the_quick Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam, Jako ze w pracy komp mi stoi na biurku, jakis metr od mojego ucha, dzwieki wytwarzane przez HDD sa dosc wkurzajace, obecnie w budzie siedza 2 dyski: Seagate ST380817AS oraz Samsung HD501LJ - niestety oba terkocza jak traktory jak sie cos instaluje, w spoczynku co jakis czas tylko ale nadal dosc glosno. Pamietam taki terkot to byl w starych dyskach w latach '90 a potem byly ultra ciche dyski jak pierwsze z serii baracuda. Wiec szukam czegos na prawde cichego co nie terkocze. Patrzylem na Seagte pipline wyglada dosc dobrze, mozecie cos doradzic od Samsunga i WD? Nie musi byc szybki, uzywam kompa glownie do emaili, internet i czasami tesowanie jakiegos nowego programu. Duzo miejsca tez nie jest potrzebne, zuzywam moze maks 100GB. Z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 żeby był cichy musi być z nowej generacji, a te mają najmniej 500 gb. Ogólnie lubiany i polecany dysk to Samsung Spinpoint F3 500 GB(HD502HJ). Mam taki w pracy, komp stoi na biurku koło mojego ucha i wentylatory go zagłuszają, chociaż czasami wydaje mi się, że emituje specyficzny pisk na progu słyszalności. Podkreślam wydaje mi się. Pisk równie dobrze może powodować któreś z urządzeń. W domu mam Segate Barracuda 7200.12 500 gb i też złego słowa o nim nie powiem, chociaż na forach jest na jego temat tylko biadolenie. Polecam każdy z nich, oba są szybkie i ciche, ale obiektywnie samsung jest lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam, Jako ze w pracy komp mi stoi na biurku, jakis metr od mojego ucha, dzwieki wytwarzane przez HDD sa dosc wkurzajace, obecnie w budzie siedza 2 dyski: Seagate ST380817AS oraz Samsung HD501LJ - niestety oba terkocza jak traktory jak sie cos instaluje, w spoczynku co jakis czas tylko ale nadal dosc glosno. Pamietam taki terkot to byl w starych dyskach w latach '90 a potem byly ultra ciche dyski jak pierwsze z serii baracuda. Wiec szukam czegos na prawde cichego co nie terkocze. Patrzylem na Seagte pipline wyglada dosc dobrze, mozecie cos doradzic od Samsunga i WD? Nie musi byc szybki, uzywam kompa glownie do emaili, internet i czasami tesowanie jakiegos nowego programu. Duzo miejsca tez nie jest potrzebne, zuzywam moze maks 100GB. Z gory dzieki Jeśli nie SSD to pozostają modele 5900 RPM (Seagate, pojemności od 1 TB) i 5400 RPM (inni), w 2,5" chyba nie ma sensu iść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Ten samsung F3 jest cichy i dobry sam posiadam i polecam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Dzieki panowie, chyba wezme tego samsunga, mialem sporo dysko i jakos sie nie zawiodlem, a na seagate juz 2 razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Naprawdę cichy jest ten Seagate Pipeline HD 5900.2 500GB, SATA/300, 8MB cache, NCQ | Seagate | Dyski twarde | 3,5 cala SATA | GRAL O F3 (7200 obrotów) są różne opinie, jedni piszą cichy, drugi, że buczy. Ja sprawdzałem na dotyk i stwierdzam , że dość wyraźnie drży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Rozważ też opcję zakupu dysku 5400rpm 2,5 calowego od laptopa. Są cichutkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 To ja sie podepne. :P Potrzebuje 2 dyski najlepiej 7200rpm do raid0 z tym ze jesli chodzi o slyszalnosc to chcialbym aby byly cichsze niz sflex na 600rpm. Obecne wdki wydzielaja strasznie nieprzyjemny szum talerzy podczas pracy. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 To ja sie podepne. :P Potrzebuje 2 dyski najlepiej 7200rpm do raid0 z tym ze jesli chodzi o slyszalnosc to chcialbym aby byly cichsze niz sflex na 600rpm. Obecne wdki wydzielaja strasznie nieprzyjemny szum talerzy podczas pracy. :( Takie na prawdę ciche 7200 RPM to raczej tylko 2,5" ... ale wydajnościowo pewnie lepiej wyjdzie 3,5" 5900 RPM (poziom słyszalności porównywalny) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ostatnio montowałem Seagate Momentus 7200.4 i zupełnie potwierdziła się opinia jaką wystawili na silentpcreview.com czyli bardzo cicho, niemal zero wibracji a szybki jak przyzwoity 3.5" Warto w niego wejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...