Skocz do zawartości
Szawel

AsRock M3A770DE czy coś nowszego

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto dołożyć około tych 150zł dla lepszego chłodzenia i nowszego chipsetu? 3x16 PCIE są mi zbędne, bo i tak będzie tam 1 GPU.

Z tego co widzę, to chyba też ma więcej faz zasilania.

Pytanie tylko, czy warto?

Dawno wypadłem z tematyki chipsetów AMD, więc proszę o radę.

P.S. Dodam, że w przyszłości chciałbym posadzić w puszcze jakiegoś Tubana albo Zosme. Puki co będzie tam Deneb (P II X4 955)

Myślałem od razu posadzić tam Tubana X6 1055T, ale poczekam aż ich się więcej pojawi. Może z czymś więcej niż 2.8, choć cena jest kusząca.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wystarczy M3A770DE :wink: .

A co to za problem ustawić 1055T na 1090T...? Wiem, piszesz OC nie ma, ale pomyśl nad tym. Takie OC choćby bez zwiększania napięcia (czyli 3,2GHz jest bardzo realne) - łatwe, a ~400 zł zostaje w kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby racja, ale jakoś nie jestem przekonany. Nie wiem jak to potem wygląda z QnQ i Turbo. Miałem na jednej stacji z tym problem niedawno. Do tego E-MU 1616M zaczynała z nieznanych przyczyn robić problemy po OC. Czy OC ma jakiś wpływ na PCIE?

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby racja, ale jakoś nie jestem przekonany. Nie wiem jak to potem wygląda z QnQ i Turbo.

Przy małym OC (~3GHz) nie powinno być problemów.

Czy OC ma jakiś wpływ na PCIE?

Nie we współczesnych platformach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, to ciekawe. Nie mam pojęcia co MU sobie uroił. Już myślałem, że się uwali przez to OC.

EDYTA: Chyba jednak zaoszczędzę na mobo biorąc 770DE i dosypie do tego X6 1055T.

Mam nadzieję, że to mobo pociągnie X6 na co najmniej 3.1 albo 3.2, choć mam obawy co do sekcji zasilania.

EDYTA 2: Właśnie TU wyczytałem, że na obecnym biosie (1.5) 770DE podkręcenie X6 jest problematyczne. Do tego 1055 ma zablokowany mnożnik. ;/ Może jednak poczekać na Zosme i użyć ACC.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M3A770DE poradzi sobie bardzo dobrze przy oc na takim poziomie a nawet sporo wyższym mimo ze jest to bardzo tania płyta to oferuje możliwości niczym nie odbiegające od trochę droższych konstrukcji , o sekcje zasilania tez nie masz sie co martwic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi