Skocz do zawartości
Kam111

Nowy Western Digital Caviar Ratunku Stuka!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłam przedwczoraj kilka elementów do modernizacji kompa, w tym western digital caviar green 1.5T i jestem załamana - komp zasilacz 350W feel 3, atlon 3ghz dwurdzeniowy, grafika rodeon 5450, plyta gb 770t - po podłączeniu wszystkich elementów i zainstalowaniu windowsa xp dysk stuka co 2-3 sekundy, niezależnie od tego ile programów jest włączonych, czy robię coś na komputerze czy nie. w biosie dysk nie stukał. reklamowałam, ale sprzedawca u siebie podłączył i stwierdził ze u niego nic nie stuka i żebym nie wciskała kitu - odprawił mnie z kwitkiem. Co to może być??? stukanie jest tak irytyjące że mam ochotę rzucić dyskiem o ścianę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od podłączenia innego zasilacza oraz upewnienia się, że taśma jest ok.

Ewentualnie sprawdź dysk w kompie kumpla/brata/siostry/kogokolwiek.

W 3 sklepach powiedziano mi że ten zasilacz, który teraz mam da radę... jaki byś radził w tym przypadku? Najgorsze jest jeszcze to, że w ogóle po zainstalowaniu nowego systemu wszystko muli co nie jest raczej normalne i wcześniej się nie zdarzało... czy za to może zasilacz odpowiadać? czy mogę jakimś programem diagnostycznym sprawdzić czy zasilacz jest dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to dysk dokladnie ??

WD 1.5GB EARS czy EADS ?? (jesli to EARS to koniecznie trzeba zrobic format dysku programem od firmy WD - jesli uzywasz Win XP a tak wlasnie jest)

Na forum WD troche ludzie narzekaja na te nowe 1.5TB... mozliwe ze wyszla jakas wadliwa seria :huh:

Edytowane przez PCGustaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to dysk dokladnie ??

WD 1.5GB EARS czy EADS ?? (jesli to EARS to koniecznie trzeba zrobic format dysku programem od firmy WD - jesli uzywasz Win XP a tak wlasnie jest)

Na forum WD troche ludzie narzekaja na te nowe 1.5TB... mozliwe ze wyszla jakas wadliwa seria :huh:

Ears...no to wszystko się rypło jak na zgniłej nitce... a ja już tyle zainstalowałam - spędziłam na tym 3 mordercze dni męcząc się z każdą rzeczą po kolei - dzisiaj udało się zainstalować net... czy to oznacza, że muszę robić wszystko od nowa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatować odpowiednio oczywiście trzeba. Ale co do tego ma stukanie?

Jeśli u sprzedawcy nie ma żadnych hałasów to może u Ciebie obudowa jakoś rezonuje. Te dyski są super ciche i niemal bez wibracji.

Przy okazji, właściwy temat już istnieje http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Wszystko-O-Wd-Caviar-Green-t288025.html&st=90

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatować odpowiednio oczywiście trzeba. Ale co do tego ma stukanie?

Jeśli u sprzedawcy nie ma żadnych hałasów to może u Ciebie obudowa jakoś rezonuje. Te dyski są super ciche i niemal bez wibracji.

Przy okazji, właściwy temat już istnieje Wszystko O Wd Caviar Green - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 4

Obudowa wykluczone - słychać że to ewidentnie sam dysk z siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa wykluczone - słychać że to ewidentnie sam dysk z siebie.

Niekoniecznie wykluczona - spróbuj dociążyć obudowę książkami czy czymś. Albo połóż dysk w obudowie na jakimś miękkim, nie przewodzącym prądu materiale.

Moja obudowa wpada w wibracje które mają nasilenie dźwiękowe co ok. 3 sekundy, więc zgadzałoby się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiek pochodzi od dysku - dysk stukał lezac na dywanie bez obudowy, natomiast stukanie ustąpiło po odłączeniu drugiego dysku - oba dyski są sata -kiedy są wpięte oba ten nowy stuka, wiec chyba zasilacz nie wyrabia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi