy nie potafią pewnych rzeczy zrozumieć i tyle, trzeba im pozwolić żyć w świecie własnej nieomylności i wszechwiedzy.

Autorze, nie pisz 'boshe' bo wychodzisz na ograniczonego trzynastolatka, który chce pokazać jaki to on nie jest fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...