Szawel Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Czy warto dołożyć około tych 150zł dla lepszego chłodzenia i nowszego chipsetu? 3x16 PCIE są mi zbędne, bo i tak będzie tam 1 GPU. Z tego co widzę, to chyba też ma więcej faz zasilania. Pytanie tylko, czy warto? Dawno wypadłem z tematyki chipsetów AMD, więc proszę o radę. P.S. Dodam, że w przyszłości chciałbym posadzić w puszcze jakiegoś Tubana albo Zosme. Puki co będzie tam Deneb (P II X4 955) Myślałem od razu posadzić tam Tubana X6 1055T, ale poczekam aż ich się więcej pojawi. Może z czymś więcej niż 2.8, choć cena jest kusząca. Edytowane 13 Maja 2010 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Jeśli planujesz Thubana i mocne OC, to tak, warto, ale do wersji 890GX, która kosztuje niemal tyle samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 OC raczej nie planuje. Zwyczajnie przydaje mi się wielowątkowość. Dlatego też zastanawiam się czy od razu nie brać x6, ale chyba się powstrzymam aż 1090T potanieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 W takim razie wystarczy M3A770DE :wink: . A co to za problem ustawić 1055T na 1090T...? Wiem, piszesz OC nie ma, ale pomyśl nad tym. Takie OC choćby bez zwiększania napięcia (czyli 3,2GHz jest bardzo realne) - łatwe, a ~400 zł zostaje w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Niby racja, ale jakoś nie jestem przekonany. Nie wiem jak to potem wygląda z QnQ i Turbo. Miałem na jednej stacji z tym problem niedawno. Do tego E-MU 1616M zaczynała z nieznanych przyczyn robić problemy po OC. Czy OC ma jakiś wpływ na PCIE? Edytowane 13 Maja 2010 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Niby racja, ale jakoś nie jestem przekonany. Nie wiem jak to potem wygląda z QnQ i Turbo. Przy małym OC (~3GHz) nie powinno być problemów. Czy OC ma jakiś wpływ na PCIE? Nie we współczesnych platformach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) w 99% jezeli nie ruszasz mnoznika i napiec CnQ bedzie dzialalo pcie ma blokade wiec nic nie bedzie sie dzialo ( blokade w senie ze przy OC ustawiasz nasz sztywno 100 i jest 100 ) Edytowane 14 Maja 2010 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Hmm, to ciekawe. Nie mam pojęcia co MU sobie uroił. Już myślałem, że się uwali przez to OC. EDYTA: Chyba jednak zaoszczędzę na mobo biorąc 770DE i dosypie do tego X6 1055T. Mam nadzieję, że to mobo pociągnie X6 na co najmniej 3.1 albo 3.2, choć mam obawy co do sekcji zasilania. EDYTA 2: Właśnie TU wyczytałem, że na obecnym biosie (1.5) 770DE podkręcenie X6 jest problematyczne. Do tego 1055 ma zablokowany mnożnik. ;/ Może jednak poczekać na Zosme i użyć ACC. Edytowane 14 Maja 2010 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Dziwna przypadłość u tego kolesia, ale pewnie to wina biosu. Za jakiś czas powinna wyjść poprawka. Jeżeli jednak ni chcesz czekać możesz wziąć inne mobo, np od MSI coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Może wina pamięci. Chyba memel miał z nimi problemy na AsRocku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 M3A770DE poradzi sobie bardzo dobrze przy oc na takim poziomie a nawet sporo wyższym mimo ze jest to bardzo tania płyta to oferuje możliwości niczym nie odbiegające od trochę droższych konstrukcji , o sekcje zasilania tez nie masz sie co martwic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 No dobrze. W takim razie, warto czekać na Zosme, czy brać tego Thubana 1055T na E0 z zablokowanym mnożnikiem i się nie oglądać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Zosma chyba w 3 kwartale miała być, więc trochę długo musiałbyś poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...