Kam111 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Witam, Kupiłam przedwczoraj kilka elementów do modernizacji kompa, w tym western digital caviar green 1.5T i jestem załamana - komp zasilacz 350W feel 3, atlon 3ghz dwurdzeniowy, grafika rodeon 5450, plyta gb 770t - po podłączeniu wszystkich elementów i zainstalowaniu windowsa xp dysk stuka co 2-3 sekundy, niezależnie od tego ile programów jest włączonych, czy robię coś na komputerze czy nie. w biosie dysk nie stukał. reklamowałam, ale sprzedawca u siebie podłączył i stwierdził ze u niego nic nie stuka i żebym nie wciskała kitu - odprawił mnie z kwitkiem. Co to może być??? stukanie jest tak irytyjące że mam ochotę rzucić dyskiem o ścianę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Zacznij od podłączenia innego zasilacza oraz upewnienia się, że taśma jest ok. Ewentualnie sprawdź dysk w kompie kumpla/brata/siostry/kogokolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam111 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Zacznij od podłączenia innego zasilacza oraz upewnienia się, że taśma jest ok. Ewentualnie sprawdź dysk w kompie kumpla/brata/siostry/kogokolwiek. W 3 sklepach powiedziano mi że ten zasilacz, który teraz mam da radę... jaki byś radził w tym przypadku? Najgorsze jest jeszcze to, że w ogóle po zainstalowaniu nowego systemu wszystko muli co nie jest raczej normalne i wcześniej się nie zdarzało... czy za to może zasilacz odpowiadać? czy mogę jakimś programem diagnostycznym sprawdzić czy zasilacz jest dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Jaki to dysk dokladnie ?? WD 1.5GB EARS czy EADS ?? (jesli to EARS to koniecznie trzeba zrobic format dysku programem od firmy WD - jesli uzywasz Win XP a tak wlasnie jest) Na forum WD troche ludzie narzekaja na te nowe 1.5TB... mozliwe ze wyszla jakas wadliwa seria :huh: Edytowane 3 Marca 2010 przez PCGustaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam111 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Jaki to dysk dokladnie ?? WD 1.5GB EARS czy EADS ?? (jesli to EARS to koniecznie trzeba zrobic format dysku programem od firmy WD - jesli uzywasz Win XP a tak wlasnie jest) Na forum WD troche ludzie narzekaja na te nowe 1.5TB... mozliwe ze wyszla jakas wadliwa seria :huh: Ears...no to wszystko się rypło jak na zgniłej nitce... a ja już tyle zainstalowałam - spędziłam na tym 3 mordercze dni męcząc się z każdą rzeczą po kolei - dzisiaj udało się zainstalować net... czy to oznacza, że muszę robić wszystko od nowa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Sformatować odpowiednio oczywiście trzeba. Ale co do tego ma stukanie? Jeśli u sprzedawcy nie ma żadnych hałasów to może u Ciebie obudowa jakoś rezonuje. Te dyski są super ciche i niemal bez wibracji. Przy okazji, właściwy temat już istnieje http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Wszystko-O-Wd-Caviar-Green-t288025.html&st=90 Edytowane 3 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam111 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Sformatować odpowiednio oczywiście trzeba. Ale co do tego ma stukanie? Jeśli u sprzedawcy nie ma żadnych hałasów to może u Ciebie obudowa jakoś rezonuje. Te dyski są super ciche i niemal bez wibracji. Przy okazji, właściwy temat już istnieje Wszystko O Wd Caviar Green - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 4 Obudowa wykluczone - słychać że to ewidentnie sam dysk z siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Obudowa wykluczone - słychać że to ewidentnie sam dysk z siebie. Niekoniecznie wykluczona - spróbuj dociążyć obudowę książkami czy czymś. Albo połóż dysk w obudowie na jakimś miękkim, nie przewodzącym prądu materiale. Moja obudowa wpada w wibracje które mają nasilenie dźwiękowe co ok. 3 sekundy, więc zgadzałoby się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam111 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 dzwiek pochodzi od dysku - dysk stukał lezac na dywanie bez obudowy, natomiast stukanie ustąpiło po odłączeniu drugiego dysku - oba dyski są sata -kiedy są wpięte oba ten nowy stuka, wiec chyba zasilacz nie wyrabia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 stuka tylko podczas wlaczania ?? dziwne troche... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kam111 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Nie podczas właczania, tylko jak oba dyski pracują, jak sam to jest teraz cicho, tak czy inaczej dziękuję za podpowiedzi, przydały się:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Jeśli stuka bez drugiego dysku to jakiś skrajny przypadek. Po zasilaczu Feel'a nie spodziewałbym sie żadnych rewelacji. Na pewno nie przyczynia się do długowieczności dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...