Gość marantz5003 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 blue screen leciał w idle mimo znacznego zwiększania napięcia dla procka... teraz mam mniejsze napiecie i jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Do czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Tak to jest z SB. Niepozornie na niższym napięciu a po miesiącu ciągi bluescreenów nawet z wyższym napięciem. Miałem to samo. Tylko grać w gierki i testować. Na zwiechy w idle polecam niższy level LLC. Potem zostaną tylko zwiechy w grach - tutaj tylko wyższy vcore. Faktycznie szkoda, że nie można samemu edytować całej tablicy napięć w różnych stanach energetycznych :( byłoby optymalnie pod względem najniższych napięć przy zachowaniu stabilności Edytowane 27 Września 2011 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) Do czasu. ok już jest, poważnie.. :) co ja bym bez was zrobił wszystkiego się nauczyłem z tego forum.. Edytowane 28 Września 2011 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STALKERqwe Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 core 0 23oC core 1 29oC core 2 23oC core 3 29oC w spoczynku core 0 44oC core 1 52oC core 2 46oC core 3 49oC w stresie(linx) 2500k na domyślnym taktowaniu, chłodzenie xigmatek hdt-s1283(wentyl ustawiony na ok 1300rpm) rozumiem że temp są jak najbardziej w porządku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Wystarczy zdrowy rozsądek by to ocenić. Kompa trzymasz na balkonie, że takie niskie temp w Idle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STALKERqwe Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Wystarczy zdrowy rozsądek by to ocenić. Kompa trzymasz na balkonie, że takie niskie temp w Idle? temperatury w idle rzeczywiście pozytywnie mnie zaskoczyły, na balkonie kompa nie trzymam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Do ilu można podkręcić model 2600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Do ilu można podkręcić model 2600? Każdą sztukę inaczej, ale zwykle kilka procent raptem. Kupuj wersję "K" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Do ilu można podkręcić model 2600? Do 3,9 Ghz samym mnożnikiem. Dalej ew. BCLK, czyli w sumie ponad 4,1 Ghz powinno się dać (przy podłej płycie ponad 4 Ghz, bo chyba każda robi minimum 103 Mhz). Każdą sztukę inaczej, ale zwykle kilka procent raptem. Sugerujesz że i7 2600 kręci się gorzej od i5 2400? Edytowane 29 Września 2011 przez Kyle 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) BCLK do 107 max. chyba moba dochodzą Edytowane 29 Września 2011 przez krudki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) core 0 23oC core 1 29oC core 2 23oC core 3 29oC w spoczynku Wystarczy zdrowy rozsądek by to ocenić. Kompa trzymasz na balkonie, że takie niskie temp w Idle? Ja mam (temp. podaję kolejnych rdzeni): 26 29 21 23 - w tej chwili w idle. Chłodzenie FORTIS , pokazuje mi 773 RPM, temp. w pokoju zwykła ... jakieś 20 st. C . Wentylator systemowy ~880 RPM. ps. chłodzenie na dotyk jest chłodne, więc jestem w stanie uwierzyć w te temp. Edytowane 29 Września 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 BCLK do 107 max. chyba moba dochodzą Dochodzić dochodzą, ale powyżej 103 - 104 zdarzają się zonki z dodatkowymi kartami, czasem są jaja z USB (jak korzystasz z USB 3.0). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Sugerujesz że i7 2600 kręci się gorzej od i5 2400? Czytaj całego posta, a nie pojedyncze zdania bo dziwne wnioski wyciągasz. Sugeruje, że jeżeli masz zamiar dokonać zakupu to bierz wersję "K" Wersja K jest droższa o jakieś 7-8%, a pozwala na OC w okolicach 5.0GHz w porównaniu do 4.0GHz w wersji bez K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Czytaj całego posta, a nie pojedyncze zdania bo dziwne wnioski wyciągasz. I oto ten cały post: Każdą sztukę inaczej, ale zwykle kilka procent raptem. Kupuj wersję "K" Na pytanie do ilu można podkręcić i7 2600 odpisałeś że "zwykle kilka procent" ... jak ktoś pisze "zwykle kilka procent" to rozumiem to sformułowanie jako "zwykle kilka procent" i przeczytanie Twojego postu od początku do końca nic nie zmienia (co z resztą zrobiłem na początku, i nie wiem dla czego znowu imputujesz mi że tego nie zrobiłem). A "kilka procent" to znacznie mniej od "kilkunastu procent", do których kręci się i5 2400. ... więc w którym miejscu te dziwne wnioski wyciągnąłem? ps. nie ma to jak przekomarzanie się na piaskownicowym poziomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STALKERqwe Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) po ustawieniu napięcia fixed 1.200v cpu-z pokazuje takie samo napięcie a coretemp vid 1.34, jest to normalne że vid jest taki wysoki? Edytowane 1 Października 2011 przez STALKERqwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pret Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego procesora czyli 2600k i postanowiłem troszkę go podkręcić. Czy ktoś może zerknąć czy takie ustawienia są dobre czy w dobrym kierunku podążam. Procek 2600K BATCH 3134B004 Asus Asus SaberTooth P67 R3.0 Prolimatech super mega z wentylatorem 1200obr + pasta Zalman zm-stg1 46x100 load-line calibration= high offset mode offset mode sign "-" ->> 0,015 Reszta na auto Najbardziej mnie martwią temperatury i taka różnica między rdzeniami. Nakładałem pastę bardzo starannie, ale może należy powtórzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemhazej Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Witam, Różnicą na poszczególnych rdzeniach sie nie przejmuj, ten typ tak ma, albo krzywa "czapka", albo średnio skalibrowane czujniki, ja w swoim też ma rozrzut między najzimniejszym a najcieplejszym 6-7 stopni. Bez paniki :)... Pozdro Szem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Najbardziej mnie martwią temperatury i taka różnica między rdzeniami. Nakładałem pastę bardzo starannie, ale może należy powtórzyć? bo są za wysokie, nie powinieneś dobić do 80C przy takich ustawieniach 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pret Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 bo są za wysokie, nie powinieneś dobić do 80C przy takich ustawieniach Coś nie włączyłem w biosie czy problem bardziej prozaiczny i mam zerknąć pod radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Power-Consumption Scaling with Clockspeed and Vcc for the i7-2600K - AnandTech Forums Zuzycie energii w zaleznosci od taktowania dla 2600K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Słuchajcie jaka powinna być standardowa i jaka dopuszczalna max temp. dla Sandy Bridge? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 max nie powinna przekraczać 75 [choć wielu mówi i o 80] standard to poniżej 65-70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Temperatura odcięcia dla Sandy wg. dokumentów Intela to 130C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Dzięki, u mnie w spoczynku jest 51C, czyli ok. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Jak na spoczynek to bardzo dużo. Korzystasz z offset'u? Co do stress'u to u mnie w takim LinX'ie spokojnie przekraczam 80*, ale ogólnie na co dzień gram w inne gry, więc... :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 W hurtowniach jest jakaś ciekawa hybryda - Xeon E3-1220 4C/4T 8MB L3 - wygląda na mix i5-i7 W cenie kilka złotych wyższej od i5 2500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Imo jak da radę kręcić to cudo to warto. HT i tak jest niepotrzebny :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Tyle tylko, ze nawet jak da rade krecic to conajwyzej jak zwykle 2500. Kombinowalem nad tymi Xenonami i wyszlo, ze i tak poza wersja K nic nie oplaca sie kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Intel Begins Volume Production of 22nm Microprocessors - X-bit labs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...