joorvishoon Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Czołem, mam idiotyczne pytanie, ale co poradzę jak nie wiem? mam na płycie głównej z tyłu standardowy blok 6 gniazd jack - czarne, różowe, białe, pomarańczowe, zielone, niebieskie. Które z nich służy do emisji cyfrowego sygnału SPDIF? Nie ma tego w dokumentacji płyty głównej, i ogólnie sprawa jest tak prosta że aż trudno znaleźć. Windows pokazuje czarne w panelu, w googlu wyczytałem że pomarańczowe a w praktyce oba milczą i nie wiem czy robię coś źle, czy posiadam błędne informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Jeszcze nie spotkałem żeby jakakolwiek plyta główne miała S/PDIF z małym jackiem. Zawsze jest to albo normalne wyjście RCA, albo optyczne tos-link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 Albo coaxial, albo optical. Innego wyjścia raczej nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 moze tak model pl glownej podaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 hmm. już podaję. przepraszam, to z rozpędu. 870-c45 od msi Ale jeśli to co mówicie to prawda to hmm... zawsze mi się wydawało że SPDIF da się wyprowadzić z któregoś z Jack'ów, poprzez kabel Jack-RCA (po to chyba właśnie takie kable są). Płyta konkretnie nie ma żadnego dedykowanego spdif'a -> ani toslinka ani rca. Ale pod windą 7 w urządzeniu cyfrowym SPDIF w mikserze mam bezczelnie napisane żeby podpiąć urządzenie SPDIF pod wielofunkcyjne gniazdo Jack. I też wspomniany realtek ALC889 posiada funkcję takową. Jeśli się mylę to przepraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 czytajac manual do tej plyty natknalem się na to : czyli masz spdif, ale wyprowadzony na plycie glownej, nie na jacki swoja droga to istnieja gniazda jack z wyjsciem cyfrowym dzwieku, ale czesciej sa stosowane w kartach muzycznych, nie w integrach wtedy stosuje sie cos takiego, zeby podlaczyc zwykly kabel optyczny Adapter reduktor optyczny S/PDIF TOSLINK-JACK (1331245994) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 kurde no niby widziałem tego spdif'a na płytce ale myślałem że to jakiś dodtek. To jest opcja żeby go normalnie wyprowadzić na RCA albo Toslinka? :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 normalnie podlacz to SPDIF Gigabyte (1362212271) - Aukcje internetowe Allegro lub zrob samemu jesli potrafisz, nie napisales czy zalezy ci na wyjsciu coaxialnym czy optycznym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2010 normalnie podlacz to SPDIF Gigabyte (1362212271) - Aukcje internetowe Allegro lub zrob samemu jesli potrafisz, nie napisales czy zalezy ci na wyjsciu coaxialnym czy optycznym wolałbym coaxa, ale to chyba już nie ma większego znaczenia, po prostu nie wiedziałem że takie śledzie egzystują. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 wolałbym coaxa, ale to chyba już nie ma większego znaczenia, po prostu nie wiedziałem że takie śledzie egzystują. Dzięki za pomoc. Optyk jest mniej problematyczny (nie ma pętli mas, nie ma ew. zjawiska uziemienia amplitunera poprzez gniazdo coax, co może być powodem uszkodzenia płyty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...