Skocz do zawartości
andrew777

GeForce GTX 570/580/590

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie stoję przed wyborem gtx 570 i mam do wyboru 3 modele. Proszę o poradę który będzie najlepszy i o opinie czy pomiędzy nimi jest wgl jakaś znaczna różnica?

Gainward GeForce GTX 570 1280MB DDR5/320b PCI-E Ph - Nvidia - ram.net.pl

Gainward GeForce GTX 570 1280MB DDR5/320b PCI-E GS - Nvidia - ram.net.pl

Gigabyte GeForce GTX 570 1280MB DDR5/320b PCI-E OC - Nvidia - ram.net.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 570 Phantom od Gainwarda ma ponoć dobrze zorganizowane chłodzenie. Sprawdź jeszcze ceny modeli z autorskimi chłodzeniami od Asusa i MSI.

Poza tym lepiej zmień sklep. Ram.net nie ma dobrych opinii, nie można się do nich dodzwonić a wysyłka trwa bardzo długo. Dobrymi sklepami są techplanet.pl, morele.net, agito i proline.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na ram necie już kupiłem i wpłaciłem im kasę. I też nie powiem wam o nim dobrej opinii robie tam ostatni zakup w życiu. Kupiłem tam cały zestaw komputerowy za prawie 4500zł. kupiłem do niego gtx 570 od asusa w cenie 1255zł na następny dzień otrzymuje maila że dostawca dostarczył wadliwą kartę i cena za kartę wynosi teraz 1350zł bo w hurtowni podrożały. mówili aby dopłacić i że nie ma innego wyjścia. machnąłem na to ręką bo i tak tanio mi wyszło ale na następny dzień zmienili cenę na prawie 1400zł ten sklep to paranoja. wybrałem drugą kartę od MSI i też były problemy i nie będę się rozpisywał. Powiem tyle że MSI całkiem wywalili z oferty. Po tym jak zdecydowałem sie na nią. Udawali głupich że jej nie mają wgl. Już przepadło mają moją kase i chce już tam kupić, sorry za offtop ale chciałem podzielić się moją historią i opinią na temat tego dziadostwa;) Proszę o dalszą pomoc w wyborze karty, Będzie robiony OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam asusa. Na ostatnich kilku stronach możesz poczytać sobie o problemach jakie z nim mam. Nie jest to może coś co dyskwalifikuje kartę, ale jednak nieco to drażniące.

Kontaktowałem się z asusem. Próbowałem ich namówić na przysłanie mi zmodyfikowanego biosu albo na pozwolenie na modyfikację w domu. Jedyne co mogli mi zaproponować to wysyłka karty w ramach gwarancji także na razie odpuściłem. MSI afterburner śmiga w tle i mam cały czas podniesione napięcie na 1.025 i jakoś to wszystko działa.

Przy wyborze karty sporo dobrego naczytałem się o MSI. Nie wziąłem jej tylko dlatego, że w sklepie, w którym składałem całego kompa akurat karty nie było, a dostawa nie była znana.

Także asusa polecam, ale możesz mięć mały problemik (podejrzewam, że jak asus wypuści nowy bios będzie miodzio. Oby to zrobili jak najszybciej)

Lub MSI. Co prawda tylko ze słyszenia, ale karta wydaje się być bardzo dobra.

Jeśli się nie mylę (jeśli jednak tak to proszę o sprostowanie) to zarówno asus jak i msi poprawili sekcje zasilania w porównaniu z referantami i OC nie powinno stanowić problemu. Sam nie próbowałem bo mam małe lęki i na razie nie potrzebuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

ja też mam asus gtx570 dcu 2 i nie mam z nią żadnych problemów po za śrubami które były słabo dokręcone:) karta świetnie się kręci i jest cicha nawet po bardzo mocnym oc. Ktoś mówił że po zmianie procka oc drastycznie spadnie za kilka dni będzie i5 2500k to dam znać co z oc bo jak na razie mam c2d e8200. :(.

najlepsze w karcie jest to że wentylatory kręcą się na 14% a podczas grania przyśpieszają aż do 18-19% :) i gpu nie przekracza 55C to max co było po godzinie gry w crysis.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus w moim przypadku odpada, poza tym spotkałem się z różnymi opiniami na jego temat. Co myślicie o tych 3 kartach które podałem?

Zdecydowałem się już na gtx 570 gainward phantom. Myśle że to dobry wybór.

Edytowane przez adiibr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, miałem wybierać GTX580 ale gdzieś wyczytałem na necie, że nvidia planuje poprawić 580-ke i wydać model 585. Podobno premiera ma już nastąpić w październiku, ale w świecie IT od jakiegoś czasu nie ma o tym żadnych informacji. Jeśli się mylę to podajcie jakieś linki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ci się pomerdało , jak już to dotyczyło 590gtx. A co mieliby poprawić w 580gtx? :wink:

Przeprojektować PCB, wzmocnić sekcję zasilania dzięki czemu wzrosło by znacznie o/c. No ale jeśli to tylko pogłoski to na listopad kupuje GTX 580 + blok wodny full cover.

I takie pytanie przy okazji, jaka obecnie jest najlepsza 580-ka z podwójnym śledziem (wymóg aby zmieścić X-Fi na PCI pod grafiką) lub czy da się dokupić podwójny śledź do na przykład "ASUS GTX580 DirectCU II" ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszła mnie ostatnio ochota na mały OC karty.

Na co dzień używam msi afterburner, ale stopniowe zwiększanie zegarów i testowanie stabilności jest nieco monotonne. Szukam jakiegoś programu typu ATITool, który ma możliwość wyszukiwania maksymalnych wartości automatycznie. (ATITool nie bardzo chce u mnie działać)

Orientujecie się czy jest może coś takiego, co działać będzie z 570'tką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień używam msi afterburner, ale stopniowe zwiększanie zegarów i testowanie stabilności jest nieco monotonne. Szukam jakiegoś programu typu ATITool, który ma możliwość wyszukiwania maksymalnych wartości automatycznie. (ATITool nie bardzo chce u mnie działać)

EVGA OC Scaner

EVGA OC Scaner, nie wyszuka max zegarow , ale sprawdzi czy karta po OC jest stabilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

bardzo mocno tak że nie da się grać. Miałem cd2 e8200 2x 3,8ghz i nie grałem w nic bo były straszne mikro przycięcia mimio że fraps pokazywał 60fps... Po zmianie na i5 2500k nawet bez oc procka gra się super płynnie. Gdzie jest ten który mówił że oc po zmianie procka drastycznie spadnie? spadło ale nie drastycznie.. dla ciekawskich procesor 2500k u mnie działa stabilnie na 4,5ghz na standardowym napięciu:) stabilność sprawdzałem w programie linx przy próbce 10 000 i powtórzeniu 50razy. max temp to 75C. podczas grania nie przekracza 50C. da się jeszcze wycisnąć 30mhz więcej na gpu, ale nie jest to warte zachodu ponieważ muszę mocno zwiększyć napięcie i dać wentylatory na 100% a wtedy huk jest nie do zniesienia.

post-174386-0-72072200-1316244731_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

nie jest ustawione na auto... jest na normal. Wszystkie napięcia ustawiłem ręcznie zgodnie z poradnikiem na wartości standardowe... cpuz podaje błędne napięcia. u mnie w biosie a reczej uefi masz opcje offsed czy jakoś tak i jak chcesz zwiększyć napięcie procka to dajesz np +0.015v lub więcej ja mam na offsed na 0.

wydaję mi się żę 900mhz i 1800sharder to dobry wynik jak na gtx570:) różnica jest duża ale największa jest po oc pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

tylko że w biosie mam inne napięcie niż te które pokazuje cpu-z. Po za tym takie samo napiecie pokazywał bez oc ale w stresie w idle dużo niższe.

miałeś racje z tym napieciem i sory za off topic. ustawiłem 1.200 i jest stabilnie. jedno pytanie jakie domyślne napięcie ma 2500k? 1.1v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Ma ktoś jakiś pomysł jak dobrze schłodzić pamięci na gtx570 dc2? pamięci dają się nieźle podkręcić ale dopiero od 50% prędkości wentylatorów.. a wtedy jest bardzo głośno oc rośnie razem z prędkością wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakies info kiedy karty w 28nm od Nvidii?

MOge tanio wyrwac nowa MSI Twin Froz i nie wiem czy kupowac, czy sie wstrzymac.

Słów kilka o nowych 28 nm układach Kepler od NVidii | PurePC.pl

@Kolega z błędnymi napięciami.

Jeśli nie ustawiłeś ich na sztywno to zmieniają się wraz z obciążeniem i dlatego aktualne V w BIOSie możesz mieć ok, a po wejściu w system i obciążeniu leci w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

chcę zmienić kartę i celowałem w GTX570. Wyczytałem, że są straszne wały z VRM, które nie wytrzymują napięcia i w rezultacie karty padają jak muchy.

Jeżeli biorąc pod uwagę, że OC, manualna zmiana napięcia i tak dalej mnie nie interesują w ogóle, to czy nadal istnieje ryzyko, że karta może paść? Zdaję sobie sprawę, że to elektronika i każda karta, każdego producenta może prędzej czy później zejść, jednak w przypadku GTX570 można znaleźć pełno wątków na ten temat.

Prosiłbym o pomoc, bo stoję przed wyborem między 570 a konkurencją od czerwonych (HD6970).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi