Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako ze w pracy komp mi stoi na biurku, jakis metr od mojego ucha, dzwieki wytwarzane przez HDD sa dosc wkurzajace, obecnie w budzie siedza 2 dyski:

Seagate ST380817AS oraz Samsung HD501LJ - niestety oba terkocza jak traktory jak sie cos instaluje, w spoczynku co jakis czas tylko ale nadal dosc glosno. Pamietam taki terkot to byl w starych dyskach w latach '90 a potem byly ultra ciche dyski jak pierwsze z serii baracuda. Wiec szukam czegos na prawde cichego co nie terkocze. Patrzylem na Seagte pipline wyglada dosc dobrze, mozecie cos doradzic od Samsunga i WD?

Nie musi byc szybki, uzywam kompa glownie do emaili, internet i czasami tesowanie jakiegos nowego programu. Duzo miejsca tez nie jest potrzebne, zuzywam moze maks 100GB.

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby był cichy musi być z nowej generacji, a te mają najmniej 500 gb. Ogólnie lubiany i polecany dysk to Samsung Spinpoint F3 500 GB(HD502HJ). Mam taki w pracy, komp stoi na biurku koło mojego ucha i wentylatory go zagłuszają, chociaż czasami wydaje mi się, że emituje specyficzny pisk na progu słyszalności. Podkreślam wydaje mi się. Pisk równie dobrze może powodować któreś z urządzeń. W domu mam Segate Barracuda 7200.12 500 gb i też złego słowa o nim nie powiem, chociaż na forach jest na jego temat tylko biadolenie. Polecam każdy z nich, oba są szybkie i ciche, ale obiektywnie samsung jest lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jako ze w pracy komp mi stoi na biurku, jakis metr od mojego ucha, dzwieki wytwarzane przez HDD sa dosc wkurzajace, obecnie w budzie siedza 2 dyski:

Seagate ST380817AS oraz Samsung HD501LJ - niestety oba terkocza jak traktory jak sie cos instaluje, w spoczynku co jakis czas tylko ale nadal dosc glosno. Pamietam taki terkot to byl w starych dyskach w latach '90 a potem byly ultra ciche dyski jak pierwsze z serii baracuda. Wiec szukam czegos na prawde cichego co nie terkocze. Patrzylem na Seagte pipline wyglada dosc dobrze, mozecie cos doradzic od Samsunga i WD?

Nie musi byc szybki, uzywam kompa glownie do emaili, internet i czasami tesowanie jakiegos nowego programu. Duzo miejsca tez nie jest potrzebne, zuzywam moze maks 100GB.

Z gory dzieki

Jeśli nie SSD to pozostają modele 5900 RPM (Seagate, pojemności od 1 TB) i 5400 RPM (inni), w 2,5" chyba nie ma sensu iść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę cichy jest ten

Seagate Pipeline HD 5900.2 500GB, SATA/300, 8MB cache, NCQ | Seagate | Dyski twarde | 3,5 cala SATA | GRAL

O F3 (7200 obrotów) są różne opinie, jedni piszą cichy, drugi, że buczy. Ja sprawdzałem na dotyk i stwierdzam , że dość wyraźnie drży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podepne. :P

Potrzebuje 2 dyski najlepiej 7200rpm do raid0 z tym ze jesli chodzi o slyszalnosc to chcialbym aby byly cichsze niz sflex na 600rpm.

Obecne wdki wydzielaja strasznie nieprzyjemny szum talerzy podczas pracy. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podepne. :P

Potrzebuje 2 dyski najlepiej 7200rpm do raid0 z tym ze jesli chodzi o slyszalnosc to chcialbym aby byly cichsze niz sflex na 600rpm.

Obecne wdki wydzielaja strasznie nieprzyjemny szum talerzy podczas pracy. :(

Takie na prawdę ciche 7200 RPM to raczej tylko 2,5" ... ale wydajnościowo pewnie lepiej wyjdzie 3,5" 5900 RPM (poziom słyszalności porównywalny) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi