Skocz do zawartości
dezke

[1600-2100] Zestaw komputerowy do obróbki zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Planuję kupić komputer przeznaczony przede wszystkim do wywoływania RAWów i późniejszej obróbki zdjęć w photoshopie. Jeśli chodzi o gry to wystarczy mi sprawne działanie najnowszych symulatorów rajdowych. Największy dylemat mam odnośnie karty graficznej, chodzi o technologię CUDA, czy naprawdę jest tak dobra jak piszą. Normalnie photoshop przy obróbce nie używa karty graficznej tylko procesora do obliczeń jednak Creative Suite 4 obsługuje już CUDA co (przynajmniej z tego co wyczytałem w internecie) poważnie zmniejszyłoby czas wykonywania wielu zabiegów na zdjęciach. Znajomy polecił mi taki zestaw:

obudowa - około 100,-

zasilacz - od 50 do 100 zł

ASRock N68C-S UCC - 180,-

AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz - 490,-

DDR 3 - 4 gb Kingston - HP DDRAM3 2048MB 2GB 1333MHz HP CL9 160,- x 2 = 320 ,-

NVIDIA GEFORCE 9800GT 1024MB 256bit BOX - 450,-

WD 800GB GREEN 7200OBR/MIN 64MB CACHE - 230,- zł.

Ceny raczej orientacyjne bo w internecie znalazłem nieco lepsze oferty ale już mniejsza o to, razem 1870 pln. Niby grafika mocna ale nie planuję grać w CODa 4 na najwyższych detalach, co najwyżej mogę co nieco próbować zabawy z grafiką 3D ale to dla mnie nie jest priorytetem. Priorytetem jest za to niezawodność sprzętu, oraz to aby za jakieś 2-3 lata móc sobie coś spokojnie wymienić bez konieczności wymiany płyty głównej a co za tym może iść, pozostałych podzespołów. Z góry ogromnie dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CUDA nie ma tu nic do rzeczy. CS4 i CS5 wykorzystują karty za pomocą OpenGL. Działa na ATI i teoretycznie na NV. Teoretycznie bo mi nie udało się odpalić bez większych lub mniejszych problemów, pewnie trzeba by pogrzebać w sterownikach czy coś. Na ATI to jedno kliknięcie i wszystko śmiga idealnie. Poleciłbym coś ze stajni ATI, bo ani na 9800GT od kumpla (Vista x86) ani na moim 9600GSO (7 x64 $ XP x86) nie działało to poprawnie. Największym problemem był brak podglądu, najwięszym bo nie widząc obrazu nie można na nim pracować!, mniejsze to dziwne akcje ze zmniejszaniem i powiększaniem zarówno obiektów jak i samego zdjęcia, nie było możliwość płynnego powiększania, tylko skoki co 25%. Może już to zostało naprawione, może nie. Odechciało mi się zabawy jak skończył mi się trial CS4 (tak - przez miesiąc się z tym męczyłem!). Problemów było więcej, Np z kolorami, tutaj nie wiem za bardzo jak to opisać, po prostu wydawały mi się jakieś wyblakłe. Nie twierdzę że na ATI żadnych problemów nie ma, ale że ja żadnych nie uświadczyłem.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób o tym pisało. Tutaj na forum ktoś pisał że stary 3650 lepiej wspomaga niż 98GT. Zreszta radki maja GL2.1, a od 56xx maja 3.2 podczas gdy 9800GT ma 2.0-2.1 (zaleznie od zrodel). Wiec 5670 za 335 jest lepszym wyborem i to znacznie lepszym przy takich zastosowaniach od 9800.

ps. Sprawdzałem u siebie odwzorowanie kolorow, na TN a roznica i tak byla znaczna na korzyc 3850 w porownaniu z 9800GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że już trochę nastawiłem się na Nvidie, przede wszystkim to CUDA mnie przekonuje, nowe produkcje powinny to efektywniej wykorzystywać. Spotkałem opinie, że gts250 to odświeżone 9800gt co mnie trochę martwi. Jeśli ktoś chce zasugerować gtx260 to dziękuję, przemyślałem tę opcję i doszedłem do wniosku iż absolutnym maksimum na kartę jest dla mnie 500 pln. W gruncie rzeczy grać tak wiele nie będę, a jeśli to moje grafikowanie nie będzie wykorzystywało różnicy między gts250 a gtx260 to lepiej te dwie stówki zostawić w kieszeni. Jeśli chodzi o 9800gt vs gts250 to z tego co czytam, mimo opinii przytoczonej na początku posta, jest stawiana jako zdecydowanie lepsza i warto doinwestowania różnicy w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fukcjonuje takie slowo (uwaga uwaga :P glownie dzieki Nvidii) jak kotlet, czyli karta ktora juz raz byla sprzedawana, ale... No wlasnie, ale przeszla facelifting, tj zmieniono jej nazwe, czasem cos sie doda, zmieni sie chlodzenie i sprzeda jako nowosc. Tak wiec dawno dawno temu byl 8800GTS z ktorego narodzil sie 9800GTX+ a po podkreceniu GTS250. Zwroc uwage na dziwne nazwy i koncowki :P Wszystko przez to ze to odgrzany kotlet wiec nie mogl sie nazywac tak jak inna seria bo byloby to niecelowe ale wprowadzanie w blad. Tak wiec GTX260 (bdb karta) to w ogole inny swiat bo to inny chip :P Natomiast 9800GT jest slabszy od tej 3 "kotletow". Ceny ma chorendalne i nie wiem dlaczego. Czesto jest drozszy od 4850 ktory jest tak jak GTS znacznie szybszy.

Photoshop CS3 używa OpenGL'a a Cuda przyspiesza renderowanie, tyle że nikt nie ma na to dowodu ani testu. Ludzie nawet pisza czy to sie jakos wlacza etc bo nie wiedza czy dziala czy nie, tak wiec mam pewna watpliwosc co do tego "przyspieszania", pewnie jest nie duze. W dodatku znajac polityke NV poddalbym w watpliwosc jakiekolwiek przyspieszanie. Jezeli ta firma potrafi "wykupic" u producentow gier znaczki swoich śmototechnologii na pudelku i sformulowan games for nvidia to moze i "wykupic" reklame u adobe. Oficjalna strona Adobe informuje o OpenGL i nie widze nigdzie w faq o gpu nic o Cuda...

link

Photoshop PS4 uses OpenGL, not cuda.

Both nvidia and ATI cards work equally well. Even ancient stuff like a geforce 6800 work fine.

http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=637039

Gigabyte GTS250 1GB DDR3 jest za 460 zł OpenGL 2.1 (najtaniej jak mi sie udalo znalezc, w esc 499...)

Gigabyte HD4850 1GB DDR3 jest za 390 zł OpenGL 2.1 (or Asus)

Wydajnosc ta sama.

Gigabyte HD5670 1GB DDR5 jest za 364 zł OpenGL 3.2 (or Asus)

Wydajnosc cos pod 9800GT wiec gorszy jest od kart wyzej co widac chociazby po cenie :P Ale karta nowoczesna a wiec dx11 (nic mu po tym ale ma :P dla programistow ok), mniejszy pobor pradu i ciszej od reszty.

A za ~500zł jest 5750 ktory bylby najodpowiedniejszy. Wydajnosciowo ~4850 i GTS250, a zalety te same co 5670. No i OpenGL 3.2 Wiec naprawde zastanowilbym sie nad kupowaniem karty dla Cuda, ktore dziala ma cuda ale nikt tego nie potwierdzil :P

ps Szukalem kart 1GB ale warto wspomniec ze czasami nawet 70zl mozna oszczedzic biorac 512 a roznica jest tylko powyzej rozdzielczosci 1680x1050 i też nie wiem czy warta przykladowe 70zl :P

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym 3650 to chyba też ja pisałem, bo właśnie takiego mam w lapku i między innymi na nim testowałem. Szczerze mówiąc podczas instalacji CS4 miałem wątpliwości czy na ATI to w ogóle odpali. Bardzo szybko jednak przekonałem się, że odpala, działa jak najbardziej OK i daje przyrost mocy! Tak, przyrost i to momentami bardzo zauważalny, np przy stosowaniu niektórych filtrów i przy powiększaniu. Na stacjonarce nawet zablokowałem 2 rdzenie i obniżyłem takty, później sprawdzałem na X2 5000+, którego mam w drugim kompie i stwierdziłem, że niezależnie od zastosowanego procesora (Athlon X2, Athlon II X2, X3, Phenom II X2, X3, X4 czy w końcu Turion Ultra z lapka) karta ATI daje przyrost, na X4 było to ledwo widoczne, pewnie z mocniejszą kartą efekt byłby lepszy.

Dodam że poza problemami nie tylko w CS4 i CS5 ale i innych aplikacjach korzystających z OpenGL (np Sketch UP) poza problemami nie odnotowałem nic więcej, czyli brak dodatkowej mocy lub bardzo minimalna.

Tak więc jeżeli chcesz używać OpenGL to zainwestuj w ATI lub przynajmniej sprawdź czy i ewentualnie jak to działa na NV z nowymi sterownikami.

Jak ktoś wyżej pisał najlepszym wyborem byłby HD5750, wydajność na poziomie HD4850 i GTS250, zdarza się że i wyżej, poza tym ATI chyba wprowadziło obsługę OpenGL 4 na Radeonach HD5000 jakiś czas temu.

Na "technologie" NV się nie napalaj bo to ewidentne oszustwa i naciąganie klientów (co jest tylko moją opinią, jak ktoś się nie zgadza to jego sprawa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj spotkałem się z opinią, że CUDA ma sens dopiero przy naprawdę mocnym obciążeniu a na moim poziomie w żaden sposób tego nie odczuję. W takim razie do gry wraca ATI :) Bardzo ale to bardzo proszę o jakieś opinie o wymienionym w pierwszym poście tematu procesorze i pamięci RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, zatem podsumuję temat zestawem:

Procesor : AMD Athlon II X4 635 - 379 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 227 zł

RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHZ - 322 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5750 512MB DDR5 - 436 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 150 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 159 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 67 zł

Obudowa : CoolerMaster Elite 310 - 122 zł

Razem : 1862 zł (sklep - ram.net.pl)

Mimo wszystko dobrze by było dopłacić do MSI HD5750 1GB (505 zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się kończy pytanie w zbyt wielu miejscach... Znajomi(znający się nieco na rzeczy) ostro zgnoili pamięci Goodram, a tu redaktor portalu mi je poleca. Grafikę może na razie zostawmy w spokoju. Proszę o pomoc przy pozostałych podzespołach. Jeśli chodzi o procek to już jestem praktycznie zdecydowany na AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozna wiedziec dlaczego? Gnoic mozna wszystko, ale trzeba miec argumenty. Pamiec ram jest naprawde komponentem o znikomym znaczeniu, liczy sie jej ilosc. To czy to bedzie 1600 CL7 czy 1333 CL9 moze dac roznice 0,5% calkowitej wydajnosci. A teraz przejdzmy do Goodrama. Wspomnie jeszcze tylko ze nie wazne czy A-data czy OCZ to pamieci sa zazwyczaj te same, wiec 1600 to to samo co 1333, wiec OC do poziomu drozszych pamieci mozemy zrobic sami. Goodram to polska marka, produkt produkowany w kraju i w dodatku z bardzo dobrym OC. Ciekaw jestem argumentow znajomych ale widzac juz ich fascynacje technologia Cuda spokojnie moge poddac watpliwosc ich "znanie sie na rzeczy".

Co do procesora to nie wiem czy jest sens doplacac. Zauwaz ze istnieje jeden produkt. Producent kolejno ustawia taktowania, na jednym 2.8; na drugim 2.9; a na trzecim 3.0GHz i sprzedaje to jako różne procesory. Podniesienie taktowan do 400-500MHz to kilka sekund pracy.

Ps. Spodziewam sie ze znajomi "zgnoja" karte ATI bo NV lepsza, dysk Samsunga bo Seagate lepszy i mobo AsRocka bo Asus lepszy. Ciekawe czy z czyms trafie :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, nic dodać, nic ująć...Nie ma to jak pseudoeksperci, dla których jedynym argumentem jest siła lub słabość marki.

Jeśli chodzi o procek to już jestem praktycznie zdecydowany na AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz.

Bardziej opłacalny jest AMD Athlon II X4 635, tylko koniecznie ADX635WFGMBOX (nowsza rewizja).

Co do reszty... Cóż, podałem Ci wyżej najbardziej modne w tej chwili komponenty, więc jedyne co teraz mogę zrobić to przekonać Cię, że znajomi eksperci się mylą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie że co do grafiki to mimo wszystko jest już nastawiony na tego GTSa. Karta nie jest zła, mimo iż to 8800GTS ze zmienioną nazwą to nadal trzyma pewien poziom, ale w tej cenie mamy sprzęt z nowszą technologią, pobierający mniej energii, chłodniejszy. Nvidia chwali się że ma te CUDA, ale mimo że sam posiadam kartę zgodną z cudami to jeszcze NIGDZIE nie udało mi się jej użyć. Już bardziej przydatny jest PhysX, ten mi się w 1 grze przydał, ale poza tym to również ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolog, punkt dla Ciebie :D dwa z trzech trafiłeś "Ati nie ruszaj bo się grzeje i nie nadaje się do autocada" i podobnie płytkie uzasadnienie dlaczego mam nie ruszać asrocka. Chyba tym panom podziękuję za opinie, jak na zawodowych sprzedawców wypadli kiepsko. Mniej ogólnikowy znajomy powiedział mi żebym się raczej skupił na procku bo do photoshopa, do zdjęć karta graficzna nie ma wiele do powiedzenia, stąd moje narwanie na najmocniejszy AMD X4 a w OC wolałbym się nie bawić bo jeszcze przesadzę i będzie klapa, a sprzęt ma służyć naprawdę długo. Mocno chwalił pamięci corsair o których z kolei czytałem że są dobre, ale trochę za drogie i przereklamowane na scenie OC, odnoszę wrażenie że lepiej byłoby wybrać coś od Kingstona. Mętlik w głowie mam o epokę większy niż miałem przed założeniem tego tematu... To może tak żeby zredukować rozpad tego wątku będę numerował pytania :)

1. Czy i dlaczego warto/nie warto brać AMD ATHLON II X4 640 AM3 45nm 4x3.0GHz zamiast nieco słabszego modelu

2. Jaką płytę główną rekomendujecie. Komputer będzie najprędzej modernizowany za jakieś trzy lata.

3. Jaką pamięć RAM rekomendujecie. Przyznam że faworyzuję nieco kingstona. Przynajmniej DDR3

4. Jakiś konkretny (jak najbardziej niezawodny bo zewnętrzny WD 1000gb poszedł mi z dymem i mam straszną traumę :/ )dysk twardy, z 1 tb najlepiej

5. Karta graficzna do 500(ale chętniej coś tańszego, mało gram a za 3d pewnie się nie zabiorę). Firma obojętna

Najwyższym priorytetem jest dla mnie niezawodność całości i wydajność procka jeśli chodzi o grafikę. W sumie na RAMie też nie chcę oszczędzać bo wśród wszystkich ekspertów i nie ekspertów powtarza się informacja że to procek i RAM jest najważniejsza przy obróbce zdjęć. Wielkie dzięki za dotychczasową i przyszłą pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ode mnie: Żeby przesadzić z OC musiałbyś dać albo chore napięcia (normalne przesadzenie kończy się tym że komputer się nie włączy i będziesz musiał "zresetować" płytę. Albo wkręcić na jakieś ... ale to i tak bez sensu ;) są zabezpieczenia, napięcie za wysokie nie właczy, temp za wysokie to wyłączy. Bez zmiany chłodzenia na większości procesorów AMD powinieneś zrobić 3.4GHz, po zmianie chłodziwa do 3.8 spokojnie.

1. Moim zdaniem nie warto. 640 akurat różni się tym że jest w nowszej rewizji (635 od 630 tylko 100MHz wiecej). I teraz mamy problem. Jeżeli ktoś panicznie boi się podkręcania (100MHz to kosmetyka a nie podkręcanie) to kupi procesor z najwyższymi taktowaniami. W tym wypadku 640, czyli dopłaci 65zł bo to C3, więc dopłaci do lepszego OC. Paradoks :P Overclocker wybierze cpu z najniższymi taktowaniami i zrobi to co robi producent, czyli podniesie je ale sam i za free :P

2. Tutaj nie ma co się nastawiać na modernizacje bo 3 lata to dużo, więc daje 75% na to że będzie już nowy socket, a na Twój (AM3) będą i tak jeszcze w miare ok procki. Proponuje M3A770DE, bo jest tania, działa i cholernie sprawdzona jest :P gdyż ma ją mnóstwo osób z portalu korzystających. Ew. 770 Extreme3, bo jest tania :P sprawdzona, ma Sata3 i USB3 więc można rzec że jest nowoczesna. Jeśli będziesz czekał jeszcze to może będą już AsRocki z wyprowadzeniem USB3.0 na obudowe. Deluxe4 lub 5 bodajże. Będą to pierwsze takie płyty ;) narazie z przodu budy tylko 2.0, a 3.0 jeśli będziesz miał np. pendriva 3.0 musisz podłaczyć z tyłu PC'ta.

3. Kingstona faworyzujesz i to normalne. Pozostałość z czasów świetności. Niestety dziś to marka przeciętna i to bardzo. Produkt drogawy a jakość nic specjalnego. Zauważ że mało gdzie ktoś poleci je w ogóle. Dziś czołówka to OCZ i G.Skill moim zdaniem. Do tego dojdzie A-Data i Goodram u nas. Czasem pojawią się w jakimś sklepie zachodnie pamięci ;) ale to raczej dla entuzjastów OC a my musimy tanio a dobrze, więc pomijam.

Znacznie lepiej jest mieć 4GB ram niż 2GB ale super uber 2000MHz CL8 itp W grach pamięć ram ma tak znikome znaczenie że w sumie różnice mieszczą się w granicach błędu pomiarowego :P W Twoim zastosowaniu może być inaczej, ale też nie wiele lepiej. Z pamięciami podobnie jak z procesorami, czyli jest dany jeden model, producent przetaktowywuje je różnie i sprzedaje z różnymi cenami mimo iż to jest to samo ;) Więc kup 1600 CL9/8 i na więcej się nie wysilaj. A Goodram najnormalniejszy czy OCZ z radiatorami ogromnymi będą pracować tak samo. Różnica jest taka że jedne podkręci się wyżej od drugich.

4. HD105SI lub dwa HD503HJ w Raid 0 (predkosci ~x2)

5.

HIS Radeon HD5750 1GB DDR5 iC4 - 506 zł >1680x1050

Sapphire Radeon HD5750 512MB DDR5 - 437 zł <1680x1050

Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5 - 354 zł >1680x1050

PowerColor Radeon HD5670 512MB DDR5 - 315 zł <1680x1050

6. Zestaw:

Procesor : AMD Phenom II X4 945 - 517 zł

Płyta Główna : Asrock M3A770DE - 225 zł

RAM : 2x Goodram 2GB PC1333 CL9 - 312 zł

Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5 - 354 zł

HDD : Samsung 1TB HD105SI - 270 zł

Napęd : Samsung SH-S223L - 67 zł

Zasilacz : Fortron FSP400-60GHN 80+ - 148 zł

Obudowa : Tacens Prior - 97 zł

Razem : 1990 złZmieściłem się w budżecie a całość wymiata :P Masz cztery rdzenie z 3GHz na start, a cache L3 i w oszczędnej rewizji C3. A do tego nowoczesną oszczędną karte z OpenGL 3.2

Możesz dołozyć do 1600 CL9 - 404 zł.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

//przepraszam za brak polskich znakow...

Mala modyfikacja budzetu: chcialbym sie zmiescic w 1900 a jesli warto doplacic to i w 2000 pln jesli chodzi o caly zestaw ale BEZ DYSKU TWARDEGO, zostalem posiadaczem samsunga hd103sj i w zupelnosci mi on wystarczy. Czyli krotko mowiac dodatkowe 200 pln na procka i pamiec :)

W gre wchodza wylacznie karty graficzne powyzej 800 MB zas pamiec RAM minimum 4gb(oczywiscie moze byc w dwoch kosciach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 945 C3 - 517 zł

Płyta Główna : Asrock Extreme3 AMD 770 - 275 zł

RAM : 2x Goodram 2GB PC1333 CL9 - 312 zł

Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD5670 1GB DDR5 - 351 zł

Napęd : Samsung SH-S223L - 67 zł

Zasilacz : Bequiet PurePower L7 430W 80+ - 192 zł

Obudowa : Cooler Master Elite 332 - 126 zł

Razem : 1840 złram.net.pl

Teraz możesz dołożyć do 955 C3 68 zł lub do Goodram PC1600 CL8 Play 140 zł ;) OC oczywiscie koniecznie, po to zreszta potrzebne nam C3. I wybor ok, bo: Jesli 955 BE to ram moze byc slaby (ten tani goodram jest i tak bdb); Jesli dobry ram to proc moze byc bez BE bo i tak sie super pokreci przez HTT

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Official support for OpenGL 4.0 and OpenGL 3.3

ATI Catalyst™ 10.6 delivers official support for OpenGL 4.0 on ATI Radeon™ HD 5000 series Graphics

ATI Catalyst™ 10.6 delivers official support for OpenGL 3.3 on ATI Radeon™ HD series Graphics

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procka to skłaniam się ku AMD Phenom II X4 955 C3 tylko nie do końca rozumiem to BE i która opcja, z wymienionych przez Prologa, jest korzystniejsza.

Jeśli chodzi o RAM to nie chcę oszczędzać bo mój stary komputer koszmarnie się wieszał. Z tego co czytałem warte uwagi są Kingstony Patriot więc jeśli tak jest naprawdę to o podsunięcie czegoś optymalnego spośród nich bym prosił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BE to skro od Black Edition i jest to seria procesorów z odblokowanym mnożnikiem.

Pokrótce: Płyta główna ma FSB 200MHz, a Twój mnożnik procesora to 10. Procesor pracuje więc jako 2GHz.

Nie BE: By podkręcić do 3GHz musimy zmienić ustawienie FSB z 200 na 300MHz co x10 da nam 3GHz. Zmiana czestotliwosci FSB wiąże się z kilkoma innymi parametrami, między innymi napięciami. Plusem jest to że podkręca się cała platforma, łacznie z RAM. No i cena nizsza ;) Minusem poziom trudności, który jest większy niż przy OC BE. Ale pamiętajmy że nie interesuje nas extremalny overcloking, więc minus to jedynie czas potrzebny na przestawienie kilku suwaków więcej :P Trudno w cale nie jest.

BE: By podkręcić do 3GHz zmieniamy mnożnik na 15. Plus to łatwość operacji i mało zmarnowanego czasu. Minusem jest dopłata do wersji BE i to że w efekcie podkręcamy tylko cpu.

Najlepszy jest OverClocking mieszany czyli przykładowo ustawienie FSB na 250 i mnożnika na 12. Atutem jest to że gdy już nie wiemy jak zmieniąc napięcia itp by podnieść szynę to zostawiamy ją na tyle ile nam się udało i kończymy mnożnikiem. Ogólnie przyjęło się że BE kupuje się do słabych płyt na których nie idzie FSB za wysoko.

Wieszał? To na pewni nie przez RAM jako konstrukcje a przez ilość. Miałeś go zwyczajnie za mało. Do tego mógłbyć zawalony system, dużo otwartych programów w tle, trojany i wirusy itp

Gdzie wyczytałeś i jaką to było opatrzone datą? ;) Każdy producent musi mieć coś wartego uwagi by się utrzymać na rynku. Przy ramie nie ma co kombinować bo wyżej to już jest drogo, a Ty nie jesteś jakimś maniakiem podkręcania :P chłodzić azotem i bić rekordów nie zamierzasz, więc pozostałbym przy tych goodramach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś, że do 955 BE potrzebna będzie mocniejsza pamięć, więc jaką proponujesz? Z procków wybór ograniczyłem do

AMD Athlon II X4 635 - 400 pln - świetna wydajność za niską cenę

AMD Phenom II X4 955 AM3 C3 black edition -620 pln- jeden portal (można na tym forum podawać adresy do testów innych portali?) dał mu znaczek best buy i best oc bo ponoć bardzo ładnie daje się podkręcać bez podnoszenia napięcia czym mnie do siebie bardzo przekonuje. Tylko teraz pytanie jakie jakie pamięci miałeś na myśli mówiąc że do BE będzie potrzebna lepsza. Kolejna sprawa to czy nie będzie trzeba dopłacić na lepsze chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie nie, ja nie pisałem że do BE potrzeba lepszych pamięci :P Chyba, że błąd, ale nie widze gdzie tak napisałem. Poza tym jest wręcz odwrotnie. Gdy nie mamy odblokowanego mnoznika to potrzeba lepszych pamięci do wyższego OC. Ale nie przejmował bym się tym. Nadal polecam te Goodramy 1333 ew. 1600 CL9.

Co do phenoma i athlona to przydałoby się wiedzieć jak działa na nich oprogramowanie z którego będziesz korzystał. Athlony II nie mają cache L3, w niektórych programach jest to nie ważne, w innych daje duużego kopa. Można też liczyć ze Athlon da rade odblokować L3 ;)

Nie wiem co stoi w regulaminie, ale nigdy mnie nic za to nie spotkało :P Chodzi o rzetelne info a nie promowanie tylko siebie, więc spokojnie możesz dawać testy na inne portale, nawet te konkurencyjne PL i te, które są sponsorowane... (nie powiem :P).

Oba te procesory ciche nie będą bo to boxowe chłodzenie i nie ma dobrych opinii. Jest to logiczne :P bo jak komuś nie pasuje to kupi inne napędzając tym samym branże i dział coolerów. Ani AMD ani Intelowi nie opłaca się robić dobrego chłodzenia :P Oba procesory na boxie powinny iść pod ~3.4GHz w mojej opinii. Wszystko zależy od egzemplarza itp Ale to taka średnia. Proponowałbym pobyć z cpu i samemu stwierdzić czy to głośne czy to ciche.

Jesli stac Cie (a jak widac po moim zestawie stac) to bralbym jednak 955 i nie liczył na szczęscie z L3, poza tym to w dodatku BE.

PS. 955 CE za 620zł to drogo. W ram necie 585zł i tak liczyłem jak składałem zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz możesz dołożyć do 955 C3 68 zł lub do Goodram PC1600 CL8 Play 140 zł ;) OC oczywiscie koniecznie, po to zreszta potrzebne nam C3. I wybor ok, bo: Jesli 955 BE to ram moze byc slaby (ten tani goodram jest i tak bdb); Jesli dobry ram to proc moze byc bez BE bo i tak sie super pokreci przez HTT

Prolog, z pogrubionego fragmentu uznałem że do 955 potrzebny jest mocniejszy RAM

Edytowane przez dezke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem. Przecież wyraźnie napisałem że jeśli kupisz BE to ram może być "słaby". Jeśli kupisz 945 czyli nie BE to do kręcenia przydałby się dobry RAM. Nie wiem więc jak Ty rozumujesz :P Piszę przecież: Jeśli BE to pamięć ram brać tanią i "słabszą. Jeśli nie BE to lepiej dołożyć do lepszego ramu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, moja główka dopisała sobie dwie literki i przeczytałem ze przy BE RAM może być ZA slaby. W takim razie procesor wybrany: 955 BE :)

To w końcu która pamięć jest optymalna jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny? Bo w sumie ktoś trafnie już zauważył że nie ma sensu dopłacać 100 pln za wydajność większą o 2%, czego nie odczuję.

Asrock Extreme3 AMD 770 - czy ta płytka jest w miarę przyszłościowa? za jakieś trzy lata pewnie grafika poleci do wymiany bo teraz kupię coś przeciętnego. A za trochę więcej może przyda się sześciordzeniowy procesor, rozbudowa RAMu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standard. 4 sloty jak zawsze na ram w tej klasie. Do 16GB czyli również standard ;) Grafikę możesz zmieniać bo pcie x16 jest co chyba nie dziwi dzis xD Wiec tutaj nic nie ma mobo do grafik. Możesz spokojnie pakować tam karty z nawet najbardziej rozbudowanym chłodzeniem bo płyta ma dobre rozmieszczenie i nic nieprzeszkodzi. Pamiętaj że jest tylko miejsce na jedną kartę, tak więc SLI ani CF nie zrobisz. Jeśli chcesz dwa pcie to 870 extreme3 zakup (312 zł). Płyta ma dwa SATA 3 i dwa wyjscią USB 3.0 więc można nazwać ją przyszłościową. Niedługo mają być deluxe4 które są o tyle ciekawe że pozwolą na wyprowadzenie USB 3.0 na obudowe (na extreme3 ew sprzet pod 3.0 musisz podłączyć z tyłu). Płyta przystosowana do x6 od początku, tak więc o te które są dziś się nie martw. Sekcja zasilania zbiera pochwały za chłodzenie i myślę że spokojnie da rade z OC. Tylko cztery fazy, ale lepsze dobre 4 jak lipne "marketingowe" 8...

Oj żeby to było 2% ;) Różnica między pamięciami często mieści się w granicach błędu pomiarowego, czyli mierząc po kilka razy nie wiemy już czy jest jakaś różnica czy to tylko wahania bo są tak małe. Spokojnie możesz brać te pamięci 1333 CL9. Jeśli masz pieniądz możesz dołożyć do 1600 bo łatwiej potem sprzedać :P A jeśli chcesz chłodniejsze i z lepszym OC to dołóż do Play ale nie opłacalny interes.

@down

Trzeba też pamiętać że GTX260 to inna klasa i inny produkt w stosunku do 9800GT. Na pewno ma zdecydowanie lepsze wsparcie :P i posiada już OpenGL 3.2 co z pewnością ma wpływ na jakość pracy na CS4. Co do trójki to też myślałem że nie korzysta.

Edytowane przez Prolog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie:

Zarówno CS3 jak i CS4 bez problemu współpracują z GF GTX 260 - żadnych problemów (jak kolega powyżej) nie zaobserwowałem. To samo dotyczy After Effects CS3 i CS4.

System: Windows 7 64bit

CS3 miał już wsparcie OpenGL? Myślałem że dopiero w CS4 zostało to wprowadzone ale mogę się mylić. Jak już pisałem bardzo możliwe że nowe sterowniki to naprawiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi